REPORTAJ/Neamț: Parcul Natural Vânători-Neamț ar putea deveni primul sit mixt din România, recunoscut UNESCO

Situat pe o suprafață de peste 30.000 hectare, Parcul Natural Vânători-Neamț ar putea deveni primul sit mixt din România și al optulea din Europa recunoscut UNESCO.
Unicitatea acestei zone este dată atât de biodiversitate, prin siturile naturale existente, cât și de faptul că parcul are în componență situri culturale vechi de câteva secole.
Directorul Parcului Natural Vânători-Neamț, inginerul Sebastian Cătănoiu, a declarat, pentru AGERPRES, că însăși istoria parcului este veche de sute de ani, fiind un domeniu de vânătoare preferat de domnitorii acelor vremuri.
'Istoria s-ar duce undeva mult departe, mai mult decât am bănui. Numele localității și numele pe care îl are acum parcul - Vânători Neamț - conține acest substantiv 'vânători'. Această zonă a fost o rezervație de vânătoare a domnilor Moldovei și de asta cei care lucrau, care aveau grijă de vânatul domnesc, se chemau vânători. De asta, localitatea a căpătat numele de Vânători. Asta înseamnă că, undeva de prin secolele XV-XVI, această zonă avea un statut de protecție. Nu era dedicată tuturor, ci doar domnitorilor și oamenilor lui. Partea această de faună s-a conservat mai bine, începând din acea perioadă', a spus inginerul Sebastian Cătănoiu.
Foto: (c) Gabriel Apetrii / AGERPRES
Din punct de vedere juridic, parcul a apărut la începutul anilor '90, când s-a constatat că parcurile naționale și naturale nu aveau administrație.
Inginerul Cătănoiu a explicat că printr-un proiect al Băncii Mondiale, începând cu 1999, s-a decis la nivel național ca trei parcuri să constituie primele trei administrații, iar dorința a fost ca fiecare administrație să reprezinte un mod diferit de gestionare a unei arii protejate.
Cele trei parcuri sunt Parcul Național Retezat, Parcul Natural Bucegi - Piatra Craiulu și Parcul Forestier Vânători-Neamț.
'Așa am funcționat până în 2003, având ca obiect principal de activitate tot ceea ce însemna abordarea managementului forestier din perspectiva unei arii protejate. Din acest punct de vedere, Parcul Vânători-Neamț este locul din care a pornit certificarea managementului forestier în regim FSC (Forest Stewardship Council - n.r.), în 2002. Din parc forestier am trecut în parc natural în 2003, pentru că urma aderarea la Uniunea Europeană și ajustarea instituțională', a precizat directorul Parcului Natural Vânători-Neamț.
Celebritatea parcului este interpretată incomplet, prin faptul că aici a fost reintrodus zimbrul.
Foto: (c) GABRIEL APETRII / AGERPRES FOTO
Inginerul Cătănoiu a subliniat însă că în aceste areale sunt situri culturale la fel de celebre și importante care, alături de siturile naturale, au condus la includerea parcului pe 'tentative list' pentru înregistrarea ca sit mixt în patrimoniul UNESCO.
'Există situri naturale, există situri culturale, dar acestea sunt de ordinul miilor. Situri mixte la nivelul Europei sunt doar șapte. Parcul Natural Vânători-Neamț ar putea deveni al optulea sit mixt al Europei. Este ceva foarte rar. Ne comparăm, spre exemplu, cu muntele Athos sau Meteora. Mixtul constă că la nivel al patrimoniului mondial, importante sunt atât caracteristicile naturale (România are doar două: Delta Dunării și Pădurile virgine de fag din Carpați), cât și caracteristicile culturale, și aici avem mănăstirile. De 700 ani avem viață monastică continuă, iar toate formele de viață monastică sunt reprezentate: viața cenobitică, în chinovie (cei care sunt strânși în jurul unei mănăstiri lucrează acolo, dorm în chilii), stilul idioritmic - ceea ce se întâmplă la Agapia și Văratec, unde sunt comunități mari monahale - și, deși pare de pe vremuri, avem și sihăstria. Avem și în vremurile noastre călugări care stau singuri în pădure. Toate aceste lucruri au avut influență și asupra peisajului și asupra naturii și sunt deosebite la nivel european. Mai ales că, dacă facem comparația cu Athosul, care este eminamente masculin, în cazul nostru sunt și cele două cele mai mari mănăstiri de maici din lumea ortodoxă, Agapia și Văratec', a declarat, pentru AGERPRES, inginerul Sebastian Cătănoiu.
