REPORTAJ/Tulcea: Primăvara a dezghețat turismul în Delta Dunării

Jurilovca a deschis oficial, luna aceasta, sezonul turistic în Delta Dunării cu competiții sportive și ture de agrement cu caiacul în complexul lagunar Razim-Sinoe, oferta unităților de cazare private fiind completată de cea a Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) cu posibilități moderne de plată a tarifelor percepute pentru acces și diferite activități.
Turele cu caiacul de la finele săptămânii trecute au fost primele publice din acest an, iar la prima dintre ele, desfășurată pe 8 martie, au participat circa 10 persoane din județele Brașov, Constanța și Iași care au padelat, timp de aproape patru ore, circa 11 kilometri.
'A fost superb. Nu am mai avut genul acesta de experiență. Este total diferit, pentru că te poți apropia mai mult de natură și poți să vezi peisajele, păsările, cum este mediul și mi se pare fascinant. Ca o primă experiență a fost perfect, ca efort. Plus că a fost un cadou de 8 martie diferit și mă bucur că am acceptat', a declarat pentru AGERPRES Ana Roman, din Brașov.
Soțul ei, Alexandru Roman, a arătat că tura cu caiacul este un mod inedit de relaxare, dar și o oportunitate de a lega noi prietenii.
'Am spus să fiu puțin altfel și să mergem spre zona asta de relaxare, având în vedere viața noastră cotidiană. În plus, este ceva inedit. Ne încurajează la mișcare, sport, relaxare, prietenii, relații noi', a afirmat Alexandru Roman.
Unii dintre participanți au venit cu caiacul propriu.
'Eu am mai fost cu caiacul gonflabil, dar pe mare. A fost prima oară când am urcat într-un caiac rigid. A fost foarte frumos, o experiență unică. Mi-au plăcut natura și faptul că am ieșit din oraș. Caiacul rigid, din plastic, mi-a plăcut mai mult decât cel gonflabil. E mai ușor de controlat, dar mai puțin confortabil. Aș mai încerca o tură în Deltă', a afirmat Lică Marius Alexandru, din Iași.
La finalul excursiei, unii caiaciști au făcut și recomandări.
'Tura a fost foarte frumoasă. Recomand să aveți apă la voi, un snack, dar și o punguliță în buzunar, să nu aruncați nimic în apă', a spus Raluca Manea, din Constanța.
Sezonul turistic a debutat în Jurilovca cu o săptămână mai devreme, atunci când sala de sport 'Vasile Dîba' a găzduit Cupa 1 Martie la tenis de masă, la care au participat circa 100 de persoane din țară, dar și din Republica Moldova.
'Joc tenis de masă din 1992 și sunt la Jurilovca pentru a patra oară. Am prieteni aici cu care mă văd și cu care mă țin foarte bine. Eu și soția suntem pensionari și nu stăm acasă. N-avem găini, purcei, așa că ne plimbăm, ne facem prieteni. În viața asta, nu ai mulți bani, dar să ai mulți prieteni', ne sfătuiește Alexandru Krasnaciuk, din Republica Moldova.
Vremea frumoasă a încurajat turismul în zonă.
'Anul acesta am avut o iarnă blândă și lucrurile s-au mai mișcat în timpul weekend-urilor. Vin oaspeți din Brăila, Galați, București, Constanța, se plimbă, admiră cetățile, iar unii se opresc să mănânce', a declarat Lucian Fusaru, care administrează o pensiune din sat.
Iarna caldă a fost binevenită, în condițiile în care topoclimatul specific Deltei - caracterizat inclusiv prin recorduri climatice naționale la anumiți parametri, ca de exemplu cea mai mică nebulozitate, cea mai mare drată de insolație, cele mai mari temperaturi din România, cele mai mici cantități anuale de precipitații, dar și cele mai mari cantități maxime absolute de precipitații în 24 de ore, precum și cele mai lungi perioade de uscăciune - îi provoacă pe proprietarii de pensiuni din rezervație.
'Anul trecut, au fost momente când, în luna august, o săptămână a plouat și ne-am gândit ce alte activități le putem oferi oaspeților, așa încât să se simtă bine, pentru că sunt în concediu. În același timp, am avut și multe perioade călduroase în extrasezon, ceea ce a fost un avantaj. Pentru oaspeții care vin în extrasezon, atunci când sunt zile frumoase, mergem cu caiacul, cu bicicletele, vizităm case tradiționale, cetăți antice și ne plimbăm și cu bărcile din lemn', a afirmat administratorul unei pensiuni din Jurilovca, Marius Potolea.
