logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Buzău: Ceasul din Palat dă ora înainte duminică, după ce a fost bombardat, incendiat și lovit de cutremure

Image

Cu o vârstă de peste un secol, cel mai mare ceas din municipiul Buzău, orologiul din turnul Palatului Comunal, cu un mecanism german format din ciocănele și clopote, continuă să bată, urmând ca duminică să fie dat înainte, după ce a fost bombardat, incendiat și lovit de trei cutremure.

Duminică, România trece oficial la ora de vară, momentul în care toate ceasurile vor fi date înainte, ora 03:00 devenind ora 04:00. Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie.

Înainte va fi dat și cel mai mare ceas din municipiul Buzău, aflat în turnul Palatului Comunal din Piața Daciei, în care funcționează Primăria Municipiului Buzău. Istoria palatului cu ceas, amintesc scriitorii, pleacă din anul 1986, atunci când primarul urbei, Nicu Constantinescu, decide să construiască o clădire într-un stil caracteristic vechii arhitecturi românești. De lucrare s-a ocupat arhitectul Alexandru Săvulescu, cel care mai avea la activ Palatul Poștei și Telegrafului din București, în prezent Muzeul Național de Istorie a României, după moartea acestuia proiectul fiind preluat de arhitectul I. Kafșinski.

Turnul cu ceas a făcut față unor incidente majore de-a lungul vremii, fiind afectat atât de război, cât și de cutremure majore.

'Inaugurarea construcției s-a făcut în 1903, în prezența regelui Carol I și a principelui moștenitor Ferdinand I. Alte personalități de prim rang au vizitat Palatul de-a lungul vremii: Take Ionescu, I.G. Duca, Armand Călinescu, Alexandru Marghiloman, Nicolae Iorga etc. (...)Vitregia vremurilor a lăsat urme care cu greu au putut fi șterse. În timpul ocupației germane din 1916-1918, mobilierul și arhiva au fost distruse, în 1944, la 8 august, palatul a fost bombardat de aviația britanică, iar în noaptea de 27/28 august același an, artileria rusească a lovit și a incendiat acoperișul și turnul cu ceas. Cutremurele din 1944 și 1977 au deteriorat și ele serios construcția, ceea ce a necesitat ample lucrări de restaurare, în 1970-1975, 1977 și 1999-2002. Ceasul, instalat în turnul Palatului, era de proveniență germană, cu ciocănele și clopote. A dispărut după Al Doilea Război Mondial. Probabil a fost și el avariat la 28 august 1944, când trupele sovietice au tras din apropiere, cu tancul, asupra Palatului Comunal și o bombă incendiară a aprins turnul cu ceas', a transmis, pentru AGERPRES, scriitorul Mircea Tănase, din volumul său 'Prin Buzăul istoric - locuri, fapte, personalități'.

Despre orologiul cu ciocănele și clopote, de proveniență germană, aflat în turnul Palatului Comunal vorbește și Doru Brătulescu, scriitor buzoian, care dezvăluie că bătăile puternice ale ceasului se auzeau de la depărtare, inclusiv astăzi sunetul său putând fi sesizat din majoritatea cartierelor, cu precădere pe timpul nopții sau într-o zi cu trafic redus.


Foto: (c) Florin Zafiu/AGERPRES


'În noaptea de 19 noiembrie 1940, la ora 3:36 a avut loc cel mai mare cutremur care a afectat o mare parte a clădirii, dar și turnul Palatului. Ceasul, instalat în turnul palatului, de proveniență germană, cu ciocănele și clopote, a fost și el avariat. Chiar dacă s-a pus problema demolării acestuia deoarece nu mai reprezenta siguranță, a fost salvat de un specialist constructor din cadrul Ministerului de Interne. La cutremurul din 1944, turnul a rezistat. Interesant este că unele scrieri menționează că ceasul german cu ciocănele și clopote din turnul palatului ar fi dispărut după cel de-Al Doilea Război Mondial. În 1973, într-o joi, pe 18 octombrie, la Buzău are loc vizita lui Nicolae Ceaușescu, președintele de pe atunci al României. Imediat după plecarea acestuia, presa de atunci sugerează, probabil având în vedere că în fața Palatului se jucase Hora Unirii, de care se agățaseră și Nicolae Ceaușescu cu soția, că ar fi bine ca orele 12:00 și 24:00 ale orologiului să fie marcate printr-o acustică atractivă, respectiv prin 'Hora Unirii'. De menționat că în acea perioadă bătăile puternice ale orologiului se auzeau la fiecare sfert de oră, iar cadranele ceasornicului erau vizibile datorită unei luminații fosforescentă pe toate fețele turnului, care aveau un efect deosebit mai ales noaptea', a precizat, pentru AGERPRES, Doru Brătulescu.

