REPORTAJ/Neamț: Parcul Natural Vânători-Neamț ar putea deveni primul sit mixt din România, recunoscut UNESCO

Situat pe o suprafață de peste 30.000 hectare, Parcul Natural Vânători-Neamț ar putea deveni primul sit mixt din România și al optulea din Europa recunoscut UNESCO.
Unicitatea acestei zone este dată atât de biodiversitate, prin siturile naturale existente, cât și de faptul că parcul are în componență situri culturale vechi de câteva secole.
Directorul Parcului Natural Vânători-Neamț, inginerul Sebastian Cătănoiu, a declarat, pentru AGERPRES, că însăși istoria parcului este veche de sute de ani, fiind un domeniu de vânătoare preferat de domnitorii acelor vremuri.
'Istoria s-ar duce undeva mult departe, mai mult decât am bănui. Numele localității și numele pe care îl are acum parcul - Vânători Neamț - conține acest substantiv 'vânători'. Această zonă a fost o rezervație de vânătoare a domnilor Moldovei și de asta cei care lucrau, care aveau grijă de vânatul domnesc, se chemau vânători. De asta, localitatea a căpătat numele de Vânători. Asta înseamnă că, undeva de prin secolele XV-XVI, această zonă avea un statut de protecție. Nu era dedicată tuturor, ci doar domnitorilor și oamenilor lui. Partea această de faună s-a conservat mai bine, începând din acea perioadă', a spus inginerul Sebastian Cătănoiu.
Foto: (c) Gabriel Apetrii / AGERPRES
Din punct de vedere juridic, parcul a apărut la începutul anilor '90, când s-a constatat că parcurile naționale și naturale nu aveau administrație.
Inginerul Cătănoiu a explicat că printr-un proiect al Băncii Mondiale, începând cu 1999, s-a decis la nivel național ca trei parcuri să constituie primele trei administrații, iar dorința a fost ca fiecare administrație să reprezinte un mod diferit de gestionare a unei arii protejate.
Cele trei parcuri sunt Parcul Național Retezat, Parcul Natural Bucegi - Piatra Craiulu și Parcul Forestier Vânători-Neamț.
'Așa am funcționat până în 2003, având ca obiect principal de activitate tot ceea ce însemna abordarea managementului forestier din perspectiva unei arii protejate. Din acest punct de vedere, Parcul Vânători-Neamț este locul din care a pornit certificarea managementului forestier în regim FSC (Forest Stewardship Council - n.r.), în 2002. Din parc forestier am trecut în parc natural în 2003, pentru că urma aderarea la Uniunea Europeană și ajustarea instituțională', a precizat directorul Parcului Natural Vânători-Neamț.
Celebritatea parcului este interpretată incomplet, prin faptul că aici a fost reintrodus zimbrul.
Foto: (c) GABRIEL APETRII / AGERPRES FOTO
Inginerul Cătănoiu a subliniat însă că în aceste areale sunt situri culturale la fel de celebre și importante care, alături de siturile naturale, au condus la includerea parcului pe 'tentative list' pentru înregistrarea ca sit mixt în patrimoniul UNESCO.
'Există situri naturale, există situri culturale, dar acestea sunt de ordinul miilor. Situri mixte la nivelul Europei sunt doar șapte. Parcul Natural Vânători-Neamț ar putea deveni al optulea sit mixt al Europei. Este ceva foarte rar. Ne comparăm, spre exemplu, cu muntele Athos sau Meteora. Mixtul constă că la nivel al patrimoniului mondial, importante sunt atât caracteristicile naturale (România are doar două: Delta Dunării și Pădurile virgine de fag din Carpați), cât și caracteristicile culturale, și aici avem mănăstirile. De 700 ani avem viață monastică continuă, iar toate formele de viață monastică sunt reprezentate: viața cenobitică, în chinovie (cei care sunt strânși în jurul unei mănăstiri lucrează acolo, dorm în chilii), stilul idioritmic - ceea ce se întâmplă la Agapia și Văratec, unde sunt comunități mari monahale - și, deși pare de pe vremuri, avem și sihăstria. Avem și în vremurile noastre călugări care stau singuri în pădure. Toate aceste lucruri au avut influență și asupra peisajului și asupra naturii și sunt deosebite la nivel european. Mai ales că, dacă facem comparația cu Athosul, care este eminamente masculin, în cazul nostru sunt și cele două cele mai mari mănăstiri de maici din lumea ortodoxă, Agapia și Văratec', a declarat, pentru AGERPRES, inginerul Sebastian Cătănoiu.
