logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

La Iași va funcționa primul Centru de Inovare Cuantică IBM din țară

Image

Primul Centru de Inovare Cuantică IBM din România, FreeYa Mind, va funcționa la Iași și va forma profesioniști capabili să valorifice potențialul tehnologiei cuantice în multe domenii, de la simulări complexe în cercetarea medicală la criptografie și algoritmi avansați de inteligență artificială.

Acest campus unic în România, al doilea în Europa, are o viziune modernă axată pe educație, cercetare și antreprenoriat. În acest centru, a cărei finalizare este estimată a fi în anul 2026, vor fi organizate cursuri și ateliere de lucru despre tehnologia cuantică, accesibile studenților și profesioniștilor din diverse domenii.

Centrul de Inovare Cuantică IBM, FreeYa Mind, va avea acces la computerele cuantice ale IBM prin cloud și va putea oferi organizațiilor membre acces la cele mai recente sisteme și resurse cuantice ale IBM, inclusiv instruire și suport pentru utilizatorii lor.

''Campusul FreeYa Mind poate fi descris ca un proiect ambițios, îl vedem ca pe un ecosistem care neapărat trebuie privit din trei perspective: educație, cercetare, ulterior inovare și antreprenoriat. Putem să beneficiem de această revoluție cuantică și de această putere extraordinară a unui calculator cuantic încă din luna februarie aici în Iași. Săptămâna trecută am avut primul curs unde am avut surpriza ca o sală să devină neîncăpătoare, fiind plină cu studenți, masteranzi, doctoranzi, profesori. Cu toții s-au bucurat de primul curs live cu acces la resursa cuantică. Vrem să extindem la nivel național parteneriatele deja încheiate cu cele cinci universități din Iași'', a declarat miercuri, la evenimentul de lansare, Cornel Scripcă, cofondator FreeYa Mind Campus.

Cornel Scripcă a menționat că acest campus va fi capabil să ofere studenților, cercetătorilor și profesioniștilor din industrie cloud acces la tehnologiile cu sisteme avansate de calcul cuantic, și totodată să ofere studenților ocazia unică de a lucra direct cu tehnologiile cuantice.

''Aceasta este o experiență necesară care va răspunde cererii tot mai mari de expertiză cuantică în tot mai multe sectoare. Pe lângă pregătirea unei forțe de muncă calificate pentru viitorul calculului cuantic, scopul centrului este să accelereze dezvoltarea aplicațiilor cuantice practice'', a precizat Cornel Scripcă.

În cadrul centrului, vor fi înființate centre de cercetare avansată în calcul cuantic, fizică și inginerie, susținute de un centru de date subteran de înaltă performanță, care oferă resurse de calcul și securitate pentru tehnologiile cuantice și AI de ultimă oră.

''Tehnologia cuantică reprezintă viitorul. Prin aceasta colaborare cu IBM, avem capacitatea de a oferi acces la resurse educaționale de top și la infrastructură de cercetare. Împreună, pregătim generațiile următoare pentru provocările și oportunitățile revoluției cuantice și transformăm Iașul într-un punct de referință european în acest domeniu. În calitate de Centru de Inovare Cuantică IBM, campusul va găzdui laboratoare de cercetare, spații de colaborare, departamente administrative executive, locații pentru evenimente și săli de instruire interconectabile, împreună cu un mare centru de date AI'', a declarat Cristian Berariu, inițiatorul proiectului FreeYa Mind Campus.

Tehnologia cuantică redefinește granițele cunoașterii și revoluționează modul în care abordăm cele mai mari provocări ale lumii. Potențialul său de a efectua anumite calcule exponențial mai rapid decât computerele clasice deschide noi oportunități pentru industrie, educație și cercetare.

''Acest proiect este unic în România. Prin această colaborare cu Campusul FreeYa Mind se va susține dezvoltarea unui hub științific multidisciplinar de ultimă oră, la Iași. Prin intermediul accesului la tehnologiile și resursele quantum ale IBM, studenții și cercetătorii vor putea lucra împreună într-un mediu dinamic, orientat spre viitor, explorând soluții pentru provocările din lumea real?'', a declarat presei Cerasela Băiculescu, Country General Manager, IBM România și Moldova.

