logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Brăila: Lucrările la Podul peste Dunăre sunt în grafic; cea mai dificilă problemă a reprezentat-o defrişarea

Image

Lucrările la Podul suspendat peste Dunăre, cel mai important proiect de infrastructură demarat în estul României după 1989, sunt în grafic, după cum au declarat atât constructorul, cât şi conducerea Consiliului Judeţean, miercuri, cu ocazia unei vizite făcute de presă pe şantierul podului.

Potrivit preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, lucrările la pod sunt în grafic, deşi au existat unele întârzieri legate de relocarea utilităţilor, dar că cea mai dificilă problemă întâmpinată pentru realizarea acestui obiectiv a reprezentat-o defrişarea.

"Suntem mulţumiţi de stadiul lucrărilor, sper ca în continuare Guvenul, Ministerul Transporturilor, CNAIR să acorde o atenţie exagerată, dacă pot spune aşa, acestui proiect, pentru că este cel mai mare proiect de infrastructură a ţării şi din Europa. Noi ţinem foarte mult la acest proiect şi împreună cu vecinii de la Tulcea îl monitorizăm de fiecare dată. Când apar probleme, facem întâmpinări către ministrul Transporturilor şi către CNAIR să urgenteze demersurile, iar aici mă refer la partea de utilităţi, la relocarea utilităţilor, la defrişare, pentru că mai sunt de defrişat 1,5 hectare pe partea Brăilei, astfel încât constructorul să nu aibă niciun motiv pentru a nu-şi duce la îndeplinire contractul asumat. Pentru că e vorba de România şi de Brăila şi credem foarte mult că acest mare proiect de infrastructură poate aduce pe lângă el dezvoltarea municipiului şi judeţului Brăila şi, de ce nu, şi a municipiului Galaţi", a declarat Chiriac.

Declaraţia preşedintelui CJ a fost completată de Viorel Enaşu, cel care monitorizează lucrările la Podul de la Brăila, care a precizat că defrişările au durat şase luni de zile.

"Cea mai dificilă problemă a fost defrişarea, a durat şase luni, pentru că procedura a fost anevoioasă, cu scoaterea din fond forestier. Defrişarea nu s-a încheiat, pentru că trebuie să mai lărgim culoarul din zona de protecţie a podului. După ce podul va fi construit, va fi nevoie de o anumită lăţime, pe care să se poată face mentenanţa. Defrişările s-au făcut 10 metri pe partea stângă şi 10 metri pe partea dreaptă, în total fiind vorba de peste un hectar de pădure. Pe cealaltă parte, la Jijila, a fost mai simplu pentru că zona pe care se va construi podul nu a fost împădurită", a declarat Viorel Enaşu.

Reprezentantul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Marius Puşcaşu, a declarat că instituţia pe care o reprezintă este, de asemenea, mulţumită de stadiul lucrărilor la Podul peste Dunăre.

"Sunt permanent în şantier şi la orice problemă, orice solicitare răspund cu promptitudine. Momentan suntem mulţumiţi de stadiul lucrărilor, antreprenorul s-a descurcat, a efectuat în termen lucrările, mai sunt mici probleme, care se vor rezolva în perioada imediat următoare cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al Primăriei Brăila. La exproprieri se lucrează deja, există un antreprenor care lucrează la documentaţiile cadastrale", a Puşcaşu.

În momentul de faţă se lucrează intens la blocul de ancoraj, locul unde vor fi amplasate cablurile de susţinere ale podului, care are o adâncime de 40 de metri.

"Scădere nivelului Dunării ne-a ajutat foarte mult când am excavat. Totul a fost conform studiului geo şi a investigaţiilor preliminare, nu am întâlnit nicio necunoscută. Suntem în grafic, pe măsură ce înaintăm să vedem dacă avem probleme, dar eu cred că nu vor fi. Acum apa a scăzut foarte mult. În momentul în care vorbim, apa este la minus 20 de metri în incintă, cu o diferenţă afară de 10 metri. Acum putem lucra în condiţii de uscat, ca să spun aşa. Incinta este închisă, are pereţii laţi până la minus 40 de metri. Automat fiind închisă, noi tragem apă de cumva de dedesubt", a explicat Viorel Enaşu.

Licitaţia pentru realizarea podului a fost câştigată în ianuarie 2018 de asocierea Astaldi SpA (Italia) şi IHI Infrastructure Systems CO.Ltd (Japonia), iar contractul prevede ca lucrarea să se finalizeze în 2023, respectiv 18 luni fiind alocate pentru proiectare, iar 36 de luni pentru execuţie.

