logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Filarmonica George Enescu

Renumitul dirijor Christian Zacharias și violoncelistul Andrei Ioniță vor fi invitații speciali ai Filarmonicii George Enescu la concertele din 15 și 16 mai

Două seri de excepție la Ateneul Român și sold-out: pe 15 și 16 mai, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii George Enescu se va afla cunoscutul dirijor Christian Zacharias. Solistul va fi violoncelistul Andrei Ioniță, descris de revista Gramophonedrept 'unul dintre cei mai interesanți violonceliști apăruți în ultima decadă'. Programul concertelor include Suita Pelleas et Melisande, op. 80 de Gabriel Faure, Concertul în la minor pentru violoncel și orchestră, op. 129 de Robert Schumann și Simfonia nr. 6 în do major, D 589 de Franz Schubert.

Din stagiunea 2021/2022, Christian Zacharias este Dirijor invitat principal al Orchestrei Orquesta Ciudad de Granada. De asemenea, este Dirijor asociat al Orchestrei Naționale Auvergne Rhône-Alpes, al Gothenburg Symphony Orchestra șiOrquestra Sinfónica do Porto Casa da MÃșsica. Colaborările sale frecvente includ orchestrele: Orchestra della Svizzera Italiana, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Frankfurt Opera și Orchestra Muzeului, Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo și Saint Paul Chamber Orchestra. Numeroase înregistrări apreciate pe plan internațional au fost realizate în perioada în care a fost Dirijor principal al Orchestrei de Cameră din Lausanne. Deosebit de remarcabile sunt înregistrările tuturor simfoniilor lui Schumann și integrala concertelor pentru pian de Mozart, care au fost distinse cu premiile Diapason d'Or de l'Annee, Choc du Monde de la Musique și ECHO Klassik.

The Times of London îl consideră pe Andrei Ioniță 'unul dintre cei mai interesanți violonceliști apăruți în ultima decadă'. Gramophone îl descrie drept 'un violoncelist cu o tehnică superbă, imaginație muzicală și o angajare autentică față de muzica timpului nostru'. A colaborat cu un număr impresionant de orchestre europene, printre care Filarmonica din Munchen, Filarmonica din Dresda, Orchestra Tonhalle Zurich, Orchestra Națională a Radiodifuziunii Poloneze, London Philharmonic Orchestra, Filarmonica de Stat din Nurnberg, Filarmonica Cehă și multe altele. A evoluat sub bagheta unor mari dirijori, precum Lawrence Foster, Herbert Blomstedt, Paavo Jarvi, Manfred Honeck, Joanna Mallwitz, Sylvain Cambreling, Kent Nagano, Michael Sanderling, Sascha Goetzel și Jonathan Bloxham.

Programul concertelor include Suita Pelleas et Melisande, op. 80 de Gabriel Faure, Concertul în la minor pentru violoncel și orchestră, op. 129 de Robert Schumann și Simfonia nr. 6 în do major, D 589 de Franz Schubert.

Suita Pelleas et Melisande, op. 80 de Gabriel Faure este alcătuită din patru mișcări. Acestea sunt selectate din muzica de scenă pentru piesa simbolistă a lui Maurice Maeterlinck (1898), scrisă la solicitarea actriței Sarah Bernhardt.

Concertul în la minor pentru violoncel și orchestră, op. 129 de Robert Schumann a fost scris în 1850. Lucrarea este lirică și introspectivă, fiind esențială în repertoriul violoncelistic romantic.

Simfonia nr. 6 în do major, D 589 de Franz Schubert este cunoscută și sub numele de 'Mica simfonie în do major', fiind o lucrare plină de vitalitate, cu momente de lirism și prospețime.

Concertul din 16 mai este susținut de Rompetrol, sponsor principal al Filarmonicii George Enescu.

Sponsori principali: Garanti BBVA, Rompetrol | Sponsori: JTI, ENEVO, Groupe SNEF | Susținători: Aqua Carpatica, Intercontinental

Parteneri media principali: RFI România; Radio România Muzical

Parteneri media: stirileprotv.ro, Radio România Cultural, Observator Cultural, Actualitatea Muzicală, Deutsche Zeitung Romania

Partener artistic: Fundația Art Production | Partener comunicare: OMA Vision

Afisari: 57

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].