logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Brăila: Lucrările la Podul peste Dunăre sunt în grafic; cea mai dificilă problemă a reprezentat-o defrişarea

Image

Lucrările la Podul suspendat peste Dunăre, cel mai important proiect de infrastructură demarat în estul României după 1989, sunt în grafic, după cum au declarat atât constructorul, cât şi conducerea Consiliului Judeţean, miercuri, cu ocazia unei vizite făcute de presă pe şantierul podului.

Potrivit preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, lucrările la pod sunt în grafic, deşi au existat unele întârzieri legate de relocarea utilităţilor, dar că cea mai dificilă problemă întâmpinată pentru realizarea acestui obiectiv a reprezentat-o defrişarea.

"Suntem mulţumiţi de stadiul lucrărilor, sper ca în continuare Guvenul, Ministerul Transporturilor, CNAIR să acorde o atenţie exagerată, dacă pot spune aşa, acestui proiect, pentru că este cel mai mare proiect de infrastructură a ţării şi din Europa. Noi ţinem foarte mult la acest proiect şi împreună cu vecinii de la Tulcea îl monitorizăm de fiecare dată. Când apar probleme, facem întâmpinări către ministrul Transporturilor şi către CNAIR să urgenteze demersurile, iar aici mă refer la partea de utilităţi, la relocarea utilităţilor, la defrişare, pentru că mai sunt de defrişat 1,5 hectare pe partea Brăilei, astfel încât constructorul să nu aibă niciun motiv pentru a nu-şi duce la îndeplinire contractul asumat. Pentru că e vorba de România şi de Brăila şi credem foarte mult că acest mare proiect de infrastructură poate aduce pe lângă el dezvoltarea municipiului şi judeţului Brăila şi, de ce nu, şi a municipiului Galaţi", a declarat Chiriac.

Declaraţia preşedintelui CJ a fost completată de Viorel Enaşu, cel care monitorizează lucrările la Podul de la Brăila, care a precizat că defrişările au durat şase luni de zile.

"Cea mai dificilă problemă a fost defrişarea, a durat şase luni, pentru că procedura a fost anevoioasă, cu scoaterea din fond forestier. Defrişarea nu s-a încheiat, pentru că trebuie să mai lărgim culoarul din zona de protecţie a podului. După ce podul va fi construit, va fi nevoie de o anumită lăţime, pe care să se poată face mentenanţa. Defrişările s-au făcut 10 metri pe partea stângă şi 10 metri pe partea dreaptă, în total fiind vorba de peste un hectar de pădure. Pe cealaltă parte, la Jijila, a fost mai simplu pentru că zona pe care se va construi podul nu a fost împădurită", a declarat Viorel Enaşu.

Reprezentantul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Marius Puşcaşu, a declarat că instituţia pe care o reprezintă este, de asemenea, mulţumită de stadiul lucrărilor la Podul peste Dunăre.

"Sunt permanent în şantier şi la orice problemă, orice solicitare răspund cu promptitudine. Momentan suntem mulţumiţi de stadiul lucrărilor, antreprenorul s-a descurcat, a efectuat în termen lucrările, mai sunt mici probleme, care se vor rezolva în perioada imediat următoare cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al Primăriei Brăila. La exproprieri se lucrează deja, există un antreprenor care lucrează la documentaţiile cadastrale", a Puşcaşu.

În momentul de faţă se lucrează intens la blocul de ancoraj, locul unde vor fi amplasate cablurile de susţinere ale podului, care are o adâncime de 40 de metri.

"Scădere nivelului Dunării ne-a ajutat foarte mult când am excavat. Totul a fost conform studiului geo şi a investigaţiilor preliminare, nu am întâlnit nicio necunoscută. Suntem în grafic, pe măsură ce înaintăm să vedem dacă avem probleme, dar eu cred că nu vor fi. Acum apa a scăzut foarte mult. În momentul în care vorbim, apa este la minus 20 de metri în incintă, cu o diferenţă afară de 10 metri. Acum putem lucra în condiţii de uscat, ca să spun aşa. Incinta este închisă, are pereţii laţi până la minus 40 de metri. Automat fiind închisă, noi tragem apă de cumva de dedesubt", a explicat Viorel Enaşu.

Licitaţia pentru realizarea podului a fost câştigată în ianuarie 2018 de asocierea Astaldi SpA (Italia) şi IHI Infrastructure Systems CO.Ltd (Japonia), iar contractul prevede ca lucrarea să se finalizeze în 2023, respectiv 18 luni fiind alocate pentru proiectare, iar 36 de luni pentru execuţie.

"Având în vedere ritmul lucrărilor până în prezent, noi vrem să felicităm constructorul şi suntem ferm convinşi că dânşii vor menţine acelaşi ritm şi în perioada următoare, deoarece toţi brăilenii aşteaptă cu nerăbdare ca visul unui pod peste Dunăre să se transforme în realitate şi, la finalul contractului, să putem traversa Dunărea fără a aştepta bacul, care are acele întârzieri mari când este ceaţă sau o furtună foarte mare pe Dunăre", a declarat primarul de Brăila, Marian Dragomir.

Pentru acest obiectiv au fost alocate fonduri nerambursabile în valoare de aproximativ 363 de milioane euro, din Fondul European de Dezvoltare Regională, bani care vor fi folosiţi atât pentru construirea podului, cât şi pentru realizarea unei reţele de drumuri de 23 km, care vor face legătura cu podul.