După anii '70, bătăile ceasului încetează să mai anunțe ora exactă, dar este resuscitat de o echipă formată din ceasornicari pricepuți. După o muncă minuțioasă ce a presupus recondiționarea unor piese și schimbarea cadranelor cu geamuri comandate special de la o fabrică de geamuri, mecanismul orologiului a pornit din nou, iar locuitorii s-au bucurat că, peste oraș, 'vocea' ceasului este auzită din nou.

'Presa ianuarie-martie 1974, referindu-se la Orologiul din Turnul Palatului, menționează că după 70 de ani de la instalare încetase să mai funcționeze. Și atunci s-a apelat la ceasornicarul Nicu Ispas, ajutat de Titi Condruț care avea ceasornicăria lângă 'Foto Mihu' și la frații Anghelovici, ceasornicari cu atelierul lângă Baia Comunală. Această echipă de adevărați specialiști, în urma unei munci îndelungate în care s-au folosit din plin cunoștințele lor profesionale, au reparat încâlcitul mecanism din turn redând orașului bătăile ceasului, inima Palatului. Acest lucru s-a întâmplat după ce au recondiționat unele piese folosite pentru reglarea semnalelor sonore și mai ales aprinderea automată a iluminației. Pentru a nu afecta mașinăria orologiului a fost necesară protejarea cadranelor care a fost destul de migăloasă și dusă la bun sfârșit cu ajutorul unui inginer specialist de la fabrica de geamuri', amintește autorul buzoian.

Cu timpul, ceasul a suferit mici retușuri și modernizări, dar inima sa, care pune în mișcare limbile de pe cadran și care va da duminică ora înainte, a rămas aceeași.

Primăria Buzău și-a propus, în viitorul apropiat, modernizarea Palatului Comunal și implicit a turnului cu ceas.

'Avem un reprezentant din cadrul serviciului administrativ al primăriei care periodic verifică și reglează ceasul, este un mecanism foarte vechi și trebuie reglat, tot el va da ora și înainte. Ne gândim la o punere în valoare, este un ceas foarte vechi, mecanismele sunt de valoare, el în sine este de patrimoniu motiv pentru care dorim să îl valorificăm prin punerea la dispoziție a turnului Palatului Comunal. Lucrăm la un proiect de consolidare a palatului, el este în faza de proiectare și intenționăm să accesăm fonduri europene pentru reabilitare și consolidare. Am făcut o expertiză pentru că am avut o intenție de a redeschide pentru public turnul, din păcate acolo este o scară elicoidală, tot originală, care trebuie consolidată pentru a fi sigură pentru turiști. Melodia rămâne aceeași, cea a lui Benone Sinulescu, se aude foarte departe. Priveliștea de acolo este superbă', a declarat, pentru AGERPRES, viceprimarul municipiului Buzău, Ionuț Sorin Apostu.

În prezent, de fiecare dată când bate de fix, ceasul din palat cântă melodia 'Cât e Siriul de mare' a regretului artist Benone Sinulescu. AGERPRES/(A, AS - redactor: Florin Zafiu, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 1012

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 09-04-2025 16:32

CNDB: 11 spectacole de dans contemporan și performance, în perioada 24 - 27 aprilie

Semimaratonul de dans contemporan & perfomance 'Dans.Context.Showcase', eveniment care prezintă unele dintre cele mai relevante producții de dans ale ultimilor ani din România, va fi organizat de Centrul Național al Dansului București (CNDB) în perioada 24-27 aprilie. Vor fi 11 spectacole de dans contemporan și performance, în pat

Culte 09-04-2025 13:15

Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - temelia și începutul învierii tuturor; Paștile - o revărsare de bucurie

Paștile sunt o revărsare de bucurie ce perpetuează bucuria ucenicilor care au văzut pe Domnul Iisus Hristos înviat din morți, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în Pastorala de Sfintele Paști. 'Învierea lui Hristos este temelia și începutul învierii tuturor oamenilor. Această taină este

Culte 09-04-2025 12:39

Galați: Peste 600 de copii din localitățile afectate de inundații vor primi îmbrăcăminte și încălțăminte de Paște

Peste 600 de copii din cele 18 localități din județul Galați afectate de inundațiile din septembrie 2024 vor primi îmbrăcăminte și de încălțăminte din partea Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin programul social-filantropic 'Ne înnoim de Sfintele Paști'. 'În Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu binecuvântare

Cultura - Media 09-04-2025 12:30

Prahova: Depozite de arme și unelte agricole de fier din perioada medievală, descoperite de un profesor într-o pădure

Mai multe depozite de arme și unelte agricole de fier din perioada medievală au fost identificate de către un profesor în pădurea aflată pe teritoriul comunei Plopu, printre obiectele descoperite aici de către specialiști fiind inclusiv piese de echipament militar. Potrivit datelor postate, miercuri, pe pagina de

