logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

MARTIE LA FEMININ/Maria Ivanov - de la asistentă în sala de nașteri, la coordonarea SMURD Prahova: Fără adrenalină n-aș fi eu

Image

Maria este o femeie mai degrabă micuță de statură, căreia dragostea pentru oameni i-a condus pașii către o carieră profesională unde emoțiile trebuie ținute în frâu și care a făcut-o martora celor mai importante momente din viață: nașterea și moartea.

Maria Ivanov este de 15 ani coordonatorul SMURD Prahova. De mică și-a dorit să își ajute semenii. Așa a ajuns să facă școala de asistenți medicali la Fundeni.

 


 

'Fiecare ne pregătim în viață să facem câte ceva și să facem bine. Eu m-am pregătit să ajut oameni. Mi-am început pregătirea pentru a deveni asistent medical la Fundeni, în București. Între timp, mi-am întemeiat o familie și soarta m-a adus în Prahova, unde a trebuit să îmi exercit profesia, astfel că mi-am început cariera la o grădiniță cu program prelungit în postul de asistent medical. Conjunctura a făcut ca o colegă asistent să iasă la pensie, iar eu să-i ocup locul. Așa am fost mutată în interes de serviciu la maternitate, la secția nou născuți a spitalului din Mizil', a precizat, pentru AGERPRES, Maria Ivanov.

Aici a văzut cum începe viața, ce cocktail de emoții îți oferă un asemenea moment. 'Am fost nevoită să fac niște lucruri frumoase pe care credeam că nu o să le fac niciodată. Am văzut cum începe o viață, ce sacrificii, ce bucurii, ce cocktail de sentimente și emoții îți poate produce, fapt care m-a determinat să mă pregătesc continuu, să iubesc viața și mai mult', explică ea.

 

 

Destinul a dus-o înapoi la București când soțul ei a fost mutat în Capitală în interes de serviciu și, în această perioadă, Maria a aflat că au fost scoase la concurs posturi 'la pompieri'. A aplicat pentru un post, gândindu-se că astfel va scăpa de emoțiile intense pentru că, își spunea ea atunci, pompierul nu are nicio legătură cu actul medical.

'Surpriză! La pompieri emoția este chiar adrenalină pură!', a exclamat râzând, parcă, de naivitatea gândului său atunci.

Când a revenit în Prahova, Maria Ivanov a fost inspector la Prevenire timp de patru ani, iar din 2010 a preluat coordonarea SMURD Prahova.


 

'În mintea mea, am zis că nu mai lucrez cu sângele, adică, efectiv, că mă voi întoarce la pompieri și voi fi un salvator sau voi face cu totul altceva, numai să nu mai am contact atât de mult cu sângele. Viața mi-a demonstrat altceva și am fost fix cu mâinile așa, până la coate, metaforic vorbind. Am ajuns direct în apele adânci, pentru că SMURD, de fapt, înseamnă Serviciu Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare. Și a fost iarăși o combinație foarte frumoasă între birou, documente și intervenție, pentru că totul este legat. Și atunci a trebuit să de la teorie până la practică absolut tot. Este adevărat că m-a ajutat foarte mult pregătirea mea anterioară, experiențele anterioare, dar viața ne surprinde în fiecare zi', povestește Maria.

A ales să fie zilnic în luptă cu hazardul, cu neprevăzutul pentru că își dorește să salveze vieți, iar acum, după atâția ani, spune că fără adrenalină nu ar fi ea însăși.

 

 

"Am iubit mereu oamenii şi am ales din dragoste pentru oameni și pentru viață. Avem o singură viață pe care o putem pierde într-o singură clipă. Atât ne trebuie, o clipă. Și noi nu prețuim treaba asta. Chiar și protocolul zice că creierul nostru nu poate sta fără oxigen decât 5 minute. Deci nu realizăm că viața noastră este legată de 5 minute de aur!', spune coordonatoarea SMURD Prahova.

