logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Tulcea: Primăvara a dezghețat turismul în Delta Dunării

Imagine din galeria Agerpres

Jurilovca a deschis oficial, luna aceasta, sezonul turistic în Delta Dunării cu competiții sportive și ture de agrement cu caiacul în complexul lagunar Razim-Sinoe, oferta unităților de cazare private fiind completată de cea a Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) cu posibilități moderne de plată a tarifelor percepute pentru acces și diferite activități.

Turele cu caiacul de la finele săptămânii trecute au fost primele publice din acest an, iar la prima dintre ele, desfășurată pe 8 martie, au participat circa 10 persoane din județele Brașov, Constanța și Iași care au padelat, timp de aproape patru ore, circa 11 kilometri.

'A fost superb. Nu am mai avut genul acesta de experiență. Este total diferit, pentru că te poți apropia mai mult de natură și poți să vezi peisajele, păsările, cum este mediul și mi se pare fascinant. Ca o primă experiență a fost perfect, ca efort. Plus că a fost un cadou de 8 martie diferit și mă bucur că am acceptat', a declarat pentru AGERPRES Ana Roman, din Brașov.


Soțul ei, Alexandru Roman, a arătat că tura cu caiacul este un mod inedit de relaxare, dar și o oportunitate de a lega noi prietenii.

'Am spus să fiu puțin altfel și să mergem spre zona asta de relaxare, având în vedere viața noastră cotidiană. În plus, este ceva inedit. Ne încurajează la mișcare, sport, relaxare, prietenii, relații noi', a afirmat Alexandru Roman.

Unii dintre participanți au venit cu caiacul propriu.

'Eu am mai fost cu caiacul gonflabil, dar pe mare. A fost prima oară când am urcat într-un caiac rigid. A fost foarte frumos, o experiență unică. Mi-au plăcut natura și faptul că am ieșit din oraș. Caiacul rigid, din plastic, mi-a plăcut mai mult decât cel gonflabil. E mai ușor de controlat, dar mai puțin confortabil. Aș mai încerca o tură în Deltă', a afirmat Lică Marius Alexandru, din Iași.


La finalul excursiei, unii caiaciști au făcut și recomandări.

'Tura a fost foarte frumoasă. Recomand să aveți apă la voi, un snack, dar și o punguliță în buzunar, să nu aruncați nimic în apă', a spus Raluca Manea, din Constanța.

Sezonul turistic a debutat în Jurilovca cu o săptămână mai devreme, atunci când sala de sport 'Vasile Dîba' a găzduit Cupa 1 Martie la tenis de masă, la care au participat circa 100 de persoane din țară, dar și din Republica Moldova.


'Joc tenis de masă din 1992 și sunt la Jurilovca pentru a patra oară. Am prieteni aici cu care mă văd și cu care mă țin foarte bine. Eu și soția suntem pensionari și nu stăm acasă. N-avem găini, purcei, așa că ne plimbăm, ne facem prieteni. În viața asta, nu ai mulți bani, dar să ai mulți prieteni', ne sfătuiește Alexandru Krasnaciuk, din Republica Moldova.


Vremea frumoasă a încurajat turismul în zonă.

'Anul acesta am avut o iarnă blândă și lucrurile s-au mai mișcat în timpul weekend-urilor. Vin oaspeți din Brăila, Galați, București, Constanța, se plimbă, admiră cetățile, iar unii se opresc să mănânce', a declarat Lucian Fusaru, care administrează o pensiune din sat.

Iarna caldă a fost binevenită, în condițiile în care topoclimatul specific Deltei - caracterizat inclusiv prin recorduri climatice naționale la anumiți parametri, ca de exemplu cea mai mică nebulozitate, cea mai mare drată de insolație, cele mai mari temperaturi din România, cele mai mici cantități anuale de precipitații, dar și cele mai mari cantități maxime absolute de precipitații în 24 de ore, precum și cele mai lungi perioade de uscăciune - îi provoacă pe proprietarii de pensiuni din rezervație.


'Anul trecut, au fost momente când, în luna august, o săptămână a plouat și ne-am gândit ce alte activități le putem oferi oaspeților, așa încât să se simtă bine, pentru că sunt în concediu. În același timp, am avut și multe perioade călduroase în extrasezon, ceea ce a fost un avantaj. Pentru oaspeții care vin în extrasezon, atunci când sunt zile frumoase, mergem cu caiacul, cu bicicletele, vizităm case tradiționale, cetăți antice și ne plimbăm și cu bărcile din lemn', a afirmat administratorul unei pensiuni din Jurilovca, Marius Potolea.

Unitatea sa de cazare a avut anul trecut cu 15% mai mulți turiști decât în anul precedent. Datele ARBDD arată că în 2024, în rezervație, au fost peste 127.300 de vizitatori, dintre care 9.478 cetățeni străini. Creșterea față de anul precedent este de doar circa două procente și pare nesemnificativă, dar poate să demonstreze că serviciile și ofertele de calitate 'bat' războiul din Ucraina.

