logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Hunedoara: Tinerii, principalii expozanți la salonul de inventică InventCor 2025

Image

Zeci de tineri au ales să-și prezinte lucrările inovative la ediția din acest an a Expoziției internaționale de inventică InventCor, care s-a deschis oficial joi, la Deva, în spațiul casei de cultură din municipiu. Între ei se numără pasionați de robotică, de științe exacte, de cercetarea dinozaurilor sau de artă în forme dintre cele mai diverse.

Potrivit inventatorului Corneliu Birtok Băneasă, la InventCor 2025 s-au înscris peste 480 de participanți, din 40 de țări ale lumii, iar lucrările prezentate cuprind domenii cum ar fi medicina, serviciile de IT, agricultura, cercetarea sau arta. Nu au fost uitați copiii, pentru care a fost pregătit un stand special.

'Anul acesta am reușit să trecem de bariera celor 400 de lucrări înscrise, un lucru pe care l-am dorit de ani de zile. Avem foarte mulți participanți aflați în premieră la această expoziție, iar dintre invitați cei mai mulți sunt din Republica Moldova. Ne-am orientat spre o multitudine de sectoare de activitate, din domenii diverse', a precizat Birtok Băneasă.

 



În cadrul expoziției, un interes aparte au stârnit roboții construiți de elevii unor colegii din municipiile Hunedoara și Deva, tinerii explicând celor interesați la ce folosesc aparatele expuse, dar și cât au lucrat pentru asamblarea și programarea echipamentelor, alături de profesorii lor.

 


'Am venit la InventCor pentru a prezenta roboții noștri pe care i-am realizat în acest sezon. Participăm cu ei în concursuri internaționale, ceea ce presupune ca roboții să îndeplinească anumite task-uri, cerințe, adică să colecteze niște cuburi și să le așeze în niște coșuri aflate la o anumită distanță. Alte cuburi trebuie agățate pe niște bare. La început este greu pentru că o dată ce ești nou în domeniu trebuie să înveți multe lucruri și este un proces destul de lung. În cazul meu am fost norocoasă pentru că am avut colegi mai mari care ne-au prezentat și ajutat în ceea ce trebuia făcut. În general, rămân câteva ore ca să lucrez la acești roboți, să scriu în caietele tehnice, să-mi ajut echipa', a explicat Iulia, elevă în clasa a IX-a a Colegiului Național 'Decebal' din Deva.

Efortul copiilor este apreciat și de profesorul Mircea Nistor, din Hunedoara, cunoscut pentru performanțele înregistrate cu elevii din cercurile de robotică, împreună cu care s-a clasat pe primul loc al Campionatului Mondial de Robotică First Challenge Mexic 2018, dar și la alte competiții naționale și internaționale.

 


'Un salon de inventică este ceea ce ne dorim. Este un prilej să vedem ceea ce fac și oamenii mari pentru că și noi, dascălii, încercăm să creștem niște oameni mari. Pregătim două echipe mari de First Tech Challenge și o echipă de copii mai mici, de First Lego. Avem preocupări diverse în materie de inventică, așa cum este aici. Vom participa, în perioada următoare, la mai multe concursuri de creativitate științifică, deci, copiii aceștia nu au astâmpăr. Ne interesează să găsim soluții la o mulțime de probleme cu care se confruntă oamenii. Avem în lucru o mulțime de proiecte legate de performanță în agricultură, energie și multe altele, în așa fel încât acești copii să fie capabili să rezolve problemele pe care, din păcate, noi le lăsăm lor, nerezolvate', a menționat profesorul Mircea Nistor.

 


Tehnologia și-a spus cuvântul și în ceea ce privește cercetarea din siturile cu oase de dinozauri pitici, din Țara Hațegului. Un fragment de femur, de peste un metru, trona pe o masă la care se afla dr. Cristian Ciobanu, de la administrația Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, însoțit de unul dintre voluntarii geoparcului.

'Vrem să arătăm că știința se întâlnește cu educația și cu tehnologia. În Țara Hațegului avem fosile de dinozauri, printre alte lucruri minunate. Am venit la InventCor să arătăm cum sunt cercetate și cum sunt interpretate pentru publicul larg aceste fosile de dinozauri. Pe masă avem o copie a unui os real care se află în colecția Universității din București - este un os de sauropod. Este o replică pe care am făcut-o utilizând tehnologie de scanare 3D și apoi de printare 3D', a arătat dr. Cristian Ciobanu.