Fiecare experiență, fiecare intervenție la care a participat a fost diferită. Chiar dacă unele se pot asemăna până la un punct, la final fiecare este unică și te marchează în propriul ei fel prin intensitatea ei, prin ceea ce te învață. Fiecare dintre ele își pune pecetea asupra salvatorului care, la sfârșit de zi, iese din tură altfel de cum a intrat, mereu și mereu.

'Intervențiile la care am participat până acum nu s-au asemănat niciodată. Până la un punct, pot să zic că au fost în același loc, că au fost aproximativ la o anumită oră, că au fost situații aproximativ similare, dar nu au fost niciodată la fel. Întotdeauna a fost altceva. (...) Acum, dacă fac o retrospectivă, am ce să vă povestesc și e frumos, dar trăirile au o intensitate deosebită care inevitabil te marchează. (...) Cred că a devenit deja și o rutină hazardul ăsta. Pentru că dacă n-aș avea adrenalină, aș considera că nu sunt eu', afirmă Maria Ivanov.

 

 

Reușesc salvatorii să se detașeze de ceea ce văd, de ceea ce trăiesc? De tragediile care de multe ori le trec prin fața ochilor? Reușesc să uite trupuri sfârtecate precum acela care de 25 de ani este întipărit în mintea Mariei, imagini care depășesc cu mult filmele de groază? La suprafață, da.

'La Târgu Mureș, când am fost la pregătirea mea de formator, a trebuit să ne ducem cu echipa să constate decesul unui tânăr 22 de ani la o stație de balotat peturi. Cred că a vrut să curețe ceva, când a fost agățat, potrivit martorilor, și prins în procesul acelei mașinării. (...) Eu nu am mai văzut așa ceva. Impactul emoțional și vizual au fost impresionante. La început mă afectau foarte mult situațiile întâlnite, mă consumam și încercam să găsesc soluții. Făcând treaba asta de-a lungul timpului, având soluții, ai acea relaxare, acea fermitate în acțiune. Viața mi-a demonstrat că și în timpul liber este imposibil să nu te întâlnești cu situații diverse și nu poți rămâne indiferent. Acasă sunt omul casei, pentru că asta îmi propun, dar spiritul civic nu mă lasă să rămân indiferentă. Când știu că o viață ar depinde de atitudinea mea, n-aș putea rămâne indiferentă. Pentru că, știți, ne-am pregătit să salvăm oamenii. Eu asta m-am pregătit să fac. Și atunci nu am cum să rămân indiferentă. Adică deja chiar nu mai am cum să mă detașez complet. Deja e un mod de viață', explică interlocutoarea.

 

 

Maria spune că dușmanul principal al oamenilor aflați în situații limită este atacul de panică, secondat de grabă care, în acest context, în momente nepotrivite, poate să însemne moarte.

'Dușmanul nostru numărul 1 este atacul de panică. E ceva fiziologic și atunci apare un blank. Mă înțelegeți? Asta în timp se cultivă. (...) Dacă te stăpânești, dai liniște și pacientului. Dacă te vede pe tine agitat, te vede așa, normal că spune 'mă, ce-i cu ăsta'? Este iarăși foarte adevărat că avem pacienți care chiar n-au nimic, dar au un atac de panică teribil. Avem și persoane la polul opus. Am avut amputare la mână. O femeie tăia lemne cu drujba, i-a sărit drujba și ultimele două degete le-a amputat. A avut asemenea tărie că-și ținea degetele atunci când am ajuns noi. Dar am pățit cu un domn care a sunat la 112 că s-a tăiat în borcanul cu murături. Am întrebat cât de tare curge sângele, dacă se văd tendoanele, am urmat protocolul. Întreb: e adâncă rana? Adâncă, zice el. Curge sânge rău? Nu, cred că s-a oprit. Domnule, zic, dar cât are borcanul? Aaaa, avea 800 de grame, zice el. Deci, omul avea atac de panică. Regula ce zice? Dacă pacientul strigă tare, el e bine. Serios vorbesc. E o problemă când pacientul tace', povestește Maria Ivanov.

