MARTIE LA FEMININ/Vaslui: Doamnele de la 'Filantropia Ortodoxă' Huși alină suflete și sădesc speranță

Fie că sunt bucătărese, îngrijitoare, asistente medicale, educatoare sau psihologi, doamnele de la 'Filantropia Ortodoxă', o asociație înființată în urmă cu șapte ani pe lângă Episcopia Hușilor, sunt o speranță, o alinare, dar și o șansă pentru bătrâni, copii și persoane aflate în nevoi.
Asociația 'Filantropia Ortodoxă' este unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii sociale din județul Vaslui și a reușit în timp să dezvolte zeci de servicii licențiate, ajungând sprijin pentru bătrânii vulnerabili din comunitățile cele mai sărace, dar și pentru copiii proveniți din medii defavorizate.
Reprezentanții asociației s-au lovit pe parcursul anilor de lipsa de încredere și de sprijin a autorităților, dar au întâlnit și oameni gata să ajute cu ce pot pentru ca unor semeni în nevoie să le fie mai bine. Încercările celor aflați în suferință nu sunt tot timpul la vedere, dar cu muncă, dedicare și curajul de a interveni în locuri abandonate de alții, cei de la 'Filantropia Ortodoxă' aleg să le scoată la lumină și să lupte cu ele. Numai anul trecut asociația a oferit ajutoare financiare în valoare de peste 13 milioane de lei și a reușit să obțină premiul 'Instituția anului 2023', la Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială.
Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES
În cadrul asociației lucrează în mare parte femei. Empatice, dar puternice și înzestrate cu darul de a răspândi iubire, ele pun zilnic umărul pentru ca lucrurile să funcționeze fără cusur.
'Din punct de vedere creștin, femeia este dar, frumusețe și iubire din darul, frumusețea și iubirea lui Dumnezeu, așa cum menționa un ierarh al bisericii noastre, Părintele Episcop Ignatie al Hușilor. Ca model desăvârșit, femeile creștine pot privi la Maica Domnului, pildă de smerenie, de credință, de echilibru și tărie. O slujire specifică femeilor creștine de azi este aceea de a fi mărturisitoare ale vieții și nu ale morții, născând viața, cultivând-o și educând-o cu multă înțelepciune, tact și perseverență', a declarat, pentru AGERPRES, coordonatorul Asociației 'Filantropia Ortodoxă' Huși, Vladimir Beregoi.
Munca fiecărei angajate este importantă și specială. De la infirmierele sau bucătăresele din centre și îngrijitoarele care merg la domiciliul vârstnicilor, până la femeile angajate ca asistent medical, educator specializat, kinetoterapeut, asistent social ori psiholog, fiecare reprezintă o piesă esențială în întreg angrenajul pus în slujba beneficiarilor. Pentru multe dintre angajate, activitatea în cadrul asociației reprezintă, pe lângă satisfacția de a-i ajuta pe beneficiari, o șansă pentru propria persoană, având în vedere că locurile de muncă se găsesc greu mai ales în mediul rural.
Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES
În comuna Vutcani funcționează din 2022 căminul pentru persoane vârstnice 'Sf. Calinic de la Cernica'. În cadrul centrului sunt 14 beneficiari, în general persoane singure sau care din diferite motive nu mai pot fi îngrijite de familii. Sunt persoane bolnave, unele imobilizate la pat, altele diagnosticate cu afecțiuni psihice și care nu pot locui singure deoarece s-ar expune la pericole.
Doamna Sanda are 68 de ani. A mai fost la un cămin unde nu s-a adaptat, iar când a ajuns la centrul din Vutcani starea sa lăsa de dorit. A fost îngrijită, încurajată și susținută pentru a trece peste momentele grele și a reușit să se pună pe picioare.
Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES
'Mă simt foarte bine aici, în octombrie fac trei ani. După ce a murit soțul meu am făcut o depresie, acasă eram singură și am venit aici. M-am obișnuit cu toată lumea, cu doamnele. Facem tot felul de activități, curățenia este desăvârșită, avem mâncare proaspătă în fiecare zi. Pentru noi acest cămin este o șansă. Bătrânețea vine cu probleme, dar aici reușim să ne regăsim zâmbetul', povestește femeia.