Din punct de vedere al faunei, Parcul Natural Vânători-Neamț are tot ceea ce înseamnă fauna carpatină, plecând de la marile ierbivore, până la marile carnivore, cu vârful de lance ursul, lupul și râsul.
De asemenea, la fel de bine este reprezentată și baza piramidei trofice - cerbul, căpriorul sau mistreț, dar și păsările, cu vârful reprezentat de răpitoarele de zi și cele de noapte.
Totodată, pe cele 30.000 hectare ale parcului există peste 80 de exemplare de zimbri, masculi, femele și pui.
Parcul Natural Vânători-Neamț este singurul din Europa care are în același spațiu geografic cele trei forme de management ale zimbrului: captivitate, semi-libertate și libertate.
În zona de conservare integrală a parcului, cu o suprafață totală de peste 615 hectare, există zona de aclimatizare a zimbrului, zona rezervației de stejari Dumbrava, zona Agapia - Văratec și zona de reintroducere a zimbrului.
Foto: (c) VLAD STAVRICA / AGERPRES FOTO
Din punct de vedere cultural, în zona de dezvoltare durabilă a parcului există Cetatea Neamțului, dar și o serie de schituri și mănăstiri, între care amintim de Mănăstirea Neamț - Vovidenia, Mănăstirea Secu, Mănăstira Agapia, Mănăstirea Sihăstria, Schitul Pocrov sau Schitul Sihla. AGERPRES/(A - redactor: Gabriel Apetrii, editor: George Onea, editor online: Adrian Dădârlat)
Sursa foto deschidere: vanatoripark.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO DSU: O aeronavă cu 18 pacienți palestinieni din Fâșia Gaza a aterizat la Baza 90 Transport Aerian Otopeni
O aeronavă a Forțelor Aeriene Române a aterizat miercuri seară la Baza 90 Transport Aerian Otopeni cu 18 pacienți palestinieni din Fâșia Gaza, alături de 29 de membri de familie. ''România desfășoară o nouă misiune de sprijin umanitar destinată populației civile din Fâșia Gaza. O aeronavă a Forțelor Aeriene Rom&
Constanța: Doi șoferi au murit după ce au intrat în coliziune frontală, între Năvodari și Lumina
Șoferii a două autoturisme, o femeie de 26 de ani și un bărbat de 34 de ani, au murit după ce au intrat în coliziune frontală, miercuri seară, pe un drum comunal, între localitățile Năvodari și Lumina, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța. Conform sursei citate, polițiștii Serviciului de Siguranță Rutieră au fost sesizați, &
Fechet - arderi deșeuri: În cazuri precum Sintești nu e suficientă plângerea penală; cred în reintegrarea comunităților vulnerabile
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat miercuri că în cazul comunităților vulnerabile în care se ard deșeuri nu este suficientă o plângere penală, ci sunt necesare 'soluții serioase', inclusiv măsuri de reintegrare. 'Eu cred că, cel puțin în legătură cu ceea ce se întâmplă în vecinătatea Bucureștiului
Hunedoara: Castelul Corvinilor, între principalele destinații din România și în anul 2025
Castelul Corvinilor din Hunedoara s-a clasat pe locul al treilea în cadrul competiției 'Destinația anului 2025', la categoria 'Cultură și educație', primele două locuri fiind ocupate, în ordine, de Muzeul Astra Sibiu și de Castelul Bran. În faza finală a categoriei au mai intrat Castelul Peleș - Prahova și Palatul Culturii din
Sărbătoarea florilor de cireș - sâmbătă, în Grădina Japoneză din Parcul Regele Mihai I
Grădina Japoneză din Parcul Regele Mihai I va găzdui sâmbătă, între orele 13:00 și 15:00, sărbătoarea florilor de cireș - Hanami. În cadrul evenimentului se vor derula mai multe ateliere de ceremonia ceaiului, origami, caligrafie, yukata și de experimentare a culturii japoneze sub diverse forme, a informat, miercuri, pagina de Facebook a Prim
Brigada Rutieră - operațiunea Speed Marathon: 200 de sancțiuni aplicate șoferilor în 13 ore
Polițiști din cadrul Brigăzii Rutiere au aplicat, miercuri, de la miezul nopții până la prânz, 200 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului legal de viteză pe drumurile publice din Capitală, în cadrul operațiunii Speed Marathon 2025. 'În intervalul orar 00:00 - 13:00, au fost aplicate 200 de sancțiuni contravenți