Unitatea sa de cazare a avut anul trecut cu 15% mai mulți turiști decât în anul precedent. Datele ARBDD arată că în 2024, în rezervație, au fost peste 127.300 de vizitatori, dintre care 9.478 cetățeni străini. Creșterea față de anul precedent este de doar circa două procente și pare nesemnificativă, dar poate să demonstreze că serviciile și ofertele de calitate 'bat' războiul din Ucraina.
'Permisele de fotografiere, cele de filmare, permisele de înnoptare, noutatea anului 2025, pot fi accesate on-line pe site-ul rezervației și, contra unei taxe, pot fi descărcate de vizitatorii deltei', a precizat guvernatorul ARBDD, Bogdan Bulete.
Calendarul evenimentelor publice organizate în județ pentru atragerea turiștilor include, la finele lunii viitoare, 'Serbările scrumbiei', la Maliuc, și 'Sărbătoarea scrumbiei albastre', la Sulina, acest oraș urmând să găzduiască și Festivalul piraților, în perioada 15-18 mai.
De asemenea, în perioada aprilie-mai, în Tulcea, vor începe tururile gratuite ale orașului, în timpul cărora vor putea fi vizitate obiective de patrimoniu cu un istoric mai puțin cunoscut publicului.
Luna mai va debuta cu Ziua comunei C.A. Rosetti, dar și cu festivalul regional 'Unitate în diversitatea europeană', care se va desfășura la Tulcea.
În principiu însă, luna mai va fi una dedicată competițiilor sportive, iar evenimentul organizat de Primăria municipiului Tulcea, Aegyssus Sport Fest, care presupune o săptămână de concursuri, va include și etape naționale ale unor competiții sau chiar campionate naționale pentru unele categorii de vârstă. Aegyssus Sport Fest se va încheia cu prima ediție a Maratonului internațional de vâslit Ivan Patzaichin (23-25 mai), un antrenament pentru cei care vor să participe la Turul Deltei Dunării, ce presupune aproximativ 150 de kilometri prin deltă în ritm de plimbare, parcurși în trei zile pe bicicletă pe traseul Tulcea-Periprava-Sulina și trei zile în caiac, în jurul orașului Sulina.
În concursul 'Destinația anului 2025', organizat pe platforma online omonimă, Delta Dunării s-a calificat în finala competiției, la categoria 'Tărâmuri fermecate', în urma unui demers inițiat de reprezentanții Organizației de Management al Destinației Municipiul Tulcea în toamna anului trecut, iar publicul este invitat să voteze pe platforma amintită până pe 25 mai.
La categoria 'Sate de poveste', Delta Dunării este reprezentată în același concurs de localitatea Mila 23, câștigătorii urmând să fie cunoscuți în prima parte a lunii viitoare. AGERPRES/(A, AS - redactor: Luisiana Bîgea, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
TPBI: Stații noi pe traseele liniilor 97, 105, 182 și N117, de marți
Troleibuzele liniei 97 și autobuzele liniei de noapte N117 vor opri și în stația nou-înființată 'Polizu', situată pe Calea Griviței, pe sensul spre Bulevardul Dacia, începând de marți, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). De asemenea, de la aceeași dată, autobuzele
Timiș: Centru de colectare legume-fructe pentru sprijinirea micilor producători; marfa va fi preluată de supermarketuri
Micii producători de legume și fructe din județul Timiș vor avea la dispoziție, din acest an, un prim centru de depozitare a produselor, amenajat în comuna Tomnatic. Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alin Popoviciu, a declarat, pentru AGERPRES, că marfa va fi preluată de marile lanțuri de magazine din Timișoara și nu numai, oferin
Vreme mai rece, regim termic oscilant și averse aproape în fiecare zi, în perioada 5-18 mai
Regimul termic va fi, în general, oscilant la nivelul întregii țări, pe parcursul următoarelor două săptămâni (5 - 18 mai), iar mediile termice maxime vor scădea în primele zile din intervalul de prognoză, în timp ce din punct de vedere pluviometric se întrevăd perioade cu averse aproape în fiecare zi, se arată în progn
Unele obiceiuri zilnice pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală (studiu)
Obiceiuri obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii, petrecerea timpului în natură sau activitățile antrenante din punct de vedere mental, pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală, conform unui nou studiu realizat la Universitatea Curtin din Australia, transmite luni agenția Xinhua. Studiul, la care au participat peste 600 de a
Prahova: Controale la rafinăriile din arealul Ploieștiului după reclamațiile privind poluarea aerului
