Buzău: BRGV numește un busuioc special ''Miron'', cu ocazia Centenarului Patriarhiei Române

Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) Buzău a trimis spre omologare un soi de busuioc special, care buchetează natural, denumit ''Miron'', după numele lui Miron Cristea, primul patriarh al creștinismului ortodox românesc, în contextul Centenarului Patriarhiei Române.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca anul 2025 să fie dedicat Centenarului Patriarhiei Române și mărturisitorilor ortodocși români din secolul XX. Decizia vine în contextul în care, în 2025, Biserica Ortodoxă Română împlinește 100 de ani de la înființarea patriarhiei și 140 de ani de la dobândirea autocefaliei. Hotărârea de înființare a Patriarhiei Române a fost luată de Sfântul Sinod în data de 4 februarie 1925, inițiativă exprimată concret imediat după Marea Unire din 1918.
Foto: (c) Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) Buzău
Cu ocazia Centenarului, reprezentanții BRGV Buzău au trimis spre omologare un soi de busuioc cultic, în semn de prețuire față biserică.
''Se împlinesc 100 de ani de la înființarea Patriarhiei, un moment istoric pentru țara noastră. Sunt multe activități în eparhii, în întreaga țară, care evocă Centenarul. Noi, la Bancă, așteptăm certificatul de omologare și brevetare a unui nou soi de busuioc numit 'Miron', după primul patriarh al Bisericii noastre, Miron Cristea. Ne-am gândit ca un soi de busuioc, folosit în cultul bisericii, să-i poarte numele. Este un soi special, gândit să-l dăm cultului nostru bisericesc, la diverse slujbe, la sfințire, o putem numi floarea bisericii. Sunt multe soiuri, cu aromă de trandafir, cuișoare, lămâie, mentolat, acest soi însă are caracteristici distincte. Pe lângă parfumul său specific de busuioc tradițional românesc, el buchetează în mod natural. După cum știți, preoții folosesc acel buchet, numit popular sfeștoc. Cei care îl pregătesc, se chinuiesc puțin pentru că trebuie adune mai multe inflorescențe, crenguțe de busuioc, să le grupeze și să facă acest buchet. Acest soi buchetează natural, face un buchet natural, are niște alveole specializate, dințate și atunci când este folosit la aghiasmă produce o pudră fină, nu stropi mari. Sperăm ca acest nume să fie acceptat și să punem la dispoziție Patriarhiei cantități de semințe suficiente pentru a fi transferate către mănăstiri, unde au posibilitatea să-l multiplice și folosească'', a declarat, pentru AGERPRES, directorul BRGV Buzău, Costel Vînătoru.
În portofoliul BRGV se regăsesc peste 100 de soiuri de busuioc, specii românești, dar și din colecții internaționale conservate pentru diversitatea și beneficiile lor.
Foto: (c) Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) Buzău
''În România, busuiocul este folosit ca o plantă sacră, dar poate fi apreciată din punct de vedere medical, în diverse preparate, este apreciat pentru ceaiuri, dar avem și busuioc cu frunza mare ce poate fi folosit în diverse preparate culinare. Este un odorizant natural, în trecut era cultivat în ghivece, în jardiniere, casele aveau la geam busuiocul de ghiveci care parfuma, fiind și un purificator al aerului din încăpere. Ceea ce este interesant, monahii din Munții Buzăului iubeau foarte mult grădinăritul, iar dacă noi avem astăzi la Bancă anumite semințe, se datorează priceperii lor. Multe din semințele de aici au fost culese în timp din zona aceasta a mănăstirilor'', a precizat cercetătorul.
Pe lângă activitatea îndelungată, cu aproximativ 40 de ani de experiență în ameliorarea și genetica plantelor de cultură, Costel Vînătoru îmbracă haina de preot în fiecare duminică și slujește alături de alți părinți la Biserica ''Sfântul Spiridon'' din municipiul Buzău. Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea patriarhiei, în calitatea sa de slujitor al lui Dumnezeu atrage atenția că Buzăul este strâns legat de creștinism și moștenirea pe care România o are de la sfinții neamului.
