Senat/Comisia de cultură: Raport de admitere a propunerii legislative privind înființarea unui muzeu al presei de către AGERPRES

Comisia de cultură a Senatului a acordat, luni, raport favorabil, cu majoritate de voturi, propunerii legislative pentru modificarea Legii privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES, prin care instituției i se dă dreptul să înființeze, administreze și finanțeze un muzeu al presei.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Raportul include câteva amendamente de tehnică legislativă. Propunerea are avize favorabile din partea Consiliului Legislativ și Consiliul Economic și Social.
'Proiectul pe care l-am discutat astăzi în comisie (...) reprezintă o inițiativă extrem de importantă. (...) Are caracter pragmatic de analiză și documentare a tuturor înscrisurilor care au făcut parte din materiale de presă de-a lungul timpului în România și (...) unul empatic pentru că reprezintă un muzeu multidisciplinar în sensul în care presa relevă întotdeauna aspecte diverse legate de cultură, politică, viața socială, educație. Deci, va fi un muzeu care va acoperi întreaga plajă de preocupări sociale pe care România le-a avut de-a lungul timpului', a afirmat senatorul PNL Cristian Niculescu-Țâgârlaș, președinte al Comisiei de cultură.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Propunerea legislativă inițiată de un grup de senatori PNL prevede că AGERPRES are dreptul să înființeze, administreze și finanțeze un muzeu. Obiectivul principal îl constituie conservarea, arhivarea, cercetarea și promovarea patrimoniului jurnalistic național. Muzeul va avea rolul 'de a documenta și expune evoluția presei românești, de la primele publicații scrise până la era digitală, incluzând ziare, reviste, echipamente tehnice, documente de arhivă, înregistrări audio-video, precum și alte materiale de interes istoric și cultural''.
Muzeul ar putea funcționa ca structură autonomă în cadrul AGERPRES, cu personal propriu și buget distinct, sau ca instituție publică de interes național, aflată în subordinea AGERPRES, cu personalitate juridică proprie.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
'Pentru îndeplinirea atribuțiilor sale, muzeul poate: a) colabora cu instituții de cultură, biblioteci, arhive, universități și organizații mass-media în vederea colectării, digitalizării și expunerii materialelor jurnalistice de arhivă; b) desfășura programe educaționale și expoziții tematice pentru promovarea istoriei presei în rândul publicului larg; c) organiza evenimente, conferințe și simpozioane privind impactul mass-media asupra societății și democrației; d) accesa fonduri publice și private, granturi naționale și internaționale pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii muzeale', mai prevede proiectul.
Conform expunerii de motive, 'AGERPRES este principala agenție de presă a statului român, având rolul de a informa publicul, de a documenta realitățile sociale și politice și de a conserva memoria jurnalistică a României'.
'România nu dispune, în prezent, de un Muzeu Național al Presei, care să ofere o perspectivă istorică asupra evoluției jurnalismului românesc. (...) Această inițiativă contribuie la educația tinerelor generații, la promovarea valorilor democratice și la consolidarea conștiinței istorice în ceea ce privește impactul presei asupra societății', se subliniază în expunerea de motive.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Subsecretarul de stat în Ministerul Culturii Mădălin Voicu a evidențiat că inițiativa 'nu poate fi decât benefică' și a recomandat respectarea tuturor normelor legale pentru înființarea și funcționarea unui muzeu.
Directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, a mărturisit că a simțit necesar acest proiect încă de când era jurnalist de teren și încerca 'o documentare mai aprofundată a anumitor subiecte, străbătând fiecare bibliotecă și cercetând arhiva de presă scrisă'.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
'Muzeul ar fi o inițiativă națională, în primul rând, pentru că ar aduce la un loc toată presa vremii. Din punctul meu de vedere, este o inițiativă de valoare în primul rând culturală, pentru cercetare, în ceea ce privește diferite domenii ale artelor, în al doilea rând este o inițiativă educativă - ar ajuta tinerii care, în momentul de față, nu au o platformă care să coaguleze informațiile vremii, în al treilea rând ar reprezenta, inclusiv, o alfabetizare media. De ce spun asta? Pentru că populația ar reuși la un click distanță sau, de ce nu, să meargă să vadă cum arăta presa acum 100 de ani sau cum se producea informația în urmă cu decenii, ar putea să conștientizeze, până la urmă, obligația deontologică a unui jurnalist care își asumă informația pe care o difuzează și să facă comparație cu informațiile pe care le găsim în social media. Cred că, în momentul actual, un astfel de demers ar fi foarte important', a afirmat Claudia Nicolae, în cadrul ședinței Comisiei de cultură a Senatului.
Ea a menționat că există un muzeu dedicat presei la Jimbolia. 'Am putea foarte bine colabora cu colegii de acolo, pentru că ei au avut inițiativa în urmă cu vreo 15 ani, când au făcut acel muzeu. Ar fi un început și un pilon al acestui muzeu', a menționat directorul general al AGERPRES.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Prin acest muzeu s-ar deschide o colaborare cu biblioteci, muzee, academii, a completat Claudia Nicolae.
Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii 19/2003 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES ar putea fi dezbătută și votată luni, în plenul Senatului, ca prin for legislativ sesizat. AGERPRES/(A, AS - redactor: Livia Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Președintele interimar Ilie Bolojan participă , în regim de videoconferință, la Summitul 'Coaliției de voință'
Președintele interimar Ilie Bolojan va participa sâmbătă, în regim de videoconferință, la Summitul 'Coaliției de voință' (Coalition of the Willing), care are loc la Kiev, informează Administrația Prezidențială. Ucraina va găzdui sâmbătă o reuniune a liderilor din țările așa-numitei 'coaliții a voluntarilor' dispuși să-i ofere
Ziua Europei/Crin Antonescu: Europa e sub atac, dinăuntru și din afară; Dumnezeu să ne dea puterea să o apărăm
Europa este o istorie, un spirit, o civilizație, nu un monopol, o lozincă, o caricatură, a declarat vineri Crin Antonescu, cel care a reprezentat Alianța ''România Înainte'' în alegerile prezidențiale din acest an. El a transmis un mesaj de
Prezidențiale2025/BEC a stabilit machetele buletinelor de vot pentru turul 2 de scrutin
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, machetele buletinelor de vot pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale, ordinea de înscriere a candidaților fiind cea în funcție de numărul voturilor valabil exprimate obținute la primul tur de scrutin, respectiv primul - George Simion și al doilea - Nicușor Dan. Procesul verbal încheiat de BEC me
Atenționare de călătorie MAE: Slovacia - actualizarea restricțiilor de trecere a frontierei în contextul focarelor de febră aftoasă
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Slovacă asupra faptului că, în contextul focarelor de febră aftoasă, autoritățile slovace au decis prelungirea controalelor la frontierele cu Ungaria și Austria, până la data de 7 iulie, la miezul nopții.
Prezidențiale2025/ MAE: 3.600.000 de buletine de vot vor fi trimise în străinătate pentru turul al doilea
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite vineri că pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale urmează să fie trimise 3.600.000 de buletine de vot, același număr ca la primul tur. Precizarea MAE vine ca răspuns la 'vehicularea prin postări social media a unor afirmații false menite să manipuleze publicul și să genereze nemulțumire, neîncr
Ziua Europei/Petrețchi: Europa - sărbătoarea și garanția libertății noastre; apartenența noastră trebuie apărată
Deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, președinte al Uniunii Ucrainenilor din România, a transmis, vineri, că Europa este 'leagănul nașterii, sărbătoarea și garanția libertății' în țara noastră, menționând că apartenența la ea trebuie apărată, deoarece 'primejdiile care o amenință au ajuns, hibrid, și în România'. &
Ministrul Cseke Attila: Discutăm cu CE, pe PNRR, posibilitatea transferării de pe împrumut pe grant, pentru că am fost performanți
Ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat vineri, la Bistrița, că se poartă discuții cu Comisia Europeană, legate de investițiile derulate de minister prin Planul Național de Redresare și Reziliență, despre posibilitatea transferării de pe împrumut pe grant, 'pentru că am fost performanți'.
Prezidențiale2025/Hotărârea CCR de validare a rezultatului primului tur, în Monitorul Oficial; a început campania pentru al doilea tur
Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale a început vineri, imediat după validarea de către Curtea Constituțională a României a rezultatului primului tur de scrutin și publicarea hotărârii CCR în Monitorul Oficial.
Prezidențiale2025/AEP: Începe campania pentru turul 2; competitorii să contribuie la desfășurarea unei campanii corecte, integre, transparente
Autoritatea Electorală Permanentă a precizat că vineri începe campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale și îi îndeamnă pe competitorii electorali să contribuie la desfășurarea unei 'campanii corecte, integre și transparente, care să răspundă așteptărilor democratice ale cetățenilor'. Potrivit unui comunica
Predoiu: Reforma fiscală nu poate fi asumată de un guvern interimar la nivel de lege, doar prin Parlament (surse)
Premierul interimar Cătălin Predoiu consideră că în măsura în care reforma fiscală asumată prin Planul de Redresare și Reziliență presupune un act normativ cu rang de lege, acest lucru nu poate fi făcut de un guvern interimar, ci doar prin Parlament, având în vedere că PNRR reprezintă un obiectiv de țară, au precizat surse guvernamentale.
Președintele interimar Ilie Bolojan a discutat cu vicepreședinta CE Roxana Mînzatu de recuperarea întârzierilor din PNRR
Președintele interimar Ilie Bolojan a primit-o, vineri, pe vicepreședinta executivă a Comisiei Europene pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, cei doi abordând inclusiv situația fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Potrivit unui comunicat al Administrației Preziden
Ziua Europei/ Negrescu: Lansez 'EU Story' - un proiect prin care să spunem ce înseamnă concret apartenența la UE
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a anunțat, cu ocazia Zilei Europei, lansarea 'EU Story', un proiect prin care să spună, pe înțelesul tuturor, ce înseamnă concret apartenența la Uniunea Europeană. '9 Mai - Ziua Europei este mai mu
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan de Ziua Europei: Celebrăm nu doar un proiect politic, ci o comunitate de valori
România nu trebuie să fie un stat care doar primește direcția dată de Europa, ci unul care propune direcția în domenii cheie pentru viitorul nostru comun - arhitectura de securitate europeană, agricultura, extinderea UE către Republica Moldova și sprijinirea competitivității economiilor noastre, afirmă Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezid
Ziua Independenței de Stat și Ziua Europei/ Abrudean: Convergența acestor sărbători reflectă destinul european al României
Aderarea României la Uniunea Europeană nu este un accident istoric, ci rezultatul unei traiectorii asumate de veacuri, a evidențiat, vineri, președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Europei și Zilei Independenței de Stat. 'România a privit întotdeauna spre valori
Prezidențiale2025/ Curtea Constituțională a validat primul tur al alegerilor prezidențiale (oficial)
Curtea Constituțională a României a validat, vineri, rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat pe data de 4 mai. Potrivit unui comunicat al CCR, transmis AGERPRES, vineri, în cadrul controlului privind respectarea procedurii pentru alegerea președintelui României, conferind efectivitate competențelor &ic