'Permisele de fotografiere, cele de filmare, permisele de înnoptare, noutatea anului 2025, pot fi accesate on-line pe site-ul rezervației și, contra unei taxe, pot fi descărcate de vizitatorii deltei', a precizat guvernatorul ARBDD, Bogdan Bulete.

Calendarul evenimentelor publice organizate în județ pentru atragerea turiștilor include, la finele lunii viitoare, 'Serbările scrumbiei', la Maliuc, și 'Sărbătoarea scrumbiei albastre', la Sulina, acest oraș urmând să găzduiască și Festivalul piraților, în perioada 15-18 mai.

De asemenea, în perioada aprilie-mai, în Tulcea, vor începe tururile gratuite ale orașului, în timpul cărora vor putea fi vizitate obiective de patrimoniu cu un istoric mai puțin cunoscut publicului.

Luna mai va debuta cu Ziua comunei C.A. Rosetti, dar și cu festivalul regional 'Unitate în diversitatea europeană', care se va desfășura la Tulcea.

În principiu însă, luna mai va fi una dedicată competițiilor sportive, iar evenimentul organizat de Primăria municipiului Tulcea, Aegyssus Sport Fest, care presupune o săptămână de concursuri, va include și etape naționale ale unor competiții sau chiar campionate naționale pentru unele categorii de vârstă. Aegyssus Sport Fest se va încheia cu prima ediție a Maratonului internațional de vâslit Ivan Patzaichin (23-25 mai), un antrenament pentru cei care vor să participe la Turul Deltei Dunării, ce presupune aproximativ 150 de kilometri prin deltă în ritm de plimbare, parcurși în trei zile pe bicicletă pe traseul Tulcea-Periprava-Sulina și trei zile în caiac, în jurul orașului Sulina.

În concursul 'Destinația anului 2025', organizat pe platforma online omonimă, Delta Dunării s-a calificat în finala competiției, la categoria 'Tărâmuri fermecate', în urma unui demers inițiat de reprezentanții Organizației de Management al Destinației Municipiul Tulcea în toamna anului trecut, iar publicul este invitat să voteze pe platforma amintită până pe 25 mai.

La categoria 'Sate de poveste', Delta Dunării este reprezentată în același concurs de localitatea Mila 23, câștigătorii urmând să fie cunoscuți în prima parte a lunii viitoare. AGERPRES/(A, AS - redactor: Luisiana Bîgea, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 1173

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 09-04-2025 23:58

VIDEO DSU: O aeronavă cu 18 pacienți palestinieni din Fâșia Gaza a aterizat la Baza 90 Transport Aerian Otopeni

O aeronavă a Forțelor Aeriene Române a aterizat miercuri seară la Baza 90 Transport Aerian Otopeni cu 18 pacienți palestinieni din Fâșia Gaza, alături de 29 de membri de familie. ''România desfășoară o nouă misiune de sprijin umanitar destinată populației civile din Fâșia Gaza. O aeronavă a Forțelor Aeriene Rom&

Social 09-04-2025 21:18

Constanța: Doi șoferi au murit după ce au intrat în coliziune frontală, între Năvodari și Lumina

Șoferii a două autoturisme, o femeie de 26 de ani și un bărbat de 34 de ani, au murit după ce au intrat în coliziune frontală, miercuri seară, pe un drum comunal, între localitățile Năvodari și Lumina, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța. Conform sursei citate, polițiștii Serviciului de Siguranță Rutieră au fost sesizați, &

Social 09-04-2025 19:54

Fechet - arderi deșeuri: În cazuri precum Sintești nu e suficientă plângerea penală; cred în reintegrarea comunităților vulnerabile

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat miercuri că în cazul comunităților vulnerabile în care se ard deșeuri nu este suficientă o plângere penală, ci sunt necesare 'soluții serioase', inclusiv măsuri de reintegrare. 'Eu cred că, cel puțin în legătură cu ceea ce se întâmplă în vecinătatea Bucureștiului

Social 09-04-2025 18:46

Hunedoara: Castelul Corvinilor, între principalele destinații din România și în anul 2025

Castelul Corvinilor din Hunedoara s-a clasat pe locul al treilea în cadrul competiției 'Destinația anului 2025', la categoria 'Cultură și educație', primele două locuri fiind ocupate, în ordine, de Muzeul Astra Sibiu și de Castelul Bran. În faza finală a categoriei au mai intrat Castelul Peleș - Prahova și Palatul Culturii din

Social 09-04-2025 17:24

Sărbătoarea florilor de cireș - sâmbătă, în Grădina Japoneză din Parcul Regele Mihai I

