logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Responsabili ai administrației Trump iau în considerare o cale mai lungă pentru pacea în #Ucraina (analiză Reuters)

Image

Responsabili de rang înalt din cadrul administrației președintelui american Donald Trump au luat în discuție în ultimele zile probabilitatea ca SUA să nu poată să ajungă la un acord de pace în Ucraina în următoarele luni, concepând noi planuri pentru a exercita presiuni atât asupra Kievului, cât și asupra Moscovei, afirmă doi oficiali familiarizați cu dosarul, potrivit Reuters.

La începutul mandatului său, președintele Donald Trump și principalii săi consilieri și-au propus să ajungă la o încetare completă a focului până în aprilie sau mai. Ei sperau să negocieze un acord de pace durabil în lunile următoare.

Dar niciun acord nu pare iminent, au declarat oficialii citați de Reuters, lăsând să se înțeleagă faptul că războiul ce durează de peste trei ani ar putea s-ar putea prelungi, iar Ucraina va avea nevoie de mai mult sprijin occidental pentru operațiunile sale militare.

Un astfel de rezultat ar fi un dezastru pentru Trump, care se consideră un negociator redutabil și a promis de nenumărate ori o încheiere rapidă a conflictului, ce a făcut deja zeci de mii de morți și care riscă să atragă NATO într-un război cu Rusia, țară dotată cu arsenal nuclear.

Timp de săptămâni întregi, înalți oficiali americani au criticat, în privat, modul în care Kievul gestionează negocierile și ceea ce ei consideră drept rezistență la acordul cu Washingtonul privind exploatarea mineralelor rare și continuarea negocierilor de pace. Dar în ultimele zile, au declarat sursele, Moscova este cea care a provocat frustrări administrației de la Washington.

Într-o serie de reuniuni și discuții telefonice în weekendul trecut, responsabili ai Casei Albe și Departamentului de Stat au recunoscut că președintele rus Vladimir Putin se opune intens tentativelor Washingtonului de a se ajunge la un acord de pace durabil și au discutat ce sancțiuni economice sau diplomatice, dacă este cazul, ar putea împinge Rusia mai aproape de un acord, au spus sursele.

Furia tot mai mare față de Moscova, inclusiv din partea lui Trump însuși, marchează o schimbare în deliberările interne ale administrației americane cu privire la dorința Moscovei de a negocia.

Trump a declarat mult timp că are încredere în președintele rus și că el crede că liderul este angajat față de pace, dar Casa Albă a devenit neîncrezătoare în intențiile lui Putin în ultimele zile, au spus sursele citate, deși Trump continuă să-și afișeze public convingerea că Putin dorește să pună capăt războiului.

Nu este clar ce planuri specifice ar putea avea administrația americană pentru a exercita presiuni asupra Moscovei, însă un înalt oficial american a afirmat că executivul SUA continuă să analizeze tarife și sancțiuni suplimentare pe care le-ar putea impune.

Duminică, Trump a declarat pentru NBC News că a fost 'furios' după ce Putin a criticat credibilitatea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, sugerând că SUA ar putea impune tarife vamale suplimentare de 25-50% țărilor care cumpără petrol rusesc.

Într-o întâlnire cu miniștrii de externe din țările baltice săptămâna trecută, secretarul de stat american Marco Rubio le-a spus omologilor săi că pacea în Ucraina nu este garantată și a indicat că SUA sunt încă departe de a asigura un acord, potrivit unui rezumat al întâlnirii consultat de Reuters.

'Există o frustrare profundă în privința negocierilor cu guvernul rus', a completat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, James Hewitt. 'Președintele Trump a fost clar că va lua în considerare impunerea de sancțiuni secundare pentru tot petrolul care provine din Rusia dacă ei (rușii) nu sunt serioși în ceea ce privește soluționarea pașnică a acestui conflict'. a afirmat el.

Departamentul de Stat american nu a răspuns deocamdată unei cereri de comentarii din partea Reuters, la fel și ambasadele Rusiei și Ucrainei din Washington.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat într-un interviu publicat marți că Moscova nu poate accepta propunerile SUA de a pune capăt războiului în forma lor actuală, întrucât acestea nu abordează problemele care, în opinia Kremlinului, au stat la originea războiului.

Analiști și responsabili din serviciile de informații europene și americane avertizează de mult timp că este puțin probabil ca Putin să negocieze cu bună credință încheierea războiului în Ucraina atât timp cât el crede că Rusia câștigă pe câmpul de luptă.

După preluarea mandatului de către Trump în ianuarie, principalii săi consilieri erau încrezători că trei ani de sancțiuni împotriva Rusiei - și perspectiva fie de relaxare, fie de înăsprire a presiunii economice - ar fi suficiente pentru a apropia Moscova de un acord.