'Pe mine mă pasionează foarte mult dinozaurii, am chiar și o colecție de 25 de figurine. Mi-au plăcut așa de mult încât am strâns încontinuu, de ziua mea, de Crăciun, când aveam ocazia', a mărturisit Mircea, voluntar în cadrul Geoparcului Dinozaurilor.

 


Organizat de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă, cu sprijinul Universității Politehnica din Timișoara și al Universității 'Lucian Blaga' din Sibiu, InventCor 2025 are ca temă 'comunitatea', reflectând astfel importanța colaborării și a inovației în dezvoltarea societății.

Expoziția este deschisă până pe 5 aprilie, iar accesul publicului este gratuit. AGERPRES / (A, AS - redactor: Sorin Blada, editor: Marius Frățilă, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 833

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 09-04-2025 23:58

VIDEO DSU: O aeronavă cu 18 pacienți palestinieni din Fâșia Gaza a aterizat la Baza 90 Transport Aerian Otopeni

O aeronavă a Forțelor Aeriene Române a aterizat miercuri seară la Baza 90 Transport Aerian Otopeni cu 18 pacienți palestinieni din Fâșia Gaza, alături de 29 de membri de familie. ''România desfășoară o nouă misiune de sprijin umanitar destinată populației civile din Fâșia Gaza. O aeronavă a Forțelor Aeriene Rom&

Social 09-04-2025 21:18

Constanța: Doi șoferi au murit după ce au intrat în coliziune frontală, între Năvodari și Lumina

Șoferii a două autoturisme, o femeie de 26 de ani și un bărbat de 34 de ani, au murit după ce au intrat în coliziune frontală, miercuri seară, pe un drum comunal, între localitățile Năvodari și Lumina, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța. Conform sursei citate, polițiștii Serviciului de Siguranță Rutieră au fost sesizați, &

Social 09-04-2025 19:54

Fechet - arderi deșeuri: În cazuri precum Sintești nu e suficientă plângerea penală; cred în reintegrarea comunităților vulnerabile

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat miercuri că în cazul comunităților vulnerabile în care se ard deșeuri nu este suficientă o plângere penală, ci sunt necesare 'soluții serioase', inclusiv măsuri de reintegrare. 'Eu cred că, cel puțin în legătură cu ceea ce se întâmplă în vecinătatea Bucureștiului

Social 09-04-2025 18:46

Hunedoara: Castelul Corvinilor, între principalele destinații din România și în anul 2025

Castelul Corvinilor din Hunedoara s-a clasat pe locul al treilea în cadrul competiției 'Destinația anului 2025', la categoria 'Cultură și educație', primele două locuri fiind ocupate, în ordine, de Muzeul Astra Sibiu și de Castelul Bran. În faza finală a categoriei au mai intrat Castelul Peleș - Prahova și Palatul Culturii din

Social 09-04-2025 17:24

Sărbătoarea florilor de cireș - sâmbătă, în Grădina Japoneză din Parcul Regele Mihai I

Grădina Japoneză din Parcul Regele Mihai I va găzdui sâmbătă, între orele 13:00 și 15:00, sărbătoarea florilor de cireș - Hanami. În cadrul evenimentului se vor derula mai multe ateliere de ceremonia ceaiului, origami, caligrafie, yukata și de experimentare a culturii japoneze sub diverse forme, a informat, miercuri, pagina de Facebook a Prim

Social 09-04-2025 16:28

Brigada Rutieră - operațiunea Speed Marathon: 200 de sancțiuni aplicate șoferilor în 13 ore

Polițiști din cadrul Brigăzii Rutiere au aplicat, miercuri, de la miezul nopții până la prânz, 200 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului legal de viteză pe drumurile publice din Capitală, în cadrul operațiunii Speed Marathon 2025. 'În intervalul orar 00:00 - 13:00, au fost aplicate 200 de sancțiuni contravenți

