logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Timiș: Conacul marilor filantropi Mocioni din Foeni - un nou punct de atracție pe harta turistică a județului (GALERIE FOTO)

Image

Conacul marilor filantropi Mocioni din Foeni a devenit un nou punct de atracție pe harta turistică a județului Timiș, clădirea fiind redată comunității după ce a fost reabilitată de administrația județeană printr-o investiție de 2,4 milioane de euro susținută prin programul național RoCultura.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat că aici se vor organiza permanent activități culturale, pentru atragerea a cât mai multor turiști.

 

Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO


''Este un prim edificiu construit dintr-un circuit turistic pe care îl dorim în județul Timiș, un circuit al conacelor, al castelelor, dar și a bisericilor monument istoric din județ și din întregul Banat. Din păcate, marea lor majoritate sunt în paragină, iar obligația noastră este aceea de a investi în cultură, în artă, în educație, să investim în aceste monumente care sunt atât de importante pentru istoria și turismul Banatului. Aceasta este prima etapă în reabilitarea conacului. (...). Pentru a organiza și evenimente, avem nevoie de bucătărie, de spații de cazare. Vor continua reabilitări similare la conacele din Banloc, Jamu, Parța, dar și în alte localități în care descoperim săptămânal astfel de clădiri, monumente istorice care sunt atât de frumoase și nepuse în valoare'', a afirmat Alfred Simonis.

Jumătate din suma necesară acestui proiect a fost pusă la dispoziție de CJ, care administrează conacul Mocioni, și restul din fonduri puse la dispoziție de Norvegia, Liechtenstein și Islanda.

 

Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO


Conacul familiei Mocioni a fost realizat în stil neoclasic în anul 1750, după planurile arhitectului Mor Kallina, fiind declarat monument istoric de o mare valoare arhitecturală și simbolică. Cel mai important membru al familiei care a locuit aici, a fost Andrei Mocioni de Foen, strănepot al preotului aromân Constantin.

Mocioni este o familie istorică de secol XVIII-XIX, mari mecena ai culturii românești, care au dat burse pentru studenții români pe vremea lui Eminescu. Este și o capelă mare, extrem de frumoasă a familiei Mocioni, în cimitir, realizată în stil baroc, care s-ar putea încadra pe patrimoniul funerar. Cimitirul în care se află superba capelă se află lângă Podul Turcului, extrem de spectaculos, din perioada tereziană.

 

Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO


Un localnic își amintește că familia Mocioni organiza întâlniri la conac cu oameni aleși, iar la sărbători ''de la ferestrele mansardei cobora pe frânghii coșuri și pachete cu alimente pe care le dădea consătenilor''.

Preotul Nicolae Strizu, care a slujit la biserica din Foeni, a amintit personalitatea Mocioneștilor și rolul lui Andrei Mocioni în păstrarea identității culturale a românilor, în condițiile în care Banatul era sub Coroana de la Viena.

 

Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO


''Pe la 1780, Andrei Mocioni primește diploma nobiliară de la Iosif al II-lea. Dovada rezultă din tot felul de lucrări, monografii scrise de istorici maghiari, care reliefează în lucrările lor acest aspect. Sunt și lucrări monografice scrise de români, cum ar fi Teodor Botiș, care a scris Monografia familiei Mocioni (...) și care vorbește despre castel, nu conac. Mocionii au fost mentori ai neamului românesc. Secolul XIX este marcat de prezența acestei familii nobiliare dar și de mari patrioți români, care au căutat emanciparea neamului românesc, culturalizare, dezvoltare și economic. În Parlamentul de la Budapesta și în Dietă, în Senatul Imperial Lărgit, al cărui membru a fost, Andrei Mocioni a luptat pentru drepturile acestor români, reprezentând în special Banatul, iar Andrei Șaguna reprezenta interesele românilor din Ardeal. Se cunoaște lupta marelui Alexandru Mocioni în Parlamentul de la Budapesta, făcând cinste poporului român prin atitudinea și istețimea lui, dar și prin modul în care punea el problema drepturilor, a libertăților și a drepturilor cetățenești, a popoarelor care constituiau la data respectivă Imperiul Austro-Ungar. Erau filantropi, dar în primul rând, a fost marea filantropie, lupta pentru eliberarea poporului român de sub un jug străin. Acest castel este un bun al neamului românesc'', a detaliat părintele Nicolae Strizu, pentru AGERPRES.

