Penalitățile pentru nelivrarea noilor trenuri au ajuns la aproape 50 de milioane de euro,fără TVA; întârzieri și pe actualul grafic de livrare

Totalul penalităților de întârziere pe care Asocierea Alstom Ferroviaria S.p.A. și Alstom Transport trebuie să le plătească Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF) pentru nerespectarea graficului de livrare a celor 37 de trenuri noi Coradia Stream se ridicau, la finele lunii februarie 2025, la 248,837 milioane de lei (49,767 milioane de euro), fără TVA, potrivit datelor ARF remise la solicitarea AGERPRES.
Din cele 37 de trenuri, doar două au ajuns până acum în România și doar unul se află în circulație, deși contractul prevedea ca termen limită pentru livrarea tuturor ramelor finalul anului 2024.
După un nou grafic de livrare, a treia ramă RE-IR era programată să fie livrată ARF în luna martie 2025, însă nu a venit, iar ultimele trei RE-IR, din cele 37, urmează să fie livrate în luna ianuarie 2026, spun reprezentanții Autorității.
Și cea de-a doua ramă - RE-IR TS03 - a sosit în România cu întârziere. Aceasta trebuia să fie livrată în luna decembrie 2024, dar a fost recepționată la Depoul Alstom din incinta Atelierelor CFR Grivița în data de 7 februarie 2025.
'Penalitățile de întârziere, înregistrate de Asocierea Alstom Ferroviaria S.p.A. și Alstom Transport SA, au fost calculate și comunicate furnizorului, de către consultantul Asocierea Egis România SA - Egis Rail și se prezintă, astfel: 157.415.172,07 lei, fără TVA, calculate până la data de 30.09.2025; 91.421.888,39 lei, fără TVA, calculate până la data de 28.02.2025. În condițiile anterior menționate, cuantumul total al penalităților de întârziere înregistrate de Asocierea Alstom Ferroviaria S.p.A. și Alstom Transport SA, până la data de 28.02.2025, sunt în cuantum total de 248.837.060,46 lei, fără TVA', se arată în răspunsul ARF.
Conform unui document al ARF referitor la stadiul de implementare a proiectului 'Achiziție material rulant nou - 37 unități electrice multiple interregionale (RE-IR) - proiect fazat - Etapa II', postat pe site, la data de 22.09.2024 a fost încheiat Actul adițional nr. 3, care prevede: 'modificarea elementelor legate de durata contractului; unele clauze contractuale care să permită punerea, temporară, în funcțiune cu călători a RE-IR TS03, ce va fi livrată de Alstom și face obiectul CSP aprobat prin HG nr.1328/28.12.2023, în vederea circulației temporare cu călători pe calea ferată din România'.
La începutul lunii februarie, într-o conferință de presă, directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, a afirmat că operatorul de stat a pierdut în 2024, prin neîncasare, aproape 30 de milioane de lei, pentru că nu a intrat în posesia a 12 rame contractate de statul român cu Alstom și a anunțat că va da în judecată Autoritatea pentru Reformă Feroviară, care a încheiat cu producătorul francez un act adițional ce a modificat graficul inițial de livrare a ramelor, anulând, practic, penalitățile ce ar fi trebuit aplicate pentru nelivrarea la timp a acestora.
Însă, ARF dezminte și spune că penalitățile rămân valabile și se vor calcula până la livrarea tuturor ramelor electrice.
