Forțele armate ale NATO nu sunt pregătite pentru un război cu drone, avertizează un comandant din #Ucraina

Forțele armate ale NATO nu sunt pregătite pentru un război modern cu drone, a avertizat comandantul militar responsabil de sistemele fără pilot ale Ucrainei, la trei ani de la debutul conflictului cu Rusia în care părțile încearcă să-și asigure fiecare un avantaj tehnologic, relatează miercuri agenția Reuters.
Kievul se străduiește să se mențină înaintea inamicului, utilizând inteligența artificială, desfășurând mai multe drone terestre și testând lasere pentru a doborî vehiculele aeriene fără pilot rusești, a declarat colonelul Vadim Suharevski, șeful recent createlor forțe de sisteme fără pilot ale Ucrainei.
Într-o discuție cu Reuters în biroul său nou amenajat, a cărui locație a dorit să rămână confidențială, Suharevski a vorbit despre progresele și obstacolele care au marcat evoluția războiului cu drone de la începutul invaziei în 2022, precum și modul în care au schimbat aceste echipamente doctrinele de război existente.
'Din ceea ce văd și aud, nicio armată NATO nu este pregătită să reziste cascadei dronelor', a declarat Suharevski, notând că NATO ar trebui să recunoască avantajul economic al dronelor, care adesea costă mult mai puțin de construit decât armamentul convențional necesar pentru a le doborî.
'E matematică elementară. Cât costă o rachetă care doboară o (dronă) Shahed (rusească)? Și cât costă desfășurarea unei nave, a unui avion și a unui sistem de apărare aeriană pentru a trage în ea?', a spus el.
Dronele cu rază lungă de acțiune pot costa doar câteva mii de dolari pentru cele mai simple modele, deși se estimează că dronele de atac Shahed costă câteva zeci de mii. Rachetele de interceptare ale apărării aeriene au de obicei un preț cu șase sau șapte cifre în dolari americani și multe țări dețin doar stocuri limitate, ceea ce face utilizarea lor extrem de neeconomică.
Comentariile responsabilului ucrainean vin în contextul în care unii membri NATO din Europa își sporesc cheltuielile pentru apărare pentru a se pregăti de război, în cazul în care conflictul din Ucraina s-ar prelungi sau ar escalada. Cu sprijinul SUA pentru Ucraina și Europa pus sub semnul întrebării, aceste eforturi s-au intensificat.
După invazia rusă din Ucraina din 2022, utilizarea dronelor a cunoscut o extindere majoră.
Ucraina spune că a produs 2,2 milioane de drone de mici dimensiuni First Person View (FPV) și 100.000 de drone mai mari, cu rază lungă de acțiune, în 2024. Rusia a estimat anterior că urma să producă 1,4 milioane de drone FPV, în același an.
'În acest moment, chiar și comandantul șef al forțelor armate ale Ucrainei spune că mai mult de 60% dintre ținte sunt distruse de drone', a notat Suharevski. 'Singura întrebare este cum va evolua tactica utilizării lor și, în continuare, aspectul tehnologic.'
Câmp de luptă în evoluție
Atacurile rusești, în care sunt folosite adesea peste o sută de drone, au devenit un fapt obișnuit în Ucraina. La ele sunt folosite un amestec de drone de atac Shahed proiectate în Iran și modele 'de momeală' mult mai ieftine, care să consume stocurile limitate de rachete de apărare aeriană ale Ucrainei.
Ucraina a folosit camionete echipate cu mitraliere și aviație militară pentru a doborî mai eficient dronele, iar Kievul lucrează la alte opțiuni, cum ar fi utilizarea de drone FPV interceptoare și arme cu laser.
Ucraina a doborât cu succes drone cu aripi fixe în cursul unor teste cu laser, a menționat Suharevski, adăugând că scopul urmărit este desfășurarea de sisteme laser în luptă, dar nu a specificat un calendar.
El a explicat că unitățile sale folosesc în prezent o dronă navă-mamă care poate transporta două drone FPV până la 70 de kilometri, înainte de a le lansa și de a acționa ca stație-releu pentru comunicații.
Suharevski a estimat că există mii de vehicule terestre fără pilot care operează pe linia frontului, ceea ce înseamnă că e nevoie de mai puțini soldați în zonele periculoase pentru logistică sau luptă.
Pe câmpul de luptă, amândouă părțile s-au angajat într-un război electronic extins, încercând să bruieze semnalele de legătură cu dronele și făcând inoperabile dronele tradiționale. Acest lucru a dus la înmulțirea dronelor care folosesc ghidajul automat, drona fiind direcționată către țintă cu ajutorul inteligenței artificiale, după ce pilotul selectează ținta prin camera dronei. Totuși, a notat responsabilul militar ucrainean, decizia de a lovi o țintă trebuie luată de un om și nu de IA.
Suharevski crede că cel puțin jumătate dintre unitățile de drone din prima linie din Ucraina folosesc acum astfel de sisteme într-o oarecare măsură și că majoritatea dronelor de luptă vor ajunge în cele din urmă să folosească acest sistem.
El a recunoscut pe de altă parte că Ucraina nu poate satisface pe deplin cererea de muniție a unităților de drone de atac, aceasta fiind de obicei furnizată separat, dar nu a oferit detalii suplimentare, menționând că unele unități au început să-și producă propria muniție.
'Dacă nu ar fi fost dronele, totul ar fi mult mai rău. Dronele ne permit să dăm un răspuns asimetric (când) inamicul este mai mare, mai puternic și la atac', a conchis responsabilul ucrainean. AGERPRES/(AS - redactor: Mihaela Toth, editor: Florin Ștefan, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
O fundație umanitară anunță că intenționează să distribuie ajutoare în Gaza până la sfârșitul lunii mai
Fundația umanitară din Gaza (GHF) a anunțat miercuri că intenționează să înceapă distribuirea de ajutoare în Fâșia Gaza până la sfârșitul lunii mai, relatează AFP. Aceasta survine după 'discuții cu oficiali israelieni care vizează permiterea furnizării unui ajutor tranzitoriu către Gaza', a indicat fundați
Gaza: Foști ostatici cer premierului Netanyahu și președintelui Trump un acord pentru eliberarea tuturor ostaticilor
Peste 65 de persoane eliberate după ce au fost răpite în atacurile din 7 octombrie 2023 i-au cerut miercuri premierului israelian Benjamin Netanyahu și președintelui american Donald Trump să găsească o soluție negociată pentru a obține eliberarea tuturor ostaticilor încă deținuți în Gaza, relatează AFP. 'Numai revenirea i
Negocieri la Istanbul: Kremlinul prezintă delegația, fără Putin
Kremlinul a anunțat miercuri membrii delegației care se vor deplasa joi la Istanbul pentru negocieri directe cu ucrainenii, fără a menționa numele președintelui Vladimir Putin, care a fost invitat să se deplaseze acolo de omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP. Delegația rusă va fi condusă de consilierul prezidențial Vladimir
#Ucraina este pregatită pentru 'orice formă de negocieri' pentru a pune capăt războiului (Zelenski)
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că este pregătit pentru 'orice formă de negocieri' pentru a pune capăt războiului cu Rusia și a afirmat că va decide asupra 'măsurilor care trebuie luate' atunci când va ști cine va reprezenta Moscova la discuțiile prevăzute joi la Istanbul, relatează AFP. '
Investiție militară de 38 de miliarde de dolari convenită în timpul vizitei lui Trump în Qatar
SUA și Qatar au semnat miercuri un memorandum pentru o 'potențială investiție' de 38 de miliarde de dolari în capacități de apărare și securitate maritimă pentru statul din Golf, înțelegere care include costuri comune pentru baza aeriană Al Udeid, cea mai mare bază militară americană în Orientul Mijlociu, relatează agenția EFE.