La eveniment a fost prezent și vicepreședintele Senatului, Robert Cazanciuc. Acesta a declarat pentru AGERPRES că evoluția tehnologică poate fi stimulată sau frânată de un cadru legislativ neadecvat. În acest sens a reamintit că există în prezent o dezbatere la nivel european cu privire la reglementarea IA.

''Sunt provocări tehnologice care trebuie să se regăsească în legislație. Ceea ce este interesant aici la Iași este că o inițiativă privată a reușit să adune laolaltă toate universitățile din Iași, foarte multe autorități, oamenii înțelegând la un moment dat că trebuie să pui din resurse proprii ceva pentru comunitate. De aceea mă bucur să fiu parte a acestui proiect inedit cumva la nivel național. Iașiul nu va fi doar un hub regional, ci unul național. Din câte știu, în Europa un astfel de hub mai este în Germania'', a subliniat Robert Cazanciuc. AGERPRES/(A, AS - redactor: Daniela Malache, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea) 

* Sursa foto: FreeYa Mind Campus / Facebook.com 

Afisari: 1285

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 11-05-2025 19:27

MEC: Șapte medalii pentru România la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025

Olimpicii români participanți la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025, desfășurată în Arabia Saudită, au reușit performanța obținerii a șapte medalii - două de aur, două de argint și trei de bronz, precum și o mențiune de onoare, țara noastră având statut de invitat la această competiție, informează, duminică, Ministerul Educației și Cercetării (MEC).

Educatie - Stiinta 10-05-2025 17:37

Prezidențiale2025/ Ministerul Educației: Politica este interzisă în școală

Ministerul Educației și Cercetării subliniază că politica este interzisă în școli, în contextul campaniei electorale aflată în desfășurare pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. 'Fiind în perioada campaniei electorale pentru poziția de președinte al României, trebuie să reamintim f

Educatie - Stiinta 10-05-2025 16:10

Iași: EUROINVENT - Expoziția Europeană a Creativității și Inovării și-a desemnat câștigătorii

Cele mai impresionante invenții din domeniul medicinei, automotive, tehnologiei avansate au fost premiate, sâmbătă, în ultima zi a celei de-a XVII-a ediții EUROINVENT - Expoziția Europeană a Creativității și Inovării, eveniment care s-a desfășurat la Palatul Culturii din Iași.

Educatie - Stiinta 10-05-2025 09:30

Iași: Studenții la Bioinginerie Medicală arată la Euroinvent că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte

Un grup de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie 'Grigore T.Popa' Iași demonstrează că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte, iar cu ajutorul unei imprimante 3D se poate schimba modul în care tratăm cazurile medicale dificile și, mai mult decât atât, se pot salva vieți încă din perioada intrauterină.

Educatie - Stiinta 09-05-2025 15:52

Program pilot pentru elevi despre protecția medicului, lansat de 'Let's Do It, Romania'

Programul pilot '#Doers School', dedicat școlilor care vor să educe elevii despre protecția mediului prin acțiuni concrete, creativitate și implicare civică, a fost lansat de asociația 'Let's Do It, Romania'. Potrivit unui comunicat remis vineri presei de asociație, proiectul pilot debutează cu un număr limitat de 20 de școli din toată țara

Educatie - Stiinta 09-05-2025 12:24

Timiș: Peste 800 de elevi au cântat Imnul Europei, dirijați de primarul Dominic Fritz

Peste 800 de elevi au cântat Imnul Europei - creația beethoveniană 'Odă Bucuriei', dirijați de primarul municipiului Timișoara, în deschiderea Olimpiadei Naționale a Corurilor, care se desfășoară pentru prima dată în orașul de pe Bega. 'Le mulțumesc pentru invitația de a veni alături de ei și a dirija. Azi, de Ziu

