logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Guvernul reduce termenele de avizare pentru documentațiile de urbanism; PUZ-urile, avizate în maxim 7,5 luni

Image

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanță de urgență prin care vor fi reduse termenele de avizare în cazul documentațiilor de urbanism (Planurile Urbanistice Generale și Planurile Urbanistice Zonale).

De asemenea, se vor simplifica procedurile de avizare, se va reduce birocrația și se va introduce mecanismul avizării tacite, a anunțat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria.

Ministrul a explicat necesitatea acestor măsuri prin faptul că în cadrul Programului 'Anghel Saligny' se scurg în medie un an și cinci luni între emiterea certificatului de urbanism și autorizația de construire. În cazul a peste 20% dintre investițiile analizate această medie depășește chiar doi ani.

În ce privește investițiile finanțate prin PNRR, se scurg aproximativ un an și două luni între emiterea certificatului de urbanism și autorizația de construire.

'Raportul Băncii Mondiale despre România, secțiunea autorizarea lucrărilor de construcții, ne spune că procedura autorizării lucrărilor de construcții este cea mai împovărătoare în România față de alte state membre ale Uniunii Europene', a reliefat Cseke.

El a menționat că, în prezent, durata de avizare a Planurilor Urbanistice Generale pentru o comună de mici dimensiuni este de un an și jumătate. Durata variază între trei - cinci ani pentru orașe și municipii, dar au existat și situații în care această perioadă de avizare a ajuns la zece ani.

Ministrul a estimat că în urma modificărilor aprobate de Guvern perioada de avizare pentru PUG-uri se va reduce la aproximativ șase luni.

În ce privește PUZ-urile, perioada ar urma să se diminueze de la 18-24 de luni, în prezent, la maxim 7 luni și jumătate.

În ce privește autorizarea lucrărilor de construcție, intervalul de timp se va reduce la minim patru luni, în cazul în care nu sunt necesare completări în procedura de avizare, ajungând la maxim 6 luni și jumătate.

O altă modificare importantă este că toate avizele și acordurile obținute în faza de studiu de fezabilitate sau DALI își păstrează valabilitatea până la finalizarea lucrărilor.

'Acel aviz va însoți investiția de la început până în sfârșit. Nu se mai pot solicita noi avize pe perioada proiectării execuției unei investiții, ceea ce astăzi se întâmplă destul de des în practică', a explicat ministrul.

De asemenea, autoritățile publice, în cazul în care au o investiție publică, nu vor mai plăti taxe sau tarife pentru acordarea de avize și acorduri.

'Sistemul prin care o instituție de stat taxează o altă instituție de stat, în care mutăm banii publici dintr-un buzunar în altul, se va elimina, astfel încât la investițiile publice, instituțiile statului vor emite aceste avize fără a percepe taxe sau tarife', a argumentat Cseke.

Totodată, nu va mai fi permisă 'avizarea în cascadă'. Astfel, toate documentațiile, pentru toate instituțiile statului și pentru entitățile private avizatoare, se vor introduce simultan, având un termen de 15 zile.

'Dacă sunt necesare completări, dacă sunt necesare justificări, dacă sunt necesare solicitări de clarificări, se permite o singură procedură de clarificare, de completare printr-o singură adresă, prin care instituțiile avizatoare vor comunica beneficiarului toate problemele pe care le-au identificat cu documentația depusă. Nu se permit completări la completări și noi justificări și noi cereri și așa mai departe, ceea ce se întâmplă astăzi în practică foarte des. (...) În urma depunerii documentației complete, se emite avizul sau se respinge avizul. Sau, dacă expiră termenul prevăzut în actul normativ, de 15 zile, atunci intervine avizarea tacită', a menționat el.

De asemenea, instituțiile avizatoare vor avea obligația de a comunica beneficiarului avizul sau acordul, în ziua emiterii, prin mijloace electronice. Există însă câteva instituții exceptate de la aceste termene.