'Actul adițional nr. 3/30.09.2024 a fost semnat, conform procedurilor interne ale ARF, de reprezentanții legali ai ARF și ai Asocierii Alstom Ferroviaria S.p.A. și Alstom Transport SA. Termenul de finalizare a contractului nr. RUIC 257/25.03.2022 a fost prelungit, prin art. 3 al Actului adițional nr.1/16.09.2022, până la data de 30.09.2024. Graficul de livrare este asumat de reprezentantul legal al Asocierii Alstom Ferroviaria S.p.A. și Alstom Transport S.A. ARF a încheiat, cu Asocierea Egis România SA - Egis Rail, contractul nr. RUIC 33/03.09.2023, care are ca obiect supervizarea contractului nr. RUIC 257/25.03.2022. Consultantul Egis urmează să pună la dispoziția ARF 'Raportul de acceptare sau de respingere a întârzierilor livrării celor 37 de RE-IR, care nu sunt din vina exclusivă a furnizorului Alstom, înregistrate până la data de 30.09.2024'. Penalitățile pentru întârzierea livrării celor 37 RE-IR de către Alstom rămân valabile și se vor calcula până la livrarea tuturor RE-IR, conform contractului sus-menționat. Penalitățile înregistrate de Alstom, până la data de 30.09.2024, sunt în cuantum de 190.714.535,39 lei, conform Notificării nr. 6912/17.10.2024. Prin adresele noastre nr. 704/03.02.2025, nr. 976/14.02.2025 și nr. 1147/21.02.2025, am solicitat consultantului Egis să ne transmită spre avizare draftul dispoziției către Alstom privind plata penalităților de întârziere înregistrate de Alstom ca urmare a nelivrării RE-IR TS03 în luna decembrie 2024 (a doua rama sosită în România, ce a fost recepționată la Depoul Alstom din incinta Atelierelor CFR Grivița în data 07.02.2025), care se vor adăuga la penalitățile de întârziere calculate deja până la data de 30.09.2024', se arată în răspunsul trimis AGERPRES.
La întrebarea cine a semnat, din partea ARF, Actul adițional nr. 3, răspunsul a fost: 'conform procedurilor interne ale ARF, de către reprezentanții ARF, după cum urmează: responsabili contract, șef serviciu JRU, șef serviciu FCBF, CFPP, șef serviciu AÎMMR, director general și președinte ARF prin înlocuitorul de drept, conform prevederilor art. 6 alin. (1) din HG nr. 98/2017. Precizăm faptul că directorul economic și de finanțări nu a semnat acest document, postul fiind vacant din data de 01.05.2024'.
În ceea ce privește livrarea celor 35 de rame rămase, graficul prevede o cadență de 3-4 trenuri pe lună, începând cu luna mai 2025 și 'până la ultima lună de livrare, respectiv luna ianuarie 2026, cu excepția lunilor martie, aprilie și august 2025 în care sunt prevăzute a fi livrate cinci RE-IR, cu o cadență de livrare de 1-2-2 RE-IR'. Însă, graficul nu a fost respectat, în condițiile în care cele trei rame programate în martie și aprilie nu au sosit.
Pe partea cealaltă, conform contractului încheiat între CFR Călători și ARF, prin care a fost obținut primul lot de trenuri electrice Alstom Coradia din proiectul RE-IR1, urmare a licitației câștigate la Bursa Română de Mărfuri, operatorului național ar fi trebuit să îi fie puse la dispoziție 12 trenuri electrice până în prezent, dar deocamdată a primit doar una singură - TS02.
'Prima ramă electrică ar fi trebuit să fie livrată către CFR Călători în decembrie 2023 și restul de până la 12 până la finalul lunii februarie 2024. Astfel, ramele electrice ar fi trebuit să circule deja pe rutele București Nord - Constanța și retur, București Nord - Craiova și retur, București Nord - Arad (via Craiova), București Nord - Timișoara Nord (via Brașov) și București Nord - Petroșani - Deva. În fapt, prima ramă electrică a fost livrată către CFR Călători în noiembrie 2024. Conform ultimelor informări, toate ramele ar trebui să fie livrate până la finalul lunii iunie 2025 însă, în continuare, se înregistrează întârzieri și la actualul grafic de livrare (a doua ramă ar fi trebuit să vină în decembrie 2024, iar a treia în martie 2025). În prezent, CFR Călători operează o singură ramă electrică', au transmis reprezentanții companiei, la solicitarea AGERPRES.
Aceștia au precizat că, până în prezent, operatorul național de transport feroviar de călători nu a semnat cu ARF un proces verbal de predare-primire a singurei rame electrice Coradia Stream operate 'din motive independente de voința CFR Călători'.
Întrebați dacă CFR Călători ia în calcul măsuri în vederea recuperării prejudiciilor cauzate de întârzierile în livrarea de către ARF a trenurilor electrice din lotul de 12 trenuri Alstom Coradia Stream, reprezentanții companiei au răspuns: 'CFR Călători analizează în prezent care a fost impactul asupra serviciului public de transport feroviar de călători privind nelivrarea la timp a ramelor electrice și urmează să adopte decizii în consecință la finalul analizei'.
