Prezidențiale2025/ BEC - măsuri pentru exercitarea dreptului de vot în condiții de legalitate, egalitate și integritate

Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, măsuri pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale din mai în condiții de legalitate, egalitate și integritate.
Potrivit deciziei, alegătorii care, în ziua votării, se află în unitatea administrativ-teritorială în care și-au stabilit domiciliul sau reședința votează numai la secțiile de votare unde sunt înscriși în listele electorale permanente, iar, dacă aceștia se află într-o altă unitate administrativ-teritorială, pot vota la orice secție de votare, fiind înscriși în listele electorale suplimentare.
Alegătorii cu domiciliul sau reședința în municipiul București nu își pot exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care au domiciliul sau reședința, dar își pot exercita dreptul de vot la orice secție de votare aflată în alt județ, urmând a fi înscriși în listele electorale suplimentare.
De asemenea, cei care nu și-au preschimbat actele de identitate după modificarea limitei unității administrativ-teritoriale unde își au domiciliul sau reședința votează fie la secția de votare în a cărei listă electorală permanentă sunt înscriși, fie la oricare altă secție de votare, urmând a fi înscriși în listele electorale suplimentare.
Cei care au fost omiși din listele electorale permanente a secțiilor de votare la care sunt arondate străzile sau localitățile unde își au domiciliul sau reședința sunt înscriși în listele electorale suplimentare.
Alegătorii cu mobilitate redusă pot vota la orice secție de votare care le asigură accesul la vot, chiar dacă aceasta se află în aceeași unitate administrativ-teritorială în care sunt organizate secțiile de votare pe a căror liste electorale permanente se regăseșc, urmând a fi înscriși în listele electorale suplimentare.
Cei care, în ziua votării, se află în străinătate, pot vota la orice secție de votare organizată în străinătate, indiferent dacă a parcurs sau nu procedura de înregistrare în Registrul electoral ca alegător în străinătate.
Persoanele fără cetățenie română nu au drept de vot.
Alegătorii au dreptul la câte un singur vot pentru fiecare tur de scrutin organizat pentru alegerea Președintelui României.
Decizia precizează și procedura în cazul în care Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) semnalează, la o secție de votare din țară sau străinătate sau prin corespondență, faptul că alegătorul care s-a prezentat la vot figurează deja în SIMPV.
Acestuia i se aduce la cunoștință că fapta unei persoane care votează de două sau mai multe ori constituie infracțiunea de fraudă la vot care se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
Totodată, documentul prevede că, la ambele tururi de scrutin, în cele trei zile ale votării în străinătate, secțiile de votare din străinătate se deschid la ora locală 7:00.
La ambele tururi de scrutin, în prima și a doua zi ale votării în străinătate, secțiile de votare din străinătate se închid la ora locală 21:00. În prima și a doua zi ale votării în străinătate, alegătorii care la ora locală 21:00 se află la sediul secției de votare din străinătate, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, până cel mai târziu la ora locală 23:59.
La ambele tururi de scrutin, în a treia zi a votării în străinătate, secțiile de votare din străinătate organizate în zone al căror fus orar este avansat sau înapoiat sau același cu cel al României se închid la ora locală 21:00.
În toate aceste situații, cei care se află la rând să voteze, pot să își exercite dreptul de vot, până cel mai târziu la ora locală 23:59.
La ambele tururi de scrutin, în ziua votării în țară, secțiile de votare din țară se deschid la ora locală a României 7:00 și se închid la ora locală a României 21:00. De asemenea, alegătorii care se află la rând la închidere, vor putea să voteze până cel târziu la ora locală a României 23:59.
Potrivit documentului, candidații, membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și oricare alegător au dreptul să conteste identitatea persoanei care se prezintă la vot, prin orice mijloc de comunicare. În acest caz, identitatea se stabilește de președintele biroului electoral al secției de votare prin oricare mijloace legale, iar verificările 'se vor derula cu tact și respect față de persoana a cărei identitate este contestată, urmărind evitarea situațiilor inconfortabile sau alte comportamente nepotrivite'.
Alegătorul care, din motive temeinice, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, observatorilor, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.
Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă.
Președintele biroului electoral al secției de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții. Atribuțiile sale, în această privință, se întind și în afara localului de vot, în sediul secției de votare până la o distanță de 500 m.
La toate operațiunile efectuate de birourile electorale ale secțiilor de votare pot asista, în afara membrilor acestora, a operatorilor de calculator și a personalului de pază, candidații, persoanele
acreditate în condițiile legii, reprezentanții Autorității Electorale Permanente, membrii birourilor electorale superioare și ai Biroului Electoral Central.
Pe durata votării se interzice membrilor birourilor electorale și persoanelor acreditate să poarte ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală.
Sunt interzise comercializarea și/sau consumul de alcool în jurul sediului secției de votare din țară, pe durata votării, până la o distanță de 500 m.
La secțiile de votare din localitățile în care se organizează alegeri locale parțiale și/sau referendumuri locale la aceeași dată cu un tur de scrutin al alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, prezența la votarea pentru Președintele României se consemnează pe liste electorale distincte de cele pentru alte tipuri de alegeri, iar SIMPV trebuie să permită evidențierea distinctă a prezenței la vot pentru alegerile pentru Președintele României din anul 2025. AGERPRES/(AS - redactor: Alina Novăceanu, editor: Antonia Niță, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ BEC - rezultate finale: George Simion - 40,96%; Nicușor Dan - 20,99%
George Simion, candidatul AUR, a obținut 3.862.761 voturi (40,96%) la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, fiind urmat de candidatul independent Nicușor Dan, cu 1.979.767 voturi (20,99%), a anunțat Biroul Electoral Central, după centralizarea tuturor proceselor verbale din țară și străinătate.