Luminița și Rica sunt două dintre infirmierele care au grijă de vârstnicii din cămin. Îi îngrijesc cu drag, fac curățenie, se ocupă de igiena beneficiarilor, le pun acestora masa, dar munca lor merge mai departe de atât, pentru că mereu trebuie să fie pregătite și cu o vorbă bună. Activitatea lor nu este deloc ușoară, dar tot efortul este răsplătit de gândul că prin ceea ce fac aduc un strop de bucurie în viața bătrânilor.
'Îmi place mult ceea ce fac, îmi place să lucrez cu bătrânii. Este pentru noi un consum psihic, ne trebuie foarte răbdare, dar dacă pui pasiune în ceea ce faci, nimic nu este greu. Ne ocupăm de igiena bătrânilor, le punem masa. Încercăm să le asigurăm o atmosferă liniștită, plăcută și credem că și ei se simt bine aici. Sunt beneficiari care sunt aici de când s-a deschis căminul. Nu au fost persoane care să plece că nu le-a plăcut sau nu s-au simțit bine aici', spune Rica Nechita.
Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES
Nicoleta este cea care se ocupă de hrana beneficiarilor din centru. În fiecare zi gătește mâncare proaspătă, din ingrediente de calitate, meniurile fiind întocmite de asistentul medical și avizate de un medic nutriționist.
'În fiecare zi se pregătește mâncare proaspătă, din cele mai bune ingrediente, dar punem și puțină dragoste și răbdare. Am învățat aici, lucrând cu oameni aflați în suferință, că este important să fim înțelegători, să nu tratăm pe nimeni de sus. În viață nu știi niciodată unde ajungi, important este să fii om. Acest centru este un plus pentru comuna Vutcani pentru că s-au oferit locuri de muncă în primul rând, sunt tineri care au o șansă să lucreze aici și nu mai pleacă afară. Putem face ceva în satul nostru unde avem părinții, unde avem bunicii. E un plus și pentru copiii noștri, pentru că dacă noi nu avem unde să muncim, nu-i putem sprijini nici pe ei mai departe', afirmă Nicoleta.
La centru se organizează frecvent activități care să-i relaxeze pe vârstnici și să-i facă să uite de lucrurile mai puțin plăcute din viața lor. Împletesc, citesc, se uită la televizor, participă la slujbe organizate în incinta căminului sau merg la biserică. Activitatea într-o astfel de instituție nu e lipsită însă de provocări, după cum susține Cătălina Iosif, coordonator al căminului.
Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES
'Cea mai mare provocare este ca 14 oameni care au o anumită vârstă, anumite obișnuințe, tabieturi, să funcționeze ca un tot. Este foarte greu. Fără oameni dedicați, responsabili și implicați, un astfel de serviciu nu ar putea rezista fiindcă munca în centru este o provocare. Nicio zi nu seamănă cu cealaltă. Bătrânii sunt imprevizibili, poate azi au o durere mai accentuată care îi agită, îi dă peste cap. Angajatele trebuie să aibă și această abilitate de a-i liniști, sunt ca niște mici psihologi', crede Cătălina Iosif.
În Huși, ca și în multe alte localități din județ Asociația 'Filantropia Ortodoxă' are angajate îngrijitoare care merg la domiciliul vârstnicilor care nu se mai pot descurca singuri. Angajatele le fac vârstnicilor curățenie, cumpărături, merg la farmacie să le ia medicamente, se ocupă de programări la medic sau de plata facturilor. Doamna Marinela Iftene a lucrat într-un centru pentru copii și a ajuns apoi să le fie sprijin vârstnicilor. Cu dăruire și cu tact, femeia reușește să și-i apropie pe vârstnicii la care merge să lucreze, iar bunătatea îi este mereu răsplătită cu vorbe bune din partea acestora sau chiar cu câte un 'te iubesc' rostit din inimă.
