logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Consiliul European extraordinar din 6 martie 2025 pe tema apărării europene

Imagine din galeria Agerpres

Consiliul European se reunește într-un summit extraordinar la 6 martie 2025, pentru a discuta sprijinul continuu pentru Ucraina și despre apărarea europeană. Este invitat și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Liderii UE vor discuta despre modul în care UE poate sprijini în continuare Ucraina și despre principiile care ar trebui respectate în viitor. În acest context, va avea loc un schimb de opinii cu privire la contribuțiile europene la garanțiile de securitate necesare pentru asigurarea unei păci durabile în Ucraina. În acest sens, la 27 februarie 2025, președintele Consiliului European, Antonio Costa, a spus că UE și statele membre sunt pregătite să își asume o mai mare responsabilitate pentru apărarea europeană.

Cu privire la apărare, pe site-ul Consiliului se arată că liderii UE au discutat, la summitul în format restrâns din 3 februarie 2025, despre aspecte esențiale legate de apărarea europeană, inclusiv dezvoltarea de capabilități colective și cea mai bună modalitate de a face uz de bugetul UE și de a mobiliza finanțare privată, precum și despre consolidarea parteneriatelor strategice. UE și statele sale membre s-au angajat să cheltuiască mai mult pentru apărare și au luat deja măsuri decisive în acest sens. Ca parte a bugetului UE, Uniunea a alocat 16,4 miliarde de euro (în prețuri curente) pentru activități legate de securitate și apărare în cadrul financiar multianual 2021-2027, iar programul privind industria europeană de apărare ar putea mobiliza fonduri suplimentare în perioada 2025-2027, se mai arată pe https://www.consilium.europa.eu/.

Președintele Consiliului European, Antonio Costa, a declarat, în 24 februarie, la Summitul internațional de la Kiev de sprijin al Ucrainei, că pacea nu poate fi o simplă încetare a focului. 'Trebuie să fie un acord durabil. Pacea nu trebuie să răsplătească agresiunea. Trebuie să învățăm lecțiile din trecut, din acordurile de la Budapesta și Minsk. Numai garanții concrete și puternice de securitate vor asigura o pace cuprinzătoare, justă și de durată în Ucraina și în Europa în ansamblu', a precizat Antonio Costa, potrivit https://www.consilium.europa.eu/.

Summitul din 24 februarie a avut loc în contextul în care președintele american Donald Trump a anunțat, la 12 februarie 2025, că a vorbit telefonic cu președintele Putin și a ajuns la un acord cu Moscova pentru a începe 'negocierile imediat', cu scopul de a pune capăt războiului. În plus, administrația Trump a mai precizat că este concentrată în prezent mai mult pe China decât pe Rusia și că europenii vor trebui să investească mai mult în propria apărare, mai scrie site-ul https://www.reuters.com/.

De asemenea, la 18 februarie, delegațiile americană și rusă conduse de șefii diplomațiilor, Marco Rubio și Serghei Lavrov, au avut, la Riad, o discuție în cadrul căreia Moscova a formulat o nouă cerere majoră, aceea ca Ucraina să nu adere la NATO nici acum și nici în viitor. Statele Unite și Rusia au convenit, în context, stabilirea unui mecanism de consultări pentru a aborda elementele ''iritante în relațiile bilaterale'', cu scopul normalizării acestor relații, și să înceapă să lucreze la o modalitate de a pune capăt războiului în Ucraina, după ce președinții rus și american, Vladimir Putin și Donald Trump, au fost de acord în convorbirea lor telefonică din urmă cu o săptămână să inițieze negocieri de pace. Cât despre participarea Uniunii Europene la negocierile de pace, secretarul de stat american, Marco Rubio, a estimat că aceasta ''va trebui să fie la masă la un moment dat, întrucât și ei au sancțiuni'' împotriva Rusiei, au relatat agențiile Reuters, AFP și EFE.

