logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Buzău: 200 de specii în stadii de aclimatizare la BRGV; legumele, în pericol din cauza schimbărilor climatice

Image

Peste 200 de specii de plante din portofoliul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău se află în diverse stadii de aclimatizare și ameliorare, în contextul în care, potrivit cercetătorilor, schimbările climatice și agenții patogeni deja afectează majoritatea soiurilor de legume din România.

Potrivit BRGV, cercetătorii acordă o atenție deosebită activității de ameliorare și aclimatizare de noi specii, 20 dintre ele primind deja brevete pentru a fi cultivate atât la nivel național, cât și în Uniunea Europeană.

'De remarcat că specialiștii BRGV Buzău au reușit să aclimatizeze și să breveteze peste 20 de specii noi care se regăsesc în cultură și sunt înscrise în Catalogul National și în cel European al Plantelor de Cultură. De asemenea, un număr important din cele 200 de specii luate în studiu se află în stadiu avansat de aclimatizare. Dintre acestea menționam: Cistus ladanifer, Cyperus esculentus (migdale de pământ), Lipia citriodora, Salsola soda, Pachyrizus erosus, Gynura procumbens (spanacul longevității), Ipomea aquatica (spanacul de apă), Melothria scabra (castravete mexican), Perilla spp. (susan sălbatic), Platycodon spp. (floarea balon), Smalanthus sonchifolius (yakon), Stevia rebaudiana (stevia dulce), Momordica cochinchinensis, Trichosanthes cucumerina, Proboscidea louisianica, Cucumis melo var. dudaim, Ctitoria ternatea (fasolea fluture) etc.', se arată în raportul de activitate al BRGV, transmis AGERPRES.

 



Ameliorarea unor soiuri tradiționale și aclimatizarea de plante noi cu scopul de a fi introduse în agricultura națională sunt măsuri determinate de modificările climatice care afectează în ultimii ani culturile. Seceta reduce, de la an la an, producțiile cultivatorilor, la fel și apariția unor boli și dăunători din ce în ce mai dificil de combătut.

'Este un obiectiv important pentru noi și pentru România pentru că vorbim în primul rând de schimbări climatice și trebuie să fim pregătiți și cu alte specii care să facă față la noile condiții de climă. Avem o problemă serioasă cu agricultura în general, cu cultivarea plantelor, pentru că aceste schimbări climatice la noi se concretizează prin secetă prelungită, arșiță și majoritatea plantelor suferă. Majoritatea plantelor sunt amenințate, ne gândim la tomate, tomatele sunt în mare pericol în România deși se acordă stimulente pentru a încuraja cultivatorii să le cultive în spații protejate, chiar și în câmp, sunt mari probleme datorită schimbărilor climatice, bolilor și dăunătorilor care au pătruns în România și aceste culturi sunt amenințate grav. Cultura ardeiului la fel, au apărut boli care nu pot fi combătute nici cu substanțe chimice destul de scumpe. Legumele de bază sunt în pericol putem spune, fără a forța nota, datorită modificărilor climatice și agresivității bolilor și dăunătorilor', a declarat, pentru AGERPRES, directorul BRGV Buzău, Costel Vînătoru.

 



În contextul dat, soiurile de plante aromatice, legume și alte soiuri cultivate în agricultură pot fi îmbunătățite prin cercetare astfel încât să capete o rezistență îndelungată la stresul determinat de secetă și lipsa de apă, dar și împotriva agenților patogeni.

'O tematică de cercetare care să ducă la obținerea de hibrizi cu rezistență la agenții patogeni și la condițiile extreme de mediu nu se poate realiza foarte ușor, dar sunt soiuri care au o rezistență mai ridicată la stresul termohidric și atunci trebuie să facem o evaluare a soiurilor genetice pretabile pentru aceste condiții și să găsim soluții pentru a obține soiuri rezistente la agenții patogeni. Speciile noi, de regulă, nu au fost afectate de boli și dăunători, este o muncă grea de aclimatizare, ameliorare, obținerea de tehnologii de cultură. Se impune cercetare în special pentru soiurile de bază, pentru a găsi soluții de a depăși aceste impedimente, iar pe de altă parte este foarte important să avem și alte specii, pentru că multe dintre ele se importă și am putea să le avem și noi în România', a mai precizat Vînătoru.

BRGV Buzău are biobancate până în prezent peste 20.000 de soiuri de plante legumicole, floricole, aromatice și medicinale care se află în diverse stadii de ameliorare. AGERPRES/(A, AS - redactor: Florin Zafiu, editor: Irina Poenaru, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 508

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 09-05-2025 13:59

Tulcea: Traficul pe Sulina, încărcat la început de sezon estival - afirmă cel mai tânăr căpitan de navă fluvială

Traficul maritim pe brațul Sulina al Dunării este încărcat la început de sezon estival, dar în scădere față de anii trecuți, a declarat vineri, pentru AGERPRES, cel mai tânăr căpitan de navă fluvială din județul Tulcea, Mihai Herda, care s-a aflat și pe primul vas care a făcut cursa Tulcea-Periprava, pe brațul Chilia al Dunării, zonă de graniț

Social 09-05-2025 13:26

Sibiu: Deszăpezirea Tranfăgărășanului a fost oprită din cauza ninsorii

Drumarii au oprit deocamdată deszăpezirea Drumului Național 7C - Transfăgărășan din cauza ninsorii, însă dau asigurări că vor relua lucrările pentru a deschide circulația rutieră până la finalul acestei luni, a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pe pagina de Facebook. 'A nins din nou azi noapte (09.05.2025)