Lituania impune sancțiuni împotriva liderului politic al sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik
Lituania a anunțat miercuri că a impus sancțiuni împotriva liderului politic al sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik, căutat de justiția din țara sa, unde este acuzat că a încălcat Constituția, informează AFP. Ministerul Afacerilor Externe lituanian a explicat pentru AFP într-un comunicat că aceste măsuri au fost luate de
Austriacul Johannes Hahn, desemnat emisar special al Comisiei Europene pentru problema cipriotă
Comisia Europeană l-a desemnat miercuri pe fostul comisar european Johannes Hahn drept emisar special al executivului comunitar pentru problema cipriotă, relatează Politico. Hahn, fost comisar european din partea Austriei, va fi subordonat direct președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. El va contribui la procesul de soluționare a
Consiliul Europei inițiază crearea unui tribunal special pentru #Ucraina care va încerca să îi judece pe ruși
Consiliul Europei a lansat miercuri procesul de creare a unui așa-numit Tribunal Special pentru Ucraina, care urmărește judecarea responsabililor ruși pentru invazia lansată în 2022, relatează agenția EFE. Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, care și-a desfășurat reuniunea anuală la Luxemburg, l-a însărcinat pe secretarul
Israel-Hamas/Șefa guvernului italian Giorgia Meloni denunță situația umanitară 'nejustificabilă' din Gaza
Șefa guvernului italian Giorgia Meloni a estimat miercuri că situația umanitară din Fâșia Gaza este 'tot mai dramatică și nejustificabilă', într-un discurs susținut în fața deputaților, informează AFP. Evocând discuții 'adesea dificile' cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, Meloni a reiterat
Germania: Co-lidera extremei drepte, Alice Weidel, critică prestația noului cancelar
Co-lidera partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Alice Weidel, l-a descris miercuri pe noul cancelar Friedrich Merz drept un lider de tipul ''a doua opțiune'', transmite DPA. ''Vulnerabilitatea și instabilitatea sunt semnalele trimise de startul nostru istoric fals. Sunteți un cancelar de tipul
Libia: Ministerul Apărării anunță o încetare a focului după ciocniri violente între miliții rivale la Tripoli
Ministerul libian al Apărării a anunțat miercuri o încetare a focului după ciocniri violente între miliții rivale în capitala Tripoli, transmite dpa. Potrivit ministerului, forțe de securitate neutre au fost desfășurate în zone cheie, într-un efort de a limita violențele și a restabili ordinea. Guve
Negocierea păcii în Ucraina nu va fi ușoară; ONU e decisă să ofere părților tot sprijinul, inclusiv o misiune de pace (Guterres)
Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a atenționat miercuri că negocierea unei păci juste în Ucraina nu va fi 'o muncă ușoară', asigurând că ONU va oferi celor două părți orice fel de sprijin asupra căruia pot conveni, inclusiv o misiune de menținere a păcii, transmite EFE. O încetare a focului tre
Qatarul a comandat 160 de avioane Boeing în valoare de 200 de miliarde de dolari, 'un record', anunță Trump
Compania aeriană Qatar Airways a făcut o comandă de 160 de avioane în valoare totală de 200 de miliarde de dolari de la compania Boeing, a anunțat miercuri președintele american Donald Trump, în vizită oficială în Qatar, a doua etapă a turneului său în Golf, informează AFP și Reuters. 'Este cea mai importantă comand
Grupuri din Parlamentul European salută decizia judiciară referitoare la afacerea SMS-urilor privind vaccinurile anti-COVID
Grupurile Verzilor și Stângii din Parlamentul European au salutat miercuri verdictul prin care Tribunalul General al Uniunii Europene a anulat decizia prin care Comisia Europeană (CE) a respins cererea cotidianului american The New York Times de acces la schimbul de mesaje dintre președinta CE, Ursula von der Leyen, și directorul general al companiei Pfizer, Al
Menținerea păcii: Ministrul de externe german atenționează că eventuala retragere a finanțării americane ar fi dificil de acoperit
Țările nu vor fi capabile să acopere diferența apărută în cazul în care Statele Unite își retrag finanțarea pentru misiunea de pace a ONU, a susținut miercuri noul ministru de externe german Johann Wadephul, transmite Reuters. ''Nu vom putea fi integral capabili să acoperim diferența dacă SUA se retrag din finanțarea