În cadrul unui alt summit la Londra, din 2 martie, care a reunit lideri din circa 17 țări europene, aliații europeni s-au angajat să facă mai mult pentru securitatea Europei și să se înarmeze mai mult, insistând în același timp asupra necesității de a păstra un sprijin puternic din partea Statelor Unite. Summitul a confirmat diferența de abordare dintre președintele american, Donald Trump, care dorește un acord de pace rapid între Rusia și Ucraina, și liderii europeni, care par dispuși să continue susținerea militară a Kievului până când acesta ar obține o pace pe care ar considera-o convenabilă, conform AFP.

Premierul britanic, Keir Starmer, a declarat, după summitul din 2 martie, că ruperea relației transatlantice nu este o perspectivă dorită de liderii europeni. 'Europa trebuie să facă grosul muncii, dar, pentru a apăra pacea pe continentul nostru și pentru a reuși, acest efort trebuie susținut puternic de Statele Unite', a spus Starmer.

La rândul său, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, participantă la summitul de la Londra, din 2 martie, a susținut că UE trebuie să se reînarmeze 'urgent' și să se pregătească 'pentru ce este mai rău'. Ea a anunțat că va prezenta 'un plan cuprinzător privind reînarmarea UE' la summitul european extraordinar din 6 martie, plan ce va aborda și nevoia ca țările UE să obțină spațiul fiscal pentru a crește cheltuielile militare.

În 4 martie 2025, președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a propus un nou fond care ar putea mobiliza aproape 800 de miliarde de euro pentru investiții în domeniul apărării în Uniunea Europeană, inclusiv pentru ajutorul militar destinat Ucrainei. 'Trăim vremuri dintre cele mai importante și periculoase', le-a declarat Von der Leyen jurnaliștilor de la Bruxelles. 'Suntem într-o eră a reînarmării, iar Europa este pregătită să își sporească masiv cheltuielile pentru apărare', a mai declarat președinta executivului european, conform dpa.
***

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a estimat, în iunie 2024, în contextului Consiliului European, că investițiile UE în apărare ar trebuie să fie de 500 de miliarde de euro în următorii 10 ani, conform https://ec.europa.eu/.

Conform site-ului Consiliului, de la începutul războiului de agresiune al Rusiei, UE și statele sale membre au furnizat, în intervalul 2022-2025, aproximativ 135 de miliarde de euro în sprijinul Ucrainei. Din suma totală de 135 de miliarde euro, 67,7 mld. euro reprezintă suport financiar, economic și umanitar, 48,7 mld. euro - suport militar, iar 17 mld. euro - suport pentru refugiați (sursa: https://www.consilium.europa.eu/ro/policies/eu-solidarity-ukraine/).

În februarie 2024, UE a convenit asupra creării Mecanismului pentru Ucraina, un instrument care oferă sprijin financiar previzibil pentru a ajuta Ucraina în procesul său de redresare, reconstrucție și modernizare în perioada 2024-2027. Valoarea totală a mecanismului pentru această perioadă este de 50 de miliarde de euro, din care 33 de mld. euro sub formă de împrumuturi și 17 mld. euro sub formă de granturi. La 24 februarie 2025, fuseseră plătite 19,6 miliarde de euro în cadrul Mecanismului pentru Ucraina. (sursa: https://www.consilium.europa.eu/ro/policies/ukraine-facility/).

De asemenea, cele mai recente sancțiuni adoptate de UE, la 24 februarie 2025, vizează domenii vitale ale economiei ruse, inclusiv sectorul bancar, flota umbră a lui Putin și bunurile și tehnologiile din sectoarele industrial și energetic. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 461

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 21-04-2025 13:32

Papa Francisc (fișă biografică)

Papa Francisc, liderul spiritual al 1,4 miliarde de catolici, a murit la 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul într-un comunicat video, potrivit agențiilor de știri.

Documentare 21-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)

Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndr

Documentare 21-04-2025 09:00

21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)

Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În

Documentare 21-04-2025 08:30

21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri

Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic

Documentare 21-04-2025 08:00

21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania

Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo

Documentare 21-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975) 

Documentare 21-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie

Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice

Documentare 21-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie

Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 20-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)

Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747

Documentare 20-04-2025 10:00

20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org

Documentare 20-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R

Documentare 20-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie

Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt

Documentare 20-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie

Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)

Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)

În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &