logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Lege promulgată/Norme de etică pentru demnitari - obligați să se înscrie în Registrul Unic al Transparenței Intereselor

Image

Membrii Guvernului, șeful Cancelariei prim-ministrului, secretarul general și secretarii generali adjuncți ai Executivului, secretarii și subsecretarii de stat, consilierii de stat vor fi obligați să se înscrie în Registrul Unic al Transparenței Intereselor și le va fi interzis să solicite sau să accepte cadouri din partea persoanelor cu care se află în relații în exercitarea mandatului, potrivit unei legi promulgate, luni, de președintele interimar Ilie Bolojan.

Actul normativ completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 cu un nou capitol referitor la normele de etică și conduită pentru membrii Guvernului, alte persoane care ocupă funcții de demnitate publică la nivelul administrației publice centrale și pentru personalul încadrat la cabinetele acestora.

Potrivit prevederilor, miniștrilor și altor persoane cu funcții de demnitate publică, pe perioada mandatului sau exercitării funcției, după caz, le sunt interzise solicitarea sau acceptarea de cadouri din partea unei persoane fizice, a unei persoane juridice sau a unei organizații care: a) se află în raporturi juridice contractuale cu instituția sau autoritatea administrației publice centrale din care fac parte; b) are în curs de soluționare una sau mai multe cereri de emitere de avize, autorizații, permise, licențe, acreditări; c) are un interes pentru promovarea unui proiect de act administrativ cu caracter individual; d) participă, în calitate de ofertant, subcontractant sau potențial beneficiar la o procedură de atribuire a unui contract de achiziție publică, a unui contract de concesiune sau a unui contract de închiriere, respectiv a unei finanțări organizate sau acordate de instituția sau autoritatea administrației publice centrale din care fac parte.

Actul normativ definește cadoul drept 'orice bun mobil sau imobil, beneficiu sau serviciu oferit în mod gratuit demnitarilor în considerarea mandatului sau funcției deținute, inclusiv banii, aurul sau alte metale prețioase, titlurile de valoare sau titlurile de legitimare care încorporează drepturi patrimoniale, instrumentele financiare, monedele digitale, cardurile ori voucherele valorice, programele de formare, călătoriile, invitațiile la evenimente și spectacole culturale, sportive, științifice, excursiile în țară sau în străinătate plătite integral sau parțial, precum și orice alt serviciu sau beneficiu patrimonial sau nepatrimonial'.

Activitățile oficiale reprezintă evenimente publice la care participă aceste persoane desfășurate în țară sau în străinătate, organizate de către instituții publice, organizații internaționale sau persoane juridice ori alte entități de drept privat, în cadrul cărora sunt oferite în mod obișnuit cadouri specifice acestor evenimente.

Prin excepție, aceștia vor putea accepta și păstra: a) cadouri cu o valoare individuală de până la 100 euro, fără a depăși valoarea de 300 de euro anual, în cazul în care acestea sunt primite de la aceeași persoană; b) reduceri sau beneficii oferite publicului; c) împrumuturi de la bănci sau de la alte instituții financiare acordate în condițiile generale de creditare adresate publicului; d) acoperirea costurilor și facilitării participării la manifestări, conferințe, evenimente, în exercitarea funcției de reprezentare a instituției sau autorității administrației publice centrale; e) bunuri sau servicii primite în cadrul unor activități oficiale.

Persoanele care intră în posesia unui cadou a cărui acceptare este interzisă vor fi obligate să îl restituie în termen de 30 de zile de la data primirii.

Actul normativ mai prevede că, în considerarea circumstanțelor personale, categoriile de persoane cu demnitate publică, cu excepția prim-ministrului, se pot abține de la participarea la procesul decizional cu privire la un proiect de act normativ sau un proiect de document de politică publică sau de la participarea în ședința Guvernului în care acesta se dezbate. Abținerea se notifică prim-ministrului, după caz, sau superiorului ierarhic cu propunerea desemnării unui înlocuitor.

Lista notificărilor se va publica pe site-ul instituției sau autorității administrației publice centrale la secțiunea 'Integritate instituțională', respectiv pe site-ul Guvernului. Lista se actualizează în termen de cel mult 30 zile de la înregistrarea unei notificări.