'Precizăm că CFR Călători nu a primit compensația stabilită prin contract pentru lunile ianuarie, februarie și martie 2025, compensație care respectă cadrul legal al funcționării serviciilor publice și care ar fi trebuit să asigure diferența dintre costurile de operare și venituri. Precizăm, de asemenea, că operarea ramei electrice Coradia Stream presupune alocare de resurse umane proprii și are ca urmare facturi pentru consumul de energie, taxa de acces pe infrastructura feroviară etc. Aceste aspecte obligă CFR Călători la cheltuieli care, nefiind acoperite în aceeași măsură de veniturile din vânzarea biletelor, este necesar să fie compensate conform prevederilor contractuale', au adăugat oficialii companiei.
Valoarea totală a contractului pentru achiziția celor 37 de trenuri Coradia Stream și a serviciilor de mentenanță aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un total de aproape 2,422 miliarde lei, fără TVA, cu termen inițial de livrare a primei rame la finalul anului 2023 și furnizarea pachetului complet de 37 de rame până la finalul anului 2024. Finanțarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile și din bugetul de stat.
Viteza maximă de rulare a ramelor electrice este 160 km/h, acestea fiind compuse din șase vagoane (două vagoane de capăt cu cabine de conducere și patru vagoane intermediare) și asigură 351 locuri pe scaune. Unitățile dispun de un sistem de semnalizare și siguranță ERTMS nivel 1 și 2, sistem național PZB90 și sunt prevăzute cu sisteme de climatizare, conexiune wi-fi, spații pentru bar/bistro și pentru călători cu dizabilități, precum și o zonă destinată distribuirii automate de bilete și aparate de compostat.
Ramele electrice RE-IR urmează să conecteze Capitala cu principalele centre urbane ale țării, dar vor facilita și conexiunile inter-regionale, contribuind la asigurarea mobilității, scăderea timpilor de călătorie și îmbunătățirea nivelului general al serviciilor publice prestate pentru transportul public pe calea ferată.
Rutele ce vor fi deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: București Nord - Constanța, București Nord - Brașov - Arad - Timișoara, București Nord - Brașov - Cluj, București Nord - Brașov - Deda - Cluj, București Nord - Brașov, București Nord - Iași, București Nord - Suceava, București Nord - Galați, București-Nord - Craiova - Târgu Jiu- Petroșani - Simeria, București-Nord - Craiova - Timișoara-Arad, Cluj - Timișoara, Cluj - Suceava - Iași. AGERPRES/(AS - redactor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ANAR: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a crescut la 75%
Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare din România a crescut de la 56% la aproape 75%, datorită precipitațiilor recente, a anunțat Administrația Națională ''Apele Române'' (ANAR) pe pagina de Facebook. ''La sfârșitul lunii martie, coeficientul de umplere în princi
Alba: Cel mai mare parc fotovoltaic finanțat din PNRR, inaugurat la Teiuș de un dezvoltator danez
Cel mai mare parc fotovoltaic din România finanțat cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), o investiție totală de 55 milioane de euro, din care 15 milioane de euro reprezintă finanțarea nerambursabilă, a fost inaugurat marți în Teiuș, fiind, de asemenea, cel mai mare astfel de obiectiv realizat în cele 16 țări în care
STB: Parada tramvaielor de odinioară, muzică de fanfară și povești din Capitală, de 1 Mai
Tramvaiele de odinioară vor circula de 1 Mai alături de noile tramvaie din flota Societății de Transport București (STB) pe calea dintre Depoul Victoria - Bucur Obor - Piața Sfântu Gheorghe, într-o călătorie desfășurată pe muzică de fanfară și și povești despre oameni, tramvaie și oraș, a anunțat, marți, STB. 'Societatea de Tra
ANRE introduce activitatea de market making pe piețele de energie și gaze
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat Ordinul privind Regulile generale pentru implementarea activității de market making pe piețele organizate de energie electrică, începând din 1 iulie 2025, respectiv pe cele centralizate de gaze naturale, de la 1 aprilie 2026. Potrivit unui comunicat d
Grindeanu, despre pana de curent din Spania: Situații de acest tip, care par de domeniul SF-ului, ar trebui luate în calcul