Culte 09-04-2025 11:53

Mănăstirea Cernica își serbează hramul vineri

Mănăstirea Cernica își va serba hramul vineri, în ziua de pomenire a Sfântului Calinic de la Cernica, de la a cărui canonizare se împlinesc, anul acesta, 75 de ani. Potrivit Agenției Basilica a Patriarhiei Române, programul liturgic va începe joi, la ora 13:00, cu așezarea spre închinare a raclei cu mo

Cultura - Media 09-04-2025 11:40

Art Safari: Expoziția 'Flori. De la Luchian la Câlția' se va deschide joi, la Palatul Dacia-România

Expoziția temporară 'Flori. De la Luchian la Câlția' se va deschide, joi, la Palatul Dacia-România. Sunt prezentate lucrări semnate de Ștefan Luchian, Alexandru Ciucurencu, Alma Redlinger, Andy Warhol, Carmen Sylva, Constantin Piliuță, Eustațiu Stoenescu, Ion Alin Gheorghiu, Ion Pacea, Ștefan Câlția, Ștefan Popescu și Vasile Grigore,

Cultura - Media 09-04-2025 11:38

Muzeul Național al Țăranului Român - redeschis din 25 aprilie

Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, miercuri, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au

Cultura - Media 09-04-2025 11:33

Iași: Premiul Special Centenar, pentru Palatul Culturii, la Gala Destinația Anului 2025

Palatul Culturii din Iași a primit Premiul Special Centenar în cadrul Galei Destinația Anului 2025, eveniment în cadrul căreia sunt premiate regiunile, orașele și cele mai valoroase și reprezentative destinații turistice și culturale din țară. 'Ne întoarcem încântați de la Sibiu, cu acest Premiu Special Centen

Culte 09-04-2025 11:28

Pelerinaj de Florii, organizat sâmbătă de Arhiepiscopia Dunării de Jos în Brăila și Galați

Arhiepiscopia Dunării de Jos organizează sâmbătă, 12 aprilie, în municipiile Brăila și Galați, tradiționalul Pelerinaj de Florii, care amintește de momentul Intrării Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului, la ambele evenimente fiind prezent arhiepiscopul Casian. Potrivit unui comunicat de presă transmis mi

Cultura - Media 09-04-2025 11:10

Raportul de activitate al CNA pe anul 2024, aprobat de Consiliu; amenzi de peste 2,2 milioane lei

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a acordat amenzi în valoare totală de peste 2,2 milioane de lei în cursul anului 2024, relevă Raportul de activitate al instituției pe anul trecut adoptat, miercuri, în unanimitate, de Consiliu. Potrivit documentului, pe parcursul anului 2024, CNA s-a întrunit în 89 de ș

Culte 09-04-2025 09:43

Arhiepiscopia Romano-Catolică: Procesiune de Florii, duminică, pe străzile Capitalei

Tradiționala Procesiune de Florii, la care sunt așteptați să ia parte credincioși, persoane consacrate și preoți din comunitățile și parohiile romano-catolice din București și împrejurimi, va fi organizată, duminică, în Capitală, de Arhiepiscopia Romano-Catolică. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, postat pe site-ul Arhiepi

Culte 09-04-2025 09:29

Pelerinajul de Florii - sâmbătă, în Capitală

Arhiepiscopia Bucureștilor organizează sâmbătă, în București, tradiționalul Pelerinaj de Florii, la care vor participa ierarhi, preoți, monahi și credincioși mireni din Capitală și din județul Ilfov. Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Bucureștilor, postat, miercuri, pe site-ul Agenției Basilica a Patriarhiei Române, or

Cultura - Media 09-04-2025 08:32

Muzeul Național de Istorie a României - închis de Paști

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) va fi închis în zilele Sărbătorilor Pascale din acest an. 'Vă informăm că programul de vizitare a Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), cu ocazia Sărbătorilor Pascale, va fi următorul: Miercuri - Joi, 16 - 17 aprilie: deschis/Vineri - Duminică, 18 - 20 aprilie:

Culte 09-04-2025 08:30

Părintele Crîngașu: Catedrala Națională e monumentală și din punctul de vedere al evenimentelor unice din istoria construirii ei

Catedrala Națională este monumentală și din punctul de vedere al evenimentelor unice din istoria construirii ei, afirmă părintele Nicolae Crîngașu, consilier patriarhal coordonator la Sectorul monumente și construcții bisericești al Patriarhiei Române, care a mărturisit că a simțit permanent, pe parcursul executării lucrărilor, 'mâna lui Dumneze

Cultura - Media 08-04-2025 16:58

Jennifer Lopez concertează pe 27 iulie la București

Artista americană Jennifer Lopez va concerta la București pe 27 iulie, potrivit unui anunț pe care l-a postat pe Instagram. 'Pentru toți fanii mei internaționali, voi susține câteva spectacole selecte în această vară. Abia aștept să mă întorc și să vă revăd pe toți. A trecut prea mult timp! Va fi o vară extraordinară', a scris artista