logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Președintele Academiei: Lectura a devenit rara avis în școala românească; fără ea ne pierdem esența umană

Imagine din galeria Agerpres

Președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, a deplâns, miercuri, absența lecturii în școala românească și a pledat pentru bibliotecă și pentru lectura de orice fel, de la cartea clasică, până la cea electronică.

'Astăzi, lectura a devenit, din păcate, rara avis în școala românească. Elevii nu mai văd în carte un instrument de cunoaștere, nici un prilej de evadare din cotidian, că evadează prin alte mijloace, și nici măcar o metodă de divertisment. Orice tip de măsurători am face, ne indică depărtarea de carte a elevilor și studenților, adică declinul lecturii. Sunt adolescenți care ajung în anul întâi de studenție și recunosc, mi s-a întâmplat personal, că n-au citit niciodată un roman până la capăt, că nu iubesc poezia, că nu știu ce este aceea dramaturgie. Firește, explicații sunt multe. Internetul ne-a copleși viața, iar telefoanele mobile au luat locul cărților. Noua tehnologie nu favorizează deloc imaginea vizuală statică, așa cum e fila de carte, și nici zăbava asupra ideilor, (...) ci doar imaginile în mișcare, clipurile, filmulețele, care trec repede, dar te amețesc și îți dau impresia că știi tot, că reții tot. De fapt, aceasta este o iluzie. Opoziția reală nu este între cartea tipărită pe hârtie și cartea digitală și nici între biblioteca clasică și biblioteca virtuală, ci între lectura temeinică și lectura superficială sau lipsa lecturii', a afirmat Pop, la o sesiune aniversară dedicată împlinirii a 130 de ani de la înființarea Fundației Universitare 'Carol I'.

Potrivit istoricului, școala de azi, blamând memorarea, se ridică împotriva cultivării inteligenței elevilor.

'Elevul care nu are nimic în propriul cap și care se bazează exclusiv pe acele cunoștințe acumulate în bazele de date artificiale ajunge un instrument, un element docil la îndemâna formatorilor de opinie. Acești elevi și tineri nu mai pot gândi cu propria lor minte decât, eventual, în chestiuni înguste legate de o anumită specializare. Chestiunile sociale și politice le rămân străine, fapt care îi face ușor manipulabili', a subliniat academicianul.

El a pledat pentru lectură și pentru bibliotecă. 'Zic și eu parafrazându-l pe Heliade Rădulescu, primul președinte al Academiei: 'Citiți băieți, numai citiți'. Fără lectură ajungem surzi și orbi. Ne cufundăm în ignoranță și ne expunem acestor manipulări de toate felurile, ne pierdem esența umană. Ca să rămânem oameni, trebuie să citim cât mai mult și să mergem în biblioteci care sunt depozitarele învățăturii', a îndemnat Ioan-Aurel Pop.

Pe de altă parte, președintele Academiei a semnalat absența din programa Facultăților de istorie a disciplinelor care pot conduce la pătrunderea tainelor înscrisurilor vechi (...) - epigrafie, paleografie, diplomatică, numismatică, sigilografie.

'Din păcate, pierdem această zestre, astăzi, după părerea mea, nu în sensul că ea nu mai există - ne străduim s-o păstrăm, ci în sensul că refuzăm s-o mai cunoaștem. Firește, mesajele trimise prin scrierile vechi nu se dezvăluie de la sine. Ele se pot descifra și interpreta după îndelungată pregătire de specialitate, realizată, de regulă, în Facultățile de istorie. Disciplinele care pot conduce la pătrunderea tainelor înscrisurilor vechi se numesc, cum știți, epigrafie, paleografie, diplomatică, numismatică, sigilografie. Pentru teritoriul României și pentru Evul Mediu românesc e fundamentală pregătirea în paleografie latină, slavă, româno-chilirică, turco-osmană, germană, maghiară. Dacă nu se mai face pregătirea în aceste domenii, izvoarele privind trecutul românesc rămân îngropate în uitare', a subliniat istoricul.

El a menționat că, în prezent, se cunosc doar 10% din cele un milion de înscrisuri în limba latină necunoscute sau doar semnalate, cunoscute vag, nedescifrate și nevalorificate referitoare la istoria Transilvaniei.