Social 09-04-2025 16:18

Iași: Construcția podului rutier de la Ungheni va fi lansată, în 26 aprilie, cu festivalul 'Podul de Flori'

Autoritățile din România și Republica Moldova vor marca împreună, pe 26 aprilie, lansarea construcției Podului rutier de la Ungheni - Golăești, parte din Autostrada Unirii (A8), prin intermediul unui eveniment simbolic organizat pe malul Prutului: Festivalul 'Podul de Flori'. Potrivit unui comunicat de presă remis de Consiliul Județean (CJ)

Social 09-04-2025 15:55

Șeful ITPF Giurgiu: Intrarea în Schengen a adus mai mult de muncă, mai ales la migrație ilegală

Șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Giurgiu, comisar șef Chiran Viorel a declarat, miercuri, că intrarea în zona Schengen a adus mai mult de muncă, mai ales pe migrație ilegală, în primul trimestru al acestui an fiind înregistrată la numărul cetățeni străini reținuți o creștere 'foarte serioasă', de 131%, față de perioad

Social 09-04-2025 15:55

MApN: Un detașament al Forțelor Aeriene Italiene a început misiunea de Poliție Aeriană Întărită în România

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, împreună cu ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, au participat, miercuri, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, la ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Italiene pentru executarea, timp de patru luni, a misiunilor de Poliție Aeriană Întărită î

Social 09-04-2025 15:50

Buzău: Amendă de 60.000 de lei pe șantierul A7 pentru deversarea în albia râului Râmnicu Sărat a unei canalizări

Comisarii de mediu din Buzău au aplicat o amendă de 60.000 de lei pentru nereguli depistate pe șantierul autostrăzii A7 care vizează deversarea de ape uzate direct în albia râului Râmnicu Sărat. Potrivit unei informări postată, miercuri, pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu Buzău, comisarii au efectuat un control la punctul de lucru al ope

Social 09-04-2025 15:04

Liniile 205 și 311, deviate în fiecare weekend până în octombrie pentru proiectul ''Străzi deschise''

Autobuzele liniilor 205 și 311 vor circula pe un traseu modificat în fiecare weekend, în perioada 12 aprilie - 12 octombrie, ca urmare a desfășurării proiectului Primăriei Municipiului București intitulat 'Străzi Deschise - București, Promenadă Urbană', informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (T

Administratie 09-04-2025 14:56

Sector 1: Piață volantă de Florii în fața sediului primăriei și 'Street Food Festival' pe bulevardul Kiseleff

Un număr de 30 de producători români vor aduce savoarea gospodăriei tradiționale, de Florii, la piața volantă din fața sediului Primăriei Sectorului 1, iar oamenii care preferă mâncarea gătită în aer liber vor putea merge la 'Street Food Festival' pe bulevardul Kiseleff. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 1 transmis mierc

Social 09-04-2025 14:20

Brigada Rutieră: Accident într-o intersecție din Capitală; o persoană a fost transportată la spital

O persoană a fost rănită și transportată la spital, miercuri, în urma unui accident rutier produs într-o intersecție din Capitală, în care au fost implicate un tramvai și cinci autoturisme. Potrivit unui comunicat al Poliției Capitalei transmis AGERPRES, miercuri, în jurul orei 12:20, Brigada Rutieră a fost sesizată prin apel 112 cu pri

Administratie 09-04-2025 13:27

Timiș/ Simonis: La Consiliul Județean a început marea restructurare

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că după finalizarea primei etape a analizei organigramei administrației județene, inclusiv la nivelul instituțiilor din subordine, vor fi desființate în total 643 de posturi, la care se adaugă 130 de posturi care vor fi externalizate. 'Este vorba de p

Administratie 09-04-2025 13:24

Prefectul Barabási Antal-Szabolcs: Indicatorii tehnico-economici pentru varianta ocolitoare a Târgu Mureșului, în curs de aprobare

Prefectul județului Mureș, Barabási Antal-Szabolcs, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că indicatorii tehnico-economici pentru varianta ocolitoare a Târgu Mureșului, pe relația Corunca-Ernei, sunt în curs de aprobare, iar până la sfârșitul anului ar putea fi dat ordinul de începere a lucrărilor.