logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Tulcea: Pensiunile din județ, rezervate de sărbătorile pascale (GALERIE FOTO)

Image

Aproximativ 80% din unitățile de cazare din Delta Dunării sunt deja rezervate în perioada sărbătorilor pascale, ofertele pentru trei nopți plecând de la 1.700 de lei și oferind oaspeților atât gastronomie locală specifică zonei, cât și activități în aer liber.

Foto: (c) LUISIANA BÎGEA / AGERPRES FOTO


Unitățile de cazare cu prețurile cele mai accesibile au fost rezervate integral de mai mult timp, în timp ce altele îi așteaptă pe vizitatori cu pachete flexibile care oferă oaspeților posibilitatea de a explora zona.

''Anul acesta nu avem un pachet special pentru Paște. Avem cazare cu mic dejun inclus și diferite pachete cu preparate tradiționale de Paște, dar și produse culinare specifice zonei. Practic, sunt pachete mai mici care le oferă turiștilor flexibilitate și care pot fi adăugate la cazarea cu mic dejun. Am preferat să facem așa, pentru că unii oaspeți nu vor să fie constrânși de un program prestabilit'', a declarat, pentru AGERPRES, managerul unui hotel din orașul Sulina, Giani Suru.

El a mai spus că, acum, gradul de rezervare a unității hoteliere este de 70%, prețul practicat pentru un pachet de patru nopți pentru două persoane fiind de 1.820 de lei.

''Prețul unei excursii în Deltă pleacă de la 70 de lei de persoană'', a mai spus Giani Suru.

Foto: (c) LUISIANA BÎGEA / AGERPRES FOTO


Alte unități de cazare din orașul Sulina au prețuri mai mici, 1.700 de lei pentru un pachet de trei nopți, dar au fost rezervate integral de mai multă vreme, iar aceeași situație se regăsește și în Jurilovca, zonă din Rezervația Biosferei Delta Dunării în care se poate ajunge doar cu mașina.

''Noi avem pensiunea rezervată în perioada sărbătorilor pascale de câteva luni bune, iar oferta noastră a pornit de la 3.750 de lei pentru o cameră dublă, pentru trei nopți. Pachetul include mese în regim de pensiune completă, masa festivă în ziua de Paște, un moment artistic alături de un ansamblu folcloric din localitate, acces la saună, plimbări cu caiacul sau cu șalupa, dar și o excursie la cetatea Enisala'', a menționat managerul unei pensiuni din comuna Jurilovca, Marius Potolea.

Prețurile practicate de unele unități de cazare din Deltă pot fi considerate ridicate, dar anumite proprietăți includ în acestea costul perceput pentru un ghidaj profesionist.

''Lacul Razim era inițial doar o zonă de uscat. Acum 12.000 de ani, aici era lacul Pontic care cu lacul Caspic erau doar rămășițe ale Mării Sarmatice, de acum milioane de ani. După ultima eră glaciară, lacul Pontic a fost inundat, Mediterana a crescut, a spart Bosforul și a inundat lacul Pontic. Atunci a ajuns apa până aici, iar atunci era doar Marea Neagră. Nu mai vorbim că acum sute de ani, zona era un golf al Mării Negre'', a prezentat Marius Potolea complexul lagunar Razim-Sinoe unui grup de turiști.

Foto: (c) LUISIANA BÎGEA / AGERPRES FOTO


Atracțiile județului sunt la doi pași - cetăți istorice, preparate culinare bazate pe pește și plimbări cu caiacul.

''În fiecare an am trasee noi pentru că în fiecare an îmi dau seama că lucrurile pot fi reconfigurate în așa fel încât să potențez experiența vizitatorilor. Chiar dacă abat traseul cu 200 de metri, o jumătate de kilometru într-o direcție sau alta, o fac pentru a crește satisfacția experienței lor. De fiecare dată când merg prin anumite zone observ ce se întâmplă, într-un an găsești păsări într-un anumit loc, în alt an nu mai sunt acolo, și-mi adaptez traseele în așa fel încât cei care vin cu mine în excursii să vadă cât mai multe lucruri interesante'', a afirmat Ștefan Constantin, organizator de excursii cu caiacul.

Foto: (c) LUISIANA BÎGEA / AGERPRES FOTO


Aflați între Deltă, ''noul'' teritoriu al Europei și Dunărea Veche, Munții Măcinului oferă altfel de modalități de petrecere a timpului liber. Traseele amenajate de Administrația Parcului Național Munții Măcinului (APNMM) au, în general, o dificultate medie, dar surprizele îi așteaptă pe oaspeți la tot pasul.