'Vă dau un exemplu: sursele oficiale ale Transilvaniei, cele care au ieșit din cancelarii, sunt elaborate în limba latină din secolul al XI-lea până la 1842, când Latina a încetat să mai fie limba oficială a Țării Transilvane, cedând locul limbii maghiare, spre marea nemulțumire a sașilor și românilor. Se apreciază, astăzi, că în țară și în afara țării există peste un milion de înscrisuri în limba latină necunoscute sau doar semnalate, cunoscute vag, nedescifrate și nevalorificate. Cunoaștem astăzi din zestrea latină care ne privește cam 10%, dar Facultățile de istorie, prin lipsa de atenție a statului, nu mai acordă timp pregătirii în aceste specialități, înguste aparent, dar care ne-ar putea ajuta să înțelegem trecutul nostru. Dacă 10% din el îl știm, vă puteți da seama în ce măsură el exprimă esența', a adăugat președintele Academiei.

În cadrul evenimentului din Aula Bibliotecii Centrale Universitare 'Carol I', al cărui amfitrion a fost directorul general al instituției, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, au mai rostit alocuțiuni acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, prof. univ. dr. Oana Fotache-Dubălaru, decan al Facultății de Litere - Universitatea din București și prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director general al Muzeului Național al Literaturii Române.

'BCU continuă să rămână relevantă pentru că oferă mai mult decât accesul, oferă profunzime, reflexie, gândire critică. A înțeles nevoia de digitalizare, dar nu a uitat valoarea contactului direct cu textul, cu hârtia, cu reflecția densă, care îți permite să gândești, să te aduni, să te îmbogățești. Biblioteca noastră organizează evenimente culturale, lansări de carte, expoziții, dezbateri, demonstrând că este un actor cultural viu, nu doar o instituție de patrimoniu. A devenit un punct de întâlnire între generații, între discipline, între tradiție și inovație', a punctat Mireille Rădoi.

Evenimentul, care a reunit prieteni ai cărții și reprezentanți ai Ministerului Culturii și Ministerului Educației, a dorit să marcheze, potrivit organizatorilor, nu doar un moment aniversar, ci să fie și o celebrare a continuității și impactului cultural, științific și educațional al uneia dintre cele mai importante instituții fondate de Regele Carol I pentru viitorul țării. AGERPRES/(A - redactor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 1399

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 16-05-2025 15:50

Muzeul Municipiului București - închis în Noaptea Muzeelor; duminică - acces gratuit în toate muzeele și casele memoriale

Muzeul Municipiului București nu este deschis în Noaptea Muzeelor, duminică instituția oferind acces gratuit în toate muzeele și casele memoriale. 'De Ziua Internațională a Muzeelor, pe 18 mai, Muzeul Municipiului București oferă acces gratuit în toate muzeele și casele sale memoriale. Publicul este invitat să (re)descope

Cultura - Media 16-05-2025 15:34

Tulcea: Instituțiile muzeale din județ marchează 75 de ani de la înființare

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale 'Gavrilă Simion' (ICEM) din Tulcea a marcat, vineri, printr-o ședință festivă, 75 de ani de la deschiderea primei expoziții muzeale din județ și invită publicul să i se alăture la Noaptea muzeelor care va avea loc sâmbătă. După instalarea comunismului în România, în urma celui

Cultura - Media 16-05-2025 15:32

CNA: Realitatea Plus - amendă 10.000 de lei; încălcarea Deciziei privind regulile de desfășurare a campaniei electorale

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, vineri, postul Realitatea Plus cu o amendă de 10.000 de lei, din cauza încălcării prevederilor Deciziei CNA privind regulile de desfășurare a campaniei electorale pentru alegerea președintelui României. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis, vineri, AGERPRES, întrunit &ic

Cultura - Media 16-05-2025 14:58

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi - în perioada 18-25 mai, la București

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi - SIMN 2025, ediția a 34-a, care va avea loc sub denumirea 'Constelația Carnaval', cel mai important festival autohton dedicat muzicii contemporane organizat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, va avea loc în perioada 18 - 25 mai. Potrivit unui comunicat trans

Culte 16-05-2025 14:53

Patriarhul Daniel va sluji, miercurea viitoare, la sărbătoarea 'Sfinților Împărați Constantin și Elena'

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, va oficia miercurea viitoare Sfânta Liturghie, din ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis vineri AGERPRES, celebrarea

Cultura - Media 16-05-2025 14:41

Vicepreședintele CNA Valentin Jucan, reales în conducerea EPRA - organismul european de conducere al autorităților de reglementare în audiovizual

Vicepreședintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), Valentin Jucan, a fost reales, vineri, la Chișinău, pentru un nou mandat în conducerea EPRA (European Platform of Regulatory Authorities). Jucan va deține în continuare funcția de vicepreședinte al EPRA. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis AGERPRES,

Cultura - Media 16-05-2025 14:38

Cluj: Colecție de anatomie umană unică în țară, la Noaptea Muzeelor

Noaptea Muzeelor reunește în Cluj-Napoca 32 muzee, centre culturale, galerii, instituții universitare și biserici, iar una dintre cele mai interesante acțiuni este organizată de Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB), care oferă vizitatorilor o colecție de anatomie umană unică în țară, premiată la Expoziția Universală de la Paris din 1900.