'M-am atașat de beneficiari și cea mai mare bucurie a mea este când văd că ei au încredere în mine și apreciază ce fac. Omul te simte dacă ești sincer și te deschizi. După ce am lucrat o vreme cu copiii, m-am întrebat dacă voi face față la noua activitate. Cum am intrat în casele acestor oameni le-am cerut să aibă încredere în mine și asta s-a întâmplat', mărturisește îngrijitoarea.
Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES
Un alt serviciu oferit de asociația episcopiei este asistența medicală la domiciliu. Astfel, oameni care au nevoie de anumite tratamente sau chiar de terapii personalizate, primesc acasă vizita unor specialiști. Mădălina Samson este fiziokinetoterapeut și îi ajută pe cei care nu se pot deplasa pentru exerciții la spital sau cabinete specializate. Unii pacienți au fost în stare gravă și au reînvățat să meargă. Prezența Mădălinei în viața lor este o binecuvântare, iar tânăra se bucură la rândul ei pentru evoluția fiecărui pacient cu care lucrează.
'În munca noastră este foarte important ca pacientul să-și dorească să se facă bine. Ține foarte mult de noi, dar mai ales de pacient, de felul în care gândește și se raportează la ideea de vindecare. Mă bucur să văd evoluția fiecărui pacient. Dacă în unele cazuri pacienții sunt mai reticenți, îi motivăm explicându-le că e important să coopereze pentru a avea rezultatele cele mai bune în procesul de recuperare', afirmă Mădălina.
În centrele de zi ale Asociației 'Filantropia Ortodoxă' provocările sunt altele. După orele de la școală copiii vin în centre unde primesc o masă caldă, fac teme, se joacă, sunt angrenați în activități pentru a-și putea descoperi și dezvolta abilitățile.
Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES
După cum afirmă educatoarea Oana Ignat și asistentul social Roxana Herghelegiu, pentru mulți dintre copii venirea la centru reprezintă șansa de a învăța în continuare. Cei mici vin de obicei cu o bază minimă de cunoștințe, iar specialiștii fac totul pentru a spori aceste cunoștințe prin educație și joc sau în cadrul ședințelor de consiliere. Sprijiniți de angajatele centrului, copiii relaționează, comunică, află cum să-și gestioneze temerile, emoțiile sau chiar conflictele care apar inevitabil, învață să ceară scuze, să solicite ajutor sau să mulțumească.
'Cel mai important este să-i scoatem din mediul în care ei trăiesc. Sunt copii care provin din familii monoparentale, vulnerabile sau din familii în care nu există foarte multe posibilități. Încercăm să le transmitem permanent că trebuie să-și depășească condiția. Unii spun că nu pot mai mult, alții își doresc mai mult, își permit să viseze. Părinții comunică mai puțin cu noi, nu toți se deschid. Lucrurile însă nu se rezolvă peste noapte, ci se îndreaptă în timp. Astfel, cu implicare simțim că reușim. Eu văd evoluție la copii și din punct de vedere al cunoștințelor dobândite și în ceea ce privește felul în care ei relaționează. Le spun mereu că totul se face cu pași mici pentru ca rezultatul să fie mare', spune coordonatoarea Centrului Cultural Educațional Huși, Elisabeta Irimiea.
Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES
Un alt program important derulat de asociație este 'Masa pe roți', în cadrul căruia vârstnicii lipsiți de posibilități materiale primesc zilnic o masă caldă. Pe lângă lucrurile materiale atât de necesare, vârstnicii au nevoie uneori de un sfat, de o vorbă bună, de un umăr pe care să plângă.
