Forțele armate ale NATO nu sunt pregătite pentru un război cu drone, avertizează un comandant din #Ucraina

Forțele armate ale NATO nu sunt pregătite pentru un război modern cu drone, a avertizat comandantul militar responsabil de sistemele fără pilot ale Ucrainei, la trei ani de la debutul conflictului cu Rusia în care părțile încearcă să-și asigure fiecare un avantaj tehnologic, relatează miercuri agenția Reuters.
Kievul se străduiește să se mențină înaintea inamicului, utilizând inteligența artificială, desfășurând mai multe drone terestre și testând lasere pentru a doborî vehiculele aeriene fără pilot rusești, a declarat colonelul Vadim Suharevski, șeful recent createlor forțe de sisteme fără pilot ale Ucrainei.
Într-o discuție cu Reuters în biroul său nou amenajat, a cărui locație a dorit să rămână confidențială, Suharevski a vorbit despre progresele și obstacolele care au marcat evoluția războiului cu drone de la începutul invaziei în 2022, precum și modul în care au schimbat aceste echipamente doctrinele de război existente.
'Din ceea ce văd și aud, nicio armată NATO nu este pregătită să reziste cascadei dronelor', a declarat Suharevski, notând că NATO ar trebui să recunoască avantajul economic al dronelor, care adesea costă mult mai puțin de construit decât armamentul convențional necesar pentru a le doborî.
'E matematică elementară. Cât costă o rachetă care doboară o (dronă) Shahed (rusească)? Și cât costă desfășurarea unei nave, a unui avion și a unui sistem de apărare aeriană pentru a trage în ea?', a spus el.
Dronele cu rază lungă de acțiune pot costa doar câteva mii de dolari pentru cele mai simple modele, deși se estimează că dronele de atac Shahed costă câteva zeci de mii. Rachetele de interceptare ale apărării aeriene au de obicei un preț cu șase sau șapte cifre în dolari americani și multe țări dețin doar stocuri limitate, ceea ce face utilizarea lor extrem de neeconomică.
Comentariile responsabilului ucrainean vin în contextul în care unii membri NATO din Europa își sporesc cheltuielile pentru apărare pentru a se pregăti de război, în cazul în care conflictul din Ucraina s-ar prelungi sau ar escalada. Cu sprijinul SUA pentru Ucraina și Europa pus sub semnul întrebării, aceste eforturi s-au intensificat.
După invazia rusă din Ucraina din 2022, utilizarea dronelor a cunoscut o extindere majoră.
Ucraina spune că a produs 2,2 milioane de drone de mici dimensiuni First Person View (FPV) și 100.000 de drone mai mari, cu rază lungă de acțiune, în 2024. Rusia a estimat anterior că urma să producă 1,4 milioane de drone FPV, în același an.
'În acest moment, chiar și comandantul șef al forțelor armate ale Ucrainei spune că mai mult de 60% dintre ținte sunt distruse de drone', a notat Suharevski. 'Singura întrebare este cum va evolua tactica utilizării lor și, în continuare, aspectul tehnologic.'
Câmp de luptă în evoluție
Atacurile rusești, în care sunt folosite adesea peste o sută de drone, au devenit un fapt obișnuit în Ucraina. La ele sunt folosite un amestec de drone de atac Shahed proiectate în Iran și modele 'de momeală' mult mai ieftine, care să consume stocurile limitate de rachete de apărare aeriană ale Ucrainei.
Ucraina a folosit camionete echipate cu mitraliere și aviație militară pentru a doborî mai eficient dronele, iar Kievul lucrează la alte opțiuni, cum ar fi utilizarea de drone FPV interceptoare și arme cu laser.
Ucraina a doborât cu succes drone cu aripi fixe în cursul unor teste cu laser, a menționat Suharevski, adăugând că scopul urmărit este desfășurarea de sisteme laser în luptă, dar nu a specificat un calendar.
El a explicat că unitățile sale folosesc în prezent o dronă navă-mamă care poate transporta două drone FPV până la 70 de kilometri, înainte de a le lansa și de a acționa ca stație-releu pentru comunicații.
Suharevski a estimat că există mii de vehicule terestre fără pilot care operează pe linia frontului, ceea ce înseamnă că e nevoie de mai puțini soldați în zonele periculoase pentru logistică sau luptă.
Pe câmpul de luptă, amândouă părțile s-au angajat într-un război electronic extins, încercând să bruieze semnalele de legătură cu dronele și făcând inoperabile dronele tradiționale. Acest lucru a dus la înmulțirea dronelor care folosesc ghidajul automat, drona fiind direcționată către țintă cu ajutorul inteligenței artificiale, după ce pilotul selectează ținta prin camera dronei. Totuși, a notat responsabilul militar ucrainean, decizia de a lovi o țintă trebuie luată de un om și nu de IA.
Suharevski crede că cel puțin jumătate dintre unitățile de drone din prima linie din Ucraina folosesc acum astfel de sisteme într-o oarecare măsură și că majoritatea dronelor de luptă vor ajunge în cele din urmă să folosească acest sistem.
El a recunoscut pe de altă parte că Ucraina nu poate satisface pe deplin cererea de muniție a unităților de drone de atac, aceasta fiind de obicei furnizată separat, dar nu a oferit detalii suplimentare, menționând că unele unități au început să-și producă propria muniție.