"Având în vedere ritmul lucrărilor până în prezent, noi vrem să felicităm constructorul şi suntem ferm convinşi că dânşii vor menţine acelaşi ritm şi în perioada următoare, deoarece toţi brăilenii aşteaptă cu nerăbdare ca visul unui pod peste Dunăre să se transforme în realitate şi, la finalul contractului, să putem traversa Dunărea fără a aştepta bacul, care are acele întârzieri mari când este ceaţă sau o furtună foarte mare pe Dunăre", a declarat primarul de Brăila, Marian Dragomir.

Pentru acest obiectiv au fost alocate fonduri nerambursabile în valoare de aproximativ 363 de milioane euro, din Fondul European de Dezvoltare Regională, bani care vor fi folosiţi atât pentru construirea podului, cât şi pentru realizarea unei reţele de drumuri de 23 km, care vor face legătura cu podul.

Podul suspendat peste Dunăre va avea o lungime de 1.974 m, din care 1.120 m reprezintă deschiderea centrală, la care se adaugă două deschideri laterale de 489 m pe malul dinspre Brăila şi 364 metri pe malul dinspre Tulcea. Lăţimea totală va fi 31 m şi va cuprinde 4 benzi de circulaţie a câte 3,50 m lăţime fiecare, 4 benzi de încadrare a câte 0,5 m lăţime fiecare, două acostamente de 1,50 m lăţime şi o zonă mediană cu lăţimea de 3 m. La acestea se adaugă, de o parte şi de alta, 2 benzi adiţionale pentru trafic pietonal, biciclete şi întreţinere, trotuarele urmând să aibă 2,80 m fiecare. AGERPRES/(AS - autor: Ecaterina Ignat, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 14-01-2025 17:35

Cseke Attila: Nu am nicio problemă de a propune măsuri ca în 2021, când am desființat inspectoratele regionale de stat în construcții

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a afirmat, marți, la Ploiești, că primele măsuri de eficientizare a administrației publice trebuie să vină de la nivel central, punctând că nu are o problemă să propună măsuri de eficientizare similare celor din 2021, când a desființat inspectoratele regionale de stat în cons

Administratie 14-01-2025 17:26

Cseke Attila: Suntem în procedura de adoptare a Codului urbanismului; vom elimina această avizare în cascadă

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a afirmat, marți, la Ploiești, că procedura de adoptare a Codului urbanismului este în derulare, urmând să fie eliminată avizarea 'în cascadă'. 'Noi suntem în procedura de adoptare a Codului urbanismului. (...) Noi, prin acest Cod al

Administratie 14-01-2025 16:57

Nicușor Dan: 8.000 de chestionare aplicate liceenilor, în vederea prevenirii consumului de droguri; ar putea fi edificat un centru

Un număr de 8.000 de chestionare au fost aplicate în 62 de licee și colegii bucureștene, pentru a identifica factorii care contribuie la prevenirea consumului de substanțe în rândul tinerilor, anunță primarul Capitalei, Nicușor Dan. Rezultatele raportului urmează să fie aduse la cunoștința instituțiilor cu responsabilități &i

Administratie 14-01-2025 16:06

Cseke Attila: Programul de construire a creșelor - prioritate absolută în 2025; nu vor fi probleme de finanțare

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat, marți, la Ploiești, că programul guvernamental de construire a creșelor este o prioritate absolută a acestui an, dând asigurări că nu vor exista probleme legate de finanțarea lucrărilor. 'Din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării și al Guve

Administratie 14-01-2025 14:35

Maramureș: Spitalul Județean de Urgență, finanțat cu 450 milioane lei pentru lucrări de extindere

O parte din lucrările de extindere a Spitalului Județean de Urgență (SJU) 'Dr. Constantin Opriș' din municipiul Baia Mare vor fi asigurate de Ministerul Sănătății, a informat, marți, președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea.  