Totodată, aceste persoane cu funcții de demnitate publică vor avea obligația de a se înregistra în Registrul Unic al Transparenței Intereselor (RUTI) și de a publica întâlnirile oficiale cu persoane terțe cu cel puțin două zile înaintea desfășurării acestora. Întâlnirile oficiale publicate în RUTI vor include numele persoanelor și/sau denumirea entităților participante, data și locul întâlnirii, descrierea scopului întâlnirii, urmând ca, în termen de cinci zile lucrătoare de la desfășurarea întâlnirii, să fie completate informațiile cu principalele teme de discuție și concluziile acestora, după caz.

Registrul Unic al Transparenței Intereselor - www.ruti.gov.ro - va fi administrat de Secretariatul General al Guvernului sub forma unei platforme publice, accesibilă online, pentru a asigura transparența activităților ce pot influența luarea unei decizii, reprezentând un cadru de colaborare complementar și anterior procedurii legale de transparență decizională.

Prin excepție, nu vor fi publicate întâlnirile oficiale care au ca obiect: a) dreptul unei persoane fizice de a beneficia de servicii publice sau dreptul său la viață privată garantat de lege; b) reprezentarea drepturilor legale ale unei părți sau ale unui participant implicat într-un proces administrativ sau judiciar, în contextul respectivelor proceduri; c) reprezentarea intereselor de politică externă în relațiile diplomatice sau consulare; d) comunicările care fac parte din reglementările privind condițiile de muncă și de încadrare în muncă sau care sunt direct legate de acestea întreprinse de reprezentanții unui sindicat în numele membrilor săi.

De asemenea, persoanele cu demnitate publică vor avea obligația de a publica întâlnirile oficiale cu persoane terțe, care s-au desfășurat fără o planificare prealabilă, în termen de două zile de la data desfășurării acestora.

Potrivit legii, persoanele cu rang de demnitar din cadrul autorităților administrative autonome, prefecții, subprefecții și autoritățile administrației publice locale pot solicita înregistrarea în RUTI și să publice întâlnirile oficiale cu persoane terțe.

Actul normativ mai prevede organizarea de către Institutul Național de Administrație de cursuri de formare pe teme referitoare la etică și conduită în exercitarea atribuțiilor pentru categoriile de persoane vizate de reglementare. AGERPRES/(AS - redactor: Florentina Peia, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 970

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 07-05-2025 11:41

Prezidențiale2025/Adrian Năstase: Votul-protest era îndreptățit, românii s-au 'răcorit', însă au început să apară consecințe

Fostul premier Adrian Năstase, președinte al Fundației Europene Titulescu, susține că românii 's-au răcorit' prin votul acordat la alegerile prezidențiale, însă a doua zi au început că apară consecințe precum devalorizarea leului. 'Fără îndoială, votul-protest era îndreptățit. Așa încât, ro

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:18

Ciubuc: Ne aflăm într-o criză constituțională; avem un președinte interimar care nu poate numi un prim-ministru interimar

Deputatul S.O.S. România Ciprian Ciubuc a declarat miercuri că în România este 'o criză constituțională', deoarece președintele interimar, conform Constituției, nu poate numi un prim-ministru interimar. 'Cu toții sper că ne-am revenit după șocul unora care au primit o lovitură din partea votului românilor și

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:12

Camera Deputaților/Maria Cernit: Ziua de 8 mai ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii

Ziua de 8 mai, în care se marchează egalitatea de șanse între bărbați și femei, ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii, a afirmat, miercuri, în plen, deputata POT Maria Cernit. 'Pe 8 mai marcăm Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, un prilej

Politic 07-05-2025 10:32

Predoiu: Contribuția profesioniștilor SPP și adaptarea capacității de pregătire și de intervenție fac România să rămână o țară sigură

Contribuția profesioniștilor SPP și adaptarea continuă a capacității de pregătire și de intervenție fac România să rămână o țară sigură, în pofida tuturor riscurilor și vulnerabilităților generate de războiul din apropierea granițelor, conflictele internaționale, migrația ilegală, atacurile cibernetice, a transmis, miercuri, premierul interimar Cătă

Politic 07-05-2025 09:52

Prezidențiale2025/Weber (PSD Gorj): Să nu uităm că dezbinarea poporului înseamnă regres pentru națiune și sărăcie pentru oameni

Președintele PSD Gorj, deputatul Mihai Weber, a menționat, miercuri, că mesajul românilor a fost receptat, însă 'nu trebuie să uităm că dezbinarea poporului înseamnă regres pentru națiune și sărăcie pentru oameni'. El a afirmat că românii își doresc o schimbare și singurul mod prin care o pot obține este p