''Toate traseele sunt spectaculoase. Cel din jurul orașului Măcin, Culmea Pricopanului, este spectaculos datorită monoliților care au luat diverse forme. La Greci, avem un traseu interesant pe care ajungem pe cel mai înalt vârf al Munților Măcin, Țuțuiatu, care are 467 de metri. În funcție de anotimp, pe trasee putem întâlni bujori, brândușe, broasca țestoasă'', a afirmat consilierul din cadrul Centrului de informare turistică din orașul Măcin, Dan Staicu.

Conducerea APNMM amintește că cele 19 trasee care pot fi parcurse la pas și cele 10 trasee de cicloturism din parc sunt complementare, iar oaspeții pot vedea oriunde urme ale fenomenelor naturale de acum peste 325 de milioane de ani.

''Toate cele 19 trasee din Munții Măcinului sunt de vizitat, pentru că sunt complementare. Țuțuiatu este cel mai înalt miez de granit ieșit din ocean acum milioane de ani. Este impresionant atât prin formă, cât și prin peisajul încântător. Pe traseu se pot vedea bujori, cărpinițe, dimineața, popândăii ies să stea de vorbă cu vizitatorii, dar sunt și ulii, șerpari și acvile'', a menționat directorul APNMM, Viorel Roșca.

Referindu-se la informațiile recente privind existența urșilor în Munții Măcin, el a precizat că acestea au fost ''o alarmă falsă''.

''Activitățile de silvicultură, agricultură și turism durabil pot continua fără probleme, pentru că a fost o plantare de așa-zise urme de urs. Probabil că s-a jucat cineva'', a precizat Viorel Roșca.

Foto: (c) LUISIANA BÎGEA / AGERPRES FOTO


Cu o suprafață de peste 8.000 de kilometri pătrați, județul Tulcea le oferă vizitatorilor posibilitatea de a vedea atât cel mai tânăr pământ al Europei, Delta Dunării, cât și urme ale celor mai vechi munți din România.

Tariful de acces în Rezervația Biosferei Delta Dunării este de 5 lei pe zi, iar cel perceput de APNMM este de 10 lei pentru două zile. AGERPRES/(A, AS - redactor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 854

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 09-05-2025 05:20

Seară dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și concerte regale - printre evenimentele prilejuite de 10 Mai

O seară a Palatului Elisabeta dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și două concerte regale se numără printre evenimentele care se regăsesc în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. Potrivit

Social 08-05-2025 19:53

Maramureș: Patru ucraineni, recuperați din munte în condiții meteo dificile - ploaie, vânt și ceață

Patru cetățeni ucraineni au fost recuperați de salvatori din Munții Maramureșului în condiții meteo dificile de vânt puternic, ceață și ploaie, a informat, joi, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont, Dan Benga. Potrivit acestuia, primul ucrainean, un tânăr de 28 ani, a fost găsit, în urma unui apel de u

Social 08-05-2025 17:20

Sălaj: Accident cu doi răniți, pe DN 1H; unul dintre ei a fost transportat la spital cu elicopterul SMURD

O femeie de 41 de ani și un bărbat de 42 de ani, din municipiul Zalău, au fost răniți, joi, după autoutilitara în care se aflau a părăsit partea carosabilă, intrând într-un șanț, între localitățile Lemniu și Răstoci. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sălaj precizează, într-un comunicat de presă, că aflat la

Social 08-05-2025 16:55

Parlament/Proiect: Munții Apuseni - sărbătoriți anual pe 21 septembrie

Munții Apuseni ar putea fi sărbătoriți anual pe data de 21 septembrie, potrivit unei propuneri legislative depusă la Parlament de un grup de senatori și deputați PSD și PNL. 'Se instituie ziua de 21 septembrie ca Ziua Munților Apuseni', se arată în proiect. Potrivit acestuia, sărbătorirea anuală a Zilei Munților Ap

Social 08-05-2025 16:20

REPORTAJ/Tulcea: Obiceiul Paparudei, reînviat în Gospodăria țărănească din Enisala

Elevi ai școlii gimnaziale din satul Enisala, comuna Sarichioi, au readus în atenție, joi, obiceiul Paparudei, un ritual care invocă divinitatea pentru ploi în timpul secetei, evenimentul constituindu-se în același timp într-o primă informare a populației locale cu privire la intenția Institutului de Cercetări Eco-Muzeale 'Gavrilă Simion&#