Scenariile în care ar putea avea loc o pană masivă de curent, precum cea de Spania, deși par să țină de domeniul științifico-fantastic (SF), ar trebuie să fie luate în calcul de cei care se ocupă cu situațiile de urgență, a afirmat, marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. Acesta a fost întrebat d
Un sfert dintre români asociază ziua de 1 Mai cu grătarele și socializarea (studiu)
Un sfert dintre români consideră sărbătoarea de 1 Mai în primul rând o zi dedicată grătarelor și socializării (24%), în special tinerii cu vârste între 25-34 de ani (29%), relevă rezultatele unui studiu dat publicității marți. Potrivit datelor centralizate de Reveal Search Marketing, în topul semnifica
Chirițoiu: Telekom de doi ani tot se grăbește să vândă și cred că în curând îi va reuși; important e să luăm și o decizie bună
Telekom de doi ani se tot grăbește să vândă și cred că în curând îi va reuși treaba asta, însă piața de telecomunicații trebuie să rămână o piață care să funcționeze bine atât din punct de vedere al prețului, cât și al calității, a declarat, marți, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, la un eveniment
Grindeanu: N-am știut că șapte spitale în București sunt blocate și fără autorizație de construcție; asta spune multe
Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat marți că a aflat de la dezbaterea electorală de luni că în București sunt opt spitale care așteaptă după autorizații de construcție, iar dacă instituția pe care o conduce s-ar afla în aceeași situație și autostrăzile ar aștepta după autorizații ar fi asaltat de presă și acuzat că nu
A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii
Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat marți decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' anunță trecerea în eternitate a eminentului om de știință, Prof. un
Chiriţoiu: Piaţa de energie poate să funcţioneze bine, dar nu înseamnă că energia va fi şi ieftină
Piaţa de energie poate să funcţioneze bine, dar asta nu înseamnă că energia va fi şi ieftină, iar pentru competitivitate economică trebuie să ai energie ieftină, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la un eveniment de specialitate. "Piaţa asta de energie poate să funcţioneze bine, dar nu înseam
Grindeanu: Ministerul Transporturilor nu va fi în situația de a pierde nici măcar un euro din PNRR
Ministerul Transporturilor nu se va afla în situația de a pierde nici măcar un euro din PNRR, în condițiile în care valoarea totală a proiectelor finanțate prin PNRR este de 20 de miliarde de euro, dar suma din PNRR este de 7,2 miliarde de euro, a explicat marți ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferi
Grindeanu: Suntem la al cincilea contract de pe A8; aproape 40% din lungime, acoperită de contracte
Autostrada A8 prinde contur, marți fiind semnat al cincilea contract, astfel că mai mult de 40% din lungimea acesteia este acoperită de contracte, a declarat marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferință de presă. 'Suntem la al cincilea contract de pe A8. Un A8 care încet, încet p
Buzău: Ambasadorul Argentinei consideră România o putere agricolă în UE care poate crește prin sistemul No-till
Ambasadorul Argentinei în România, Carlos Alejandro Poffo, a declarat, cu ocazia unui eveniment de promovare a tehnologiei No-till în agricultură, faptul că România este una dintre marile puteri agricole ale Uniunii Europene (UE) și are un potențial remarcabil pentru a-și extinde producția prin sistemul respectiv. DAJ Buzău a organizat
Ministerul Finanțelor lansează, din 9 mai, a patra ediție FIDELIS din 2025, cu dobânzi de până la 7,80%
Ministerul Finanțelor lansează a patra ediție FIDELIS din 2025, ce se va desfășura între 9 și 16 mai și care vine cu dobânzi de până la 7,80% la emisiunile în lei și de până la 6,25% la cele în euro, informează MF printr-un comunicat. Cei care vor să-și investească economiile în Programul FIDELIS, ediț
Producția de hidrocarburi a Romgaz a crescut în primul trimestru din 2025 cu 0,04%
Romgaz a înregistrat în primul trimestru al acestui an o producție totală de hidrocarburi de 8,36 milioane barili echivalent petrol (bep), cu 0,04% mai mare față de cea din perioada similară a anului trecut, conform unui raport remis, marți, Bursei de Valori București. Cantitatea de gaze naturale extrase, brut, a fost de 8,26 milio