În timpul Revoluției din 1848 domeniul din Foeni a fost devastat. Ulterior, domeniul a reintrat în proprietatea familiei, fiind răscumpărat de Andrei Mocioni. În 1869, acesta s-a retras din activitatea politică, petrecându-și ultimii ani de viață aici, alături de soția sa, Laura Cernovici, și de socrul său, baronul Petru Cernovici. În 1880, domeniul Foeni a fost lăsat soției și altor urmași.

 

Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO


Conacul din Foeni a ajuns ruină după 1990, familia Mocioni neavând urmași astăzi.

Conacele și castelele bănățene ar putea fi descoperite de turiștii care vor găsi în ele fermecătoare povești, destine frământate, istorii și istorioare despre cei care le-au zidit ori le-au locuit. Fiecare castel este învelit într-o dublă aură, pe de-o parte a traiului îmbelșugat, cu muzici pe care conți și contese, baroni și baronese își etalau ținutele în seratele de pe vremuri, iar pe de altă parte a unui blestem care le-a făcut să fie ulterior părăsite, îmbrăcate în iedera sălbatică ce a ținut departe pașii turiștilor. AGERPRES/(A - redactor: Otilia Halunga, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 662

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 05-05-2025 10:30

Vreme instabilă, cu cer noros, averse și intensificări ale vântului, până joi seara în București

Meteorologii prognozează pentru București vreme instabilă pentru următoarele patru zile, cu cer noros, averse, descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în Capitală, în intervalul 5 mai, ora 12:00 - 6 mai, ora 9:00, deși vremea va fi deosebit de caldă

Social 05-05-2025 10:23

Informare de vreme instabilă în toată țara, până joi seara; Cod galben de averse și vânt în 25 de județe, marți

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă pe parcursul acestei zile pe raza de 25 de județe, precum și o informare de vreme rea, ce vizează toate regiunile, până joi seara. Conform prognozei de specialitate, luni, între orele 12:00 - 23:00, vor fi per

Social 05-05-2025 10:01

Giurgiu: Timp de așteptare de 70 de minute pe Podul Prieteniei, la întoarcerea din minivacanța de 1 Mai

Traficul pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse, Bulgaria, se desfășoară alternativ, pe o singură bandă din cauza lucrărilor de reparații la pod efectuate de partea bulgară, timpul de așteptare la întoarcerea din minivacanța de 1 Mai fiind de aproximativ 70 de minute. 'Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu informează că

Administratie 05-05-2025 07:51

Mureș: Locuitorii comunei Corunca au spus ''Nu'' la referendumul privind construirea de blocuri în zonele rezidențiale

Din cei 1.646 (47,50%) de alegători din Corunca, care s-au prezentat la vot, duminică, la referendumul local pentru a răspunde la întrebarea ''Sunteți de acord să se construiască blocuri în zone rezidențiale din comuna Corunca?'', 1.423 (87,30 %) au răspuns ''Nu'', iar 207 (12,70 %) au răspuns ''Da'', potriv

Administratie 05-05-2025 06:51

Sălaj/Florin Florian: De azi începe un nou drum pentru Zalău

Noul primar ales al Zalăului, Florin Florian, declară, după anunțarea rezultatelor scrutinului, că va fi atât primarul celor care l-au susținut, cât și al celor care nu l-au votat. 'Este o onoare și o mare responsabilitate să fiu ales primar al orașului nostru. Victoria de ieri nu este despre un om, ci despre o comunitate care

Social 04-05-2025 20:15

Expert Forum: Sesizări privind nereguli la vot; majoritatea sunt legate de continuarea campaniei electorale

Coaliția VotCorect a centralizat, până la ora 18:30, o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni prin intermediul aplicației Vote Monitor, call center 0800 460 002, care a înregistrat peste 230 de apeluri, și al platformei online www.votcorect.ro, majoritatea sesizărilor vizând