Social 08-05-2025 16:09

Mureș: Campania 'Vecini, nu străini!', lansată de Asociația Suryam și MureșHub la peste 1.170 de zile de război în Ucraina

Asociația Suryam și MureșHub au anunțat, joi, lansarea campaniei 'Vecini, nu străini!', la mai bine de 1.170 de zile de la începutul războiului din Ucraina, o inițiativă menită să promoveze empatia, solidaritatea și înțelegerea între oameni. Potrivit președintelui Asociației Suryam, Marius Dumitrescu, odată cu lansare

Social 08-05-2025 15:57

Luminița Popescu (ANES): Egalitatea de șanse între femei și bărbați - un indicator al sănătății unei democrații

Egalitatea de șanse între femei și bărbați nu este doar o cerință legală sau un ideal abstract, reprezintă un indicator clar al sănătății unei democrații, a transmis, joi, Luminița Popescu, secretar de stat la Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES). 'Femeile reprezintă jumătate din populație

Social 08-05-2025 15:47

Reprezentanți ai Sindicatului Liber Navalistul protestează vineri în fața Ministerului Economiei și a Guvernului

Sindicatul Liber Navalistul (SLN) organizează, vineri, două acțiuni de protest, în fața Ministerului Economiei și în fața Guvernului, în contextul agravării situației de la Damen Shipyards Mangalia (DSMa), cel mai mare șantier naval din România, conform unui comunicat de presă. După luni de promisiuni fără rezultat, navaliștii cer acțiu

Social 08-05-2025 15:18

MDLPA: Lucrări de cadastru gratuite pentru cetățeni în 97% dintre localități

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) derulează, gratuit pentru cetățeni, lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară în 2.779 de unități administrativ-teritoriale (UAT), din cele 2.860 în care nu este finalizată înregistrarea proprietăților.

Social 08-05-2025 15:16

Hunedoara: Scările de acces spre Cascada Lolaia, din Retezat, au fost reabilitate pentru siguranța turiștilor

Scările de acces spre Cascada Lolaia au fost reabilitate, în această săptămână, de rangerii Administrației Parcului Național Retezat (APNR), astfel încât turiștii să poată vizita acest obiectiv în cele mai bune și sigure condiții. 'Rangerii Administrației Parcului Național Retezat au realizat lucrări de reabil

Social 08-05-2025 15:16

Iași: Compania de transport public renunță la biletele de hârtie, de la 1 septembrie

Compania de Transport Public (CTP) Iași anunță că, începând cu data de 1 septembrie, biletele de călătorie tipărite pe hârtie vor fi eliminate din circulație. Începând cu data de 1 septembrie, biletele de călătorie vor putea fi achiziționate prin carduri electronice nenominale. Acestea pot fi încărcate at&ac

Social 08-05-2025 14:56

Botoșani: Număr de trei ori mai mare de persoane în azilul din Dorohoi în raport cu capacitatea autorizată

Numărul persoanelor internate în Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități 'Casa Elena' din municipiul Dorohoi era de trei ori mai mare decât numărul de locuri autorizat, se arată, joi, într-un comunicat de presă transmis de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani.

Social 08-05-2025 14:51

Bihor: Cartea de identitate electronică, disponibilă și la Oradea

Cartea de identitate electronică poate fi solicitată, începând de joi, și la Oradea, în cadrul unui program național finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar și datorită investițiilor realizate de Primăria Oradea pentru modernizarea infrastructurii Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, în val

Social 08-05-2025 14:41

Hunedoara: Jumătate din florile de salcâm, calamitate de înghețul târziu; va fi mai puțină miere

Mai mult de jumătate din pădurile de salcâm din țară au fost calamitate de înghețul târziu din luna aprilie, context în care și producția de miere de salcâm va fi cu cel puțin 50% mai mică față de un an normal din punct de vedere meteorologic. 'Înghețul târziu a afectat baza meliferă de pe în

Social 08-05-2025 14:02

Harghita: CLSU Praid a declarat stare de alertă la nivel local, în urma infltrațiilor produse la salină

Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) Praid a declarat stare de alertă la nivel local, pentru o perioadă de 15 zile, în urma situației de la Salina Praid, unde s-au produs infiltrații din cauza ploilor din ultima perioadă. Potrivit informațiilor furnizate AGERPRES de purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Hargh