VIDEO REPORTAJ Sute de persoane - la Palatul Cotroceni, în prima zi de ''porți deschise'' (GALERIE FOTO)

Sute de persoane au venit vineri la Palatul Cotroceni, pentru a-i afla istoria, mai veche sau mai nouă, și pentru a vizita grădinile.
În locuri în care de obicei eticheta te face să amuțești total, vizitatorii au făcut fotografii, au depănat amintiri, iar copiii s-au jucat în voie.
De altfel, vineri a fost prima zi a inițiativei președintelui interimar Ilie Bolojan de a deschide porțile Palatului Cotroceni pentru public, la finalul fiecărei săptămâni.
Intrarea vizitatorilor s-a făcut pe la Platoul Marinescu, primul spațiu din incinta Complexului Cotroceni pe care pășesc șefii de stat străini, care sunt primiți cu onoruri militare.
De data aceasta, în locul în care în momentele oficiale este un uriaș covor roșu, doi copii își aruncau, vineri, de la unul la celălalt un cerc de plastic. Alți zece copii s-au prins într-o horă, puțin mai departe. De altfel, încă de la intrare, cei mici au fost atrași de activitățile organizate de Poliția Română - de la cursuri de resuscitare la admirarea unui elicopter specializat și chiar simpla mângâiere a unui câine polițist, prezent și el la datorie.
De la Platoul Marinescu, în sus, prin grădina în trepte, se ajunge la Palatul Cotroceni, clădire cu o istorie alambicată, loc ce a fost la un moment dat cămin pentru membri ai Casei Regale a României, Palat al Pionierilor în perioada comunistă, iar în prezent este sediul Administrației Prezidențiale.
Ștefania Dinu, director general adjunct științific al Muzeului Național Cotroceni, spune povestea acestui loc. Istoria începe în anul 1679, anul în care Șerban Cantacuzino a ridicat Ansamblul Cotroceni. Din 1893, pe fundația fostelor case domnești ctitorite de Cantacuzino, Carol I a dorit ridicarea unui palat princiar pentru principii moștenitorii Ferdinand și Maria.
Familia moștenitoare s-a mutat aici, unde personalitatea Reginei Maria și-a pus amprenta. ''Pentru că era îndrăgostită de grădini, natură, de flori, a realizat și un impresionant parc, deschis acum publicului vizitator. Așadar aici, în Muzeul Național Cotroceni, dar și pe terasele parcului putem spune că pășim pe urmele uneia dintre cele mai mari regine ale României, dar și ale Europei'', a afirmat Ștefania Dinu.
În perioada comunistă, Palatul Cotroceni a devenit Palat al Pionierilor, inaugurat la 1 iunie 1950. ''Atunci a început această perioadă foarte grea pentru această reședință regală, pentru că amintirea familiei regale a fost ștearsă de comuniști din memoria colectivă'', a spus Ștefania Dinu.
Atunci, spațiile au fost transformate astfel încât să devină simple săli de clasă sau saloane pentru învățământul politico-ideologic.
O ''salvare'', spune ea, a venit chiar de la Nicolae Ceaușescu. Vizitând Palatul Pionierilor în anul 1976, a văzut frumusețea lui, a decis să îl evacueze și să îi dea o nouă destinație - de clădire de primire a unor înalți oaspeți.
Cutremurul din 4 martie 1977 a afectat Palatul de la Cotroceni în mijlocul planurilor de restaurare, care au fost revizuite și au durat aproape zece ani.
În paralel cu restaurarea corpului istoric al Palatului a fost ridicat corpul nou, care după 1990 găzduiește Administrația Prezidențială. Corpul istoric este Muzeul Cotroceni.
Ștefania Dinu a mărturisit că are și un loc preferat: ''Cred că locul cel mai frumos ar fi biblioteca Regelui Ferdinand, pentru că el era un rege erudit, pasionat, care studia foarte mult, care avea în bibliotecă peste 4.500 de volume pe care le comanda și le aranja singur în bibliotecă, făcea adnotări și pentru că era un rege singuratic și neînțeles de cei din jurul său. Erau el, cărțile lui și câinii lui''.
De altfel, biblioteca poate fi admirată în timpul turului de vizitare.
