logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

VIDEO REPORTAJ Sute de persoane - la Palatul Cotroceni, în prima zi de ''porți deschise'' (GALERIE FOTO)

Imagine din galeria Agerpres

Sute de persoane au venit vineri la Palatul Cotroceni, pentru a-i afla istoria, mai veche sau mai nouă, și pentru a vizita grădinile. 


În locuri în care de obicei eticheta te face să amuțești total, vizitatorii au făcut fotografii, au depănat amintiri, iar copiii s-au jucat în voie.

 


De altfel, vineri a fost prima zi a inițiativei președintelui interimar Ilie Bolojan de a deschide porțile Palatului Cotroceni pentru public, la finalul fiecărei săptămâni.

 


Intrarea vizitatorilor s-a făcut pe la Platoul Marinescu, primul spațiu din incinta Complexului Cotroceni pe care pășesc șefii de stat străini, care sunt primiți cu onoruri militare.

 


De data aceasta, în locul în care în momentele oficiale este un uriaș covor roșu, doi copii își aruncau, vineri, de la unul la celălalt un cerc de plastic. Alți zece copii s-au prins într-o horă, puțin mai departe. De altfel, încă de la intrare, cei mici au fost atrași de activitățile organizate de Poliția Română - de la cursuri de resuscitare la admirarea unui elicopter specializat și chiar simpla mângâiere a unui câine polițist, prezent și el la datorie.

 


De la Platoul Marinescu, în sus, prin grădina în trepte, se ajunge la Palatul Cotroceni, clădire cu o istorie alambicată, loc ce a fost la un moment dat cămin pentru membri ai Casei Regale a României, Palat al Pionierilor în perioada comunistă, iar în prezent este sediul Administrației Prezidențiale.

 


Ștefania Dinu, director general adjunct științific al Muzeului Național Cotroceni, spune povestea acestui loc. Istoria începe în anul 1679, anul în care Șerban Cantacuzino a ridicat Ansamblul Cotroceni. Din 1893, pe fundația fostelor case domnești ctitorite de Cantacuzino, Carol I a dorit ridicarea unui palat princiar pentru principii moștenitorii Ferdinand și Maria.

 


Familia moștenitoare s-a mutat aici, unde personalitatea Reginei Maria și-a pus amprenta. ''Pentru că era îndrăgostită de grădini, natură, de flori, a realizat și un impresionant parc, deschis acum publicului vizitator. Așadar aici, în Muzeul Național Cotroceni, dar și pe terasele parcului putem spune că pășim pe urmele uneia dintre cele mai mari regine ale României, dar și ale Europei'', a afirmat Ștefania Dinu.

În perioada comunistă, Palatul Cotroceni a devenit Palat al Pionierilor, inaugurat la 1 iunie 1950. ''Atunci a început această perioadă foarte grea pentru această reședință regală, pentru că amintirea familiei regale a fost ștearsă de comuniști din memoria colectivă'', a spus Ștefania Dinu.

 


Atunci, spațiile au fost transformate astfel încât să devină simple săli de clasă sau saloane pentru învățământul politico-ideologic.

O ''salvare'', spune ea, a venit chiar de la Nicolae Ceaușescu. Vizitând Palatul Pionierilor în anul 1976, a văzut frumusețea lui, a decis să îl evacueze și să îi dea o nouă destinație - de clădire de primire a unor înalți oaspeți.

Cutremurul din 4 martie 1977 a afectat Palatul de la Cotroceni în mijlocul planurilor de restaurare, care au fost revizuite și au durat aproape zece ani.

 


În paralel cu restaurarea corpului istoric al Palatului a fost ridicat corpul nou, care după 1990 găzduiește Administrația Prezidențială. Corpul istoric este Muzeul Cotroceni.

Ștefania Dinu a mărturisit că are și un loc preferat: ''Cred că locul cel mai frumos ar fi biblioteca Regelui Ferdinand, pentru că el era un rege erudit, pasionat, care studia foarte mult, care avea în bibliotecă peste 4.500 de volume pe care le comanda și le aranja singur în bibliotecă, făcea adnotări și pentru că era un rege singuratic și neînțeles de cei din jurul său. Erau el, cărțile lui și câinii lui''.

 


De altfel, biblioteca poate fi admirată în timpul turului de vizitare.

Turul Palatului Cotroceni oferă ceva și pentru pasionații de documente vechi, artă, poveștile decorațiilor și succesiunea de președinți, dar și pentru cei interesați mai mult de istoria recentă. Vizitatorii pot merge în locurile pe care le cunosc, cel mai probabil, din decupaje TV, din transmisiuni în direct sau din fotografii - Sala Unirii sau holul unde este realizată fotografia oficială, atunci când președintele României își primește omologul străin la Cotroceni.

