VIDEO Gorghiu: Dacă vrei să conduci, nu consumi droguri; în caz contrar, legiuitorul e obligat să intervină ferm și necondiționat

Deputata PNL Alina Gorghiu a subliniat, marți, în cadrul dezbaterii legislative ''Fără droguri la volan'', necesitatea înăspririi pedepselor în cazul persoanelor care se urcă la volan sub influența substanțelor psihoactive, pe fondul creșterii ''enorme'' a numărului de infracțiuni rutiere grave, în 2023 înregistrându-se 3.700 de astfel de fapte la nivel național, potrivit unui raport al Agenției Naționale Antidrog (ANA).
''Această soluție pe care inițiatorii o propun astăzi respectă practica judiciară (...). Să nu fie o portiță acest proiect pentru legalizarea drogurilor și nici toleranță față de droguri (...). Dacă vrei să conduci, nu consumi droguri. Dacă te hotărăști să consumi droguri sau substanțe psihoactive, nu urci la volan. În considerarea acestui proiect de lege, participanții la trafic vor ști foarte limpede, înainte să acționeze în vreun fel, dacă legea penală incriminează sau nu fapta lor (...). Legiuitorul este obligat să folosească această intervenție și interdicție, fermă și necondiționată, datorită pericolului extrem pe care îl reprezintă conducerea vehiculului sub influența substanțelor psihoactive - numărul mare și în continuă creștere de accidente grave'', a transmis Gorghiu.
Declarația a fost făcută la dezbaterea organizată la Senat de inițiatorii propunerii legislative ''Fără droguri la volan'', care prevede modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, în sensul incriminării, în conformitate cu standardele din statele Uniunii Europene, a consumului de substanțe cu efecte psihoactive înaintea conducerii vehiculelor pe drumurile publice.
Potrivit deputatei liberale, raportul publicat de ANA evidențiază că a crescut ''enorm'', în ultimii ani, numărul de infracțiuni provocate de șoferii aflați sub influența drogurilor.
''A crescut, în ultimii ani, numărul de infracțiuni la regimul conducerii unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive. În 2007 am avut două cazuri, în 2016 s-a ajuns la 100 de cazuri de conducere a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive. În 2018 ajunsesem la 729 de cazuri, în 2021 am ajuns la 1.535, în 2022 la 3.242 de cazuri, iar în cursul anului 2023 au fost constatate 3.700 de infracțiuni la regimul producerii de infracțiuni sub influența consumului substanțelor psihoactive'', a precizat Gorghiu.
În opinia sa, posibilitatea ca incriminarea unor astfel de fapte să depindă de o expertiză ar reprezenta o ''încălcare flagrantă a principiului legalității''.
''O astfel de abordare ar reprezenta o încălcare flagrantă a principiului legalității (...). Sigur că există situații de excepție, din diferite motive, în anumite dosare. În aceste situații, există soluții legale la îndemâna magistraților și pot fi aplicate aceste soluții deja folosite în practică. În schimb, soluția cu care absolut sunt de acord și pe care trebuie să o avem în vedere - în sensul că deturnarea sensului legii nu reprezintă o soluție (...). Această propunere legislativă aduce acest element de noutate, prins în proiectul de lege, este să se renunțe la prezența substanțelor psihoactive în sânge. În schimb, proba de sânge este cea mai potrivită pentru a se putea stabili, așa cum spun toți specialiștii, poate conduce la stabilirea existenței sau nu a substanțelor psihoactive'', a punctat Gorghiu.
Deputata liberală a respins 'legendele urbane' potrivit cărora sunt oameni la pușcărie pentru că au luat nurofen.
''A fost o întreagă campanie de dezinformare și de manipulare, continuă și în momentul în care avem această dezbatere, și anume că la pușcărie sunt oameni care au consumat nurofen. Nu există nicio persoană în pușcărie care să fi consumat nurofen la volan. Avem date oficiale de la penitenciare, avem toată statistica. La ce servesc aceste legende urbane, pe care avem obligația toți oamenii responsabili să le demontăm? Pe cine servesc ele? Discuția nu este în niciun caz despre medicamente, este vorba despre siguranța participanților la trafic'', a conchis Gorghiu.
La dezbatere participă senatori și deputați, reprezentanți ai instituțiilor interesate, medici cu diverse specializări, psihologi, reprezentanți ai DIICOT, ai Uniunii Naționale a Barourilor din România, alți specialiști și experți.
Pe 30 ianuarie, la Senat, ca primă Cameră sesizată, a fost depusă o inițiativă legislativă care prevede că un șofer a comis o infracțiune atunci când în sângele său a fost depistată o substanță psihoactivă. Propunerea legislativă de modificare a Codului penal a fost inițiată de mai mulți parlamentari, printre care Alina Gorghiu, Robert Cazanciuc, Cristian Niculescu-Țâgârlaș și Daniel Fenechiu.
În expunerea de motive a propunerii legislative se arată că ''legiuitorul a considerat, dintotdeauna, gravă conduita persoanei care conduce autovehiculul ulterior consumului de substanțe psihoactive, indiferent de cantitatea consumată sau de concentrația depistată în organism, având în vedere efectele pe care astfel de substanțe le produc asupra organismului. De aceea, pe fondul creșterii consumului de droguri, e necesară mărirea limitelor de pedeapsă de la 2 la 7 ani pentru a descuraja conducerea sub efectul unor droguri sau substanțe cu efecte psihoactive''.