'În primul rând, este vorba de autoritățile privind protecția mediului, care au pe directivă europeană o procedură specifică lor, o procedură internă prin care evaluează impactul pe mediu al documentației, al investiției care se propune, drept pentru care, pentru ei, termenul de 15 zile de prelucrare a documentației sau, după completare, de emitere a avizului, va curge de la finalizarea procedurilor specifice de mediu. La fel este și la autoritățile privind protecția monumentelor, unde funcționează comisiile naționale sau zonale de monumente istorice, ori Comisia Națională de Arheologie și Comisia Națională pentru Monumente de For Public. O singură categorie de autorități este exceptată de la procedura avizării tacite și acestea sunt autoritățile din domeniul siguranței naționale, apărării și ordinii publice și securității naționale. Acestor instituții li se aplică termenele, dar avizarea tacită nu poate interveni exact pentru sensibilitatea domeniului pe care îl gestionează aceste autorități', a adăugat ministrul. AGERPRES / (A - redactor: Irinela Vișan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 576

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 23-05-2025 18:52

Prezidențiale2025/AUR solicită comisiilor de specialitate să verifice 'motivul' vizitei șefului serviciilor externe ale Franței în România

AUR solicită Comisiilor parlamentare de control ale SRI și SIE să verifice 'motivul vizitei șefului serviciilor externe ale Franței în România' și cere acestora un răspuns 'oficial' și 'nesecret'. 'Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a transmis astăzi, prin reprezentanții săi în cele două c

Politic 23-05-2025 17:43

Diaconescu: În niciun context, președintele Bolojan nu a declarat și nici nu a sugerat că România e dispusă să trimită militari în Ucraina

Consilierul prezidențial pentru Securitate națională, Cristian Diaconescu, a afirmat, vineri, că, în niciun context, oficial sau neoficial, președintele interimar Ilie Bolojan nu a declarat și nici nu a sugerat că țara noastră este dispusă sau intenționează să trimită militari români în Ucraina, iar informațiile apărute în spațiul public sunt

Politic 23-05-2025 16:01

Ministrul Apărării: Regiunea Mării Negre - crucială pentru stabilitatea Flancului estic al NATO și al UE

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a participat, vineri, la cea de-a noua ediție a Black Sea and Balkans Security Forum (BSBSF), context în care a afirmat că regiunea Mării Negre este crucială pentru stabilitatea Flancului estic al NATO și al Uniunii Europene. Potrivit unui comunicat al MApN, în intervenția sa, minis

Politic 23-05-2025 14:06

Ministerul Dezvoltării: Peste 94 de milioane de lei decontați pentru proiecte finanțate prin PNRR

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a decontat facturi în valoare totală de 94.095.665,93 de lei pentru 248 de obiective realizate prin componentele C10 - Fondul local și C15 - Educație, din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat, vineri, ministrul Cseke Attila. Astfel, pentru Compon

Politic 23-05-2025 13:50

Ciprian Șerban: Ponta continuă șantajul și scandalul, atribute care i-au definit traiectul politic și caracterul

Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Ciprian Șerban, l-a acuzat, vineri, pe Victor Ponta, de șantaj politic și că atacă partidul care i-a oferit atât demnitatea de prim-ministru, cât și pe cea de președinte al PSD. 'În vreme ce România, dar și PSD, își caută drumul spre construcție, dezvoltare ș

Politic 23-05-2025 13:22

Hurezeanu: România va continua să fie alături de R. Moldova în procesul de reformă, precum și de pregătire a accederii la UE

Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a avut, vineri, consultări cu viceprim-ministrul, ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, cu ocazia prezenței acestuia la București pentru a participa la o serie de conferințe internaționale pe teme regionale de actualitate, informează un comunicat al MAE. Potrivit surse

Politic 23-05-2025 12:52

Daniel Harpa (președinte PSD/CJ Neamț): Nu acceptăm tăierea investițiilor de la infrastructură, economie și dezvoltarea comunităților locale