Podul suspendat peste Dunăre va avea o lungime de 1.974 m, din care 1.120 m reprezintă deschiderea centrală, la care se adaugă două deschideri laterale de 489 m pe malul dinspre Brăila şi 364 metri pe malul dinspre Tulcea. Lăţimea totală va fi 31 m şi va cuprinde 4 benzi de circulaţie a câte 3,50 m lăţime fiecare, 4 benzi de încadrare a câte 0,5 m lăţime fiecare, două acostamente de 1,50 m lăţime şi o zonă mediană cu lăţimea de 3 m. La acestea se adaugă, de o parte şi de alta, 2 benzi adiţionale pentru trafic pietonal, biciclete şi întreţinere, trotuarele urmând să aibă 2,80 m fiecare. AGERPRES/(AS - autor: Ecaterina Ignat, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 22-04-2025 12:00

Arad: Noul pod peste Mureș din municipiu, investiție de 165 de milioane de lei, va fi deschis în vară (GALERIE FOTO)

Noul pod peste Mureș din municipiul Arad, care a costat peste 165 de milioane de lei, este aproape finalizat, fiind necesare mici lucrări precum cele la rosturile de dilatație, urmând să fie deschis traficului în vara acestui an și astfel să lege mai multe cartiere mari.

Administratie 22-04-2025 09:38

CJ Ilfov efectuează, de marți până pe 30 aprilie, tratamente pentru combaterea țânțarilor

Consiliul Județean (CJ) Ilfov, prin Direcția de Dezinsecție și Ecologizare Mediu Ilfov, efectuează, de marți până pe 30 aprilie, tratamente terestre pentru combaterea țânțarilor adulți în județ, pe spațiul public, inclusiv pe zonele verzi din interiorul localităților, în intervalul orar 21:00-5:00. Reprezentanții CJ Ilf

Administratie 22-04-2025 08:59

Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică

Primăria municipiului Tulcea așteaptă, până miercuri, sugestiile locuitorilor cu privire la proiectul de hotărâre pentru modificarea unei decizii luate anul trecut privind pescuitul recreativ-sportiv pe lacul Ciuperca și intenționează să monitorizeze video zona de agrement reamenajată în urmă cu aproximativ 15 ani. Proiectul

Administratie 21-04-2025 13:40

Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Administratie 18-04-2025 10:30

REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani

Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim

Administratie 17-04-2025 22:14

VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4

Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a

Administratie 17-04-2025 17:37

Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita

Administratie 17-04-2025 16:54

Prahova: CJ anunță finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor afectate de surparea de la Slănic

Consiliul Județean Prahova anunță, joi, finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor care au fost afectate de surparea produsă în urmă cu un an pe strada 23 August din orașul Slănic. De asemenea, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a sediului Poliției, afectat de același eveniment. 'La aproape un an de

Administratie 17-04-2025 16:49

Nicușor Dan: Primăria a emis bonduri în valoare de 555.000.000 lei; subscrierea a fost de 190%

Primăria Capitalei a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de euro, pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005, anunță edilul general, Nicușor Dan. Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază 'încrede

Administratie 16-04-2025 16:34

Olt: Primarul orașului Balș anunță că o investiție într-o fabrică de aluminiu va genera 400 de locuri de muncă

O nouă investiție pe platforma industrială a orașului Balș începe anul acesta și va genera 400 de locuri de muncă, fiind vorba de o fabrică de aluminiu, a anunțat miercuri, primarul localității, Cătălin Rotea, care a precizat că a semnat certificatul de urbanism pentru obiectiv. Fabrica, o investiție a companiei Delta Aluminium, va fi am

Administratie 16-04-2025 16:30

Iași: Oficiali de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezenți la Festivalul 'Podul de Flori' de la Ungheni

Oficialități de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezente sâmbătă, 26 aprilie, în centrul orașului Ungheni, din Republica Moldova, pentru a lua parte, începând cu ora 12:00, la Festivalul 'Podul de Flori' organizat cu prilejul începerii lucrărilor construcției Podului rutier de la Ungheni - Golăești, parte din Autostrad

Administratie 16-04-2025 15:28

Galați: CJ a alocat 150.000 lei pentru refacerea Școlii din Malu Alb distrusă de incendiu pe 30 martie

Consiliul Județean Galați a alocat suma de 150.000 lei pentru refacerea Școlii din localitatea Malu Alb, distrusă într-un incendiu provocat cu intenție de un localnic în vârstă de 35 de ani, în noaptea de 30 martie. 'Am alocat un ajutor de 150.000 lei pentru refacerea Școlii gimnaziale din satul Malu Alb, comuna Dră

Administratie 16-04-2025 14:54

Timiș: A fost predat amplasamentul pentru viitorul Institut Oncologic Regional

Administrația județeană a predat miercuri, către firma constructoare, amplasamentul pe care va fi ridicat viitorul Institut Oncologic Regional din Timișoara (IORT). Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat că lucrările vor începe cu demolarea ruinelor a ceea ce s-a dorit a fi, în urmă cu 30 de ani, u

Administratie 16-04-2025 14:09

Iași: Programul Primăriei și al instituțiilor din subordine, modificat în perioada Pascală

Primarul Mihai Chirica a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că în perioada 18-21 aprilie, inclusiv, va fi modificat programul municipalității și al societăților furnizoare de servicii publice. 'Conform reglementărilor legale, Primăria Municipiului Iași nu va avea program de lucru de vineri, 18 aprilie, până lu