Prezidențiale2025/Simion: MAE, MApN, MJ - ministere unde și președintele are prerogative; va trebui să am o colaborare activă
Candidatul AUR la prezidențiale, George Simion, spune că vede un guvern format din 12 ministere și maxim 50 de secretari de stat și dorește o 'colaborare activă' cu ministerle Afacerilor Externe, Apărării sau Justiției, unde președintele are prerogative. Întrebat într-un interviu pentru Digi24 TV dacă se va implica activ &i
Senat - Comisia de cultură: 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală
Comisia pentru cultură și media a Senatului a organizat marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie', care marchează 35 de ani de la acel moment emoționant. Evenimentul a fost organizat &icir
MAE: Nouă persoane, cetățeni români și membri de familie, evacuați din Fâșia Gaza
Nouă persoane, cetățeni români și membri de familie ai acestora, au fost evacuate, marți, din Fâșia Gaza, aflându-se pe teritoriul Iordaniei, de unde vor fi aduși în România cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române, informează un comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Conform sursei citate, evacua
Prezidențiale2025/ Simion susține eficientizarea aparatului administrativ și revenirea la numărul de 800.000 de bugetari
Candidatul AUR la prezidențiale, George Simion, a declarat, într-un interviu pentru Digi24 TV, că susține eficientizarea aparatului administrativ, respectiv reducerea numărului de bugetari cu 500.000. 'Situația este dramatică și va fi foarte greu să evităm falimentul și prefer să înțeleagă toată lumea de pe acum faptul că nu su
Prezidențiale2025/George Simion: Îl voi nominaliza premier pe Călin Georgescu; alegerile anticipate - o variantă de lucru
Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a reafirmat, marți seara, că îl va nominaliza pe Georgescu pentru funcția de premier, el adăugând că apoi există mai multe variante de lucru, între care și alegerile anticipate. Întrebat într-un interviu pentru Digi24 TV dacă are de gând, în caz
Prezidențiale2025/ Sebastian Popescu a contestat la CCR alegerile: Nu a fost egalitate de șanse; scopul nu este de a crea haos
Președintele Partidului Noua Românie, Sebastian Popescu, care a candidat pentru Cotroceni, a declarat marți că a cerut Curții Constituționale anularea scrutinului din 4 mai, motivul central invocat fiind acela că 'nu toți competitorii electorali, cei 11, au avut șanse egale în aceste alegeri''. El a confirmat pentru AGE
Prezidențiale2025/Raluca Turcan: Nu mai e loc de văicăreli și de arătat cu degetul
Vicepreședinta Camerei Deputaților, lidera județeană a PNL Sibiu, Raluca Turcan, îndeamnă la o mobilizare 'matură', pentru a-l susține pe candidatul independent Nicușor Dan în campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. 'Scriu aceste rânduri din perspectiva unui român îngrijorat, nu ca membru de p
Buzău: Romașcanu anunță că demisionează din toate funcțiile, înainte de numirea la Curtea Europeană de Conturi
Președintele Consiliului Județean (CJ) Buzău, Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt al PSD și lider al filialei județene a partidului, anunță, marți, că demisionează din toate aceste funcții din administrație și politică și se retrage din viața publică, înainte de numirea ca membru al Curții Europene de Conturi din partea României. 'La &ic
Abrudean: 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei', eveniment cu multiple semnificații culturale pentru relațiile româno-moldovene
'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie' este un eveniment cu multiple semnificații pentru relațiile dintre România și Republica Moldova, un drum al 'recun
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan: Voi răspunde invitațiilor posturilor TV pentru o dezbatere cu George Simion
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat marți că va răspunde invitațiilor transmise de posturile TV pentru dezbateri electorale cu liderul AUR, George Simion, amândoi fiind în turul doi al scrutinului.
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan transmite un mesaj de calm privind piața financiară: România are o economie competitivă
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a transmis marți un mesaj de 'calm și optimism' privind evoluțiile pieței financiare, menționând că România are o economie privată competitivă.
Prezidențiale2025/Botoșani: În Comuna Vârfu Câmpului - cea mai mică prezență la urne; mii de ucraineni au domicilii fictive
Comuna Vârfu Câmpului din județul Botoșani, în care și-au stabilit domiciliile în mod fictiv aproximativ 10.000 de cetățeni ucraineni, din Republica Moldova ori Federația Rusă, a avut cea mai scăzută prezență la vot în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică. Potrivit datelor centralizate de Autoritatea Electorală Perma
Premierul interimar Predoiu - discuții de lucru cu miniștrii, miercuri, la Palatul Victoria
Premierul interimar Cătălin Predoiu are programate, miercuri dimineață, începând cu ora 9:00, la Palatul Victoria, discuții de lucru cu miniștrii, potrivit site-ului Guvernului. Marți, Predoiu a transmis un prim mesaj, după preluarea mandatului la șefia Guvernului, în care subliniat că Rom&aci
Gavrilă (POT): Dorin Popa manipulează opinia publică prin minciuni și victimizare; a comis fals în declarații
Anamaria Gavrilă, președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), a respins, marți, afirmațiile deputatului Dorin Popa potrivit cărora ea l-ar fi amenințat și a susținut că acesta a semnat documente oficiale în numele partidului fără a avea împuternicire și a încasat nelegal indemnizația de revoluționar. 'Este regretabil că domnul Dorin Pop