REPORTAJ Harghita: 17 sortimente de slănină tradițională, degustate la prima ediție a evenimentului 'Fum și Sare' de la Miercurea-Ciuc

Prima degustare de slănină din Miercurea-Ciuc, care s-a desfășurat în cadrul evenimentului 'Fum și Sare', a fost foarte apreciată de localnici, care s-au bucurat de produse tradiționale de calitate, dar și de întâlnirile cu prietenii.
Într-un cort amplasat în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, la intersecția străzii pietonale Petőfi Sándor, cu Piața Majláth Gusztáv Károly, organizatorii au oferit spre degustare, vineri după-amiază, 17 sortimente de slănină, aduse de mici producători, care au putut fi savurate de toți cei care au dorit.
Ulterior, degustătorii au trebuit să o aleagă pe cea care care le-a plăcut cel mai mult.
Interesul a fost foarte ridicat, oamenii mărturisind că multe dintre sortimente au fost pe placul lor, drept pentru care alegerea nu a fost întotdeauna cea mai ușoară.
'Slănina e foarte gustoasă și foarte variată. Și văd că toată lumea gustă și se simte bine. (...) Am gustat, am și votat. Mie îmi place slănina mai afumată', a spus Kovács János.
La rândul său, Szabó László a mărturisit că a ales un sortiment pe gustul său, adică slănină nu foarte groasă, care are și un pic de carne și a adăugat că și-ar dori să găsească aceste sortimente și la vânzare.
'Evenimentul e foarte binevenit, dar ar trebui să le găsesc și la vânzare, unde sunt standurile. Pentru că aici, bine, eu le gust, dar nu știu de unde să le iau. (...) Mie îmi place ca slănina să nu fie mai groasă de un deget și să aibă un pic de carne. Deci, nu slănină albă, care e untură', a arătat Szabó László.
O doamnă care, la rândul său, a degustat din slăninile oferite, a mărturisit că a regăsit în unele dintre ele gusturi din copilărie și și-a exprimat speranța că astfel de evenimente vor atrage turiștii în județ.
'Am participat la degustarea de slănină, am degustat câteva feluri și mi se par gusturi care îmi aduc aminte de copilărie. Deci, la bunici așa am mâncat. Sunt foarte bune și chiar sunt făcute tradițional. (...) E un eveniment binevenit. Oamenii mai cunosc produsele din zona noastră și sperăm să atragă și turiști, nu numai cei din localitate, ci turiștii din zonă, din toată țara să vină să guste produse de la noi', a spus Márk Katalin.
Unul dintre producătorii care au oferit slănină pentru degustare este Fecső Attila, care deține în localitatea Ocna de Sus o fermă de porci din rasa Mangalița, unde lucrează împreună cu membrii familiei.
Acesta a spus că slănina de Mangalița este mai sănătoasă, iar oamenii au început să aprecieze aceste produse.
'Din ce în ce mai mult oamenii încep să fie educați din punctul ăsta de vedere, din ce în ce mai mult se apreciează produsele unice, handmade, și mai ales produsele de Mangalița. Dar e mult până o să fie o piață foarte înfloritoare', a arătat Fecső Attila.
La eveniment a fost prezent și vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, care a oferit spre degustare propriul sortiment de slănină, făcut împreună cu prietenii săi. Acesta a declarat presei că astfel de evenimente au rolul de a aduce în atenție producătorii locali și produsele sănătoase.
'Vrem să aducem în atenția publicului larg acele produse sănătoase, pe care le pot cumpăra aici. (...) Pentru că tot ce este aici, și majoritatea produselor care pot fi procurate în astfel de târguri, nu conțin aditivi, nu conțin antibiotice, nu conțin foarte multe lucruri dăunătoare sănătății, ci totul este realizat aproape de natură. (...) Știm că în 2027 vom fi în Regiune Gastronomică a Europei și trebuie să ne pregătim. (...) Dar până atunci trebuie să oferim o posibilitate tuturor producătorilor, gospodarilor, să iasă în față, să își prezinte produsele și publicul larg să îi cunoască. Și noi sperăm că, în acest fel, vom deveni mai atractivi și populația de aici poate să consume mâncare sănătoasă. Pentru că vedem că în această perioadă foarte multe lucruri se întâmplă în privința pregătirii alimentelor, folosirea unor aditivi și a unor lucruri nocive, și trebuie să ne întoarcem la rădăcini', a spus Borboly Csaba.
Printre degustători s-a numărat și viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Béla, care i-a îndemnat pe toți cei care doresc să vină și să încerce produse de calitate.