Administratie 14-01-2025 14:33

Daraban (CCIR): S-a stagnat economic în ciuda faptului că au apărut 20.000 de deponenți de bilanț în plus

România se confruntă cu o stagnare economică în ciuda faptului că la 1 august 2024 au apărut în plus 20.000 de deponenți de bilanț, comparativ cu 2023, a declarat marți președintele Camerei de Comerț a României (CCIR), Mihai Daraban, la un eveniment de specialitate. 'Aș scoate statul din ecuație când vorbim de economie, pentru

Administratie 14-01-2025 14:29

Nicușor Dan: Reorganizarea administrativ-teritorială nu se face în sedii de partid

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a afirmat, marți, că reorganizarea administrativ-teritorială nu trebuie să se facă în sedii de partid și 'în nici un caz pe genunchi' având ca scop 'exclusiv' reducerea cheltuielilor. Subiectul trebuie analizat de specialiști, 'numai pe baza unor studii fundament

Administratie 14-01-2025 14:14

Arad: Conducte de termoficare schimbate pe o lungime de 47 de kilometri, cu o finanțare de 278 milioane lei

Administrația municipiului Arad va schimba aproximativ 47 de kilometri de conducte de termoficare subterane, pentru a reduce pierderile rețelei, proiect de 278 de milioane de lei, cu cea mai mare parte a finanțării de la Fondul de Monitorizare. Primarul municipiului Arad, Călin Bibarț, este prezent marți la Ministerul Energiei, unde a semnat c

Administratie 14-01-2025 14:05

Dâmbovița: O creșă va fi construită în cartierul Sagricom din Târgoviște prin CNI

O creșă va fi construită de la zero în cartierul târgoviștean Sagricom prin Compania Națională de Investiții, valoarea lucrărilor fiind de 12,4 milioane de lei, anunță, marți, primarul Daniel Cristian Stan. 'Creșă construită de la zero, la Târgoviște, în cartierul Sagricom, prin Compania Națională de Investiții (CNI

Administratie 14-01-2025 11:23

Sector 1: Reînnoirea contractelor pentru parcările de reședință începe miercuri

Reînnoirea contractelor de închiriere pentru unul dintre cele 10.500 de locuri de parcare de reședință din Sectorul 1 începe miercuri. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 1 transmis marți, cetățenii trebuie să transmită documentele on-line, folosind platforma

Administratie 14-01-2025 09:52

Timiș/Primarul Fritz: Sunt nemulțumit de curățenia orașului; preluăm serviciile de salubrizare în regie proprie

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a declarat, marți, că este nemulțumit de curățenia orașului și că serviciile de salubrizare stradală vor fi preluate în regie proprie. Edilul subliniază că în ultima perioadă au fost înregistrate în platforma dedicată a primăriei și la managerii de cartier reclamații privi

Administratie 13-01-2025 16:07

Investițiile directe ale nerezidenților în România s-au redus la 5,852 miliarde de euro în primele 11 luni

Investițiile directe ale nerezidenților în România s-au redus la 5,852 miliarde de euro în primele 11 luni ale anului trecut, de la 6,611 miliarde de euro în perioada ianuarie - noiembrie 2023, potrivit datelor Băncii Naționale a României, publicate luni. Participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit estimat) au în

Administratie 13-01-2025 15:00

Baschet masculin: U-BT Cluj-Napoca - CSO Voluntari, capul de afiș al sferturilor Cupei României

Duelul dintre U-BT Cluj-Napoca, deținătoarea trofeului, și CSO Voluntari va fi capul de afiș al sferturilor de finală ale Cupei României la baschet masculin, potrivit tragerii la sorți efectuate luni, a anunțat Federația Română de Baschet pe pagina sa de Facebook.

Administratie 13-01-2025 13:46

Președintele CJ Galați: Lucrările la vechile pavilioane ale Spitalului din Gănești sunt aproape de final

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat luni că lucrările la vechile pavilioane ale Spitalului din Gănești, destinat pacienților cu afecțiuni psihice grave, sunt aproape de final. 'Pentru binele pacienților cu afecțiuni psihice grave, lucrările la vechile pavilioane de la UMS Gănești sunt aproape de final. Suntem

Administratie 13-01-2025 12:24

Realizarea traseului de biciclete pe bulevardele Libertății - Unirii - Decebal - Basarabia, atribuită Trustului de Clădiri Metropolitane

Contractul pentru actualizarea documentației tehnice și realizarea pistelor de biciclete pe traseul Bd. Libertății - Bd. Unirii - Bd. Decebal - Bd. Basarabia a fost atribuită Trustului de Clădiri Metropolitane. Valoarea totală a contractului este de 15.741.716 lei, exclusiv TVA, conform anunțului publicat pe site-ul Primăriei Municipiului București.