REPORTAJ/Buzău: Ceasul din Palat dă ora înainte duminică, după ce a fost bombardat, incendiat și lovit de cutremure

Cu o vârstă de peste un secol, cel mai mare ceas din municipiul Buzău, orologiul din turnul Palatului Comunal, cu un mecanism german format din ciocănele și clopote, continuă să bată, urmând ca duminică să fie dat înainte, după ce a fost bombardat, incendiat și lovit de trei cutremure.
Duminică, România trece oficial la ora de vară, momentul în care toate ceasurile vor fi date înainte, ora 03:00 devenind ora 04:00. Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie.
Înainte va fi dat și cel mai mare ceas din municipiul Buzău, aflat în turnul Palatului Comunal din Piața Daciei, în care funcționează Primăria Municipiului Buzău. Istoria palatului cu ceas, amintesc scriitorii, pleacă din anul 1986, atunci când primarul urbei, Nicu Constantinescu, decide să construiască o clădire într-un stil caracteristic vechii arhitecturi românești. De lucrare s-a ocupat arhitectul Alexandru Săvulescu, cel care mai avea la activ Palatul Poștei și Telegrafului din București, în prezent Muzeul Național de Istorie a României, după moartea acestuia proiectul fiind preluat de arhitectul I. Kafșinski.
Turnul cu ceas a făcut față unor incidente majore de-a lungul vremii, fiind afectat atât de război, cât și de cutremure majore.
'Inaugurarea construcției s-a făcut în 1903, în prezența regelui Carol I și a principelui moștenitor Ferdinand I. Alte personalități de prim rang au vizitat Palatul de-a lungul vremii: Take Ionescu, I.G. Duca, Armand Călinescu, Alexandru Marghiloman, Nicolae Iorga etc. (...)Vitregia vremurilor a lăsat urme care cu greu au putut fi șterse. În timpul ocupației germane din 1916-1918, mobilierul și arhiva au fost distruse, în 1944, la 8 august, palatul a fost bombardat de aviația britanică, iar în noaptea de 27/28 august același an, artileria rusească a lovit și a incendiat acoperișul și turnul cu ceas. Cutremurele din 1944 și 1977 au deteriorat și ele serios construcția, ceea ce a necesitat ample lucrări de restaurare, în 1970-1975, 1977 și 1999-2002. Ceasul, instalat în turnul Palatului, era de proveniență germană, cu ciocănele și clopote. A dispărut după Al Doilea Război Mondial. Probabil a fost și el avariat la 28 august 1944, când trupele sovietice au tras din apropiere, cu tancul, asupra Palatului Comunal și o bombă incendiară a aprins turnul cu ceas', a transmis, pentru AGERPRES, scriitorul Mircea Tănase, din volumul său 'Prin Buzăul istoric - locuri, fapte, personalități'.
Despre orologiul cu ciocănele și clopote, de proveniență germană, aflat în turnul Palatului Comunal vorbește și Doru Brătulescu, scriitor buzoian, care dezvăluie că bătăile puternice ale ceasului se auzeau de la depărtare, inclusiv astăzi sunetul său putând fi sesizat din majoritatea cartierelor, cu precădere pe timpul nopții sau într-o zi cu trafic redus.
Foto: (c) Florin Zafiu/AGERPRES
'În noaptea de 19 noiembrie 1940, la ora 3:36 a avut loc cel mai mare cutremur care a afectat o mare parte a clădirii, dar și turnul Palatului. Ceasul, instalat în turnul palatului, de proveniență germană, cu ciocănele și clopote, a fost și el avariat. Chiar dacă s-a pus problema demolării acestuia deoarece nu mai reprezenta siguranță, a fost salvat de un specialist constructor din cadrul Ministerului de Interne. La cutremurul din 1944, turnul a rezistat. Interesant este că unele scrieri menționează că ceasul german cu ciocănele și clopote din turnul palatului ar fi dispărut după cel de-Al Doilea Război Mondial. În 1973, într-o joi, pe 18 octombrie, la Buzău are loc vizita lui Nicolae Ceaușescu, președintele de pe atunci al României. Imediat după plecarea acestuia, presa de atunci sugerează, probabil având în vedere că în fața Palatului se jucase Hora Unirii, de care se agățaseră și Nicolae Ceaușescu cu soția, că ar fi bine ca orele 12:00 și 24:00 ale orologiului să fie marcate printr-o acustică atractivă, respectiv prin 'Hora Unirii'. De menționat că în acea perioadă bătăile puternice ale orologiului se auzeau la fiecare sfert de oră, iar cadranele ceasornicului erau vizibile datorită unei luminații fosforescentă pe toate fețele turnului, care aveau un efect deosebit mai ales noaptea', a precizat, pentru AGERPRES, Doru Brătulescu.
După anii '70, bătăile ceasului încetează să mai anunțe ora exactă, dar este resuscitat de o echipă formată din ceasornicari pricepuți. După o muncă minuțioasă ce a presupus recondiționarea unor piese și schimbarea cadranelor cu geamuri comandate special de la o fabrică de geamuri, mecanismul orologiului a pornit din nou, iar locuitorii s-au bucurat că, peste oraș, 'vocea' ceasului este auzită din nou.