Astăzi, mulți dintre ei, inclusiv Rubio, consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și generalul Keith Kellogg, emisarul administrației pentru Ucraina, se întreabă cu privire la măsura în care Putin poate fi influențat fără concesii semnificative din partea SUA și a Europei, în special în ceea ce privește operațiunile lor militare pe continent.

În ultimele luni, Washingtonul a exercitat presiuni asupra Kievului și s-a apropiat de multe dintre pozițiile de politică externă ale Moscovei. Dar Putin a formulat ceea ce analiștii au numit cereri 'maximaliste' și sunt puține șanse să fie îndeplinite de SUA, Ucraina sau Europa.

Moscova solicită în special ca SUA și NATO să-și reducă activitățile militare în Europa, îndeosebi în țările care se învecinează cu Rusia, și ca nicio forță de menținere a păcii să nu fie desfășurată în Ucraina ca parte a vreunui acord.

Un înalt responsabil american a afirmat, deși Casa Albă continuă să analizeze impunerea de noi tarife vamale și sancțiuni, este puțin probabil ca Rusia să fie afectată de astfel de restricții economice.

De asemenea, Trump și-a exprimat din nou frustrarea față de Ucraina, acuzându-l pe Zelenski că încearcă să întoarcă spatele acordului privind mineralele.

'Încearcă să se retragă din acordul privind pământurile rare și, dacă face asta, va avea probleme, probleme mari, mari', a spus Trump duminică.

Hewitt a afirmat că președintele consideră acordul privind mineralele drept 'un element-cheie al restabilirii păcii în Ucraina'.

Un alt oficial american a spus că oficiali din administrație iau în considerare modificarea unor părți ale acordului propus pentru a-l face mai favorabil intereselor economice ale Kievului.

Oficialii americani au încercat în ultimele zile să negocieze atât o încetare a focului asupra infrastructurii energetice, cât și în Marea Neagră. Acordurile nu au fost încă puse în aplicare.

În pofida acordului inițial privind o încetare a focului în sectorul energetic, Ucraina și Rusia au continuat să se atace reciproc. În timp ce Kievul a declarat că este gata să accepte un acord privind Marea Neagră, oficialii ruși au declarat că Moscova are nevoie în primul rând de restabilirea accesului la anumite piețe comerciale și sisteme de plată.AGERPRES/(AS-redactor: Lilia Traci, editor: Ionuț Mareș, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 464

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 14-05-2025 12:22

Israelul a cerut civililor să părăsească de urgență porturile din Yemen, după un tir cu rachetă al houthi

Armata israeliană a cerut miercuri persoanelor civile să părăsească de urgență perimetrul a trei porturi controlate de rebelii houthi în Yemen, după ce a anunțat interceptarea unei rachete trase de insurgenții yemeniți, relatează AFP. Ca represalii la atacurile rebelilor houthi cu rachete și drone, forțele aeriene israeliene au efectuat în ultimele

Politic Ex 14-05-2025 12:02

Trump s-a întâlnit la Riad cu președintele sirian după anunțul ridicării sancțiunilor împotriva Damascului

Președintele american Donald Trump s-a întâlnit miercuri la Riad cu omologul său sirian Ahmed al-Sharaa, după ce a anunțat ridicarea sancțiunilor împotriva Damascului, care a salutat un 'punct de cotitură decisiv' pentru Siria, relatează AFP. Întâlnirea, anunțată de Washington ca fiind scurtă și informală, a început

Politic Ex 14-05-2025 11:38

Tribunalul General al UE anulează decizia Comisiei de a refuza presei accesul la mesajele schimbate de șefa sa cu CEO-ul Pfizer

Tribunalul General al Uniunii Europene de la Luxemburg a anulat miercuri decizia Comisiei Europene de a respinge cererea cotidianului american The New York Times de a avea acces la mesajele text schimbate între președinta executivului european, Ursula von der Leyen, și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, referitor la achiziționarea de vaccinuri anti-COVID-19 în valoare

Politic Ex 14-05-2025 10:13

Merz l-a invitat pe Trump să viziteze regiunea din vestul Germaniei de unde provine familia sa

Noul cancelar german Friedrich Merz l-a invitat pe președintele american Donald Trump să viziteze regiunea din landul Renania-Palatinat, în vestul Germaniei, de unde provine familia sa, în timpul unei viitoare călătorii a liderului de la Casa Albă în Germania, relatează dpa. 'L-am invitat să vină în Germania și să viziteze Bad D&uum

Politic Ex 14-05-2025 10:05

Cu amenințările lui Trump în minte, miniștrii de externe din NATO negociază în Antalya creșterea cheltuielilor militare

Țările NATO se reunesc miercuri și joi în Turcia pentru a negocia o creștere a cheltuielilor militare în speranța de a-l convinge pe președintele american Donald Trump, care i-a amenințat pe 'rău platnici' că nu îi va mai proteja, informează AFP și dpa. Întâmplător, această reuniune informală a miniștrilor de externe ai st