Garda de Mediu Prahova a anunțat, luni, că a demarat acțiuni de inspecție și control la rafinăriile din arealul municipiului Ploiești după ce, în ultimele zile, locuitorii au reclamat faptul că aerul este irespirabil. 'Ca urmare a disconfortului olfactiv resimțit de locuitorii municipiului Ploiești în ultima perioadă, precum și
STS: Peste 86.600 de apeluri la numărul de urgență 112 în minivacanța de 1 mai
Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis, luni, că, în perioada 1 - 4 mai, la nivel național, au fost preluate și procesate 86.603 de apeluri primite la numărul de urgență 112. Potrivit unui comunicat al STS transmis AGERPRES, din totalul acestora, 59,27% (51.333) au reprezentat cazuri de urgență și au fost transferate către agen
Vreme instabilă, cu cer noros, averse și intensificări ale vântului, până joi seara în București
Meteorologii prognozează pentru București vreme instabilă pentru următoarele patru zile, cu cer noros, averse, descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în Capitală, în intervalul 5 mai, ora 12:00 - 6 mai, ora 9:00, deși vremea va fi deosebit de caldă
Informare de vreme instabilă în toată țara, până joi seara; Cod galben de averse și vânt în 25 de județe, marți
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă pe parcursul acestei zile pe raza de 25 de județe, precum și o informare de vreme rea, ce vizează toate regiunile, până joi seara. Conform prognozei de specialitate, luni, între orele 12:00 - 23:00, vor fi per
Giurgiu: Timp de așteptare de 70 de minute pe Podul Prieteniei, la întoarcerea din minivacanța de 1 Mai
Traficul pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse, Bulgaria, se desfășoară alternativ, pe o singură bandă din cauza lucrărilor de reparații la pod efectuate de partea bulgară, timpul de așteptare la întoarcerea din minivacanța de 1 Mai fiind de aproximativ 70 de minute. 'Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu informează că
Mureș: Locuitorii comunei Corunca au spus ''Nu'' la referendumul privind construirea de blocuri în zonele rezidențiale
Din cei 1.646 (47,50%) de alegători din Corunca, care s-au prezentat la vot, duminică, la referendumul local pentru a răspunde la întrebarea ''Sunteți de acord să se construiască blocuri în zone rezidențiale din comuna Corunca?'', 1.423 (87,30 %) au răspuns ''Nu'', iar 207 (12,70 %) au răspuns ''Da'', potriv
Sălaj/Florin Florian: De azi începe un nou drum pentru Zalău
Noul primar ales al Zalăului, Florin Florian, declară, după anunțarea rezultatelor scrutinului, că va fi atât primarul celor care l-au susținut, cât și al celor care nu l-au votat. 'Este o onoare și o mare responsabilitate să fiu ales primar al orașului nostru. Victoria de ieri nu este despre un om, ci despre o comunitate care
Expert Forum: Sesizări privind nereguli la vot; majoritatea sunt legate de continuarea campaniei electorale
Coaliția VotCorect a centralizat, până la ora 18:30, o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni prin intermediul aplicației Vote Monitor, call center 0800 460 002, care a înregistrat peste 230 de apeluri, și al platformei online www.votcorect.ro, majoritatea sesizărilor vizând
Alba: Turistă accidentată pe Piatra Secuiului, la Rimetea
O turistă s-a accidentat duminică în timpul unei drumeții în zona Șanțul Mare, pe Piatra Secuiului, la Rimetea, la o zi după ce o altă femeie s-a rănit pe traseul respectiv. 'Echipajul Salvamont Alba a intervenit în cursul după-amiezii de duminică în zona Șanțul Mare, Piatra Secuiului, localitatea Rimetea, în urma unui a
Brașov: Un bărbat și-a fracturat picioarele după ce a căzut cu parapanta
Un bărbat, în vârstă de 48 de ani, s-a accidentat, duminică, după ce a căzut cu parapanta, a informat ISU Brașov. Accidentul a avut loc în localitatea Săcele. 'Din informațiile preliminare, bărbatul în vârstă de 48 de ani este conștient, însă a suferit fracturi la nivelul membrelor inferioare. I se acordă
Prezidențiale2025/Tulcea: Peste 300 de acte de identitate, înmânate alegătorilor
Serviciul Județean de Evidență a Persoanelor (SJEP) din Tulcea a eliberat sâmbătă și duminică, până la ora 16:00, peste 300 de acte de identitate persoanelor care au dorit să-și exercite dreptul constituțional la alegerile prezidențiale. Șeful SJEP Tulcea, Nicoleta Furtună, a declarat pentru AGERPRES că sâmbătă personalul angajat din