Ea reamintește că apelurile la 112 trebuie făcute în caz de urgență acută pentru că altfel se pierde timp prețios care poate însemna pierderea unei vieți aflată în reală primejdie.

 

 

' 'Să trăiți' este cea mai frumoasă urare pentru un militar care este permanent în luptă cu hazardul! Cred că dacă ar fi să o iau de la capăt, aș face-o fără regrete și la fel pentru că (...) dacă am participat și la început, cum începe o viață, am participat și la sfârșitul unei vieți. Sunt tot la fel de mari sacrificiile, credeți-mă. Atâta doar că pe prima o primim cu bucurie, cu toate că și acolo e o suferință - copilul plânge și cere ceva, deci nu este mulțumit că primește frig, a ieșit de la căldură, de la bine. E un plânset și acolo. În cealaltă parte, e mai dureros pentru că sunt persoane dragi. (...) Sunt și cazuri când unii supraviețuiesc și se nasc a doua oară', arată Maria.

Munca sa a fost răsplătită până acum cu Medalia 'Meritul Sanitar', conferită prin decret prezidențial în 2021, și două avansări pentru salvarea de vieți în timpul liber și în timpul serviciului. AGERPRES/(AS - redactor: Anamaria Constantin, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: ISU Prahova

Afisari: 735

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 07-05-2025 17:02

Dumitru Costin cere guvern de unitate națională sau guvern de tehnocrați cu largă susținere

Cea mai bună soluție politică este un guvern de unitate națională ori un guvern de tehnocrați cu largă susținere, formată din experți de bună calitate, a declarat, miercuri, președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, la Congresul BNS, în fața celor doi candidați din turul al doilea al alegerilor prezidențiale, George Simion (președinte AUR) și Nicuș

Social 07-05-2025 15:38

Bistrița-Năsăud: Au înflorit narcisele din Parcul Național Munții Rodnei; traseele turistice, pregătite

Poiana cu narcise din Parcul Național Munții Rodnei devine și în acest an o atracție odată ce florile au început să se deschidă, iar traseele pentru accesul turiștilor sunt deja pregătite, chiar dacă la această dată condițiile meteo nu sunt prietenoase. Administrația Parcului Național Munții Rodnei a anunțat miercuri, pe pagina de

Social 07-05-2025 15:25

Bihor: Primul tren regional electric, construit de un producător polonez pentru România, va fi prezentat la Oradea

Primul tren regional electric construit de un producător polonez pentru România va fi prezentat la Oradea, în cadrul Conferinței de Material Rulant, organizată de Club Feroviar în zilele de 21 și 22 mai. Potrivit organizatorului acestei conferințe, clubferoviar.ro, la Conferința de Material Rulant, din 21-22 mai, compania PESA Bydgoszcz din P

Social 07-05-2025 14:07

Emisiunea 'Încheierea celui de-al doilea război mondial, 80 de ani' - de vineri, în magazinele Romfilatelia

Emisiunea filatelică 'Încheierea celui de-al doilea război mondial, 80 de ani', compusă din o marcă poștală, o coliță dantelată, un plic 'prima zi' și un album special, realizat în tiraj limitat, va fi introdusă în circulație începând de vineri, 9 mai. Potrivit unui comunicat al Romfilatelia, transmis miercuri AGER

Social 07-05-2025 13:53

Satu Mare: Doi muncitori, surprinși de un mal de pământ

Doi bărbați care efectuau lucrări la o rețea de apă și canalizare în localitatea Cămârzana au fost surprinși, miercuri, de un mal de pământ, fiind nevoie de intervenția pompierilor pentru salvarea lor, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) 'Someș' Satu Mare. 'La sosirea echipajelor profesionist

Social 07-05-2025 13:28

Organizația Salvați Copiii - 35 de ani de activitate în România; lansează programul 'Prima îmbrățișare'