Politic 07-05-2025 09:37

Prezidenţiale2025/ Ilie Bolojan: Fiecare român care se duce la vot va face istorie

Fiecare român care se duce la vot la turul al doilea al alegerilor prezidențiale 'va face istorie', a declarat, miercuri, președintele interimar Ilie Bolojan, care a făcut apel la 'România care înțelege că performanța se face cu seriozitate și nu cu scandal'. Ilie Bolojan a participat la Summitul Romanian Busi

Politic 07-05-2025 09:17

Prezidențiale2025/Mircea Fechet (PNL Bacău): Nicușor Dan, singurul candidat care respectă valorile europene

Nicușor Dan este singurul candidat rămas pe buletinul de vot care respectă valorile europene, a transmis, miercuri, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. Președintele PNL Bacău a precizat că rezultatul de pe 4 mai este apelul de trezire care nu trebuie ignorat de niciun politician. 'Sunt mulți români

Politic 07-05-2025 08:46

Prezidențiale2025/ Neamț: Alegeți cu gândul la dezvoltare și stabilitate, transmite liderul filialei PSD, pentru turul al doilea

Președintele filialei PSD Neamț, Daniel Vasilică Harpa, a transmis alegătorilor să voteze, la turul al doilea al alegerilor prezidențiale, cu gândul la dezvoltare și stabilitate. 'Pe 18 mai, va îndemn sincer: mergeți la vot. Următorul președinte va influența direcția în care va merge România în anii următori.

Politic 07-05-2025 06:00

Premierul interimar Predoiu - discuții cu miniștrii la Palatul Victoria

Premierul interimar Cătălin Predoiu are programate, miercuri dimineață, începând cu ora 9:00, la Palatul Victoria, discuții de lucru cu miniștrii, potrivit site-ului Guvernului. Marți, Predoiu a transmis un prim mesaj, după preluarea mandatului la șefia Guvernului, în care subliniat că România este și trebuie să răm&aci

Politic 06-05-2025 23:22

Prezidențiale2025/ BEC - rezultate finale: George Simion - 40,96%; Nicușor Dan - 20,99%

George Simion, candidatul AUR, a obținut 3.862.761 voturi (40,96%) la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, fiind urmat de candidatul independent Nicușor Dan, cu 1.979.767 voturi (20,99%), a anunțat Biroul Electoral Central, după centralizarea tuturor proceselor verbale din țară și străinătate.

Politic 06-05-2025 23:19

Prezidențiale2025/Simion: MAE, MApN, MJ - ministere unde și președintele are prerogative; va trebui să am o colaborare activă

Candidatul AUR la prezidențiale, George Simion, spune că vede un guvern format din 12 ministere și maxim 50 de secretari de stat și dorește o 'colaborare activă' cu ministerle Afacerilor Externe, Apărării sau Justiției, unde președintele are prerogative. Întrebat într-un interviu pentru Digi24 TV dacă se va implica activ &i

Viata Parlamentara 06-05-2025 22:48

Senat - Comisia de cultură: 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală

Comisia pentru cultură și media a Senatului a organizat marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie', care marchează 35 de ani de la acel moment emoționant. Evenimentul a fost organizat &icir

Politic 06-05-2025 22:42

MAE: Nouă persoane, cetățeni români și membri de familie, evacuați din Fâșia Gaza

Nouă persoane, cetățeni români și membri de familie ai acestora, au fost evacuate, marți, din Fâșia Gaza, aflându-se pe teritoriul Iordaniei, de unde vor fi aduși în România cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române, informează un comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Conform sursei citate, evacua

Politic 06-05-2025 22:25

Prezidențiale2025/ Simion susține eficientizarea aparatului administrativ și revenirea la numărul de 800.000 de bugetari

Candidatul AUR la prezidențiale, George Simion, a declarat, într-un interviu pentru Digi24 TV, că susține eficientizarea aparatului administrativ, respectiv reducerea numărului de bugetari cu 500.000. 'Situația este dramatică și va fi foarte greu să evităm falimentul și prefer să înțeleagă toată lumea de pe acum faptul că nu su

Politic 06-05-2025 22:10

Prezidențiale2025/George Simion: Îl voi nominaliza premier pe Călin Georgescu; alegerile anticipate - o variantă de lucru

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a reafirmat, marți seara, că îl va nominaliza pe Georgescu pentru funcția de premier, el adăugând că apoi există mai multe variante de lucru, între care și alegerile anticipate. Întrebat într-un interviu pentru Digi24 TV dacă are de gând, în caz