Foto: (c) Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) Buzău
''Buzăul are o legătură strânsă cu Patriarhia Română pentru că aici, la Buzău, vorbim de primele mărturii care atestă prezența creștinismului pe teritoriul României, peșterile rupestre, care încă mai au multe de spus, dar, cel mai important, martirizarea Sfântului Sava în apa Buzăului la 372, martirizat pentru credință. Avem scrisoarea Sfântului Vasile cel Mare către preotul locului care cere rămășițele pământești ale Sfântului Mucenic Sava, numit Gotul pentru că, în perioada aceea, eram sub dominația goților, el fiind însă un localnic de aici. Mai târziu avem înființarea Episcopiei Buzăului. Sunt documente clare că Episcopia a fost vatră puternică, să ne gândim la sihăstriile din Munții Buzăului, la Sfântul Cuvios Vasile de la Mănăstirea Poiana Mărului care transformase Munții Buzăului în Athosul românesc. Călugării din Sfântul Munte veneau aici să-l cunoască pe Cuviosul Vasile și învățătura lui'', subliniază Costel Vînătoru.
Foto: (c) Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) Buzău
La data de 4 februarie 1925 a fost adoptat Actul de înființare a Patriarhatului ortodox român. Hotărârea de înființare a Patriarhiei a fost adoptată apoi de Senat, la 12 februarie, și de Camera Deputaților, la 17 februarie, iar la 23 februarie s-a promulgat Legea pentru ridicarea scaunului arhiepiscopal și mitropolitan al Ungrovlahiei, ca primat al României, la rangul de scaun patriarhal.
Foto: (c) Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) Buzău
Mitropolitul primat Miron Cristea a devenit astfel primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. AGERPRES/(A, AS - redactor: Florin Zafiu, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Galați: Daruri de Paște pentru 4.300 de bătrâni și 2.000 de copii oferite de Arhiepiscopia Dunării de Jos
Arhiepiscopia Dunării de Jos oferă cu ocazia Sărbătorilor Pascale daruri constând în alimente, articole vestimentare și încălțăminte pentru 4.300 de bătrâni și 2.000 de copii din familii nevoiașe, în cadrul Programului social-filantropic intitulat ''Ne înnoim de Sfintele Paști''. ''An
Pastorala de Paști/Andrei Andreicuț: Dorința noastră cea mare este să-L vedem pe Hristos cel Înviat
Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Andrei Andreicuț, vorbește, în Pastorala sa de Paști, despre importanța curățirii simțurilor noastre. 'Cuvântul Pastoral l-am intitulat 'Să ne curățim simțirile'. Și-am plecat de la ceea ce spune Domnul Iisus Hristos în Predica de pe Munte: 'Fericiți cei curați cu inima, că ac
Episcopul-vicar Timotei Prahoveanul: Intrarea Domnului în Ierusalim - sărbătoarea bucuriei și a luminii
Intrarea Domnului Nostru Iisus Hristos în Ierusalim este sărbătoarea luminii, le-a transmis Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, celor prezenți pe Colina Bucuriei, în Duminica Floriilor, îndemnându-i să-L primească pe Mântuitorul în Ierusalimul inimilor, care ar trebui să fie mereu deschise.