 


Acest ultim loc a devenit vineri un spațiu foarte frecventat de vizitatori. Două fete încercau să imite scena strângerii de mâini, în josul scărilor din Palat. ''Uitați-vă la cameră, așa'', le spunea una dintre cele două femei care le fotografiau entuziasmate cu telefonul.

Una dintre ele, o doamnă de 75 de ani, își amintește cu drag că a fost unul dintre copiii care au studiat la Palatul Pionierilor. ''Aveam un tramvai special care ne lua din cartier, noi stând în Bucureștii Noi, și joia veneam la Palat'', povestește ea.

 


Pentru că studia științe naturale, avea acces la parcul din jurul Palatului. Ea a adus-o în vizită la Cotroceni pe nepoata sa și mărturisește că este încântată de demersul de deschidere a palatului pentru public.

 


În curtea Palatului există și un mic spațiu de unde vizitatorii pot cumpăra mâncare sau băuturi răcoritoare.

***
Așa cum a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, președintele interimar Ilie Bolojan, de vineri până duminică, în fiecare weekend, vor fi ''Porți Deschise la Palatul Cotroceni''.

 


''La fiecare final de săptămână, de vineri până duminică, toată această suprafață, inclusiv interioarele, vor fi deschise cetățenilor. Va fi un acces liber atât în grădini, în curtea interioară, la Biserică. Palatul propriu-zis va fi integrat în circuitul Muzeului Cotroceni. Este un semn de respect față de cetățenii României și un semn de deschidere din partea Administrației Prezidențiale'', declara Ilie Bolojan, într-o conferință de presă susținută pe Platoul Marinescu al Palatului Cotroceni.

 


Următoarele zone din incinta Complexului ''Palat Cotroceni'' se pot vizita în regim de gratuitate: Platoul de ceremonii, Grădina Palatului Cotroceni - aflată pe latura nordică a complexului, Platoul Baroc, Biserica Palatului Cotroceni și curțile interioare adiacente clădirilor Administrației Prezidențiale și Muzeului Național Cotroceni.

 


Ca și în ziua de vineri, sâmbătă și duminică accesul vizitatorilor se va face exclusiv prin poarta principală din Bulevardul Profesor Doctor Gheorghe Marinescu, iar pentru ieșire se va utiliza poarta situată la intersecția dintre Bulevardul Geniului și Șoseaua Cotroceni. AGERPRES/(A, AS - redactor: Oana Ghiță, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea) 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO 

** Sursa fotografiilor: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO 

Afisari: 666

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Social 14-04-2025 11:11

Vâlcea: Incendiu într-o școală aflată în renovare din comuna Valea Mare; un muncitor rănit

Un muncitor care lucra la renovarea unei școli din comuna Valea Mare a ajuns, luni dimineață, la spital cu arsuri pe față, după ce un incendiu a izbucnit în clădire. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea, bărbatul a fost găsit de echipajele de pompieri în momentul intervenției, inițial nefiind anunț

Social 14-04-2025 10:48

Particule de praf saharian vor traversa România în perioada 14 - 18 aprilie (meteorologi)

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va traverse România, în perioada 14 - 18 aprilie, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM), într-un comunicat publicat luni. 'În perioada 14 - 18 aprilie, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de

Social 14-04-2025 10:40

VIDEO REPORTAJ/Umbra războiului de peste Tisa, așa cum se vede în Maramureș; 260 de ucraineni salvați din munți

În Munții Maramureșului, războiul de peste Tisa își aruncă umbra hidoasă tot la câteva zile. Nu sunt drone care cad necontrolat, nici explozii sau rachete, dar moartea îi pândește la fiecare pas pe ucrainenii care trec granița prin munți, fugind de un război despre care spun că nu e al lor.  

Social 14-04-2025 10:19

Cod galben de vânt în județe din Banat și Moldova, până miercuri dimineața

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă până miercuri dimineața în zone din 10 județe. Conform prognozei de specialitate, în intervalul 14 aprilie, ora 10:00 - 16 aprilie, ora 10:00, în județele Bacău, Botoșani, Caraș-Severin, Gal

Social 14-04-2025 09:39

Maramureș: Tradițiile și obiceiurile pascale, prezentate turiștilor în a doua zi de Paști la Muzeul Satului din Sighetu Marmației

Tradițiile și obiceiurile populare pascale din județul Maramureș vor fi prezentate publicului și turiștilor în a doua zi de Paști, în incinta Muzeul Satului Maramureșean 'Mihai Dăncuș' din municipiul Sighetu Marmației, a informat, luni, primarul Vasile Moldovan. 'Satele din Maramureș vor prezenta tot ce au mai de preț: port, tradiții, b