Din punct de vedere al faunei, Parcul Natural Vânători-Neamț are tot ceea ce înseamnă fauna carpatină, plecând de la marile ierbivore, până la marile carnivore, cu vârful de lance ursul, lupul și râsul.
De asemenea, la fel de bine este reprezentată și baza piramidei trofice - cerbul, căpriorul sau mistreț, dar și păsările, cu vârful reprezentat de răpitoarele de zi și cele de noapte.
Totodată, pe cele 30.000 hectare ale parcului există peste 80 de exemplare de zimbri, masculi, femele și pui.
Parcul Natural Vânători-Neamț este singurul din Europa care are în același spațiu geografic cele trei forme de management ale zimbrului: captivitate, semi-libertate și libertate.
În zona de conservare integrală a parcului, cu o suprafață totală de peste 615 hectare, există zona de aclimatizare a zimbrului, zona rezervației de stejari Dumbrava, zona Agapia - Văratec și zona de reintroducere a zimbrului.
Foto: (c) VLAD STAVRICA / AGERPRES FOTO
Din punct de vedere cultural, în zona de dezvoltare durabilă a parcului există Cetatea Neamțului, dar și o serie de schituri și mănăstiri, între care amintim de Mănăstirea Neamț - Vovidenia, Mănăstirea Secu, Mănăstira Agapia, Mănăstirea Sihăstria, Schitul Pocrov sau Schitul Sihla. AGERPRES/(A - redactor: Gabriel Apetrii, editor: George Onea, editor online: Adrian Dădârlat)
Sursa foto deschidere: vanatoripark.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
STS: Peste 86.600 de apeluri la numărul de urgență 112 în minivacanța de 1 mai
Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis, luni, că, în perioada 1 - 4 mai, la nivel național, au fost preluate și procesate 86.603 de apeluri primite la numărul de urgență 112. Potrivit unui comunicat al STS transmis AGERPRES, din totalul acestora, 59,27% (51.333) au reprezentat cazuri de urgență și au fost transferate către agen
Vreme instabilă, cu cer noros, averse și intensificări ale vântului, până joi seara în București
Meteorologii prognozează pentru București vreme instabilă pentru următoarele patru zile, cu cer noros, averse, descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în Capitală, în intervalul 5 mai, ora 12:00 - 6 mai, ora 9:00, deși vremea va fi deosebit de caldă
Informare de vreme instabilă în toată țara, până joi seara; Cod galben de averse și vânt în 25 de județe, marți
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă pe parcursul acestei zile pe raza de 25 de județe, precum și o informare de vreme rea, ce vizează toate regiunile, până joi seara. Conform prognozei de specialitate, luni, între orele 12:00 - 23:00, vor fi per
Giurgiu: Timp de așteptare de 70 de minute pe Podul Prieteniei, la întoarcerea din minivacanța de 1 Mai
Traficul pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse, Bulgaria, se desfășoară alternativ, pe o singură bandă din cauza lucrărilor de reparații la pod efectuate de partea bulgară, timpul de așteptare la întoarcerea din minivacanța de 1 Mai fiind de aproximativ 70 de minute. 'Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu informează că
Mureș: Locuitorii comunei Corunca au spus ''Nu'' la referendumul privind construirea de blocuri în zonele rezidențiale
Din cei 1.646 (47,50%) de alegători din Corunca, care s-au prezentat la vot, duminică, la referendumul local pentru a răspunde la întrebarea ''Sunteți de acord să se construiască blocuri în zone rezidențiale din comuna Corunca?'', 1.423 (87,30 %) au răspuns ''Nu'', iar 207 (12,70 %) au răspuns ''Da'', potriv
Sălaj/Florin Florian: De azi începe un nou drum pentru Zalău
Noul primar ales al Zalăului, Florin Florian, declară, după anunțarea rezultatelor scrutinului, că va fi atât primarul celor care l-au susținut, cât și al celor care nu l-au votat. 'Este o onoare și o mare responsabilitate să fiu ales primar al orașului nostru. Victoria de ieri nu este despre un om, ci despre o comunitate care
