#Ucraina transmite SUA: Acceptarea restricțiilor privind dimensiunea armatei, linie roșie la negocierile de pace

Ucraina a transmis SUA că acceptarea unor limite privind dimensiunea forțelor sale armate sau pregătirea generală a armatei sale va constitui o linie roșie, a declarat joi un înalt oficial ucrainean, în timp ce președintele american Donald Trump încearcă să negocieze cu Rusia sfârșitul războiului, relatează Reuters.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că dorește reducerea dimensiunii armatei ucrainene, Kievul să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO, iar Moscova să controleze integral patru regiuni ucrainene pe care le revendică drept ale sale - Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie -, pe lângă Crimeea.
'Aceasta este o poziție de principiu a Ucrainei - nimeni, și cu siguranță nu țara agresoare Rusia, nu va dicta Ucrainei ce fel de forțe armate ar trebui să aibă', a declarat oficialul de rang înalt, Pavlo Palisa, într-un interviu pentru Reuters.
Palisa este adjunctul șefului administrației președintelui Volodimir Zelenski și a făcut parte din delegația ucraineană care s-a întâlnit cu oficiali americani la discuțiile din Arabia Saudită luna trecută.
O armată ucraineană bine pregătită ar fi cea mai bună garanție de securitate a Kievului împotriva unor noi atacuri rusești dacă și când se va ajunge la o încetare a focului sau la un acord de pace, a spus el.
'Pot să presupun după ce se ghidează Federația Rusă - poate că vrea să se pregătească pentru a-i fi mai ușor în viitor, dar nu. Sarcina noastră este să învățăm bine lecțiile trecutului', a adăugat Palisa.
În timpul unei prime întâlniri cu oficiali americani în Arabia Saudită, Ucraina a fost de acord cu o încetare a focului necondiționată de 30 de zile propusă de SUA, după care Washingtonul și-a reluat ajutorul militar și schimbul de informații cu Kievul după o scurtă pauză.
Dar Rusia a declarat că trebuie îndeplinite condiții cruciale înainte să se ajungă la o încetare a focului. Părțile au convenit apoi separat să înceteze fiecare atacurile asupra instalațiilor energetice ale celeilalte, dar de atunci s-au acuzat reciproc de nerespectarea acordurilor.
Kievul spune că ar putea organiza o nouă rundă de discuții cu oficialii americani săptămâna viitoare.
Oficialii ucraineni afirmă că au oferit SUA dovezi ale atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene. Kievul respectă acordul, a declarat Palisa.
Administrația Trump a făcut presiuni pentru o încheiere rapidă a războiului lansat pe scară largă de Rusia în februarie 2022, însă un acord de pace durabil pare departe de a fi iminent.
Luptele continuă, iar comandantul șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sârski, a declarat că o nouă ofensivă rusă este deja în desfășurare în nord-estul Ucrainei. Rusia controlează aproximativ o cincime din teritoriul ucrainean.
În afară de problema dimensiunii forțelor sale armate, Ucraina a declarat că nu va recunoaște niciodată suveranitatea Rusiei asupra regiunilor ucrainene anexate, deși a recunoscut public că nu va fi posibil să recupereze o parte din teritoriul ocupat prin forță.
În plus față de menținerea unei armate ucrainene puternice, Palisa a subliniat importanța garanțiilor de securitate din partea partenerilor americani și europeni ai Kievului, care ar putea contribui la descurajarea viitoarelor atacuri rusești.
Statele Unite nu s-au angajat să ofere garanții de securitate, deși unele puteri europene au discutat despre o 'coaliție a voluntarilor' care ar putea desfășura un contingent de trupe pentru a consolida descurajarea.
Palisa a declarat că se așteaptă ca Rusia să-și intensifice atacurile la sfârșitul acestei luni și în luna mai.
Același oficial ucrainean a afirmat că, în opinia sa, Rusia își va concentra ofensiva asupra orașului Pokrovsk (in est), dar ar putea, de asemenea, să atace pe fronturile de lângă Kupiansk și Lyman (est), precum și în Zaporojie și Novopavlivka (sud-est).
