logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Proiectul acordurilor de la Istanbul din 2022 ar putea fi punctul de plecare pentru a se ajunge la pace în #Ucraina (Kremlin)

Imagine din galeria Agerpres

Kremlinul a declarat vineri că un proiect de acord de pace care a fost discutat între Rusia și Ucraina la Istanbul în 2022 ar putea fi punctul de plecare pentru o soluționare a crizei ucrainene, relatează Reuters.

Turcia, membră NATO, a găzduit discuțiile inițiale dintre părți în primele săptămâni ale războiului.

'Am auzit și declarații de la Washington că acesta ar putea deveni o bază, un punct de plecare pentru negocieri. Și, desigur, președintele (Vladimir) Putin a spus că negocierile ar putea avea ca punct de plecare acordurile de la Istanbul', a afirmat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, răspunzând la o întrebare dacă Moscova consideră în continuare acordurile de la Istanbul ca bază pentru un viitor tratat de pace, notează RIA Novosti.

Trimisul special al administrației Trump, Steve Witkoff, a admis posibilitatea de a folosi aceste acorduri ca punct de plecare pentru negocieri într-un recent interviu pentru CNN, dar poziția sa nu este întru totul împărtășită de un alt emisar al administrației Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, care a afirmat joi că acestea nu pot fi 'cadrul corect pentru aplanarea războiului', relatează publicația ucraineană Hromadske.

'Acordurile de la Istanbul conțin cerințe serioase care duc la o slăbire a Ucrainei. Aș fi de acord cu ceea ce a spus Steve. Și Steve a spus că acesta este punctul de plecare. Dar nu cred că este un cadru corect. Dacă vreți, se pot încep discuțiile cu rușii de pe această poziție', a afirmat Kellogg la o conferință a Consiliului pentru Relații Externe ( Council on Foreign Relations, CFR), think tank american.

Potrivit lui Kellogg, în loc să se revină la vechile formate, ar trebui elaborată o nouă abordare care să țină cont de actualul raport de forțe.

Pe 28 februarie 2022, la Istanbul au început negocieri între Ucraina și Federația Rusă, unele runde desfășurându-se cu prezența fizică a reprezentanților delegaților celor două părți, iar altele au avut loc online.

După cum a scris Radio Liberty, Moscova a propus atunci Ucrainei un acord care practic ar fi însemnat capitularea ei. Era un proiect numit 'Tratat privind reglementarea situației din Ucraina și neutralitatea Ucrainei'. Acesta este primul document cunoscut care subliniază termenii Rusiei pentru un acord de pace după invazia pe scară largă pe care a declanșat-o la 24 februarie 2022, conform site-ului ucrainean Hromadske.

Potrivit acestui proiect de acord, Rusia a formulat următoarele solicitări:

- Ucraina trebuie să-și reducă armata la 50.000 de oameni, inclusiv 1.500 de ofițeri.

- Ucraina nu trebuie 'să dezvolte, să producă, să cumpere sau să desfășoare pe teritoriul său rachete de orice tip, cu o rază de acțiune mai mare de 250 km'.

- Ucraina trebuia să 'recunoască independența așa-numitelor 'republici Donețk și Lugansk' - în cadrul frontierelor administrative ale acestor regiuni. După câteva luni, în septembrie 2022, Rusia a proclamat anexarea acestor două regiuni din estul Ucrainei, precum și a încă două din partea sudică a teritoriului ucrainean - Herson și Zaporojie. La ora actuală, președintele rus Vladimir Putin cere Ucrainei să recunoască aceste patru regiuni ucrainene ca aparținând Rusiei și retragerea trupelor ucrainene din aceste teritorii pe care armata nu le controlează integral nici în prezent, după mai bine de trei ani de război.

- Ridicarea tuturor sancțiunilor, atât ucrainene, cât și internaționale și renunțarea la toate procesele intentate împotriva sa în instanțele internaționale după 2014, când a anexat Crimeea.

- Ucraina să acorde limbii ruse statutul de limbă de stat și să restabilească toate drepturile de proprietate ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonată Patriarhiei Moscovei.

Cu toate acestea, procesul de negociere s-a blocat la sfârșitul lunii aprilie 2022, întrucât părțile erau în dezacord cu privire la principalele prevederi ale acestui proiect de acord. În același timp, armata rusă se retrăsese din nordul Ucrainei pentru că nu a reușit să cucerească Kievul sau să forțeze Ucraina să capituleze.

Posibilitatea unor discuții de pace nu a mai fost luată în calcul după ce au fost descoperite numeroase cazuri de execuții în masă ale civililor ucraineni, precum masacrul de la Bucea, după retragerea forțelor ruse din suburbiile Kievului. Sute de civili ucraineni au fost executați de soldați ruși și aruncați în gropi comune, amintește media ucraineană citată.

Șeful delegației ucrainene la negocierile de la Istanbul, David Arahamia, liderul partidului 'În slujba poporului', a declarat ulterior într-un interviu că delegația rusă a promis pace Kievului în schimbul refuzului de a adera la NATO. Ucrainenii nu au crezut în această promisiune, mai ales că premierul britanic de atunci Boris Johnson i-ar fi încurajat să lupte și să nu semneze documentul. Boris Johnson a negat orice rol în aceste discuții.

Mai târziu, Victoria Nuland, fost subsecretar de stat american pentru afaceri politice, a admis într-un interviu că Washingtonul a considerat că acordul de la Istanbul nu era profitabil pentru Ucraina. AGERPRES/(AS-redactor: Lilia Traci, editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 414

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 21-04-2025 18:43

Luptele din #Ucraina s-au reluat după armistițiul de Paște, dar Moscova e deschisă la inițiative de pace, spune Putin

Luptele din Ucraina s-au reluat după armistițiul de Paște, a declarat luni președintele rus Vladimir Putin, adăugând că Moscova este deschisă oricăror inițiative de pace și se așteaptă la o atitudine similară din partea Kievului, relatează Reuters. Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de mii de atacuri și încălcarea încetări

Politic Ex 21-04-2025 17:26

Mașinăria de comunicare a Vaticanului, la turație maximă pentru a anunța lumii decesul Papei

Mașina de comunicare a Vaticanului s-a pus în mișcare luni, după moartea subită a Papei Francisc, răspândind treptat vestea în multe limbi ale lumii, inclusiv vietnameză și bantu, și schimbând imaginea sa pe internet, transmite EFE. ''Osservatore Romano'', ziarul oficial al Sfântului Scaun care ser

Politic Ex 21-04-2025 16:57

Din Africa în America Latină, lideri din toată lumea îi aduc omagii Papei Francisc

Lideri din întreaga lume au continuat luni să-i aducă omagii Papei Francisc, decedat în dimineața zilei la Vatican, la vârsta de 88 de ani, transmit agențiile internaționale d

Politic Ex 21-04-2025 16:53

Vaticanul, statul condus de Papă

Vaticanul este cel mai mic stat din lume și scena conclavului care îl va alege pe succesorul lui Francisc, decedat luni, este alcătuit din două entități juridice, Guvernoratul Cetății Vat

Politic Ex 21-04-2025 15:25

Donald Trump și Joe Biden îi aduc un omagiu Papei Francisc

Președintele american Donald Trump i-a adus un omagiu Papei Francisc, decedat luni dimineața, transmițând un scurt mesaj în memoria sa pe rețeaua Truth Social, informează Reuters și

Politic Ex 21-04-2025 15:13

Moartea papei Francisc: Șapte zile de doliu în Argentina, unde Jorge Bergoglio nu s-a mai întors

Guvernul argentinian a anunțat luni că va decreta șapte zile de doliu în semn de omagiu față de papa Francisc, pe numele său real Jorge Bergoglio, decedat în cursul dimineții, relatează EFE. ''Președintele națiunii va decreta șapte zile de doliu pentru moartea Sfântului Părinte'',

Politic Ex 21-04-2025 14:51

Amprenta geopolitică a lui Francisc: punți dincolo de Occident (EFE)

Papa Francisc, care a murit luni la vârsta de 88 de ani, a fost cel care a redirecționat puternicul aparat diplomatic al Vaticanului către sudul și estul lumii, bătând la uși noi și până atunci închise, precum China comunistă sau lumea arabă, comentează EFE. Bergoglio, primul papă latino-american și neeuropean din istor

Politic Ex 21-04-2025 14:16

Moartea papei Francisc: Spania decretează trei zile de doliu (guvern)

Spania a decretat trei zile de doliu oficial după moartea papei Francisc, a anunțat luni ministrul președinției, justiției și relațiilor parlamentare Felix Bolanos, potrivit AFP.

Politic Ex 21-04-2025 13:57

Moartea papei Francisc: Omagiu unanim al liderilor din lumea întreagă

Lideri din lumea întreagă au adus un omagiu unanim papei Francisc după anunțul făcut luni de Vatican privind decesul Suveranului Pontif la vârsta de 88 de ani.

Politic Ex 21-04-2025 13:04

NATO elogiază ''dedicarea pentru pace'' a papei Francisc, iar premierul italian mărturisește că s-a bucurat de prietenia sa

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a deplâns luni moartea Papei Francisc și a subliniat ''dedicarea acestuia pentru pace'', potrivit EFE. '

Politic Ex 21-04-2025 12:50

Decesul Papei Francisc/ Funeralii în termen de nouă zile, conclav în termen de o lună

Înmormântarea Papei Francisc va avea loc peste nouă zile, iar conclavul pentru alegerea succesorului său peste o lună, a anunțat Vaticanul după decesul acestuia, luni, la vârsta de 88 de ani, transmite agenția italiană de presă ANSA. Șocul, neîncrederea și durerea au predominat printre credincioșii care se adunau deja l

Politic Ex 21-04-2025 12:44

Moartea papei: Uniunea Europeană omagiază un om ''al iubirii pentru cei mai nevoiași''

Liderii instituțiilor UE au adus un omagiu luni papei Francisc, ''simțului său al egalității și iubirii sale atât de pure pentru cei mai nevoiași'', potrivit cuvintelor pr

Politic Ex 21-04-2025 12:42

Vicepreședintele american, JD Vance, ultimul înalt oficial internațional care l-a întâlnit pe Papa Francisc

Vicepreședintele american JD Vance este ultimul înalt oficial internațional care l-a întâlnit personal pe Papa Francisc, care a murit luni la Roma, la vârsta de 88 de an

Politic Ex 21-04-2025 11:58

Pașii pentru alegerea succesorului Papei Francisc

Odată cu moartea Papei Francisc, anunțată luni de Vatican, Biserica Romano-Catolică va începe ritualurile elaborate, pline de tradiție, care marchează sfârșitul unei papalități și c

Politic Ex 21-04-2025 11:57

Primele reacții după anunțul morții Papei Francisc

Șefi de state și de guvern din toate colțurile lumii au reacționat imediat după anunțul morții papei Francisc, la vârsta de 88 de ani, agenția de presă France Presse consemnând prim