Turul Palatului Cotroceni oferă ceva și pentru pasionații de documente vechi, artă, poveștile decorațiilor și succesiunea de președinți, dar și pentru cei interesați mai mult de istoria recentă. Vizitatorii pot merge în locurile pe care le cunosc, cel mai probabil, din decupaje TV, din transmisiuni în direct sau din fotografii - Sala Unirii sau holul unde este realizată fotografia oficială, atunci când președintele României își primește omologul străin la Cotroceni.
Acest ultim loc a devenit vineri un spațiu foarte frecventat de vizitatori. Două fete încercau să imite scena strângerii de mâini, în josul scărilor din Palat. ''Uitați-vă la cameră, așa'', le spunea una dintre cele două femei care le fotografiau entuziasmate cu telefonul.
Una dintre ele, o doamnă de 75 de ani, își amintește cu drag că a fost unul dintre copiii care au studiat la Palatul Pionierilor. ''Aveam un tramvai special care ne lua din cartier, noi stând în Bucureștii Noi, și joia veneam la Palat'', povestește ea.
Pentru că studia științe naturale, avea acces la parcul din jurul Palatului. Ea a adus-o în vizită la Cotroceni pe nepoata sa și mărturisește că este încântată de demersul de deschidere a palatului pentru public.
În curtea Palatului există și un mic spațiu de unde vizitatorii pot cumpăra mâncare sau băuturi răcoritoare.
***
Așa cum a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, președintele interimar Ilie Bolojan, de vineri până duminică, în fiecare weekend, vor fi ''Porți Deschise la Palatul Cotroceni''.
''La fiecare final de săptămână, de vineri până duminică, toată această suprafață, inclusiv interioarele, vor fi deschise cetățenilor. Va fi un acces liber atât în grădini, în curtea interioară, la Biserică. Palatul propriu-zis va fi integrat în circuitul Muzeului Cotroceni. Este un semn de respect față de cetățenii României și un semn de deschidere din partea Administrației Prezidențiale'', declara Ilie Bolojan, într-o conferință de presă susținută pe Platoul Marinescu al Palatului Cotroceni.
Următoarele zone din incinta Complexului ''Palat Cotroceni'' se pot vizita în regim de gratuitate: Platoul de ceremonii, Grădina Palatului Cotroceni - aflată pe latura nordică a complexului, Platoul Baroc, Biserica Palatului Cotroceni și curțile interioare adiacente clădirilor Administrației Prezidențiale și Muzeului Național Cotroceni.
Ca și în ziua de vineri, sâmbătă și duminică accesul vizitatorilor se va face exclusiv prin poarta principală din Bulevardul Profesor Doctor Gheorghe Marinescu, iar pentru ieșire se va utiliza poarta situată la intersecția dintre Bulevardul Geniului și Șoseaua Cotroceni. AGERPRES/(A, AS - redactor: Oana Ghiță, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
** Sursa fotografiilor: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
STS: Peste 86.600 de apeluri la numărul de urgență 112 în minivacanța de 1 mai
Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis, luni, că, în perioada 1 - 4 mai, la nivel național, au fost preluate și procesate 86.603 de apeluri primite la numărul de urgență 112. Potrivit unui comunicat al STS transmis AGERPRES, din totalul acestora, 59,27% (51.333) au reprezentat cazuri de urgență și au fost transferate către agen
Vreme instabilă, cu cer noros, averse și intensificări ale vântului, până joi seara în București
Meteorologii prognozează pentru București vreme instabilă pentru următoarele patru zile, cu cer noros, averse, descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în Capitală, în intervalul 5 mai, ora 12:00 - 6 mai, ora 9:00, deși vremea va fi deosebit de caldă
Informare de vreme instabilă în toată țara, până joi seara; Cod galben de averse și vânt în 25 de județe, marți
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă pe parcursul acestei zile pe raza de 25 de județe, precum și o informare de vreme rea, ce vizează toate regiunile, până joi seara. Conform prognozei de specialitate, luni, între orele 12:00 - 23:00, vor fi per
Giurgiu: Timp de așteptare de 70 de minute pe Podul Prieteniei, la întoarcerea din minivacanța de 1 Mai
Traficul pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse, Bulgaria, se desfășoară alternativ, pe o singură bandă din cauza lucrărilor de reparații la pod efectuate de partea bulgară, timpul de așteptare la întoarcerea din minivacanța de 1 Mai fiind de aproximativ 70 de minute. 'Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu informează că