Expert Forum: Sesizări privind nereguli la vot; majoritatea sunt legate de continuarea campaniei electorale
Coaliția VotCorect a centralizat, până la ora 18:30, o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni prin intermediul aplicației Vote Monitor, call center 0800 460 002, care a înregistrat peste 230 de apeluri, și al platformei online www.votcorect.ro, majoritatea sesizărilor vizând
Alba: Turistă accidentată pe Piatra Secuiului, la Rimetea
O turistă s-a accidentat duminică în timpul unei drumeții în zona Șanțul Mare, pe Piatra Secuiului, la Rimetea, la o zi după ce o altă femeie s-a rănit pe traseul respectiv. 'Echipajul Salvamont Alba a intervenit în cursul după-amiezii de duminică în zona Șanțul Mare, Piatra Secuiului, localitatea Rimetea, în urma unui a
Brașov: Un bărbat și-a fracturat picioarele după ce a căzut cu parapanta
Un bărbat, în vârstă de 48 de ani, s-a accidentat, duminică, după ce a căzut cu parapanta, a informat ISU Brașov. Accidentul a avut loc în localitatea Săcele. 'Din informațiile preliminare, bărbatul în vârstă de 48 de ani este conștient, însă a suferit fracturi la nivelul membrelor inferioare. I se acordă
Prezidențiale2025/Tulcea: Peste 300 de acte de identitate, înmânate alegătorilor
Serviciul Județean de Evidență a Persoanelor (SJEP) din Tulcea a eliberat sâmbătă și duminică, până la ora 16:00, peste 300 de acte de identitate persoanelor care au dorit să-și exercite dreptul constituțional la alegerile prezidențiale. Șeful SJEP Tulcea, Nicoleta Furtună, a declarat pentru AGERPRES că sâmbătă personalul angajat din
Brăila: Intervenție cu șapte autospeciale ISU pentru stingerea unui incendiu în care ard două case
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) 'Dunărea' Brăila intervine, duminică după-amiază, cu șapte autospeciale cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu în care ard două case din municipiul Brăila. Pompierii brăileni au fost alertați duminică, la ora 15:20, în legătură cu producerea unui incendiu pe strada Caisului, din municip
CFR SA: Circulația feroviară a fost reluată, în condiții de siguranță, în stația CF Constanța
Circulația feroviară în stația CF Constanța a fost reluată, începând cu ora 16:00, în condiții de siguranță, după finalizarea intervențiilor operative și a investigațiilor desfășurate de organele abilitate, a anunțat într-un comunicat Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. Ambele trenuri implicate în
Cod galben de ploi și vânt puternic în patru județe din Moldova, până la ora 17:00
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare nowcasting Cod galben de vreme instabilă, ce vizează patru județe din Moldova, în următoarele ore. Astfel, până la ora 17:00, în județul Botoșani (localitățile: Flămânzi, Vorona, Corni, Frumușica, Albești, Trușești, Bălușeni, Lunca, Tudora, Cri
Constanța: Cinci persoane, transportate la spital în urma accidentului feroviar
Cinci persoane au fost transportate la spital în urma accidentului feroviar produs, duminică, în gara Constanța. De asemenea, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, au fost evaluate la fața locului 18 persoane implicate în accident.
CFR SA: Două trenuri s-au tamponat în stația CF Constanța; a fost activat Planul Roșu de intervenție
Autoritățile din Constanța au activat duminică Planul Roșu de intervenție, după ce două trenuri de călători s-au tamponat în stația CF Constanța. 'În stația CF Constanța a fost activat Planul Roșu de intervenție astăzi, 4 mai, la ora 14:15, în urma unui incident feroviar care a avut loc pe linia 1. În momentul &icir