'Este primul eveniment de degustare a slăninei. Este ceva special, deosebit, până acum n-am avut astfel de evenimente. Îndemn pe toată lumea să participe la astfel de evenimente și să guste, să simtă care este diferența dintre un produs local, dintre un produs făcut de o familie mică, la o gospodărie mică și un produs al industriei alimentare. Eu, în spatele meu, am o masă întreagă cu fel de fel de slănini gustoase. Am parcurs 14 degustări, toate sunt foarte delicioase și juriul are o treabă foarte dificilă, (...) dar cred că toți cei care au venit aici merită respectul nostru și îndemn pe toată lumea să vină și să guste', a declarat presei Bors Béla.
Evenimentul 'Fum și Sare' este organizat, în premieră, de Asociația 'Székely Gazdaszervezetek Egyesülete' - Asociația Agricultorilor din Secuime, în parteneriat cu Primăria Miercurea-Ciuc și Visit Harghita.
Acesta a inclus, în primul rând, o testare regională a celor mai bune sortimente de slănină din Secuime, care s-a adresat firmelor producătoare și distribuitoare a produselor din carne din regiune, mostrele fiind supuse unor analizele microbiologice și chimice, efectuate la Universitatea de Științe Agricole și Științe ale Vieții din Ungaria și la Institutul de Știința și Tehnologia Alimentelor din Budapesta, dar și unor evaluări senzoriale făcute de de experți din industria cărnii din România și Ungaria.
De asemenea, organizatorii au decis să ofere locuitorilor orașului și evenimentul comunitar de degustare de slănină, la care au putut participa micii producători, în paralel fiind organizat, pe strada pietonală Petőfi Sándor, și un târg al produselor tradiționale.
'Uitându-mă astăzi pe strada Petőfi simt o mare bucurie. Am reușit să aducem viața pe strada pietonală din Miercurea-Ciuc. Prin evenimentul 'Fum și Sare' am adus în inima orașului chiar ce este cel mai valoros: produsele și producătorii locali, gusturile locale. Astfel, sperăm să îndemnăm localnicii să aprecieze produsele și gusturile locale, prin urmare ajutând și producătorii', a declarat, pentru AGERPRES, președintele Asociației Agricultorilor din Secuime, Becze István.
Organizatorii au mai anunțat că produsele care au obținut cel mai mare punctaj, atât la testarea regională cât și la degustare, vor fi anunțate în cursul zilei de sâmbătă.
Manifestarea 'Fum și Sare' are rolul de a pregăti această ramură pentru anul 2027, când județul Harghita va fi Regiune Gastronomică a Europei, fiind în pregătire și alte evenimente similare. AGERPRES / (A, AS- autor: Gina Ștefan, editor: Marius Frățilă, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Foto: GINA STEFAN / AGERPRES FOTO
Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO DSU: O aeronavă cu 18 pacienți palestinieni din Fâșia Gaza a aterizat la Baza 90 Transport Aerian Otopeni
O aeronavă a Forțelor Aeriene Române a aterizat miercuri seară la Baza 90 Transport Aerian Otopeni cu 18 pacienți palestinieni din Fâșia Gaza, alături de 29 de membri de familie. ''România desfășoară o nouă misiune de sprijin umanitar destinată populației civile din Fâșia Gaza. O aeronavă a Forțelor Aeriene Rom&
Constanța: Doi șoferi au murit după ce au intrat în coliziune frontală, între Năvodari și Lumina
Șoferii a două autoturisme, o femeie de 26 de ani și un bărbat de 34 de ani, au murit după ce au intrat în coliziune frontală, miercuri seară, pe un drum comunal, între localitățile Năvodari și Lumina, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța. Conform sursei citate, polițiștii Serviciului de Siguranță Rutieră au fost sesizați, &
Fechet - arderi deșeuri: În cazuri precum Sintești nu e suficientă plângerea penală; cred în reintegrarea comunităților vulnerabile
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat miercuri că în cazul comunităților vulnerabile în care se ard deșeuri nu este suficientă o plângere penală, ci sunt necesare 'soluții serioase', inclusiv măsuri de reintegrare. 'Eu cred că, cel puțin în legătură cu ceea ce se întâmplă în vecinătatea Bucureștiului
Hunedoara: Castelul Corvinilor, între principalele destinații din România și în anul 2025
Castelul Corvinilor din Hunedoara s-a clasat pe locul al treilea în cadrul competiției 'Destinația anului 2025', la categoria 'Cultură și educație', primele două locuri fiind ocupate, în ordine, de Muzeul Astra Sibiu și de Castelul Bran. În faza finală a categoriei au mai intrat Castelul Peleș - Prahova și Palatul Culturii din
Sărbătoarea florilor de cireș - sâmbătă, în Grădina Japoneză din Parcul Regele Mihai I