Educatie - Stiinta 09-05-2025 10:32

Bihor: Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, va susține conferința 'Niceea 1700', la Oradea

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, va susține pe 15 mai, la Oradea, conferința 'Niceea 1700', eveniment cuprins în calendarul Zilelor Muzeului Țării Crișurilor. Potrivit informării transmise vineri de conducerea muzeului, conferința are ca scop să exploreze contextul istoric, originile, influențele juridice și r

Educatie - Stiinta 09-05-2025 06:00

Astronauți celebri, prezenți la SpaceFEST 2025 - Politehnica București

SpaceFEST - ediția a treia, la care și-au anunțat prezența și astronauți cunoscuți la nivel mondial, va avea loc, de vineri până duminică, în campusul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București. Evenimentul este organizat de Politehnica, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu A

Educatie - Stiinta 09-05-2025 06:00

Universitatea din București organizează, vineri și sâmbătă, primul FestivALL dedicat elevilor

Universitatea din București (UB) va organiza, vineri și sâmbătă, primul FestivALL UB dedicat elevilor care își doresc să descopere viața de student în București, eveniment care va avea loc în Grădina Botanică. Accesul este gratuit și se va realiza în baza brățării de acces care poate fi obținută după accesarea lin

Educatie - Stiinta 08-05-2025 14:26

Ministrul Educației va prezenta, luni, 'Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România'

Ministrul Daniel David va prezenta, luni, un raport cu privire la educația și cercetarea din România, despre realizări și noi reforme în domeniu. Conform unui comunicat de presă al ministerului transmis joi, documentul este intitulat 'Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România. Realizările prezente și i

Educatie - Stiinta 08-05-2025 08:48

Buzău: Consiliul Județean al Elevilor a lansat campania de conștientizare 'Când nu votezi, iei o absență nemotivabilă de la viitor!'

Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Buzău a lansat o campanie de informare și conștientizare cu privire la necesitatea tinerilor de a-și exprima votul în turul II al alegerilor prezidențiale, în contextul în care, la primul tur, mai puțin de 10% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au mers la urne.

Educatie - Stiinta 07-05-2025 15:52

Ministerul Educației și Cercetării: 10.362 de elevi vor participa la Studiul PISA

Un număr de 10.362 de elevi de 15 ani din 321 de unități de învățământ din România vor participa la Faza principală a studiului PISA 2025 care este administrată de Institutul de Științe ale Educației în perioada 12 mai - 9 iunie. PISA (Programme for International Student Assessment) reprezintă Programul pentru Evaluarea

Educatie - Stiinta 07-05-2025 14:30

Cluj: USAMV îi învață pe elevi despre biotehnologii în artă, falsuri alimentare, comportamentul și bunăstarea animalelor

Reprezentanții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca îi vor învăța pe elevi despre biotehnologii în artă, falsuri alimentare, biotopul acvacol, comportamentul și bunăstarea animalelor sau viața albinelor și a viermilor de mătase, în cadrul unui eveniment care va fi organizat pe 10 mai, cu denumirea 'Green

Educatie - Stiinta 07-05-2025 11:43

Universitatea din București organizează primul FestivALL dedicat elevilor, în perioada 9 - 10 mai

Universitatea din București (UB) va organiza, în perioada 9 - 10 mai 2025, primul FestivALL UB dedicat elevilor care își doresc să descopere viața de student în București, eveniment care va avea loc în Grădina Botanică 'Dimitrie Brandza'. 'Primul FestivALL UB va transforma Grădina Botanică a Universității di

Educatie - Stiinta 06-05-2025 18:26

Mureș: Parteneri din zece țări, la un eveniment universitar dedicat impulsionării economiei circulare în regiunea Dunării

Parteneri din zece țări au participat, marți, la Târgu Mureș, la conferința internațională 'Saltul digital în economia circulară: deblocarea potențialului pentru o regiune a Dunării mai ecologice', dedicată impulsionării economiei circulare în regiunea Dunării prin digitalizare și inovare.