Totuși, 'prioritatea absolută a rușilor, în opinia mea, va fi acum direcția Pokrovsk', a spus el.
Forțele ruse au încercat să încercuiască orașul Pokrovsk, important din punct de vedere strategic, pentru a-și atinge obiectivul de a prelua controlul deplin asupra regiunii Donețk.
Între timp, Kievul se confruntă cu incertitudinea legată de viitorul ajutorului militar american. Lipsa unui nou sprijin ar putea afecta în timp furnizarea de rachete pentru sistemele sale de apărare antiaeriană Patriot, precum și pentru sistemele sale ofensive HIMARS și ATACMS.
Palisa a declarat la începutul acestei luni că Ucraina nu a discutat încă cu SUA despre un ajutor suplimentar, dar că problema ar putea fi ridicată pe măsură ce negocierile pentru încetarea focului continuă.
Ucraina investește resurse în dezvoltarea propriei apărări antiaeriene, a declarat el, adăugând că mai multe țări au fost de acord să-i transfere licențe și documentație tehnică pentru producția 'anumitor echipamente' în țară.
'Procesul este în derulare și e destul de dinamic', a spus el.AGERPRES/(AS-redactor: Lilia Traci, editor: Ionuț Mareș, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
#Ucraina: Lula spune că îl va îndemna pe Putin să meargă să negocieze cu Zelenski la Istanbul
Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat miercuri că îl va îndemna pe președintele rus Vladimir Putin să se întâlnească cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski în Turcia, în cadrul negocierilor privind rezultatul războiului din Ucraina, relatează AFP. Îndemnul lui Lula se alătură numeroaselor ap
VIDEO/Uruguay: Decesul lui 'Pepe' Mujica, fost președinte și simbol al stângii din America Latine
José 'Pepe' Mujica, fostul luptător de gherilă care a prezidat Uruguayul între 2010 și 2015, figură a stângii latino-americane și critic al consumului excesiv, a murit marți la vârsta de 89 de ani, relatează AFP. 'Cu profundă tristețe anunțăm moartea camaradului nostru Pepe Mujica', a scris pe X actualu
VIDEO/Franța: Macron asigură că 'nu s-a gândit' la viitorul său după 2027
Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat marți seară că nu s-a 'gândit' la ce va face în continuare în carieră după încheierea celui de-al doilea mandat, întrucât Constituția îl împiedică să candideze din nou la alegerile prezidențiale, în principiu, din 2027, scrie AFP. &Icir
Albania: Largă victorie la parlamentare a socialiștilor conduși de premierul Edi Rama (rezultate oficiale)
Partidul Socialist al premierului albanez Edi Rama a câștigat peste 52% din voturi la alegerile parlamentare de duminică, potrivit rezultatelor oficiale publicate marți la miezul nopții de către Comisia electorală centrală, oferindu-i lui Edi Rama un al patrulea mandat fără precedent la conducerea țării, notează AFP. Partidul Socialist a
Kabulul pregătit să ajute Washingtonul care dorește expulzarea a mii de afgani
Guvernul taliban a afirmat marți că este pregătit să 'dialogheze' cu administrația Trump cu privire la repatrierea refugiaților afgani al căror statut de protecție temporară în Statele Unite urmează să fie revocat în iulie, în ciuda îngrijorărilor exprimate de unele ONG-uri, scrie AFP. Invocând 'î
VIDEO/Gaza: 'Ceea ce face guvernul Benjamin Netanyahu astăzi este inacceptabil', 'este o rușine', afirmă Macron
'Ceea ce face guvernul lui Benjamin Netanyahu astăzi (în Fâșia Gaza) este inacceptabil', 'este o rușine', a afirmat Emmanuel Macron marți, adăugând că 'nu este treaba unui președinte al Franței să spună +Acesta este genocid+, ci a istoricilor', notează AFP. Șeful statului francez a reamintit într
Zelenski afirmă că se va întâlni cu noul papă, 'probabil duminică'