'Oferim asistență socială și psihologică și sprijin cu voluntarii noștri atunci când este nevoie. Facem tot felul de întâlniri, am fost la Iași, plecăm la mănăstiri, i-am dus la restaurant de 8 Martie. De multe ori e greu să-i strângem pe toți, anumite planuri ne sunt date peste cap, însă reușim să realizăm lucruri frumoase pentru ei. Vârstnicii sunt sensibili, pot adesea părea mai dificili, dar noi trebuie să-i înțelegem pe fiecare în parte și să găsim portița către fiecare suflet. Întâlnim oameni încercați, oameni care au fost nevoiți să facă anumite alegeri, oameni care poate n-au avut parte niciodată în viață de bunătate și care din acest motiv acceptă mai greu ajutorul. Ne bucurăm când îi vedem că se deschid, că ne apreciază munca. Învățăm și noi alături de ei să fim pe zi ce trece mai buni, mai înțelegători, mai toleranți', mărturisește psihologul Monica Coman.
Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES
'Când am mers la Facultatea de Asistență Socială nu știam exact ce presupune acest domeniu. Mi-am dat seama pe parcurs că mă regăsesc în această muncă și chiar îmi place să ajut oamenii', spune asistentul social Laura Tălpălaru.
Paleta de servicii sociale oferite constant de asociația hușeană este completată de campaniile desfășurate cu ocazia sărbătorilor de Paști și de Crăciun sau de taberele organizate pe timpul verii pentru copiii din parohiile Vasluiului, iar toate acestea nu s-ar putea realiza fără sprijinul constant al voluntarilor.
De asemenea, printre persoanele care pun umărul la bunul mers al activității sunt angajatele din sectorul economico-administrativ și al resurselor umane, cele care nu interacționează direct cu beneficiarii, dar care ajută de pe margine ca acestora să le fie bine.
Astfel, prin grija a zeci de femei angajate în cadrul Asociației 'Filantropia Ortodoxă' Huși, mii de suflete mistuite de singurătate, de grijă, de neiubirea celor din jur, de neîmpliniri și de lipsuri materiale sunt alinate și primesc o rază de speranță. AGERPRES/(AS - redactor: Loredana Ciobanu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
STS: Peste 86.600 de apeluri la numărul de urgență 112 în minivacanța de 1 mai
Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis, luni, că, în perioada 1 - 4 mai, la nivel național, au fost preluate și procesate 86.603 de apeluri primite la numărul de urgență 112. Potrivit unui comunicat al STS transmis AGERPRES, din totalul acestora, 59,27% (51.333) au reprezentat cazuri de urgență și au fost transferate către agen
Vreme instabilă, cu cer noros, averse și intensificări ale vântului, până joi seara în București
Meteorologii prognozează pentru București vreme instabilă pentru următoarele patru zile, cu cer noros, averse, descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în Capitală, în intervalul 5 mai, ora 12:00 - 6 mai, ora 9:00, deși vremea va fi deosebit de caldă
Informare de vreme instabilă în toată țara, până joi seara; Cod galben de averse și vânt în 25 de județe, marți
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă pe parcursul acestei zile pe raza de 25 de județe, precum și o informare de vreme rea, ce vizează toate regiunile, până joi seara. Conform prognozei de specialitate, luni, între orele 12:00 - 23:00, vor fi per
Giurgiu: Timp de așteptare de 70 de minute pe Podul Prieteniei, la întoarcerea din minivacanța de 1 Mai
Traficul pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse, Bulgaria, se desfășoară alternativ, pe o singură bandă din cauza lucrărilor de reparații la pod efectuate de partea bulgară, timpul de așteptare la întoarcerea din minivacanța de 1 Mai fiind de aproximativ 70 de minute. 'Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu informează că
Mureș: Locuitorii comunei Corunca au spus ''Nu'' la referendumul privind construirea de blocuri în zonele rezidențiale
Din cei 1.646 (47,50%) de alegători din Corunca, care s-au prezentat la vot, duminică, la referendumul local pentru a răspunde la întrebarea ''Sunteți de acord să se construiască blocuri în zone rezidențiale din comuna Corunca?'', 1.423 (87,30 %) au răspuns ''Nu'', iar 207 (12,70 %) au răspuns ''Da'', potriv