Mureș: Locuitorii comunei Corunca au spus ''Nu'' la referendumul privind construirea de blocuri în zonele rezidențiale
Din cei 1.646 (47,50%) de alegători din Corunca, care s-au prezentat la vot, duminică, la referendumul local pentru a răspunde la întrebarea ''Sunteți de acord să se construiască blocuri în zone rezidențiale din comuna Corunca?'', 1.423 (87,30 %) au răspuns ''Nu'', iar 207 (12,70 %) au răspuns ''Da'', potriv
Sălaj/Florin Florian: De azi începe un nou drum pentru Zalău
Noul primar ales al Zalăului, Florin Florian, declară, după anunțarea rezultatelor scrutinului, că va fi atât primarul celor care l-au susținut, cât și al celor care nu l-au votat. 'Este o onoare și o mare responsabilitate să fiu ales primar al orașului nostru. Victoria de ieri nu este despre un om, ci despre o comunitate care
Expert Forum: Sesizări privind nereguli la vot; majoritatea sunt legate de continuarea campaniei electorale
Coaliția VotCorect a centralizat, până la ora 18:30, o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni prin intermediul aplicației Vote Monitor, call center 0800 460 002, care a înregistrat peste 230 de apeluri, și al platformei online www.votcorect.ro, majoritatea sesizărilor vizând
Alba: Turistă accidentată pe Piatra Secuiului, la Rimetea
O turistă s-a accidentat duminică în timpul unei drumeții în zona Șanțul Mare, pe Piatra Secuiului, la Rimetea, la o zi după ce o altă femeie s-a rănit pe traseul respectiv. 'Echipajul Salvamont Alba a intervenit în cursul după-amiezii de duminică în zona Șanțul Mare, Piatra Secuiului, localitatea Rimetea, în urma unui a
Brașov: Un bărbat și-a fracturat picioarele după ce a căzut cu parapanta
Un bărbat, în vârstă de 48 de ani, s-a accidentat, duminică, după ce a căzut cu parapanta, a informat ISU Brașov. Accidentul a avut loc în localitatea Săcele. 'Din informațiile preliminare, bărbatul în vârstă de 48 de ani este conștient, însă a suferit fracturi la nivelul membrelor inferioare. I se acordă
Prezidențiale2025/Tulcea: Peste 300 de acte de identitate, înmânate alegătorilor
Serviciul Județean de Evidență a Persoanelor (SJEP) din Tulcea a eliberat sâmbătă și duminică, până la ora 16:00, peste 300 de acte de identitate persoanelor care au dorit să-și exercite dreptul constituțional la alegerile prezidențiale. Șeful SJEP Tulcea, Nicoleta Furtună, a declarat pentru AGERPRES că sâmbătă personalul angajat din
Brăila: Intervenție cu șapte autospeciale ISU pentru stingerea unui incendiu în care ard două case
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) 'Dunărea' Brăila intervine, duminică după-amiază, cu șapte autospeciale cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu în care ard două case din municipiul Brăila. Pompierii brăileni au fost alertați duminică, la ora 15:20, în legătură cu producerea unui incendiu pe strada Caisului, din municip
CFR SA: Circulația feroviară a fost reluată, în condiții de siguranță, în stația CF Constanța
Circulația feroviară în stația CF Constanța a fost reluată, începând cu ora 16:00, în condiții de siguranță, după finalizarea intervențiilor operative și a investigațiilor desfășurate de organele abilitate, a anunțat într-un comunicat Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. Ambele trenuri implicate în
Cod galben de ploi și vânt puternic în patru județe din Moldova, până la ora 17:00
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare nowcasting Cod galben de vreme instabilă, ce vizează patru județe din Moldova, în următoarele ore. Astfel, până la ora 17:00, în județul Botoșani (localitățile: Flămânzi, Vorona, Corni, Frumușica, Albești, Trușești, Bălușeni, Lunca, Tudora, Cri
Constanța: Cinci persoane, transportate la spital în urma accidentului feroviar
Cinci persoane au fost transportate la spital în urma accidentului feroviar produs, duminică, în gara Constanța. De asemenea, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, au fost evaluate la fața locului 18 persoane implicate în accident.
CFR SA: Două trenuri s-au tamponat în stația CF Constanța; a fost activat Planul Roșu de intervenție
Autoritățile din Constanța au activat duminică Planul Roșu de intervenție, după ce două trenuri de călători s-au tamponat în stația CF Constanța. 'În stația CF Constanța a fost activat Planul Roșu de intervenție astăzi, 4 mai, la ora 14:15, în urma unui incident feroviar care a avut loc pe linia 1. În momentul &icir