Politic Ex 14-05-2025 09:32

Volodimir Zelenski: Donald Trump trebuie să se convingă de faptul că Putin minte

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că omologul său american Donald Trump trebuie să se convingă de faptul că președintele rus Vladimir Putin este cel care minte și că nu ucrainenii sunt cei care pun piedici unui posibil proces de pace, informează EFE. 'Trump trebuie să se convingă de faptul că Putin minte. Și trebuie să ne asumă

Politic Ex 14-05-2025 09:05

#Ucraina: Lula spune că îl va îndemna pe Putin să meargă să negocieze cu Zelenski la Istanbul

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat miercuri că îl va îndemna pe președintele rus Vladimir Putin să se întâlnească cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski în Turcia, în cadrul negocierilor privind rezultatul războiului din Ucraina, relatează AFP. Îndemnul lui Lula se alătură numeroaselor ap

Politic Ex 14-05-2025 05:49

VIDEO/Uruguay: Decesul lui 'Pepe' Mujica, fost președinte și simbol al stângii din America Latine

José 'Pepe' Mujica, fostul luptător de gherilă care a prezidat Uruguayul între 2010 și 2015, figură a stângii latino-americane și critic al consumului excesiv, a murit marți la vârsta de 89 de ani, relatează AFP. 'Cu profundă tristețe anunțăm moartea camaradului nostru Pepe Mujica', a scris pe X actualu

Politic Ex 14-05-2025 04:44

VIDEO/Franța: Macron asigură că 'nu s-a gândit' la viitorul său după 2027

Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat marți seară că nu s-a 'gândit' la ce va face în continuare în carieră după încheierea celui de-al doilea mandat, întrucât Constituția îl împiedică să candideze din nou la alegerile prezidențiale, în principiu, din 2027, scrie AFP. &Icir

Politic Ex 14-05-2025 03:52

Albania: Largă victorie la parlamentare a socialiștilor conduși de premierul Edi Rama (rezultate oficiale)

Partidul Socialist al premierului albanez Edi Rama a câștigat peste 52% din voturi la alegerile parlamentare de duminică, potrivit rezultatelor oficiale publicate marți la miezul nopții de către Comisia electorală centrală, oferindu-i lui Edi Rama un al patrulea mandat fără precedent la conducerea țării, notează AFP. Partidul Socialist a

Politic Ex 14-05-2025 01:47

Kabulul pregătit să ajute Washingtonul care dorește expulzarea a mii de afgani

Guvernul taliban a afirmat marți că este pregătit să 'dialogheze' cu administrația Trump cu privire la repatrierea refugiaților afgani al căror statut de protecție temporară în Statele Unite urmează să fie revocat în iulie, în ciuda îngrijorărilor exprimate de unele ONG-uri, scrie AFP. Invocând 'î

Politic Ex 13-05-2025 23:34

VIDEO/Gaza: 'Ceea ce face guvernul Benjamin Netanyahu astăzi este inacceptabil', 'este o rușine', afirmă Macron

'Ceea ce face guvernul lui Benjamin Netanyahu astăzi (în Fâșia Gaza) este inacceptabil', 'este o rușine', a afirmat Emmanuel Macron marți, adăugând că 'nu este treaba unui președinte al Franței să spună +Acesta este genocid+, ci a istoricilor', notează AFP. Șeful statului francez a reamintit într

Politic Ex 13-05-2025 22:54

Zelenski afirmă că se va întâlni cu noul papă, 'probabil duminică'

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat marți că se va întâlni 'probabil duminică' cu noul papă Leon al XIV-lea, precizând că acest lucru va depinde de evoluțiile pe plan diplomatic cu Rusia, notează AFP. 'Probabil duminică, dacă lucrurile merg bine. Dar încă nu știm cum se va termina această săp

Politic Ex 13-05-2025 22:20

Franța, 'pregătită pentru o discuție' privind avioane franceze cu 'bombe' nucleare în alte țări europene (Macron)

Franța este 'pregătită să deschidă' o discuție privind desfășurarea de avioane franceze înarmate cu 'bombe' nucleare în alte țări europene, similar cu ceea ce fac americanii pentru a-și împărtăși umbrela atomică, a declarat marți la TF1 președintele francez Emmanuel Macron, relatează AFP. 'Voi defini cadrul într-un m

Politic Ex 13-05-2025 20:43

Trump numește Iranul 'cea mai distructivă forță' și promite că nu va deține armă nucleară

Președintele american Donald Trump a numit marți Iranul 'cea mai distructivă forță' din Orientul Mijlociu, acuzând Teheranul de instabilitatea din regiune și avertizând că Statele Unite nu îi vor permite niciodată să dețină o armă nucleară, relatează Reuters. Oferind ceea ce el a descris ca fiind atât un avertis