Grădina Japoneză din Parcul Regele Mihai I va găzdui sâmbătă, între orele 13:00 și 15:00, sărbătoarea florilor de cireș - Hanami. În cadrul evenimentului se vor derula mai multe ateliere de ceremonia ceaiului, origami, caligrafie, yukata și de experimentare a culturii japoneze sub diverse forme, a informat, miercuri, pagina de Facebook a Prim

Social 09-04-2025 16:28

Brigada Rutieră - operațiunea Speed Marathon: 200 de sancțiuni aplicate șoferilor în 13 ore

Polițiști din cadrul Brigăzii Rutiere au aplicat, miercuri, de la miezul nopții până la prânz, 200 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului legal de viteză pe drumurile publice din Capitală, în cadrul operațiunii Speed Marathon 2025. 'În intervalul orar 00:00 - 13:00, au fost aplicate 200 de sancțiuni contravenți

Social 09-04-2025 16:18

Iași: Construcția podului rutier de la Ungheni va fi lansată, în 26 aprilie, cu festivalul 'Podul de Flori'

Autoritățile din România și Republica Moldova vor marca împreună, pe 26 aprilie, lansarea construcției Podului rutier de la Ungheni - Golăești, parte din Autostrada Unirii (A8), prin intermediul unui eveniment simbolic organizat pe malul Prutului: Festivalul 'Podul de Flori'. Potrivit unui comunicat de presă remis de Consiliul Județean (CJ)

Social 09-04-2025 15:55

Șeful ITPF Giurgiu: Intrarea în Schengen a adus mai mult de muncă, mai ales la migrație ilegală

Șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Giurgiu, comisar șef Chiran Viorel a declarat, miercuri, că intrarea în zona Schengen a adus mai mult de muncă, mai ales pe migrație ilegală, în primul trimestru al acestui an fiind înregistrată la numărul cetățeni străini reținuți o creștere 'foarte serioasă', de 131%, față de perioad

Social 09-04-2025 15:55

MApN: Un detașament al Forțelor Aeriene Italiene a început misiunea de Poliție Aeriană Întărită în România

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, împreună cu ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, au participat, miercuri, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, la ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Italiene pentru executarea, timp de patru luni, a misiunilor de Poliție Aeriană Întărită î

Social 09-04-2025 15:50

Buzău: Amendă de 60.000 de lei pe șantierul A7 pentru deversarea în albia râului Râmnicu Sărat a unei canalizări

Comisarii de mediu din Buzău au aplicat o amendă de 60.000 de lei pentru nereguli depistate pe șantierul autostrăzii A7 care vizează deversarea de ape uzate direct în albia râului Râmnicu Sărat. Potrivit unei informări postată, miercuri, pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu Buzău, comisarii au efectuat un control la punctul de lucru al ope

Social 09-04-2025 15:04

Liniile 205 și 311, deviate în fiecare weekend până în octombrie pentru proiectul ''Străzi deschise''

Autobuzele liniilor 205 și 311 vor circula pe un traseu modificat în fiecare weekend, în perioada 12 aprilie - 12 octombrie, ca urmare a desfășurării proiectului Primăriei Municipiului București intitulat 'Străzi Deschise - București, Promenadă Urbană', informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (T

Administratie 09-04-2025 14:56

Sector 1: Piață volantă de Florii în fața sediului primăriei și 'Street Food Festival' pe bulevardul Kiseleff

Un număr de 30 de producători români vor aduce savoarea gospodăriei tradiționale, de Florii, la piața volantă din fața sediului Primăriei Sectorului 1, iar oamenii care preferă mâncarea gătită în aer liber vor putea merge la 'Street Food Festival' pe bulevardul Kiseleff. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 1 transmis mierc

Social 09-04-2025 14:20

Brigada Rutieră: Accident într-o intersecție din Capitală; o persoană a fost transportată la spital

O persoană a fost rănită și transportată la spital, miercuri, în urma unui accident rutier produs într-o intersecție din Capitală, în care au fost implicate un tramvai și cinci autoturisme. Potrivit unui comunicat al Poliției Capitalei transmis AGERPRES, miercuri, în jurul orei 12:20, Brigada Rutieră a fost sesizată prin apel 112 cu pri

Administratie 09-04-2025 13:27

Timiș/ Simonis: La Consiliul Județean a început marea restructurare

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că după finalizarea primei etape a analizei organigramei administrației județene, inclusiv la nivelul instituțiilor din subordine, vor fi desființate în total 643 de posturi, la care se adaugă 130 de posturi care vor fi externalizate. 'Este vorba de p

Administratie 09-04-2025 13:24

Prefectul Barabási Antal-Szabolcs: Indicatorii tehnico-economici pentru varianta ocolitoare a Târgu Mureșului, în curs de aprobare

Prefectul județului Mureș, Barabási Antal-Szabolcs, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că indicatorii tehnico-economici pentru varianta ocolitoare a Târgu Mureșului, pe relația Corunca-Ernei, sunt în curs de aprobare, iar până la sfârșitul anului ar putea fi dat ordinul de începere a lucrărilor.