'Presa ianuarie-martie 1974, referindu-se la Orologiul din Turnul Palatului, menționează că după 70 de ani de la instalare încetase să mai funcționeze. Și atunci s-a apelat la ceasornicarul Nicu Ispas, ajutat de Titi Condruț care avea ceasornicăria lângă 'Foto Mihu' și la frații Anghelovici, ceasornicari cu atelierul lângă Baia Comunală. Această echipă de adevărați specialiști, în urma unei munci îndelungate în care s-au folosit din plin cunoștințele lor profesionale, au reparat încâlcitul mecanism din turn redând orașului bătăile ceasului, inima Palatului. Acest lucru s-a întâmplat după ce au recondiționat unele piese folosite pentru reglarea semnalelor sonore și mai ales aprinderea automată a iluminației. Pentru a nu afecta mașinăria orologiului a fost necesară protejarea cadranelor care a fost destul de migăloasă și dusă la bun sfârșit cu ajutorul unui inginer specialist de la fabrica de geamuri', amintește autorul buzoian.
Cu timpul, ceasul a suferit mici retușuri și modernizări, dar inima sa, care pune în mișcare limbile de pe cadran și care va da duminică ora înainte, a rămas aceeași.
Primăria Buzău și-a propus, în viitorul apropiat, modernizarea Palatului Comunal și implicit a turnului cu ceas.
'Avem un reprezentant din cadrul serviciului administrativ al primăriei care periodic verifică și reglează ceasul, este un mecanism foarte vechi și trebuie reglat, tot el va da ora și înainte. Ne gândim la o punere în valoare, este un ceas foarte vechi, mecanismele sunt de valoare, el în sine este de patrimoniu motiv pentru care dorim să îl valorificăm prin punerea la dispoziție a turnului Palatului Comunal. Lucrăm la un proiect de consolidare a palatului, el este în faza de proiectare și intenționăm să accesăm fonduri europene pentru reabilitare și consolidare. Am făcut o expertiză pentru că am avut o intenție de a redeschide pentru public turnul, din păcate acolo este o scară elicoidală, tot originală, care trebuie consolidată pentru a fi sigură pentru turiști. Melodia rămâne aceeași, cea a lui Benone Sinulescu, se aude foarte departe. Priveliștea de acolo este superbă', a declarat, pentru AGERPRES, viceprimarul municipiului Buzău, Ionuț Sorin Apostu.
În prezent, de fiecare dată când bate de fix, ceasul din palat cântă melodia 'Cât e Siriul de mare' a regretului artist Benone Sinulescu. AGERPRES/(A, AS - redactor: Florin Zafiu, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' - prezentat de Tudor Gheorghe, la Sala Palatului
Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' va fi prezentat de Tudor Gheorghe, luni, la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 19:00. Potrivit site-ului www.tudor-gheorghe.ro, artistul va fi acompaniat de Orchestra Concertino din Chișinău, sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu.
Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei' - la Muzeul Geologic Național
Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei', dedicată prezentării valorilor patrimoniului național din județele Constanța și Tulcea, se deschide, luni, la Muzeul Geologic Național. Expoziția cuprinde 50 de panouri grupate în cinci secțiuni: Patrimoniul cultural construit, Patrimoniul cultural imaterial al etniilor dob
Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de
Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă la vot
Regizoarea și scenarista Lia Bugnar, regizorul Vlad Massaci, cântărețele Alina Eremia și Andra și actrița Ofelia Popii sunt câțiva dintre artiștii care îi îndeamnă pe români să își exprime, duminică, la alegerile prezidențiale, dreptul la vot. Lia Bugnar este de părere că alegerile 'vor fi o oglindă în care vom afl
Botoșani: Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni, resfințită la 70 de ani de la moartea marelui muzician român
Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni a fost resfințită, duminică, în urma unui proces de restaurare printr-un proiect cu fonduri europene. Ceremonia de resfințire a casei în care s-a născut Enescu a avut loc cu prilejul marcării a 70 de ani de la moartea marelui muzician român.
CNA: România TV - obligată să difuzeze pe 7 mai doar textul deciziei de sancționare
Postul România TV este obligat să difuzeze, în data de 7 mai, în intervalul 18:00 și 21:00, doar decizia de sancționare primită de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Potrivit unui comunicat al CNA transmis, duminică, AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat raportul de monitorizare întocmit de
Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă să voteze
Artiștii îi îndeamnă pe români să meargă la urne duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, subliniind importanța votului. Regizorul Erwin Șimșensohn a afirmat c
CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare
În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor
Ziua mondială a libertății presei/ Mediasind cere clasei politice să înceteze atacurile împotriva valorilor jurnalismului
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită clasei politice, într-un mesaj transmis de Ziua mondială a libertății presei, să înceteze atacurile împotriva valorilor fundamentale ale jurnalismului și să respecte clauza
CNA: România TV, obligată să difuzeze 10 minute numai decizia de sancționare pentru abateri în 'Punctul culminant'
România TV a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu obligarea de a difuza, sâmbătă, timp de zece minute, în intervalul orar 19:00 - 19:10, numai textul deciziei de sancționare, pentru abateri în emisiunea 'Punctul culminant' de joi. Potrivit unui comunicat al CNA, întrunit &icir
Sibiu: Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, la Muzeul Brukenthal
Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, în 2027, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în urma unui schimb cultural cu Galeria Borghese din Roma (Italia), a anunțat muzeul sibian printr-un comunicat de presă. Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chit
Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană
Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț
Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până
Vlad Drăgulescu, președintele Festivalului Shakespeare: Publicul din mediul rural este fabulos
Caravana 'Shakespeare - peste tot' poposește miercuri și joi în județul Timiș, cu intenția de a aduce teatrul mai aproape de comunitățile din Timișoara și comuna Balinț, unde s-au amenajat scene de spectacol deschise tuturor, oferind ateliere de teatru, recitalul 'Galeria Shakespeare: Sonete Itinerante' și spectacolul 'Shakespeare redus'
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni