Dezbatere pe apărare în plenul PE: Von der Leyen și Costa promit 'fapte, nu vorbe' și spun că UE va fi la înălțimea provocării

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, au pledat marți, în plenul PE, pentru o creșterea rapidă a capacităților europene de apărare care să meargă mână în mână cu susținerea Ucrainei, în contextul în care Kremlinul 'cheltuiește pentru apărare mai mult decât întreaga Europă'.
'Ordinea securității europene este zguduită și multe dintre iluziile noastre sunt spulberate. După încheierea Războiului Rece, unii credeau că Rusia ar putea fi integrată în arhitectura de securitate economică și de securitate a Europei, iar alții credeau că ne putem baza la nesfârșit pe protecția deplină a Americii. Așa se face că ne-am coborât garda. Ne-am redus cheltuielile de apărare obișnuite de la o medie de 3,5% până la jumătate din asta', a spus șefa executivului UE în plenul PE.
'Am crezut că ne bucurăm de un rezultat al cultivării păcii. Dar în realitate, ne adânceam un deficit de securitate. Vremea iluziilor a trecut acum. Europa este chemată să se ocupe mai mult de propria apărare. Nu într-un viitor îndepărtat, ci de astăzi. Nu cu pași treptați, ci cu curajul pe care situația îl impune. Avem nevoie de o creștere semnificativă în apărarea europeană. Și avem nevoie de ea acum', a subliniat Ursula von der Leyen.
Ea a spus că există o nevoie urgentă de a furniza Ucrainei resursele militare de care duce lipsă și să-i furnizeze garanții solide de securitate.
'Dar acest moment de evaluare nu este doar despre Ucraina. Este despre întreaga Europă și securitatea întregului nostru continent. (Președintele rus Vladimir) Putin a dovedit din nou și din nou că este un vecin ostil. Nu se poate avea încredere în el, poate fi doar descurajat. Și știm că complexul militar al Rusiei produce mai mult decât noi. Dacă ne uităm la cheltuielile militare în termeni reali, Kremlinul cheltuiește mai mult decât întreaga Europă', a mai spus șefa CE.
Ea a explicat de ce este esențial ca să fie mobilizate bugetele naționale pentru investiții în apărare.
'Astăzi cheltuim mai puțin de 2% din PIB-ul nostru pentru apărare. Orice analiză arată că avem nevoie de mai mult de 3%. Deci este evident că grosul noilor investiții trebuie să provină de la statele membre. De aceea activăm clauza națională derogatorie, prevăzută de noile noastre reguli fiscale. Și propunem ca ea să fie declanșată într-un mod controlat, limitat și coordonat pentru toate statele membre', a mai spus ea.
'Statele membre ar putea mobiliza până la 650 miliarde de euro în următorii patru ani, adăugând până la 1,5% din PIB la bugetele lor de apărare în următorii 4 ani. Este ceva masiv', a subliniat Von der Leyen în fața eurodeputaților.
Ea a vorbit și despre noul instrument financiar propus Consiliului European, SAFE, pentru a finanța investițiile în apărare.
'Le oferim statelor membre până la 150 de miliarde de euro în credite pentru a investi urmând câteva principii de bază. S-ar putea concentra asupra a câtorva domenii de capabilități strategice, de la apărare aeriană la drone, la securitate cibernetică - ca să maximizeze impactul investițiilor noastre. Aceste credite ar trebui să finanțeze achiziții de la producătorii europeni, pentru a stimula industria noastră de apărare', a mai spus Von der Leyen, pledând de asemenea ca aceste contracte să fie multianuale, pentru a da industriei predictibilitatea de care are nevoie.
În final ea a vorbit și despre fondurile de coeziune, în privința cărora există acum posibilitatea de a fi utilizate pentru a finanța investițiile din apărare, dacă statele membre doresc acest lucru.
'Cu toții ne-am dori să trăim vremuri mai pașnice. Dar sunt încrezătoare că, dacă dezlănțuim puterea noastră industrială, putem restabili descurajarea împotriva celor care vor să ne facă rău. A venit timpul să construim o Uniune a Apărării Europene care asigură pacea pe continentul nostru prin unitate și putere. Este momentul Europei și ne vom ridica la înălțimea așteptărilor', a mai afirmat Ursula von der Leyen.
Antonio Costa, președintele Consiliului European, a spus că 'UE se află într-un moment definitoriu' și că 'sentimentul de urgență este clar'.
'Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a intrat în al patrulea an și pericolul pe care îl reprezintă are implicații mai extinse', a mai afirmat politicianul portughez.
'Trecem de la vorbe la fapte și investim banii în ceea ce credem. Vom investi în ceea ce este necesar. În ultimii trei ani statele membre și-au mărit cheltuielile de apărare cu 30%', a mai spus el, pledând pentru un efort suplimentar în această direcție.
Președintele Consiliului European a mai spus că, la reuniunea extraordinară din 6 martie, acest organism al șefilor de stat și de guvern din țările UE 'a decis să investească în domeniile prioritare, definite deja de situația de urgență în care se află Europa'.
În acest sens ar urma să fie utilizate mai multe fonduri publice și private, dar și flexibilitatea în accesarea fondurilor UE.
'Facem eforturi pentru a cheltui mai mult pentru apărarea europeană și aceasta vor viza și apărarea Ucrainei. Cea mai bună securitate pe care o putem crea este apărarea Ucrainei', a pledat el.
'În același timp, ne pregătim să sprijinim Ucraina, atunci când va decide în negocieri să obțină o pace justă și durabilă', a dat el asigurări.
Costa a declarat că vineri, după reuniunea extraordinară a Consiliului, a organizat o teleconferință cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, șefa diplomației UE Kaja Kallas și partenerii din NATO.
'Prietenii noștri au avut reacții foarte pozitive față de deciziile adoptate. La Consiliul European de săptămâna viitoare vom continua discuțiile. Suntem cu toții de acord că este urgent să recuperăm pe planul inovării, al investițiilor. Redresarea competitivității europene trebuie să fie o prioritate', a mai spus el.
'Contextul actual ne impune să creăm și mai multe parteneriate, o rețea de parteneriate solidă. UE este un partener fiabil, predictibil și atractiv', a mai pledat Costa. AGERPRES/(A - editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Yemen: Armata americană a distrus un port petrolier strategic; rebelii houthi anunță 38 de morți și peste 100 de răniți
Armata americană a anunțat că a distrus un port petrolier strategic în Yemen, unde ea îi vizează pe rebelii houthi, care au anunțat la rândul lor, vineri, 38 de morți și peste 100 de răniți în urma atacului american, potrivit unui nou bilanț, informează AFP și Reuters. 'Treizeci și opt de muncitori și angajați au fost uciși și alți
Donald Trump spune că nu îl învinovățește pe Zelenski pentru războiul din #Ucraina, continuând să-l critice
Donald Trump a declarat joi că nu-l consideră pe Volodimir Zelenski 'responsabil' pentru războiul din Ucraina, continuând totodată să-l critice pe președintele ucrainean, informează AFP. 'Nu-l consider pe Zelenski responsabil, însă nu sunt deloc încântat că acest război a fost declanșat. (...) Nu-l învinovățesc, î
#Ucraina: Cel puțin doi morți și zeci de răniți în atacuri ruse asupra orașelor Harkov și Sumî
Două persoane au murit și alte cel puțin 40 de persoane au fost rănite în noaptea de joi spre vineri la Harkov și Sumî, în nord-estul Ucrainei, au anunțat autoritățile ucrainene, informează agențiile internaționale de presă. La Harkov, o persoană a murit și alte circa 40 au fost rănite, potrivit unui bilanț provizoriu, a anunțat primarul aces
Acord privind mineralele: Kievul și Washingtonul au semnat un 'memorandum de intenție' (ministrul ucrainean)
Washingtonul și Kievul au semnat joi un 'memorandum de intenție' care vizează încheierea unui acord complex privind accesul la resursele naturale și mineralele critice ale Ucrainei, a anunțat un oficial ucrainean, relatează AFP. 'Suntem încântați să anunțăm semnarea, cu partenerii noștri americani, a unui protocol
'Pacea este posibilă în Ucraina', afirmă secretarul de stat american în cadrul unei convorbiri cu ministrul de externe rus
Secretarul de stat american Marco Rubio l-a contactat telefonic joi pe ministrul de externe rus Serghei Lavrov pentru a-l informa despre discuțiile de la Paris privind conflictul din Ucraina, subliniind că 'pacea este posibilă' dacă fiecare dintre părți se angajează într-un acord, relatează AFP. Secretarul de stat 'i-a transm
VIDEO/SUA: Trump afirmă că acordul privind mineralele cu #Ucraina va fi semnat 'joia viitoare'
Președintele american Donald Trump a declarat joi că un acord privind exploatarea resurselor minerale strategice ale Ucrainei va fi semnat 'joia viitoare', relatează AFP. 'Avem un acord privind mineralele care, cred, va fi semnat joi (...) joia viitoare. Curând. Și presupun că vor onora acordul. Vom vedea. Dar avem un acord &
#Ucraina: Parisul salută un 'schimb excelent' care 'a permis convergența' în favoarea unei 'păci solide'
Franța a salutat un 'schimb excelent' privind Ucraina, joi, la Paris, într-un format 'inedit' între americani, ucraineni, francezi, britanici și germani, care 'a permis o convergență' asupra obiectivului unei 'păci solide' între Kiev și Moscova, relatează AFP. 'Astăzi, la Paris, am lansat u
#Ucraina: Zelenski acuză China că sprijină Rusia furnizând armament și capacități de producție
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat joi China că furnizează arme Rusiei și participă la producția de armament pe teritoriul rus, informează AFP. ''Am primit în sfârșit informații conform cărora China furnizează arme Rusiei (...) credem că reprezentanți chinezi sunt implicați în producția anumitor arme p
BTA: Forumul UE întâlnește Balcanii, desfășurat la Sofia
Politicieni ai Uniunii Europene (UE) și reprezentanți ai diferitelor organizații și grupuri de reflecție au participat la Forumul UE întâlnește Balcanii, care a avut loc joi la Sofia Tech Park. Europarlamentarul Ilhan Kyuchyuk a deschis forumul afirmând că Uniunea Europeană trebuie să se extindă, dar, în același timp, t
Ministrul apărării al Arabiei Saudite a sosit la Teheran, înaintea discuțiilor Iran-SUA
Ministrul apărării al Arabiei Saudite, prințul Khalid bin Salman, a sosit joi la Teheran într-o vizită înaintea discuțiilor ce vor avea loc sâmbătă între Iran și SUA cu privire la programul nuclear iranian, transmite Reuters. Ministrul apărării a înmânat un mesaj din partea regelui saudit Salman bin Abdulazi
Taxe vamale: Trump se declară ''100% sigur'' că va ajunge la un acord cu UE și că va încheia ''un acord foarte bun'' și cu China
Președintele american Donald Trump, care a avut joi o întrevedere la Casa Albă cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni, s-a declarat ''100% sigur'' că va ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind taxele vamale, ceea ce a afirmat de altfel și partenera sa de discuții, care a caracterizat SUA drept un ''partener fiabil'', r
Polonia: Rafal Trzaskowski, candidatul Coaliției Civice a premierului Tusk, conduce în intențiile de vot la prezidențiale (sondaj)
Primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, candidatul Coaliției Civice (KO) a premierului Donald Tusk, conduce în intențiile de vot înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale din Polonia, programat pe 18 mai, indică un sondaj Opinia24 publicat joi de televiziunea privată TVN24, transmite Reuters. Conform sondajului, pentru
Comisia Europeană pregătește o strategie pentru Marea Neagră, axată pe securitate
Comisia Europeană va prezenta până vara aceasta noua sa strategie pentru Marea Neagră, concepută ca un cadru politic cheie pentru conectarea țărilor din regiune și cu un accent pus pe securitate, a declarat joi comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Marta Kos, la ''Forumul 2025 UE întâlnește Balcanii'
#Ucraina: Adjunct al primarului Kievului, pus sub acuzare pentru că a ajutat recruți să fugă în străinătate
Unul dintre adjuncții primarului Kievului Vitali Kliciko a fost pus sub acuzare pentru că a ajutat recruți să fugă în străinătate ca să se sustragă de la serviciul militar, au făcut cunoscut joi procurorii ucraineni, citați de dpa. Viceprimarul în cauză ar fi aranjat permise de ieșire din țară pentru 31 de bărbați, ca șoferi pe veh
Israelul nu va permite Iranului să se doteze cu arma nucleară, declară Netanyahu
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că Israelul nu va permite Iranului să se doteze cu arma nucleară, afirmând că a întreprins ''nenumărate'' acțiuni ''publice și secrete'' care au întârziat programul nuclear iranian cu ''aproape un deceniu'', transmite AFP.