Grădina Japoneză din Parcul Regele Mihai I va găzdui sâmbătă, între orele 13:00 și 15:00, sărbătoarea florilor de cireș - Hanami. În cadrul evenimentului se vor derula mai multe ateliere de ceremonia ceaiului, origami, caligrafie, yukata și de experimentare a culturii japoneze sub diverse forme, a informat, miercuri, pagina de Facebook a Prim
Brigada Rutieră - operațiunea Speed Marathon: 200 de sancțiuni aplicate șoferilor în 13 ore
Polițiști din cadrul Brigăzii Rutiere au aplicat, miercuri, de la miezul nopții până la prânz, 200 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului legal de viteză pe drumurile publice din Capitală, în cadrul operațiunii Speed Marathon 2025. 'În intervalul orar 00:00 - 13:00, au fost aplicate 200 de sancțiuni contravenți
Iași: Construcția podului rutier de la Ungheni va fi lansată, în 26 aprilie, cu festivalul 'Podul de Flori'
Autoritățile din România și Republica Moldova vor marca împreună, pe 26 aprilie, lansarea construcției Podului rutier de la Ungheni - Golăești, parte din Autostrada Unirii (A8), prin intermediul unui eveniment simbolic organizat pe malul Prutului: Festivalul 'Podul de Flori'. Potrivit unui comunicat de presă remis de Consiliul Județean (CJ)
Șeful ITPF Giurgiu: Intrarea în Schengen a adus mai mult de muncă, mai ales la migrație ilegală
Șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Giurgiu, comisar șef Chiran Viorel a declarat, miercuri, că intrarea în zona Schengen a adus mai mult de muncă, mai ales pe migrație ilegală, în primul trimestru al acestui an fiind înregistrată la numărul cetățeni străini reținuți o creștere 'foarte serioasă', de 131%, față de perioad
MApN: Un detașament al Forțelor Aeriene Italiene a început misiunea de Poliție Aeriană Întărită în România
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, împreună cu ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, au participat, miercuri, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, la ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Italiene pentru executarea, timp de patru luni, a misiunilor de Poliție Aeriană Întărită î
Buzău: Amendă de 60.000 de lei pe șantierul A7 pentru deversarea în albia râului Râmnicu Sărat a unei canalizări
Comisarii de mediu din Buzău au aplicat o amendă de 60.000 de lei pentru nereguli depistate pe șantierul autostrăzii A7 care vizează deversarea de ape uzate direct în albia râului Râmnicu Sărat. Potrivit unei informări postată, miercuri, pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu Buzău, comisarii au efectuat un control la punctul de lucru al ope
Liniile 205 și 311, deviate în fiecare weekend până în octombrie pentru proiectul ''Străzi deschise''
Autobuzele liniilor 205 și 311 vor circula pe un traseu modificat în fiecare weekend, în perioada 12 aprilie - 12 octombrie, ca urmare a desfășurării proiectului Primăriei Municipiului București intitulat 'Străzi Deschise - București, Promenadă Urbană', informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (T
Sector 1: Piață volantă de Florii în fața sediului primăriei și 'Street Food Festival' pe bulevardul Kiseleff
Un număr de 30 de producători români vor aduce savoarea gospodăriei tradiționale, de Florii, la piața volantă din fața sediului Primăriei Sectorului 1, iar oamenii care preferă mâncarea gătită în aer liber vor putea merge la 'Street Food Festival' pe bulevardul Kiseleff. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 1 transmis mierc
Brigada Rutieră: Accident într-o intersecție din Capitală; o persoană a fost transportată la spital
O persoană a fost rănită și transportată la spital, miercuri, în urma unui accident rutier produs într-o intersecție din Capitală, în care au fost implicate un tramvai și cinci autoturisme. Potrivit unui comunicat al Poliției Capitalei transmis AGERPRES, miercuri, în jurul orei 12:20, Brigada Rutieră a fost sesizată prin apel 112 cu pri
Timiș/ Simonis: La Consiliul Județean a început marea restructurare
Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că după finalizarea primei etape a analizei organigramei administrației județene, inclusiv la nivelul instituțiilor din subordine, vor fi desființate în total 643 de posturi, la care se adaugă 130 de posturi care vor fi externalizate. 'Este vorba de p
Prefectul Barabási Antal-Szabolcs: Indicatorii tehnico-economici pentru varianta ocolitoare a Târgu Mureșului, în curs de aprobare
Prefectul județului Mureș, Barabási Antal-Szabolcs, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că indicatorii tehnico-economici pentru varianta ocolitoare a Târgu Mureșului, pe relația Corunca-Ernei, sunt în curs de aprobare, iar până la sfârșitul anului ar putea fi dat ordinul de începere a lucrărilor.