Președintele filialei PSD Neamț și al Consiliului Județean (CJ) Neamț, Daniel Vasilică Harpa, a declarat, vineri, că social-democrații nu vor susține un guvern care va tăia investițiile de la infrastructură, economie și pentru dezvoltarea comunităților locale. Liderul PSD Neamț a apreciat că în această perioadă foarte complicată pentru R

Politic 23-05-2025 12:45

Nicușor Dan: Nu se pune problema creșterii cotelor de TVA de 5% și 9%

Președintele ales, Nicușor Dan, a declarat vineri că nu se pune problema creșterii cotelor reduse de TVA, de 5% și 9%. El a menționat, într-o declarație acordată presei, că scenariile privind o eventuală creștere a TVA sunt 'absolut teoretice', deoarece nu iau în calcul aspecte precum creșterea evaziunii fiscale și limitare

Politic 23-05-2025 12:14

Nicușor Dan estimează că discuțiile pentru formarea noului Guvern se vor finaliza în două-patru săptămâni

Președintele ales, Nicușor Dan, estimează că discuțiile pentru formarea noului Guvern ar putea dura între două și patru săptămâni. Întrebat cât ar putea dura până ce noul Guvern va fi instalat la Palatul Victoria, el a răspuns: 'Două, trei, patru săptămâni'. Nicușor Dan a menționat că

Politic 23-05-2025 12:10

Țâgârlaș (PNL): Securitatea nu mai este demult doar o problemă militară, ci se extinde în mediul digital

Securitatea nu mai este demult doar o problemă militară, ci una care se extinde în mediul digital, a declarat senatorul liberal Cristian Niculescu Țâgârlaș, președinte al Comisiei pentru cultură, care participă la Forumul parlamentar internațional 'Intelligence and Security' de la Madrid. Evenimentul reunește parlamen

Viata Parlamentara 23-05-2025 11:57

Proiect: Mesaje de informare și avertizare privind traficul de persoane - disponibile în hoteluri, aeroporturi, la frontieră

Mesaje de informare și avertizare asupra pericolului traficului de persoane vor fi disponibile în unități de cazare, aeroporturi, agenții de plasare a forței de muncă, la punctele de frontieră terestre, în transportul rutier interjudețean, național și internațional și în agențiile de turism, potrivit unui proiect depus de parlamentarii USR la Parlam

Politic 23-05-2025 11:08

AEP: Peste 19 milioane de lei - subvenții virate partidelor în luna mai

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a virat, în luna mai, în conturile a opt partide - PSD, AUR, PNL, USR, S.O.S. România, POT, PMP, Forța Dreptei - subvenții în sumă totală de 19.001.474 lei. Potrivit site-ului AEP, Partidul Social Democrat a primit 6.304.530 de lei, Alianța pentru Unirea Românilor - 3.727.96

Politic 22-05-2025 21:07

Nicușor Dan: Respect deciziile tratatelor la care suntem parte; vrem să continuăm relația bună cu Israelul

Președintele ales, Nicușor Dan, a declarat, joi, că datoria sa este să respecte tratatele convenite de România, menționând, totodată, că țara noastră dorește să continue relația 'foarte bună' cu Statul Israel. Nicușor Dan a fost întrebat dacă îl consideră vinovat de crime de război pe premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Politic 22-05-2025 19:32

Nicușor Dan: Statul român trebuie să rezolve obstacolele pe care le întâmpină investitorii

Președintele ales, Nicușor Dan, a declarat, joi, că statul trebuie să soluționeze obstacolele pe care le întâmpină românii din diaspora care doresc să investească în țară. Statul trebuie să ia măsuri pentru a stimula 'economia adevărată', a transmis Nicușor Dan, la Gala RePatriot. 'Cred că la

Politic 22-05-2025 19:18

MAE avertizează asupra unei campanii de manipulare și interferență informațională străină: Prezintă caracteristicile dezinformării rusești

Ministerul Afacerilor Externe a transmis joi că este ''încă în desfășurare'' o campanie susținută de manipulare și interferență informațională străină menită să influențeze opinia publică din România, care ''prezintă toate caracteristicile dezinformării rusești''. ''Ministerul român al Afacerilor