Arhiepiscopia Romano-Catolică: Procesiunea de Florii - duminică, pe străzile Capitalei
Tradiționala procesiune dedicată celebrării Floriilor în Biserica Catolică de rit latin va fi organizată, duminică, în Capitală, de Arhiepiscopia Romano-Catolică. Sunt așteptați să ia parte credincioși, persoane consacrate și preoți din comunitățile și parohiile romano-catolice din București și împrejurimi. Potrivit unui comuni
VIDEO Patriarhul Daniel: Pelerinajul de Florii este o mărturisire a credinței în Hristos cel Răstignit și Înviat
Pelerinajul de Florii este o mărturisire a credinței în Hristos cel Răstignit și Înviat, o binecuvântare pentru cetate și o bucurie pentru pelerini, le-a spus sâmbătă seară patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, miilor de credincioși prezenți pe Dealul Mitropoliei. 'Pelerinajul de Florii este rugăciune în procesiu
Arhiepiscopia Bucureștilor: Pelerinajul de Florii începe la Mănăstirea Radu Vodă și încheie la Catedrala Patriarhală
Arhiepiscopia Bucureștilor organizează, sâmbătă, tradiționalul Pelerinaj de Florii, la care vor participa ierarhi, preoți, monahi și credincioși mireni din Capitală și din județul Ilfov. Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Bucureștilor, organizat în ajunul marii sărbători a Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile), pel
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - ocrotitorul transplantului hepatic în România
Primii doi pacienți transplantați de ficat din România purtau numele de Gheorghe, astfel că Patriarhia Română a decis ca Sfântul Mare Mucenic Gheorghe să fie ocrotitorul transplantului hepatic. Decizia patriarhală a fost citită în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Naționale a Transplantului din România, de către
Centenarul Patriarhiei Române/ Sfințirea Marelui Mir - pe 17 aprilie, la Catedrala Patriarhală
Patriarhul Daniel va săvârși pe 17 aprilie, la Catedrala Patriarhală, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române. ''După o temeinică pregătire prealabilă, care va începe încă din
Galați: Daruri de Paște oferite de Arhiepiscopia Dunării de Jos celor peste 2.600 de familii afectate de inundații (GALERIE FOTO)
Cele peste 2.600 de familii din județul Galați afectate de inundațiile din septembrie 2024 vor primi câte un pachet cu daruri de Paște constând în 3 kilograme de carne de miel, un carton de ouă, un cozonac și o sticlă de ulei din partea Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin programul social-filantropic ''Din ospățul credinței la masa dragostei
Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - temelia și începutul învierii tuturor; Paștile - o revărsare de bucurie
Paștile sunt o revărsare de bucurie ce perpetuează bucuria ucenicilor care au văzut pe Domnul Iisus Hristos înviat din morți, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în Pastorala de Sfintele Paști. 'Învierea lui Hristos este temelia și începutul învierii tuturor oamenilor. Această taină este
Galați: Peste 600 de copii din localitățile afectate de inundații vor primi îmbrăcăminte și încălțăminte de Paște
Peste 600 de copii din cele 18 localități din județul Galați afectate de inundațiile din septembrie 2024 vor primi îmbrăcăminte și de încălțăminte din partea Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin programul social-filantropic 'Ne înnoim de Sfintele Paști'. 'În Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu binecuvântare
Mănăstirea Cernica își serbează hramul vineri
Mănăstirea Cernica își va serba hramul vineri, în ziua de pomenire a Sfântului Calinic de la Cernica, de la a cărui canonizare se împlinesc, anul acesta, 75 de ani. Potrivit Agenției Basilica a Patriarhiei Române, programul liturgic va începe joi, la ora 13:00, cu așezarea spre închinare a raclei cu mo
Pelerinaj de Florii, organizat sâmbătă de Arhiepiscopia Dunării de Jos în Brăila și Galați
Arhiepiscopia Dunării de Jos organizează sâmbătă, 12 aprilie, în municipiile Brăila și Galați, tradiționalul Pelerinaj de Florii, care amintește de momentul Intrării Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului, la ambele evenimente fiind prezent arhiepiscopul Casian. Potrivit unui comunicat de presă transmis mi
Arhiepiscopia Romano-Catolică: Procesiune de Florii, duminică, pe străzile Capitalei
Tradiționala Procesiune de Florii, la care sunt așteptați să ia parte credincioși, persoane consacrate și preoți din comunitățile și parohiile romano-catolice din București și împrejurimi, va fi organizată, duminică, în Capitală, de Arhiepiscopia Romano-Catolică. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, postat pe site-ul Arhiepi
Pelerinajul de Florii - sâmbătă, în Capitală
Arhiepiscopia Bucureștilor organizează sâmbătă, în București, tradiționalul Pelerinaj de Florii, la care vor participa ierarhi, preoți, monahi și credincioși mireni din Capitală și din județul Ilfov. Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Bucureștilor, postat, miercuri, pe site-ul Agenției Basilica a Patriarhiei Române, or