logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

21 martie - Ziua Olteniei

Imagine din galeria Agerpres

În fiecare an, la 21 martie este sărbătorită Ziua Olteniei, zi ce a fost instituită prin Legea nr. 65/2017.

Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a aparținut unui grup de 27 de deputați și senatori, din partea mai multor formațiuni politice (PSD, PNL, Minorități, UNPR și neafiliați), care au amintit, în expunerea de motive, bogatul trecut istoric al Olteniei, marcându-se, printre altele, momentul primei revoluții moderne, Revoluția lui Tudor Vladimirescu de la 1821. 'Pe 21 martie 1821, Tudor Vladimirescu intră în București ținând în mână o pâine mare, semn al păcii și al belșugului. Așadar, se cuvine să marcăm ziua de 21 martie, momentul în care Tudor Vladimirescu intră în București și coboară Podul Calicilor, ca fiind ziua Olteniei', se arată în expunerea de motive, publicată pe site-ul www.cdep.ro.

Proiectul privind instituirea acestei zile a fost adoptat de Senat la 1 noiembrie 2016 și de Camera Deputaților, forul decizional, la 21 martie 2017. Legea nr. 65/2017 a fost promulgată de președintele României la 13 aprilie 2017 și publicată în Monitorul Oficial la 19 aprilie 2017.

Ziua Olteniei poate fi marcată de autoritățile centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și din străinătate, prin organizarea unor manifestări cu caracter cultural-artistic și științific. Totodată, manifestările dedicate acestei zile pot fi incluse în programele Societății Române de Radiodifuziune și în cele ale Societății Române de Televiziune.

Regiunea Oltenia este situată în sud-vestul României și are o suprafață de 29.212 km pătrați, cuprinzând cinci județe: Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinți și Gorj, se arată pe site-ul www.adroltenia.ro. Regiunea este mărginită, la nord, de Munții Carpați și, la sud, de Dunăre, iar relieful este echilibrat, cuprinzând munți, câmpii, dealuri și podișuri.

Patrimoniul cultural al Olteniei reflectă istoria acestei regiuni de-a lungul a două milenii de existență. Un exemplu în acest sens este podul de peste Dunăre, construit de celebrul arhitect al antichității Apolodor din Damasc, la ordinul împăratului Traian, ale cărui ruine pot fi încă văzute pe ambele maluri ale Dunării. În vecinătate, pe malul de nord al Dunării, se află instalația de băi romane, cea mai mare construcție de acest fel din Dacia romană. Totodată, în județul Vâlcea, se află vestigii precum Buridava Romana și castrul Arutela, situat pe malul Oltului, în imediata apropiere a Mănăstirii Cozia, construit din piatră în timpul împăratului roman Hadrian.

 Picior pod construit de Apolodor din Damasc.

Foto: (c)  NICOLAE BADEA/AGERPRES FOTO


Oltenia este a doua regiune, după Moldova, care se remarcă prin numărul și însemnătatea mănăstirilor, bisericilor și schiturilor, cu peste 60 de așezăminte din perioade istorice diferite, dintre care amintim Cozia, Stânișoara, Mănăstirea Dintr-un Lemn sau Tismana.

 Mănăstirea Tismana

Foto: (c)  OANA POPESCU / AGERPRES FOTO


Mitropolia Olteniei cuprinde eparhiile: Arhiepiscopia Craiovei, Arhiepiscopia Râmnicului, Episcopia Severinului și Strehaiei și Episcopia Slatinei și Romanaților, conform site-ului https://mitropoliaolteniei.ro/

Dintre numeroasele muzee ale Olteniei amintim Muzeul de Artă din Craiova, Muzeul Olteniei din Craiova, Muzeul Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu-Severin, Muzeul Județean Olt, din Slatina, Muzeul Județean Vâlcea, Muzeul de artă Râmnicu Vâlcea, Muzeul Satului Vâlcean din comuna Bujoreni, Muzeul Județean Gorj din Târgu Jiu, oraș care găzduiește și Ansamblul Monumental 'Calea Eroilor', format din Coloana Infinitului, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor și Masa Tăcerii - operă a celebrului sculptor român Constantin Brâncuși, ridicată în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial.

Foto: (c)  ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


Teatrul Național 'Marin Sorescu' din Craiova, premiat de-a lungul timpului pe toate meridianele lumii, este prezent în rândul marilor teatre internaționale, alături de care a participat la cele mai importante festivaluri, potrivit site-ului https://tncms.ro/. Biblioteca Județeană 'Alexandru și Aristia Aman' din Craiova găzduiește diverse expoziții omagiale, lansări de carte și organizează activități menite să încurajeze și să promoveze lectura. În Băilești se află Casa de Cultură 'Amza Pellea'.

Sursa foto: Casa de Cultură "Amza Pellea" Băilești/Facebook


În Oltenia a fost foarte bine conservată tradiția, multe dintre obiceiurile străvechi păstrându-se și în zilele noastre. Un meșteșug tradițional unic, specific acestei zone, îl reprezintă ceramica de Horezu, care, alături de dansul Călușului, originar tot din această zonă, face parte din Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității UNESCO. Orașul Horezu din județul Vâlcea reprezintă un vestit centru etnografic și vechi centru de ceramică populară, conform volumului ''Enciclopedia Geografică a României'' (autor Dan Ghinea, Editura Enciclopedică, București, 2002).

Foto: (c)  TUDOR IOSIFARU/AGERPRES FOTO


Anul acesta Biblioteca Județeană 'Alexandru și Aristia Aman' marchează Ziua Olteniei printr-o serie de evenimente ce aduc în fața craiovenilor tradițiile culturale, portul popular, personalitățile culturale, precum și momentele istorice importante din zona Olteniei. Fiecare dintre secțiile Bibliotecii Județene 'Alexandru și Aristia Aman' a pregătit pentru perioada 21 - 31 martie 2025, evenimente menite să amintească valorile culturale și tradițiile Olteniei, precum: expoziții de cărți și documente, ateliere educative interactive, ore de lectură, vizionări de film, vânătoare de comori culturale, expoziții de desene și multe alte activități, informează un comunicat de presă din 18 martie 2025 al Bibliotecii Județene Dolj 'Alexandru și Aristia Aman'. AGERPRES/(Documentare - Andreea Onogea, Ruxandra Bratu, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 1055

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 09-05-2025 17:05

Săptămâna europeană 5-11 mai 2025

Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve

Documentare 09-05-2025 13:53

Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025

Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea

Documentare 09-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)

La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f

Documentare 09-05-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră

Documentare 09-05-2025 08:30

9 mai - Ziua Națională a Oinei

La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a

Documentare 09-05-2025 08:00

9 Mai - Ziua Europei

Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d

Documentare 09-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 09-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c

Documentare 09-05-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai

Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 08-05-2025 21:21

Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)

Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a

Documentare 08-05-2025 11:20

Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)

Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d

Documentare 08-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu

Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul

Documentare 08-05-2025 10:45

DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)

Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami

Documentare 08-05-2025 10:27

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)

La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit

Documentare 08-05-2025 10:15

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)

În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc