logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Proiectul acordurilor de la Istanbul din 2022 ar putea fi punctul de plecare pentru a se ajunge la pace în #Ucraina (Kremlin)

Imagine din galeria Agerpres

Kremlinul a declarat vineri că un proiect de acord de pace care a fost discutat între Rusia și Ucraina la Istanbul în 2022 ar putea fi punctul de plecare pentru o soluționare a crizei ucrainene, relatează Reuters.

Turcia, membră NATO, a găzduit discuțiile inițiale dintre părți în primele săptămâni ale războiului.

'Am auzit și declarații de la Washington că acesta ar putea deveni o bază, un punct de plecare pentru negocieri. Și, desigur, președintele (Vladimir) Putin a spus că negocierile ar putea avea ca punct de plecare acordurile de la Istanbul', a afirmat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, răspunzând la o întrebare dacă Moscova consideră în continuare acordurile de la Istanbul ca bază pentru un viitor tratat de pace, notează RIA Novosti.

Trimisul special al administrației Trump, Steve Witkoff, a admis posibilitatea de a folosi aceste acorduri ca punct de plecare pentru negocieri într-un recent interviu pentru CNN, dar poziția sa nu este întru totul împărtășită de un alt emisar al administrației Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, care a afirmat joi că acestea nu pot fi 'cadrul corect pentru aplanarea războiului', relatează publicația ucraineană Hromadske.

'Acordurile de la Istanbul conțin cerințe serioase care duc la o slăbire a Ucrainei. Aș fi de acord cu ceea ce a spus Steve. Și Steve a spus că acesta este punctul de plecare. Dar nu cred că este un cadru corect. Dacă vreți, se pot încep discuțiile cu rușii de pe această poziție', a afirmat Kellogg la o conferință a Consiliului pentru Relații Externe ( Council on Foreign Relations, CFR), think tank american.

Potrivit lui Kellogg, în loc să se revină la vechile formate, ar trebui elaborată o nouă abordare care să țină cont de actualul raport de forțe.

Pe 28 februarie 2022, la Istanbul au început negocieri între Ucraina și Federația Rusă, unele runde desfășurându-se cu prezența fizică a reprezentanților delegaților celor două părți, iar altele au avut loc online.

După cum a scris Radio Liberty, Moscova a propus atunci Ucrainei un acord care practic ar fi însemnat capitularea ei. Era un proiect numit 'Tratat privind reglementarea situației din Ucraina și neutralitatea Ucrainei'. Acesta este primul document cunoscut care subliniază termenii Rusiei pentru un acord de pace după invazia pe scară largă pe care a declanșat-o la 24 februarie 2022, conform site-ului ucrainean Hromadske.

Potrivit acestui proiect de acord, Rusia a formulat următoarele solicitări:

- Ucraina trebuie să-și reducă armata la 50.000 de oameni, inclusiv 1.500 de ofițeri.

- Ucraina nu trebuie 'să dezvolte, să producă, să cumpere sau să desfășoare pe teritoriul său rachete de orice tip, cu o rază de acțiune mai mare de 250 km'.

- Ucraina trebuia să 'recunoască independența așa-numitelor 'republici Donețk și Lugansk' - în cadrul frontierelor administrative ale acestor regiuni. După câteva luni, în septembrie 2022, Rusia a proclamat anexarea acestor două regiuni din estul Ucrainei, precum și a încă două din partea sudică a teritoriului ucrainean - Herson și Zaporojie. La ora actuală, președintele rus Vladimir Putin cere Ucrainei să recunoască aceste patru regiuni ucrainene ca aparținând Rusiei și retragerea trupelor ucrainene din aceste teritorii pe care armata nu le controlează integral nici în prezent, după mai bine de trei ani de război.

- Ridicarea tuturor sancțiunilor, atât ucrainene, cât și internaționale și renunțarea la toate procesele intentate împotriva sa în instanțele internaționale după 2014, când a anexat Crimeea.

- Ucraina să acorde limbii ruse statutul de limbă de stat și să restabilească toate drepturile de proprietate ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonată Patriarhiei Moscovei.

Cu toate acestea, procesul de negociere s-a blocat la sfârșitul lunii aprilie 2022, întrucât părțile erau în dezacord cu privire la principalele prevederi ale acestui proiect de acord. În același timp, armata rusă se retrăsese din nordul Ucrainei pentru că nu a reușit să cucerească Kievul sau să forțeze Ucraina să capituleze.

Posibilitatea unor discuții de pace nu a mai fost luată în calcul după ce au fost descoperite numeroase cazuri de execuții în masă ale civililor ucraineni, precum masacrul de la Bucea, după retragerea forțelor ruse din suburbiile Kievului. Sute de civili ucraineni au fost executați de soldați ruși și aruncați în gropi comune, amintește media ucraineană citată.

Șeful delegației ucrainene la negocierile de la Istanbul, David Arahamia, liderul partidului 'În slujba poporului', a declarat ulterior într-un interviu că delegația rusă a promis pace Kievului în schimbul refuzului de a adera la NATO. Ucrainenii nu au crezut în această promisiune, mai ales că premierul britanic de atunci Boris Johnson i-ar fi încurajat să lupte și să nu semneze documentul. Boris Johnson a negat orice rol în aceste discuții.

Mai târziu, Victoria Nuland, fost subsecretar de stat american pentru afaceri politice, a admis într-un interviu că Washingtonul a considerat că acordul de la Istanbul nu era profitabil pentru Ucraina. AGERPRES/(AS-redactor: Lilia Traci, editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 494

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Politic Ex 18-05-2025 02:55

Israel: Armata afirmă că a interceptat o rachetă lansată din Yemen

Armata israeliană a anunțat duminică dimineață că a interceptat o rachetă lansată din Yemen, unde rebelii houthi vizează în mod regulat teritoriul israelian, relatează AFP. 'În urma sirenelor care au sunat recent în mai multe zone din Israel, o rachetă lansată din Yemen a fost interceptată', a informat armata pe contu

Politic Ex 18-05-2025 01:23

Siria: Puterea dă 10 zile grupărilor armate pentru a se alătura forțelor sale

Ministrul sirian al apărării, Murhaf Abu Qasra, a acordat sâmbătă un termen de 10 zile grupărilor armate pentru a se alătura forțelor țării, aceasta fiind cea mai recentă încercare de a unifica rândurile după înlăturarea lui Bashar al-Assad, notează AFP. După ce l-a răsturnat pe Bashar al-Assad în decembrie anul t

Politic Ex 18-05-2025 00:39

Regatul Unit va încheia un 'acord' cu UE în zilele următoare (Downing Street)

Premierul britanic Keir Starmer se pregătește să încheie în următoarele zile un nou 'acord' multisectorial cu UE menit să strângă legăturile cu europenii la cinci ani după Brexit, a anunțat sâmbătă Downing Street, înaintea unui summit fără precedent luni la Londra, notează AFP. Acest acord, ale cărui detal

Politic Ex 17-05-2025 23:49

Serbia: Președintele Vucic afirmă că a 'terminat' cu revendicările studenților

Belgrad, 17 mai /Agerpres/ - Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat sâmbătă, în cursul unui miting în fața partizanilor săi, că a 'terminat' cu cererea studenților de alegeri anticipate, notează AFP. Serbia este zguduită de luni de zile de manifestații în întreaga țară conduse de studenți. Furia mocnea, iar mo

Politic Ex 17-05-2025 23:49

Serbia: Președintele Vucic afirmă că a 'terminat' cu revendicările studenților

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat sâmbătă, în cursul unui miting în fața partizanilor săi, că a 'terminat' cu cererea studenților de alegeri anticipate, notează AFP. Serbia este zguduită de luni de zile de manifestații în întreaga țară conduse de studenți. Furia mocnea, iar moartea a 16 p

Politic Ex 17-05-2025 21:40

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supravegheat exerciții aeriene, solicitând o pregătire militară sporită

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supravegheat exerciții ale forțelor aeriene și a subliniat necesitatea intensificării de către întreaga armată a pregătirii pentru război, a raportat sâmbătă presa de stat locală, transmite Reuters. Kim, care joi a inspectat exerciții de luptă ale avioanelor de vânătoare și pe cele de atac a

Politic Ex 17-05-2025 20:16

Donald Trump anunță că va discuta luni telefonic cu Vladimir Putin despre războiul din #Ucraina

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat sâmbătă că îl va suna luni pe omologul său rus, Vladimir Putin, și apoi pe cel ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a negocia sfârșitul războiului din Ucraina, informează EFE și AFP. 'Sperăm că va fi o zi productivă, că se va declara o încetare a focului și că ac

Politic Ex 17-05-2025 19:38

Sancțiunile americane vor fi ridicate în viitorul apropiat, estimează președintele turc Recep Tayyip Erdogan

Sancțiunile americane împotriva sectorului de apărare din Turcia s-au relaxat sub președinția lui Donald Trump și ridicarea lor este probabilă, a estimat sâmbătă președintele turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP. 'Putem afirma cu ușurință că există o relaxare' a sancțiunilor, a afirmat el în fața jurnaliștilor &i

Politic Ex 17-05-2025 17:44

Hamas anunță noi negocieri indirecte cu Israelul în curs la Doha

Un înalt responsabil al Hamas a declarat sâmbătă că un nou ciclu de negocieri indirecte cu Israelul, destinat să pună capăt războiului din Fâșia Gaza, a început la Doha, transmite AFP. 'Acest ciclu de negocieri a început fără nicio condiție prealabilă din partea ambelor părți, iar negocierile sunt deschise pen

Politic Ex 17-05-2025 17:31

#Ucraina spune că Rusia a folosit discuțiile de la Istanbul pentru a 'simula' un proces de pace și a câștiga timp

Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, a declarat sâmbătă că Rusia a folosit negocierile de vineri de la Istanbul pentru a 'simula' un proces de pace, a câștiga timp și a amâna aprobarea unor noi sancțiuni internaționale din partea Occidentului, informează EFE. 'Din perspectiva rusă, Putin a folosit

Politic Ex 17-05-2025 17:07

Lavrov și Rubio se declară dispuși să continue să lucreze pentru a obține pacea în #Ucraina

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și secretarul de stat american, Marco Rubio, au subliniat sâmbătă, într-un apel telefonic, disponibilitatea de a continua să colaboreze pentru a atinge pacea în Ucraina, transmite EFE. 'Rubio a perceput cu satisfacție acordurile privind schimbul de prizonieri de război și prezenta

Politic Ex 17-05-2025 16:35

Summitul Ligii Arabe de la Bagdad: Participanții au cerut o încetare imediată a războiului din Fâșia Gaza

Liderii țărilor arabe, reuniți sâmbătă, la Bagdad, în cadrul celei de-a 34-a ediții a summitului Ligii Arabe, au cerut sâmbătă o încetare imediată a războiului din Fâșia Gaza, acuzând Israelul că încearcă să îi alunge pe palestinieni din enclavă, după ce și-a intensificat campania de bombardamente, informează Reuters.

Politic Ex 17-05-2025 15:40

Președintele Vladimir Putin anunță că va găzdui primul summit ruso-arab în luna octombrie

Președintele rus, Vladimir Putin, i-a invitat sâmbătă pe toți liderii țărilor care fac parte din Liga Statelor Arabe să participe la primul summit ruso-arab, pe care îl va găzdui pe 15 octombrie, informează EFE și Reuters. 'Aș dori să invit toți conducătorii statelor uniunii, împreună cu secretarul general al Ligii, să ac

Politic Ex 17-05-2025 14:41

Erdogan: Întâlnirea dintre #Ucraina și Rusia de la Istanbul, 'extrem de importantă' pentru a pune capăt războiului

Primele discuții directe de pace din 2022 între Rusia și Ucraina, desfășurate vineri la Istanbul, au fost 'extrem de importante' pentru a face progrese către încheierea războiului, a declarat sâmbătă președintele turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP. 'Reunirea delegațiilor din ambele țări la Istanbul este ext

Politic Ex 17-05-2025 14:13

Ayatollahul Khamenei cere SUA să părăsească Orientul Mijlociu și numește Israelul 'o tumoră canceroasă letală' în regiune

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut sâmbătă Statelor Unite să părăsească Orientul Mijlociu, pe fondul discuțiilor indirecte dintre cele două țări cu privire la programul nuclear al Iranului, și a calificat statul Israel drept 'o tumoră canceroasă periculoasă și letală în regiune', care trebuie 'extirpată', informe