Iași: Construcția podului rutier de la Ungheni va fi lansată, în 26 aprilie, cu festivalul 'Podul de Flori'
Autoritățile din România și Republica Moldova vor marca împreună, pe 26 aprilie, lansarea construcției Podului rutier de la Ungheni - Golăești, parte din Autostrada Unirii (A8), prin intermediul unui eveniment simbolic organizat pe malul Prutului: Festivalul 'Podul de Flori'. Potrivit unui comunicat de presă remis de Consiliul Județean (CJ)
Șeful ITPF Giurgiu: Intrarea în Schengen a adus mai mult de muncă, mai ales la migrație ilegală
Șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Giurgiu, comisar șef Chiran Viorel a declarat, miercuri, că intrarea în zona Schengen a adus mai mult de muncă, mai ales pe migrație ilegală, în primul trimestru al acestui an fiind înregistrată la numărul cetățeni străini reținuți o creștere 'foarte serioasă', de 131%, față de perioad
MApN: Un detașament al Forțelor Aeriene Italiene a început misiunea de Poliție Aeriană Întărită în România
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, împreună cu ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, au participat, miercuri, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, la ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Italiene pentru executarea, timp de patru luni, a misiunilor de Poliție Aeriană Întărită î
Buzău: Amendă de 60.000 de lei pe șantierul A7 pentru deversarea în albia râului Râmnicu Sărat a unei canalizări
Comisarii de mediu din Buzău au aplicat o amendă de 60.000 de lei pentru nereguli depistate pe șantierul autostrăzii A7 care vizează deversarea de ape uzate direct în albia râului Râmnicu Sărat. Potrivit unei informări postată, miercuri, pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu Buzău, comisarii au efectuat un control la punctul de lucru al ope
Liniile 205 și 311, deviate în fiecare weekend până în octombrie pentru proiectul ''Străzi deschise''
Autobuzele liniilor 205 și 311 vor circula pe un traseu modificat în fiecare weekend, în perioada 12 aprilie - 12 octombrie, ca urmare a desfășurării proiectului Primăriei Municipiului București intitulat 'Străzi Deschise - București, Promenadă Urbană', informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (T
Sector 1: Piață volantă de Florii în fața sediului primăriei și 'Street Food Festival' pe bulevardul Kiseleff
Un număr de 30 de producători români vor aduce savoarea gospodăriei tradiționale, de Florii, la piața volantă din fața sediului Primăriei Sectorului 1, iar oamenii care preferă mâncarea gătită în aer liber vor putea merge la 'Street Food Festival' pe bulevardul Kiseleff. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 1 transmis mierc
Brigada Rutieră: Accident într-o intersecție din Capitală; o persoană a fost transportată la spital
O persoană a fost rănită și transportată la spital, miercuri, în urma unui accident rutier produs într-o intersecție din Capitală, în care au fost implicate un tramvai și cinci autoturisme. Potrivit unui comunicat al Poliției Capitalei transmis AGERPRES, miercuri, în jurul orei 12:20, Brigada Rutieră a fost sesizată prin apel 112 cu pri
Timiș/ Simonis: La Consiliul Județean a început marea restructurare
Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că după finalizarea primei etape a analizei organigramei administrației județene, inclusiv la nivelul instituțiilor din subordine, vor fi desființate în total 643 de posturi, la care se adaugă 130 de posturi care vor fi externalizate. 'Este vorba de p
Prefectul Barabási Antal-Szabolcs: Indicatorii tehnico-economici pentru varianta ocolitoare a Târgu Mureșului, în curs de aprobare
Prefectul județului Mureș, Barabási Antal-Szabolcs, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că indicatorii tehnico-economici pentru varianta ocolitoare a Târgu Mureșului, pe relația Corunca-Ernei, sunt în curs de aprobare, iar până la sfârșitul anului ar putea fi dat ordinul de începere a lucrărilor.