Social 14-04-2025 09:02

Maramureș: Femeie căzută într-o fântână, salvată de pompieri

O femeie în vârstă de 72 de ani din comuna Câmpulung la Tisa, care a căzut într-o fântână, a fost salvată de pompieri în urma unei operațiuni rapide, a informat, luni, purtătorul de cuvânt al ISU Maramureș, Adriana Șanta. 'În această dimineață, pompierii au desfășurat o misiune de salvare a unei persoan

Social 14-04-2025 08:08

Cod galben de ceață în localități din județele Constanța și Tulcea, luni dimineața

Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe atenționări nowcasting Cod galben de ceață, valabile în zone din județele Constanța și Tulcea, în ora următoare. Astfel, în localități din cele două județe ceața va determina vizibilitate redusă sub 200 m și izolat sub 50 m. Avertizările de fenomene periculoase imediate s

Social 14-04-2025 08:00

Neamț: Doi bărbați răniți în urma exploziei unui tub de spumă poliuretanică pus într-un boiler

Doi bărbați din localitatea Dochia au suferit arsuri în urma exploziei unui tub de spumă poliuretanică pe care l-au pus într-un boiler, în interiorul unei case, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. În urma deflagrației s-a produs un incendiu, iar la fața locului au intervenit pompierii militari din Piatra-Nea

Social 13-04-2025 19:05

Neamț: Bătrân salvat din casa cuprinsă de un incendiu și apoi resuscitat de un pompier aflat în timpul liber

Un bătrân în vârstă de 89 ani, din localitatea Izvoare, a fost salvat din locuința sa cuprinsă de incendiu și apoi resuscitat de un pompier aflat în timpul liber, a informat, duminică Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. Sergentul major Denis Habic a văzut că locuința a fost cuprinsă de incendiu, a opri

Social 13-04-2025 18:37

Harghita: Incendiu la acoperișul unui bloc din Toplița; au fost evacuați un adult și doi copii

Un incendiu a izbucnit, duminică după-amiaza, la acoperișul unui bloc din municipiul Toplița, un adult, doi copii și un animal de companie fiind evacuați de pompieri, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. Sursa citată a precizat că restul locatarilor s-au autoevacuat până la sosirea echi

Social 13-04-2025 17:23

Bacău: Două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier provocat de o șoferiță în vârstă de 18 ani

Două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier provocat, duminică, de o tânără în vârstă de 18 ani, în localitatea Bălăneassa, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău. 'O tânără de 18 ani, din comuna Livezi, în timp ce conducea un autoturism pe direcția Bacău - Onești, a

Social 13-04-2025 13:08

Hunedoara: Un autoturism s-a lovit de un copac; șoferul, la spital cu multiple traumatisme

Un bărbat de 44 de ani, care a suferit mai multe traumatisme în urma unui accident de circulație, a fost transportat, duminică, la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Orăștie, după ce mașina pe care o conducea s-a lovit de un copac de pe marginea drumului în localitatea Sibișel, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

Social 13-04-2025 13:00

REPORTAJ/Tulcea: A început sezonul navelor de croazieră în Deltă

Prima navă de croazieră fluvială cu turiști din Europa de Vest a ajuns săptămâna aceasta în Portul Tulcea, cei aproape 170 de oaspeți din străinătate aflați la bordul ei vizitând deja mănăstirile din zona de terasă a județului, dar și Delta Dunării, războiul din Ucraina modificând programul excursiilor oferite de tur-operatori, dar neafect&aci

Social 13-04-2025 10:00

REPORTAJ Mureș: Scăderea numărului de bovine din comuna Băgaciu a dus la diminuarea interesului turiștilor danezi

Scăderea numărului de bovine din comuna mureșeană Băgaciu, de la peste 200 câte erau până acum câțiva ani, la cel mult 10 în prezent, este una dintre cauzele care au dus la diminuarea interesului turiștilor danezi față de această localitate, care identificau acest sat cu cele ale bunicilor și străbunicilor lor, din urmă cu 150-200 de ani.

Social 13-04-2025 09:26

Neamț: Două persoane rănite într-un accident rutier; unul dintre șoferi băuse și nu avea permis

Două persoane, între care o minoră, au fost rănite într-un accident rutier produs în noaptea de sâmbătă spre duminică pe DN 15, în localitatea Dumbrava Roșie, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț. 'S-a stabilit faptul că, în timp ce un tânăr în vârstă de 28 ani, din