Sălaj/Florin Florian: De azi începe un nou drum pentru Zalău
Noul primar ales al Zalăului, Florin Florian, declară, după anunțarea rezultatelor scrutinului, că va fi atât primarul celor care l-au susținut, cât și al celor care nu l-au votat. 'Este o onoare și o mare responsabilitate să fiu ales primar al orașului nostru. Victoria de ieri nu este despre un om, ci despre o comunitate care
Expert Forum: Sesizări privind nereguli la vot; majoritatea sunt legate de continuarea campaniei electorale
Coaliția VotCorect a centralizat, până la ora 18:30, o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni prin intermediul aplicației Vote Monitor, call center 0800 460 002, care a înregistrat peste 230 de apeluri, și al platformei online www.votcorect.ro, majoritatea sesizărilor vizând
Alba: Turistă accidentată pe Piatra Secuiului, la Rimetea
O turistă s-a accidentat duminică în timpul unei drumeții în zona Șanțul Mare, pe Piatra Secuiului, la Rimetea, la o zi după ce o altă femeie s-a rănit pe traseul respectiv. 'Echipajul Salvamont Alba a intervenit în cursul după-amiezii de duminică în zona Șanțul Mare, Piatra Secuiului, localitatea Rimetea, în urma unui a
Brașov: Un bărbat și-a fracturat picioarele după ce a căzut cu parapanta
Un bărbat, în vârstă de 48 de ani, s-a accidentat, duminică, după ce a căzut cu parapanta, a informat ISU Brașov. Accidentul a avut loc în localitatea Săcele. 'Din informațiile preliminare, bărbatul în vârstă de 48 de ani este conștient, însă a suferit fracturi la nivelul membrelor inferioare. I se acordă
Prezidențiale2025/Tulcea: Peste 300 de acte de identitate, înmânate alegătorilor
Serviciul Județean de Evidență a Persoanelor (SJEP) din Tulcea a eliberat sâmbătă și duminică, până la ora 16:00, peste 300 de acte de identitate persoanelor care au dorit să-și exercite dreptul constituțional la alegerile prezidențiale. Șeful SJEP Tulcea, Nicoleta Furtună, a declarat pentru AGERPRES că sâmbătă personalul angajat din
Brăila: Intervenție cu șapte autospeciale ISU pentru stingerea unui incendiu în care ard două case
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) 'Dunărea' Brăila intervine, duminică după-amiază, cu șapte autospeciale cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu în care ard două case din municipiul Brăila. Pompierii brăileni au fost alertați duminică, la ora 15:20, în legătură cu producerea unui incendiu pe strada Caisului, din municip
CFR SA: Circulația feroviară a fost reluată, în condiții de siguranță, în stația CF Constanța
Circulația feroviară în stația CF Constanța a fost reluată, începând cu ora 16:00, în condiții de siguranță, după finalizarea intervențiilor operative și a investigațiilor desfășurate de organele abilitate, a anunțat într-un comunicat Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. Ambele trenuri implicate în
Cod galben de ploi și vânt puternic în patru județe din Moldova, până la ora 17:00
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare nowcasting Cod galben de vreme instabilă, ce vizează patru județe din Moldova, în următoarele ore. Astfel, până la ora 17:00, în județul Botoșani (localitățile: Flămânzi, Vorona, Corni, Frumușica, Albești, Trușești, Bălușeni, Lunca, Tudora, Cri
Constanța: Cinci persoane, transportate la spital în urma accidentului feroviar
Cinci persoane au fost transportate la spital în urma accidentului feroviar produs, duminică, în gara Constanța. De asemenea, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, au fost evaluate la fața locului 18 persoane implicate în accident.
CFR SA: Două trenuri s-au tamponat în stația CF Constanța; a fost activat Planul Roșu de intervenție
Autoritățile din Constanța au activat duminică Planul Roșu de intervenție, după ce două trenuri de călători s-au tamponat în stația CF Constanța. 'În stația CF Constanța a fost activat Planul Roșu de intervenție astăzi, 4 mai, la ora 14:15, în urma unui incident feroviar care a avut loc pe linia 1. În momentul &icir