Culte 16-05-2025 14:22

Prezidențiale2025/ Patriarhie: Videoclipul în care Patriarhul Daniel îndeamnă românii să voteze 'după fapte' este fals

Un videoclip în care Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, ar îndemna la vot românii de pretutindeni să aleagă 'după fapte, care în cazul lui Simion sunt zero', și 'nu mânați de ură' este un fals. 'Este clar un videoclip fals realizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Nici vid

Cultura - Media 16-05-2025 14:18

Bihor: Bibelouri și mileuri în expoziția 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism'

O expoziție temporară cu 150 de bibelouri din perioada comunistă, așezate pe mileuri din macrame din aceeași epocă, a fost vernisată vineri, în Muzeul Orașului Oradea, putând să fie vizitată până în 1 octombrie.

Cultura - Media 16-05-2025 14:00

Noaptea Muzeelor/Timiș: Expoziții, tururi ghidate gratuite și spectacole de divertisment, în cele trei mari muzee

Cele trei mari muzee timișorene, Muzeul Național de Artă, al Banatului și al Satului Bănățean, dar și unele galerii de artă, invită vizitatorii să le treacă pragul de Noaptea Muzeelor, cu programe speciale și tururi ghidate gratuite. Muzeul Național de Artă Timișoara menține porțile deschise pe parcursul a două zile, sâmbătă și duminică,

Cultura - Media 16-05-2025 12:30

Prezidențiale2025/ Apel al unor membri ai Academiei Române pentru alegerea căii europene la votul de duminică

Membri ai Academiei Române, printre care se numără Ana Blandiana, Daniel David, Marius Andruch, Mircea Martin, Sorin Alexandrescu, Wilhelm Dancă, au făcut un apel vineri pentru alegerea căii europene la votul din 18 mai pentru președintele țării. 'Conștienți de momentul de cumpănă în care se află societatea românească și

Cultura - Media 16-05-2025 12:03

Expoziția 'Tudor Arghezi - 145 de ani de la naștere' - la sala 'Theodor Pallady' a Bibliotecii Academiei

O expoziție dedicată lui Tudor Arghezi, la 145 de ani de la naștere, care reunește manuscrise, însemnări, tipărituri și obiecte care i-au aparținut marelui poet, poate fi vizitată în sala 'Theodor Pallady' a Bibliotecii Academiei Române. Potrivit unui comunicat al Bibliotecii Academiei Române, transmis vineri AG

Cultura - Media 16-05-2025 11:49

Noaptea Muzeelor - sâmbătă, la a XXI-a ediție: Expoziții, concerte, proiecții de filme, recitaluri, ateliere

Peste 75 de instituții muzeale, reunind 210 spații din întreaga țară, vor participa, sâmbătă, la cea de-a XXI-a ediție a Nopții Muzeelor, în premieră Ministerul Culturii susținând oficial evenimentul. Un număr impresionant de 500 de specialiști din domeniul patrimoniului și educației muzeale vor organiza 677 de activită

Cultura - Media 16-05-2025 11:07

Sezonul Cultural România-Polonia: Instalații urbane la Romanian Design Week și Lodz Design Festival

Două instalații de for public, rezultat al unui an de cooperare româno-poloneză, vor fi prezentate la București, de Romanian Design Week, respectiv la Lodz, de Lodz Design Festival. Instalațiile fac parte din proiectul 'Design is our shared language / Designul este limbajul nostru comun', organizat în cadrul Sezonului Cultu

Cultura - Media 16-05-2025 10:02

Noaptea Muzeelor/ Art Safari prezintă Expoziția de 1 milion de euro

Art Safari organizează, sâmbătă și duminică, o întâlnire specială cu Tonitza, Luchian, Pallady, Maxy, Ghenie și alte nume sonore ale artei românești, cu ocazia evenimentului european Noaptea Muzeelor. Potrivit unui comunicat al Art Safari, transmis vineri AGERPRES, în Expoziția de 1 milion de euro, iubitorii artei