Social 04-05-2025 18:17

Alba: Turistă accidentată pe Piatra Secuiului, la Rimetea

 O turistă s-a accidentat duminică în timpul unei drumeții în zona Șanțul Mare, pe Piatra Secuiului, la Rimetea, la o zi după ce o altă femeie s-a rănit pe traseul respectiv. 'Echipajul Salvamont Alba a intervenit în cursul după-amiezii de duminică în zona Șanțul Mare, Piatra Secuiului, localitatea Rimetea, în urma unui a

Social 04-05-2025 18:15

Brașov: Un bărbat și-a fracturat picioarele după ce a căzut cu parapanta

Un bărbat, în vârstă de 48 de ani, s-a accidentat, duminică, după ce a căzut cu parapanta, a informat ISU Brașov. Accidentul a avut loc în localitatea Săcele. 'Din informațiile preliminare, bărbatul în vârstă de 48 de ani este conștient, însă a suferit fracturi la nivelul membrelor inferioare. I se acordă

Administratie 04-05-2025 17:32

Prezidențiale2025/Tulcea: Peste 300 de acte de identitate, înmânate alegătorilor

Serviciul Județean de Evidență a Persoanelor (SJEP) din Tulcea a eliberat sâmbătă și duminică, până la ora 16:00, peste 300 de acte de identitate persoanelor care au dorit să-și exercite dreptul constituțional la alegerile prezidențiale. Șeful SJEP Tulcea, Nicoleta Furtună, a declarat pentru AGERPRES că sâmbătă personalul angajat din

Social 04-05-2025 17:07

Brăila: Intervenție cu șapte autospeciale ISU pentru stingerea unui incendiu în care ard două case

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) 'Dunărea' Brăila intervine, duminică după-amiază, cu șapte autospeciale cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu în care ard două case din municipiul Brăila. Pompierii brăileni au fost alertați duminică, la ora 15:20, în legătură cu producerea unui incendiu pe strada Caisului, din municip

Administratie 04-05-2025 16:14

CFR SA: Circulația feroviară a fost reluată, în condiții de siguranță, în stația CF Constanța

Circulația feroviară în stația CF Constanța a fost reluată, începând cu ora 16:00, în condiții de siguranță, după finalizarea intervențiilor operative și a investigațiilor desfășurate de organele abilitate, a anunțat într-un comunicat Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. Ambele trenuri implicate în

Social 04-05-2025 15:23

Cod galben de ploi și vânt puternic în patru județe din Moldova, până la ora 17:00

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare nowcasting Cod galben de vreme instabilă, ce vizează patru județe din Moldova, în următoarele ore. Astfel, până la ora 17:00, în județul Botoșani (localitățile: Flămânzi, Vorona, Corni, Frumușica, Albești, Trușești, Bălușeni, Lunca, Tudora, Cri

Social 04-05-2025 15:18

Constanța: Cinci persoane, transportate la spital în urma accidentului feroviar

Cinci persoane au fost transportate la spital în urma accidentului feroviar produs, duminică, în gara Constanța. De asemenea, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, au fost evaluate la fața locului 18 persoane implicate în accident.

Social 04-05-2025 15:06

CFR SA: Două trenuri s-au tamponat în stația CF Constanța; a fost activat Planul Roșu de intervenție

Autoritățile din Constanța au activat duminică Planul Roșu de intervenție, după ce două trenuri de călători s-au tamponat în stația CF Constanța. 'În stația CF Constanța a fost activat Planul Roșu de intervenție astăzi, 4 mai, la ora 14:15, în urma unui incident feroviar care a avut loc pe linia 1. În momentul &icir

Social 04-05-2025 13:32

Prahova: Degajări de fum la locomotiva unui tren de călători, la Sinaia; aproximativ 120 de persoane - evacuate

Aproximativ 120 de persoane s-au evacuat, duminică, după ce din locomotiva unui tren de călători care se afla în gara Sinaia a început să iasă fum. 'În urmă cu puțin timp, pompierii militari din cadrul Detașamentului Sinaia au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu care se manifesta la