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat marți că se va întâlni 'probabil duminică' cu noul papă Leon al XIV-lea, precizând că acest lucru va depinde de evoluțiile pe plan diplomatic cu Rusia, notează AFP. 'Probabil duminică, dacă lucrurile merg bine. Dar încă nu știm cum se va termina această săp
Franța, 'pregătită pentru o discuție' privind avioane franceze cu 'bombe' nucleare în alte țări europene (Macron)
Franța este 'pregătită să deschidă' o discuție privind desfășurarea de avioane franceze înarmate cu 'bombe' nucleare în alte țări europene, similar cu ceea ce fac americanii pentru a-și împărtăși umbrela atomică, a declarat marți la TF1 președintele francez Emmanuel Macron, relatează AFP. 'Voi defini cadrul într-un m
Trump numește Iranul 'cea mai distructivă forță' și promite că nu va deține armă nucleară
Președintele american Donald Trump a numit marți Iranul 'cea mai distructivă forță' din Orientul Mijlociu, acuzând Teheranul de instabilitatea din regiune și avertizând că Statele Unite nu îi vor permite niciodată să dețină o armă nucleară, relatează Reuters. Oferind ceea ce el a descris ca fiind atât un avertis
Noile sancțiuni ale UE contra Rusiei au obstacole de trecut și necesită susținerea SUA (diplomați)
Sancțiunile 'masive' cu care liderii europeni amenință Rusia dacă președintele Vladimir Putin nu acceptă încetarea focului în Ucraina au în față obstacole majore și necesită sprijinul SUA pentru ca acest demers să reușească, remarcă oficiali și diplomați citați marți de Reuters. Președintele francez Emmanuel Macron, c
Marco Rubio va participa la negocierile privind #Ucraina din Turcia, a anunțat Donald Trump
Președintele SUA, Donald Turmp, a anunțat marți că secretarul de stat american Marco Rubio se va deplasa în Turcia unde urmează să aibă loc în această săptămână discuții privind pacea în Ucraina, relatează AFP și Reuters. 'Vor avea loc discuții în Turcia mai târziu în această săptămână, cu si
Canada: Premierul Mark Carney a prezentat noul guvern
Premierul canadian Mark Carney și-a prezentat marți noul său guvern despre care a spus că va contribui la definirea unei noi relații între Ottawa și Washington, relatează AFP și Reuters. De la victoria sa în legislativele de la finalul lunii aprilie, Carney a promis că va lansa cea mai mare transformare a economiei canadiene de la
Recunoașterea unui stat palestinian: 'Nimeni nu va dicta Franței poziția sa', declară șeful diplomației franceze
'Nimeni nu va dicta Franței poziția sa' cu privire la recunoașterea unui stat palestinian, a declarat marți șeful diplomației franceze, după ce omologul său israelian a amenințat țările care vor face o astfel de alegere, informează AFP. 'Franța o va face pentru că Franța crede într-o soluție politică durabilă pentru regiune,
Isral-Hamas/Armata israeliană va intra în Fâșia Gaza 'cu toată forța sa' în următoarele zile, declară Netanyahu
Benjamin Netanyahu a anunțat că armata israeliană va intra 'cu toată forța (sa)' în Fâșia Gaza în următoarele zile și nu vede vreun scenariu în care Israelul să înceteze războiul, a anunțat marți biroul său de presă, informează AFP. Premierul israelian a mai afirmat că serviciile sale se străduiesc î
Germania face apel la 'echiparea adecvată' a misiunilor ONU de menținere a păcii
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a cerut marți creșterea sprijinului pentru 'căștile albastre' ale Națiunilor Unite, forțele internaționale de menținere a păcii care monitorizează procesele de pace în zone de conflict din întreaga lume, transmite dpa. Pistorius a vorbit în deschiderea unei conferințe int