Consiliul European extraordinar din 6 martie 2025 pe tema apărării europene

Consiliul European se reunește într-un summit extraordinar la 6 martie 2025, pentru a discuta sprijinul continuu pentru Ucraina și despre apărarea europeană. Este invitat și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
Liderii UE vor discuta despre modul în care UE poate sprijini în continuare Ucraina și despre principiile care ar trebui respectate în viitor. În acest context, va avea loc un schimb de opinii cu privire la contribuțiile europene la garanțiile de securitate necesare pentru asigurarea unei păci durabile în Ucraina. În acest sens, la 27 februarie 2025, președintele Consiliului European, Antonio Costa, a spus că UE și statele membre sunt pregătite să își asume o mai mare responsabilitate pentru apărarea europeană.
Cu privire la apărare, pe site-ul Consiliului se arată că liderii UE au discutat, la summitul în format restrâns din 3 februarie 2025, despre aspecte esențiale legate de apărarea europeană, inclusiv dezvoltarea de capabilități colective și cea mai bună modalitate de a face uz de bugetul UE și de a mobiliza finanțare privată, precum și despre consolidarea parteneriatelor strategice. UE și statele sale membre s-au angajat să cheltuiască mai mult pentru apărare și au luat deja măsuri decisive în acest sens. Ca parte a bugetului UE, Uniunea a alocat 16,4 miliarde de euro (în prețuri curente) pentru activități legate de securitate și apărare în cadrul financiar multianual 2021-2027, iar programul privind industria europeană de apărare ar putea mobiliza fonduri suplimentare în perioada 2025-2027, se mai arată pe https://www.consilium.europa.eu/.
Președintele Consiliului European, Antonio Costa, a declarat, în 24 februarie, la Summitul internațional de la Kiev de sprijin al Ucrainei, că pacea nu poate fi o simplă încetare a focului. 'Trebuie să fie un acord durabil. Pacea nu trebuie să răsplătească agresiunea. Trebuie să învățăm lecțiile din trecut, din acordurile de la Budapesta și Minsk. Numai garanții concrete și puternice de securitate vor asigura o pace cuprinzătoare, justă și de durată în Ucraina și în Europa în ansamblu', a precizat Antonio Costa, potrivit https://www.consilium.europa.eu/.
Summitul din 24 februarie a avut loc în contextul în care președintele american Donald Trump a anunțat, la 12 februarie 2025, că a vorbit telefonic cu președintele Putin și a ajuns la un acord cu Moscova pentru a începe 'negocierile imediat', cu scopul de a pune capăt războiului. În plus, administrația Trump a mai precizat că este concentrată în prezent mai mult pe China decât pe Rusia și că europenii vor trebui să investească mai mult în propria apărare, mai scrie site-ul https://www.reuters.com/.
De asemenea, la 18 februarie, delegațiile americană și rusă conduse de șefii diplomațiilor, Marco Rubio și Serghei Lavrov, au avut, la Riad, o discuție în cadrul căreia Moscova a formulat o nouă cerere majoră, aceea ca Ucraina să nu adere la NATO nici acum și nici în viitor. Statele Unite și Rusia au convenit, în context, stabilirea unui mecanism de consultări pentru a aborda elementele ''iritante în relațiile bilaterale'', cu scopul normalizării acestor relații, și să înceapă să lucreze la o modalitate de a pune capăt războiului în Ucraina, după ce președinții rus și american, Vladimir Putin și Donald Trump, au fost de acord în convorbirea lor telefonică din urmă cu o săptămână să inițieze negocieri de pace. Cât despre participarea Uniunii Europene la negocierile de pace, secretarul de stat american, Marco Rubio, a estimat că aceasta ''va trebui să fie la masă la un moment dat, întrucât și ei au sancțiuni'' împotriva Rusiei, au relatat agențiile Reuters, AFP și EFE.
În cadrul unui alt summit la Londra, din 2 martie, care a reunit lideri din circa 17 țări europene, aliații europeni s-au angajat să facă mai mult pentru securitatea Europei și să se înarmeze mai mult, insistând în același timp asupra necesității de a păstra un sprijin puternic din partea Statelor Unite. Summitul a confirmat diferența de abordare dintre președintele american, Donald Trump, care dorește un acord de pace rapid între Rusia și Ucraina, și liderii europeni, care par dispuși să continue susținerea militară a Kievului până când acesta ar obține o pace pe care ar considera-o convenabilă, conform AFP.
Premierul britanic, Keir Starmer, a declarat, după summitul din 2 martie, că ruperea relației transatlantice nu este o perspectivă dorită de liderii europeni. 'Europa trebuie să facă grosul muncii, dar, pentru a apăra pacea pe continentul nostru și pentru a reuși, acest efort trebuie susținut puternic de Statele Unite', a spus Starmer.
La rândul său, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, participantă la summitul de la Londra, din 2 martie, a susținut că UE trebuie să se reînarmeze 'urgent' și să se pregătească 'pentru ce este mai rău'. Ea a anunțat că va prezenta 'un plan cuprinzător privind reînarmarea UE' la summitul european extraordinar din 6 martie, plan ce va aborda și nevoia ca țările UE să obțină spațiul fiscal pentru a crește cheltuielile militare.
În 4 martie 2025, președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a propus un nou fond care ar putea mobiliza aproape 800 de miliarde de euro pentru investiții în domeniul apărării în Uniunea Europeană, inclusiv pentru ajutorul militar destinat Ucrainei. 'Trăim vremuri dintre cele mai importante și periculoase', le-a declarat Von der Leyen jurnaliștilor de la Bruxelles. 'Suntem într-o eră a reînarmării, iar Europa este pregătită să își sporească masiv cheltuielile pentru apărare', a mai declarat președinta executivului european, conform dpa.
***
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a estimat, în iunie 2024, în contextului Consiliului European, că investițiile UE în apărare ar trebuie să fie de 500 de miliarde de euro în următorii 10 ani, conform https://ec.europa.eu/.
Conform site-ului Consiliului, de la începutul războiului de agresiune al Rusiei, UE și statele sale membre au furnizat, în intervalul 2022-2025, aproximativ 135 de miliarde de euro în sprijinul Ucrainei. Din suma totală de 135 de miliarde euro, 67,7 mld. euro reprezintă suport financiar, economic și umanitar, 48,7 mld. euro - suport militar, iar 17 mld. euro - suport pentru refugiați (sursa: https://www.consilium.europa.eu/ro/policies/eu-solidarity-ukraine/).
În februarie 2024, UE a convenit asupra creării Mecanismului pentru Ucraina, un instrument care oferă sprijin financiar previzibil pentru a ajuta Ucraina în procesul său de redresare, reconstrucție și modernizare în perioada 2024-2027. Valoarea totală a mecanismului pentru această perioadă este de 50 de miliarde de euro, din care 33 de mld. euro sub formă de împrumuturi și 17 mld. euro sub formă de granturi. La 24 februarie 2025, fuseseră plătite 19,6 miliarde de euro în cadrul Mecanismului pentru Ucraina. (sursa: https://www.consilium.europa.eu/ro/policies/ukraine-facility/).
De asemenea, cele mai recente sancțiuni adoptate de UE, la 24 februarie 2025, vizează domenii vitale ale economiei ruse, inclusiv sectorul bancar, flota umbră a lui Putin și bunurile și tehnologiile din sectoarele industrial și energetic. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci
14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec
CITATUL ZILEI
'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai
Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii
Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a
Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)
În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B
Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)
Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul
CITATUL ZILEI
'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai
Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)