logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/ Un arădean a amenajat un muzeu cu 5.000 de componente IT și calculatoare și speră să intre în Cartea Recordurilor

Image

Calculatoare și componente IT de pe toate continentele, dintre care unele rare, se găsesc în colecția de aproximativ 5.000 de piese a lui Florin Mărcuș, un economist care și-a amenajat un muzeu într-o clădire din centrul orașului Arad și care speră să intre în Cartea Recordurilor cu cele 2.500 de procesoare pe care le-a adunat în ultimii ani. 


Foto: (c) MARIAN BUGA / AGERPRES


Florin Mărcuș a descoperit computerul la sfârșitul anilor '80, când s-a înscris la un club tematic de la Casa Pionierilor, iar de atunci pasiunea pentru tehnologie i-a tot crescut și a uitat de visul său de a deveni aviator.

''Era magic ce puteai face pe un computer, chiar și unul românesc și cu sistem Basic, nu Windows, care a apărut mai târziu. Vă dați seama, pe atunci noi ne jucam cu pușcă cu dopuri, cu mașinuțe de fier, iar partea de electronică era ceva nou. Mi-am dorit foarte mult să am un computer acasă, dar mi-am permis unul abia când am fost student, la începutul anilor 2000'', a povestit, pentru AGERPRES, Florin Mărcuș


Foto: (c) MARIAN BUGA / AGERPRES


Arădeanul a început să colecționeze relicve ale tehnologiei după ce s-a angajat la un service de calculatoare. Multe piese vechi care erau schimbate cu unele noi urmau să fie aruncate, însă pe Florin nu-l lăsa inima să vadă risipa. Așa că a tot dus acasă componente și computere vechi până când nu a mai avut loc unde să le depoziteze. Și-a dat seama, prin 2009, că este un adevărat colecționar și a început să se comporte ca unul, pentru că schimba piesele cum alții schimbă timbrele sau monedele vechi.

''Am organizat pe categorii tot ce aveam și m-am apucat serios de colecționat. Am luat legătura cu pasionați din toată lumea, ne-am format grupuri de discuții în care aflăm ce piese sunt disponibile și astfel le procur pe cele pe care mi le doresc. Nu este chiar ieftin, practic de ani de zile îmi investesc aproape toți banii câștigați din salariu în această pasiune. Am plătit de la câțiva euro, la câteva sute de euro pentru fiecare piesă, doar 10% din tot ce am reprezintă donații, restul este cumpărat'', a povestit colecționarul.


Foto: (c) MARIAN BUGA / AGERPRES


Pentru că unele calculatoare pe care le deține sunt vechi și rare, s-a gândit că un muzeu le-ar oferi ocazia și altor pasionați să le admire. Inițial, a amenajat o expoziție într-un spațiu de vreo 70 de metri pătrați, iar surpriza a fost să constate că îi trec pragul curioși din toată lumea, oameni care aflaseră de el pe internet. Cum nu doar interesul era mare, dar și colecția crescuse considerabil, de anul trecut a mutat muzeul într-un spațiu de 300 de metri pătrați aflat în Piața Avram Iancu. Intrarea a fost mereu gratuită și așa va rămâne, conform colecționarului, care cere doar ca vizitatorii să se programeze înainte pe pagina muzeului ''Retro IT''


Calculator dobânzi

Foto: (c) MARIAN BUGA / AGERPRES


Printre relicvele ce pot fi descoperite se numără un calculator mecanic de dobânzi bancare din anul 1870, primul calculator portabil din lume (1981), primul laptop din lume (1982), primul procesor lansat pe piață (1971) și numeroase calculatoare din anii '70. Are în colecție și componente de la computere NASA, de la sateliți sau sonde spațiale și chiar de la avioane F-16.


Primul calculator portabil

Foto: (c) MARIAN BUGA / AGERPRES


Muzeul de istoria calculatoarelor are o secțiune dedicată computerelor românești. ''În ultimii ani, focusul meu a fost pe calculatoare românești, pentru că puțini știu că în țara noastră se produceau în câteva fabrici până la mijlocul anilor '90, cum ar fi la București, Cluj sau Timișoara'', a spus arădeanul. 


Primul laptop, 1982

Foto: (c) MARIAN BUGA / AGERPRES


De altfel, el lucrează în prezent la un catalog al calculatoarelor românești, care va fi lansat în acest an. Crede că va fi util nu doar pentru pasionați, ci și școlilor sau facultăților.


TV şi electronice vechi

Foto: (c) MARIAN BUGA / AGERPRES


Muzeul mai cuprinde 300 de plăci video, sute de telefoane mobile din primele generații, telefoane fixe, televizoare foarte vechi și o serie de echipamente electronice vechi și rare. 


Foto: (c) MARIAN BUGA / AGERPRES


Mândria lui Florin Mărcuș este colecția sa de 2.500 de procesoare de computer, care crede că ar putea fi declarată cea mai mare din lume. De altfel, a făcut deja demersuri pentru recunoaștere în Cartea Recordurilor, iar solicitarea de începere a procedurilor i-a fost acceptată. Drumul va fi însă lung, pentru că are de trecut o serie de etape și are de făcut multe documentații.


Foto: (c) MARIAN BUGA / AGERPRES


Vizitatorii muzeului ''Retro IT'' nu sunt doar pasionați, ci și curioși sau nostalgici. Vin și elevi organizați de școli sau studenți mai ales de la facultăți de profil.

''Copiii sunt uimiți să descopere cum arătau calculatoarele vechi, unele mari cât un dulap, se întreabă cum funcționau fără internet, cum de aveau ecrane doar alb-negru. Pentru ei, totul este un șoc, iar eu încerc să le explic mai puțin partea tehnică și mai mult poveștile legate de piesele din expoziție'', spune proprietarul muzeului. 


Foto: (c) MARIAN BUGA / AGERPRES


Arădeanul își poartă o parte din colecție și la expoziții, uneori fiind nevoie de un camion pentru a transporta mii de componente.

''Am organizat expoziții în țară pe cont propriu, dar am fost și în calitate de invitat la diverse evenimente. Sunt deschis mereu la astfel de colaborări, chiar dacă nu este ușor să transporți mii de piese. Satisfacția mea este să văd admirația pe chipul oamenilor, curiozitatea lor și, nu în ultimul rând, vreau să promovez istoria IT, pentru că este plină de lucruri neștiute pentru majoritatea oamenilor'', afirmă Florin Mărcuș. 


Foto: (c) MARIAN BUGA / AGERPRES


Majoritatea computerelor ''antice'' pe care le are sunt funcționale, iar pe unele le pornește de dragul vizitatorilor curioși.

''Scopul meu este să le fac funcționale și pe celelalte, lucrez la asta, adun componentele necesare reparațiilor. Este un efort constant, care cere timp și bani, dar fiecare proiect finalizat este un câștig pentru a conserva istoria acestor piese care au pus bazele tehnologiei moderne'', a încheiat colecționarul din Arad. AGERPRES/(AS - redactor: Marian Buga, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 888

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 09-05-2025 05:20

Seară dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și concerte regale - printre evenimentele prilejuite de 10 Mai

O seară a Palatului Elisabeta dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și două concerte regale se numără printre evenimentele care se regăsesc în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. Potrivit

Social 08-05-2025 19:53

Maramureș: Patru ucraineni, recuperați din munte în condiții meteo dificile - ploaie, vânt și ceață

Patru cetățeni ucraineni au fost recuperați de salvatori din Munții Maramureșului în condiții meteo dificile de vânt puternic, ceață și ploaie, a informat, joi, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont, Dan Benga. Potrivit acestuia, primul ucrainean, un tânăr de 28 ani, a fost găsit, în urma unui apel de u

Social 08-05-2025 17:20

Sălaj: Accident cu doi răniți, pe DN 1H; unul dintre ei a fost transportat la spital cu elicopterul SMURD

O femeie de 41 de ani și un bărbat de 42 de ani, din municipiul Zalău, au fost răniți, joi, după autoutilitara în care se aflau a părăsit partea carosabilă, intrând într-un șanț, între localitățile Lemniu și Răstoci. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sălaj precizează, într-un comunicat de presă, că aflat la

Social 08-05-2025 16:55

Parlament/Proiect: Munții Apuseni - sărbătoriți anual pe 21 septembrie

Munții Apuseni ar putea fi sărbătoriți anual pe data de 21 septembrie, potrivit unei propuneri legislative depusă la Parlament de un grup de senatori și deputați PSD și PNL. 'Se instituie ziua de 21 septembrie ca Ziua Munților Apuseni', se arată în proiect. Potrivit acestuia, sărbătorirea anuală a Zilei Munților Ap

Social 08-05-2025 16:20

REPORTAJ/Tulcea: Obiceiul Paparudei, reînviat în Gospodăria țărănească din Enisala