'Dacă nu ar fi fost dronele, totul ar fi mult mai rău. Dronele ne permit să dăm un răspuns asimetric (când) inamicul este mai mare, mai puternic și la atac', a conchis responsabilul ucrainean. AGERPRES/(AS - redactor: Mihaela Toth, editor: Florin Ștefan, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Papa Francisc și-a petrecut ultima zi lucrând, în pofida ordinelor medicilor
După ce a petrecut mai mult de cinci săptămâni în spital din cauza unei pneumonii duble, medicii i-au spus Papei Francisc că are nevoie de două luni de odihnă - dar liderul celor 1,4 miliarde de catolici din lume a continuat să lucreze până la sfârșit, relatează Reuters. În Duminica Paștelui, cu o zi înainte
VIDEO Trump ordonă arborarea drapelelor în bernă, în onoarea Papei Francisc, 'un om bun'
Donald Trump a ordonat luni ca drapelele americane să fie arborate în bernă pe clădirile publice din întreaga țară în semn de omagiu adus Papei Francisc, pe care l-a descris drept un 'om bun' care 'a muncit din greu', transmite France Presse. 'El a iubit lumea. Este o onoare să fac acest lucru', a decl
Discuții privind conflictul din #Ucraina: Zelenski anunță că reprezentanți ucraineni se vor afla miercuri la Londra
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni că reprezentanți ucraineni se vor afla miercuri la Londra pentru discuții menite să asigure o 'încetare necondiționată a focului' cu Rusia și apoi o 'pace reală și durabilă', relatează AFP. 'Miercuri, reprezentanții noștri vor fi la Londra. Ucraina, Regatul Unit
Luptele din #Ucraina s-au reluat după armistițiul de Paște, dar Moscova e deschisă la inițiative de pace, spune Putin
Luptele din Ucraina s-au reluat după armistițiul de Paște, a declarat luni președintele rus Vladimir Putin, adăugând că Moscova este deschisă oricăror inițiative de pace și se așteaptă la o atitudine similară din partea Kievului, relatează Reuters. Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de mii de atacuri și încălcarea încetări
Mașinăria de comunicare a Vaticanului, la turație maximă pentru a anunța lumii decesul Papei
Mașina de comunicare a Vaticanului s-a pus în mișcare luni, după moartea subită a Papei Francisc, răspândind treptat vestea în multe limbi ale lumii, inclusiv vietnameză și bantu, și schimbând imaginea sa pe internet, transmite EFE. ''Osservatore Romano'', ziarul oficial al Sfântului Scaun care ser
Din Africa în America Latină, lideri din toată lumea îi aduc omagii Papei Francisc
Lideri din întreaga lume au continuat luni să-i aducă omagii Papei Francisc, decedat în dimineața zilei la Vatican, la vârsta de 88 de ani, transmit agențiile internaționale d
Vaticanul, statul condus de Papă
Vaticanul este cel mai mic stat din lume și scena conclavului care îl va alege pe succesorul lui Francisc, decedat luni, este alcătuit din două entități juridice, Guvernoratul Cetății Vat
Donald Trump și Joe Biden îi aduc un omagiu Papei Francisc
Președintele american Donald Trump i-a adus un omagiu Papei Francisc, decedat luni dimineața, transmițând un scurt mesaj în memoria sa pe rețeaua Truth Social, informează Reuters și
Moartea papei Francisc: Șapte zile de doliu în Argentina, unde Jorge Bergoglio nu s-a mai întors
Guvernul argentinian a anunțat luni că va decreta șapte zile de doliu în semn de omagiu față de papa Francisc, pe numele său real Jorge Bergoglio, decedat în cursul dimineții, relatează EFE. ''Președintele națiunii va decreta șapte zile de doliu pentru moartea Sfântului Părinte'',
Amprenta geopolitică a lui Francisc: punți dincolo de Occident (EFE)
Papa Francisc, care a murit luni la vârsta de 88 de ani, a fost cel care a redirecționat puternicul aparat diplomatic al Vaticanului către sudul și estul lumii, bătând la uși noi și până atunci închise, precum China comunistă sau lumea arabă, comentează EFE. Bergoglio, primul papă latino-american și neeuropean din istor
Moartea papei Francisc: Spania decretează trei zile de doliu (guvern)
Spania a decretat trei zile de doliu oficial după moartea papei Francisc, a anunțat luni ministrul președinției, justiției și relațiilor parlamentare Felix Bolanos, potrivit AFP.
Moartea papei Francisc: Omagiu unanim al liderilor din lumea întreagă
Lideri din lumea întreagă au adus un omagiu unanim papei Francisc după anunțul făcut luni de Vatican privind decesul Suveranului Pontif la vârsta de 88 de ani.
NATO elogiază ''dedicarea pentru pace'' a papei Francisc, iar premierul italian mărturisește că s-a bucurat de prietenia sa
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a deplâns luni moartea Papei Francisc și a subliniat ''dedicarea acestuia pentru pace'', potrivit EFE. '
Decesul Papei Francisc/ Funeralii în termen de nouă zile, conclav în termen de o lună
Înmormântarea Papei Francisc va avea loc peste nouă zile, iar conclavul pentru alegerea succesorului său peste o lună, a anunțat Vaticanul după decesul acestuia, luni, la vârsta de 88 de ani, transmite agenția italiană de presă ANSA. Șocul, neîncrederea și durerea au predominat printre credincioșii care se adunau deja l
Moartea papei: Uniunea Europeană omagiază un om ''al iubirii pentru cei mai nevoiași''
Liderii instituțiilor UE au adus un omagiu luni papei Francisc, ''simțului său al egalității și iubirii sale atât de pure pentru cei mai nevoiași'', potrivit cuvintelor pr