Salvați Copiii marchează 35 de ani de activitate în România prin lansarea programului 'Prima îmbrățișare', care vizează dotarea a 35 de spitale din țară cu echipamente medicale vitale pentru secțiile de nou-născuți, ambulatoriile de specialitate și secțiile de pediatrie și obstetrică-ginecologie, informează un comunicat al organizației trans

Administratie 07-05-2025 12:46

Tanczos Barna: Deficitul în prezent este în parametri normali; ne putem încadra în 7%, cu condiția să realizăm veniturile prognozate

Deficitul bugetar este în momentul de față în parametri normali și ne putem încadra în ținta de 7% cu condiția să poată fi realizate veniturile prognozate, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'La patru luni nu am calculat deficitul și nu am finalizat calculele pentru aprilie. Deficitul, î

Social 07-05-2025 12:42

Timiș: Tabăra de la Nădrag s-ar putea redeschide, după ce a fost preluată de CJ, care intenționează să o reabiliteze

Tabăra de la Nădrag, închisă în urmă cu 25 de ani, s-ar putea redeschide, după ce a fost preluată de Consiliul Județean, care dorește să o reabiliteze și să o reintroducă în circuit, instituția amintită intenționând apoi să parcurgă acești pași și pentru alte tabere închise din județ. Mii de copii veneau în

Social 07-05-2025 12:26

INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din opt județe, până joi dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până joi dimineața pe râuri din opt județe. Conform prognozei de specialitate, în intervalul 7 mai, ora 12:00 - 8 mai, ora 6:00, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâ

Social 07-05-2025 12:17

Satu Mare: Brutărie închisă temporar de Protecția Consumatorului

O brutărie din județul Satu Mare a fost închisă temporar de către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC), fiind descoperite produse expirate și spații cu mucegai, informează instituția, miercuri, printr-un comunicat de presă. Potrivit sursei citate, controlul a fost făcut ca urmare a unei sesizări din partea unui co

Social 07-05-2025 12:16

Prezidențiale2025/World Vision România - apel către tineri să reflecte cu responsabilitate la importanța votului

World Vision România lansează un apel public către tineri, în contextul alegerilor prezidențiale, să reflecte cu responsabilitate la importanța votului pentru viitorul democrației din țara noastră. 'Votul este primul pas spre o societate democratică, echitabilă și un viitor european, în care drepturile, libertățile și șan

Administratie 07-05-2025 11:36

Buzău: Un viceprimar propune evaluarea psihologică a candidaților la alegeri; cetățenii să aibă garanția că sunt echilibrați și sănătoși

Viceprimarul municipiului Buzău, Oana Matache, a lansat o propunere potrivit căreia toți candidații care participă la alegerile locale, parlamentare sau prezidențiale să fie evaluați de specialiști din punct de vedere psihologic, astfel încât cetățenii cărora li se cere girul prin vot, să aibă siguranța că sunt echilibrați și sănătoși.

Social 07-05-2025 10:58

Cluj: Intervenții de lungă durată ale ISU pentru evacuarea apei din subsoluri, în Florești

Lucrătorii ISU Cluj au avut mai multe intervenții de lungă durată în cursul nopții trecute pentru evacuarea apei din mai multe subsoluri inundate în comuna Florești, în urma precipitațiilor abundente. 'Intervenții de lungă durată pentru evacuarea apei din subsoluri în comuna Florești. Echipajele noastre au desfășura

Social 07-05-2025 10:10

Cod galben de averse torențiale pe parcusul zilei de miercuri, în 8 județe; vremea se răcește accentuat în toate regiunile

Administrația Națională de Meteorologie a emis miercuri o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă pe parcursul întregii zile în opt județe. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului

Administratie 07-05-2025 09:09

Maramureș: CL Baia Mare a suplimentat bugetul destinat investițiilor; trei bulevarde intră în modernizare

Ultima rectificare bugetară efectuată în Consiliul Local este una pozitivă și prevede alocarea sumei de 56 de milioane de lei pentru investiții în infrastructura urbană, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș. 'Aș putea spune, într-un ton optimist, că este o majorare bugetară po