Elevi ai școlii gimnaziale din satul Enisala, comuna Sarichioi, au readus în atenție, joi, obiceiul Paparudei, un ritual care invocă divinitatea pentru ploi în timpul secetei, evenimentul constituindu-se în același timp într-o primă informare a populației locale cu privire la intenția Institutului de Cercetări Eco-Muzeale 'Gavrilă Simion&#

Social 08-05-2025 16:09

Mureș: Campania 'Vecini, nu străini!', lansată de Asociația Suryam și MureșHub la peste 1.170 de zile de război în Ucraina

Asociația Suryam și MureșHub au anunțat, joi, lansarea campaniei 'Vecini, nu străini!', la mai bine de 1.170 de zile de la începutul războiului din Ucraina, o inițiativă menită să promoveze empatia, solidaritatea și înțelegerea între oameni. Potrivit președintelui Asociației Suryam, Marius Dumitrescu, odată cu lansare

Social 08-05-2025 15:57

Luminița Popescu (ANES): Egalitatea de șanse între femei și bărbați - un indicator al sănătății unei democrații

Egalitatea de șanse între femei și bărbați nu este doar o cerință legală sau un ideal abstract, reprezintă un indicator clar al sănătății unei democrații, a transmis, joi, Luminița Popescu, secretar de stat la Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES). 'Femeile reprezintă jumătate din populație

Social 08-05-2025 15:47

Reprezentanți ai Sindicatului Liber Navalistul protestează vineri în fața Ministerului Economiei și a Guvernului

Sindicatul Liber Navalistul (SLN) organizează, vineri, două acțiuni de protest, în fața Ministerului Economiei și în fața Guvernului, în contextul agravării situației de la Damen Shipyards Mangalia (DSMa), cel mai mare șantier naval din România, conform unui comunicat de presă. După luni de promisiuni fără rezultat, navaliștii cer acțiu

Social 08-05-2025 15:18

MDLPA: Lucrări de cadastru gratuite pentru cetățeni în 97% dintre localități

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) derulează, gratuit pentru cetățeni, lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară în 2.779 de unități administrativ-teritoriale (UAT), din cele 2.860 în care nu este finalizată înregistrarea proprietăților.

Social 08-05-2025 15:16

Hunedoara: Scările de acces spre Cascada Lolaia, din Retezat, au fost reabilitate pentru siguranța turiștilor

Scările de acces spre Cascada Lolaia au fost reabilitate, în această săptămână, de rangerii Administrației Parcului Național Retezat (APNR), astfel încât turiștii să poată vizita acest obiectiv în cele mai bune și sigure condiții. 'Rangerii Administrației Parcului Național Retezat au realizat lucrări de reabil

Social 08-05-2025 15:16

Iași: Compania de transport public renunță la biletele de hârtie, de la 1 septembrie

Compania de Transport Public (CTP) Iași anunță că, începând cu data de 1 septembrie, biletele de călătorie tipărite pe hârtie vor fi eliminate din circulație. Începând cu data de 1 septembrie, biletele de călătorie vor putea fi achiziționate prin carduri electronice nenominale. Acestea pot fi încărcate at&ac

Social 08-05-2025 14:56

Botoșani: Număr de trei ori mai mare de persoane în azilul din Dorohoi în raport cu capacitatea autorizată

Numărul persoanelor internate în Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități 'Casa Elena' din municipiul Dorohoi era de trei ori mai mare decât numărul de locuri autorizat, se arată, joi, într-un comunicat de presă transmis de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani.

Social 08-05-2025 14:51

Bihor: Cartea de identitate electronică, disponibilă și la Oradea

Cartea de identitate electronică poate fi solicitată, începând de joi, și la Oradea, în cadrul unui program național finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar și datorită investițiilor realizate de Primăria Oradea pentru modernizarea infrastructurii Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, în val

Social 08-05-2025 14:41

Hunedoara: Jumătate din florile de salcâm, calamitate de înghețul târziu; va fi mai puțină miere

Mai mult de jumătate din pădurile de salcâm din țară au fost calamitate de înghețul târziu din luna aprilie, context în care și producția de miere de salcâm va fi cu cel puțin 50% mai mică față de un an normal din punct de vedere meteorologic. 'Înghețul târziu a afectat baza meliferă de pe în

Social 08-05-2025 14:02

Harghita: CLSU Praid a declarat stare de alertă la nivel local, în urma infltrațiilor produse la salină

Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) Praid a declarat stare de alertă la nivel local, pentru o perioadă de 15 zile, în urma situației de la Salina Praid, unde s-au produs infiltrații din cauza ploilor din ultima perioadă. Potrivit informațiilor furnizate AGERPRES de purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Hargh