Social 09-05-2025 13:14

Cluj: Două persoane au murit și două sunt în stare gravă în urma accidentului din Mihăiești

Două persoane au murit și celelalte două sunt în stare gravă în urma accidentului rutier care a avut loc, vineri, în localitatea Mihăiești din județul Cluj. 'Din păcate, celelalte două persoane prezintă leziuni incompatibile cu viața. Mai exact, a fost vorba despre un bărbat și o femeie, puternic încarcerați. Pompie

Social 09-05-2025 13:07

Bistrița-Năsăud: Manifestări dedicate Zilei Europei și Zilei Independenței de Stat, în municipiul reședință

Autoritățile locale și județene au marcat vineri, la Bistrița, Ziua Europei și Ziua Independenței de Stat a României, printr-o ceremonie militară și religioasă organizată la Monumentul Eroilor, amplasat în vecinătatea Palatului Administrativ. Au fost prezenți prefectul județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă, subprefectul Stelian

Social 09-05-2025 12:02

Cluj: Patru persoane încarcerate în urma unui accident rutier în Mihăilești; intervine elicopterul SMURD

Patru persoane sunt încarcerate în urma unui grav accident de circulație care a avut loc vineri, în localitatea Mihăiești din județul Cluj, fiind solicitat un elicopter SMURD pentru preluarea victimelor. 'Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 Cluj-Napoca și Huedin intervin în aceste momente la un grav accident rutie

Social 09-05-2025 11:54

Arad: Deficitul de profesioniști în domeniul transportului de mărfuri s-a dublat în doi ani

Una dintre cele mai mari organizații ale transportatorilor de mărfuri din România, cu sediul în Arad, atrage atenția că deficitul de șoferi profesioniști s-a dublat în ultimii doi ani, iar în județ lipsesc aproximativ 1.500 de șoferi de camioane, în timp ce importul forței de muncă din afara Uniunii Europene este insuficient.

Social 09-05-2025 11:04

Harghita: A treia zi de intervenție la Salina Praid; au fost aduse mai multe motopompe din județele limitrofe

Pompierii harghiteni acționează neîncetat, de luni noaptea, pentru evacuarea apei și diminuarea nivelului pârâului Corund, ca urmare a infiltrațiilor produse în zona de exploatare a Salinei Praid, pompierii solicitând în ajutor echipamente de la inspectoratele din județele limitrofe, a informat, vineri, Inspectoratul pentru Situați

Social 09-05-2025 10:52

Vremea se răcește considerabil în București; cer noros, ploi slabe și vânt, până joia viitoare

Meteorologii prognozează pentru zona Municipiului București o vreme mai rece decât în mod normal pentru perioada din calendar, tendință care se va menține până în dimineața zilei de joi, 15 mai. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 9 mai, ora 10:00 - 10 mai, ora 9:00, în Capi

Social 09-05-2025 10:25

Vreme deosebit de rece în majoritatea regiunilor, până pe 15 mai; Cod galben de vânt în zone din Moldova, vineri

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă pe parcursul acestei zile în patru județe din Moldova, precum și o informare de vreme deosebit de rece, ce vizează cea mai mare parte a țării, până joi dimineața. Potrivit sursei citate, vineri, &icir

Social 09-05-2025 10:00

Reprezentanți ai Sindicatului Liber Navalistul protestează vineri în fața Ministerului Economiei și a Guvernului

Sindicatul Liber Navalistul (SLN) organizează, vineri, două acțiuni de protest, în fața Ministerului Economiei și în fața Guvernului, în contextul agravării situației de la Damen Shipyards Mangalia (DSMa), cel mai mare șantier naval din România, conform unui comunicat de presă. După luni de promisiuni fără rezultat, nav

Administratie 09-05-2025 09:23

Hidrologi: Cod galben de inundații pe râuri din Moldova, până la ora 12:00

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, avertizări Cod galben de inundații, ce vizează în următoarele ore râuri din șase județe din Moldova. Conform prognozei de specialitate, până la ora 12:00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și a propagării, se pot

Social 09-05-2025 05:20

Seară dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și concerte regale - printre evenimentele prilejuite de 10 Mai

O seară a Palatului Elisabeta dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și două concerte regale se numără printre evenimentele care se regăsesc în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. Potrivit

Social 08-05-2025 19:53

Maramureș: Patru ucraineni, recuperați din munte în condiții meteo dificile - ploaie, vânt și ceață

Patru cetățeni ucraineni au fost recuperați de salvatori din Munții Maramureșului în condiții meteo dificile de vânt puternic, ceață și ploaie, a informat, joi, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont, Dan Benga. Potrivit acestuia, primul ucrainean, un tânăr de 28 ani, a fost găsit, în urma unui apel de u

Social 08-05-2025 17:20

Sălaj: Accident cu doi răniți, pe DN 1H; unul dintre ei a fost transportat la spital cu elicopterul SMURD

O femeie de 41 de ani și un bărbat de 42 de ani, din municipiul Zalău, au fost răniți, joi, după autoutilitara în care se aflau a părăsit partea carosabilă, intrând într-un șanț, între localitățile Lemniu și Răstoci. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sălaj precizează, într-un comunicat de presă, că aflat la

Social 08-05-2025 16:55

Parlament/Proiect: Munții Apuseni - sărbătoriți anual pe 21 septembrie

Munții Apuseni ar putea fi sărbătoriți anual pe data de 21 septembrie, potrivit unei propuneri legislative depusă la Parlament de un grup de senatori și deputați PSD și PNL. 'Se instituie ziua de 21 septembrie ca Ziua Munților Apuseni', se arată în proiect. Potrivit acestuia, sărbătorirea anuală a Zilei Munților Ap