În prezent, Codul penal pedepsește conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă. AGERPRES/(A, AS - redactor: Sorinel Peneș, editor: Florin Marin, editori online: Irina Giurgiu, Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministerul Dezvoltării: 1,7 miliarde de lei, pentru proiecte finanțate prin Programul 'Anghel Saligny'
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a virat 1.698.806.825 lei în vederea decontării facturilor pentru 852 de obiective finanțate prin Programul Național de Investiții 'Anghel Saligny'. Proiectele vizează reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere, a rețelelor de alimentare cu apă, a sist
Consultări Cotroceni/Tanasă: Nu putem gira un simulacru de dialog al cărui scop e consolidarea unei noi trădări naționale
Reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) nu se vor prezenta la consultările convocate de președintele Nicușor Dan, miercuri, la Palatul Cotroceni, dacă șeful statului nu își cere scuze public pentru 'afirmațiile părtinitoare și profund nedemocratice făcute în timpul campaniei electorale', a transmis purtătorul de cuvânt a
Moșteanu (USR): Discuția despre ministere e prematură; România are nevoie de soluții, nu de cosmetizări
Uniunea Salvați România (USR) va transmite în cadrul discuțiilor de miercuri cu președintele Nicușor Dan că este pregătită să participe la formarea unui guvern 'stabil, credibil și reformist'. În contextul crizei fiscale, România are nevoie 'de soluții, nu de cosmetizări', a declarat liderul deputaților
Parlament/ Proiectul referitor la pensiile private - avizat favorabil de Comisia comună pentru aderarea la OCDE
Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru sprijinirea procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a dat, marți, un aviz favorabil proiectului de lege privind aprobarea OUG nr. 26/2025 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor private.
Senat/ Întrevedere Ilie Bolojan - Michael Dickerson (Ambasada SUA); Parteneriatul strategic - pe agenda discuțiilor
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, s-a întâlnit, marți, cu Michael Dickerson, însărcinat cu afaceri ad interim al Ambasadei SUA la București, discuțiile concentrându-se pe întărirea Parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite, cu accent pe cooperarea în domeniul apărării și promovarea valorilor democratice &i
Kelemen Hunor: Să renunți la 'Anghel Saligny' înseamnă să renunți la investiții în comunități mici și mijlocii
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat marți că nu ar renunța la Programul național de investiții 'Anghel Saligny', pentru că ar însemna să se renunțe la investițiile în comunitățile mici și mijlocii. 'Să renunți la 'Anghel Saligny' înseamnă să renunți la investiții în comunități mici și mijlo
Consultări Cotroceni/ Kelemen Hunor: Avem un mandat larg, deschis; discuția va fi pe situația economică
Mandatul delegației UDMR la consultările de la Palatul Cotroceni programate miercuri este unul larg, deschis, discuțiile urmând să se axeze pe situația economică, a afirmat liderul Uniunii, Kelemen Hunor, care crede că până la data de 14 iunie ar trebuie să avem un nou guvern. 'Avem un mandat larg, deschis, să discutăm despre c
Consultări Cotroceni/ Manole: PSD nu e în momentul în care discută despre funcții; se discută despre proiecte, opinii
Partidul Social Democrat nu este în momentul în care discută despre oameni și funcții în guvern, dar este partidul care crede că reprezentarea parlamentară pe care o are din votul cetățenilor trebuie să se regăsească echitabil și într-o eventuală guvernare, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al partidului, Florin Manole.
Dominic Fritz: Nu ne agățăm de posturi; pentru USR e important ca agenda de reforme să fie implementată
Președintele interimar al USR, Dominic Fritz, a evidențiat importanța implementării reformelor enunțate de șeful statului, Nicușor Dan, luni, după depunerea jurământului de învestitură și și-a exprimat susținerea ca Ilie Bolojan să fie prim-ministru. Dominic Fritz s-a întâlnit cu Ilie Bolojan, marți, la Senat.
Președintele Nicușor Dan a convocat miercuri consultări informale cu partidele privind situația economică și politică a țării
Președintele Nicușor Dan va avea în cursul zilei de miercuri, la Palatul Cotroceni, o rundă de consultări informale cu partidele și formațiunile politice parlamentare. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale transmis marți AGERPRES, consultările au fost inițiate în temeiul prevederilor articolului 80 alineatul (2) d
Dăianu: Deficitul - ca o cangrenă; nu se rezolvă prin tăiere de cheltuieli, nu putem evita unele creșteri de taxe și impozite
Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a declarat, marți, că deficitul bugetar este 'ca o cangrenă pentru trupul economiei și societății românești' și este o iluzie că o corecție a sa se poate face numai pe partea de cheltuieli, menționând că nu se pot evita unele creșteri de taxe și impozite. 'Orice modalitate
Nicușor Dan - convorbire cu președinta CE; a subliniat angajamentul României față de o Uniune Europeană puternică și sigură
Președintele Nicușor Dan a discutat marți la telefon cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ocazie cu care șeful statului a subliniat angajamentul României față de o Uniune Europeană puternică și sigură. 'În această dimineață, am avut o conversație telefonică cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Ley
Veștea: Toate partidele proeuropene trebuie să se regăsească în structura guvernamentală; Bolojan - prima șansă ca premier
Secretarul general al PNL, Adrian Veștea, consideră că toate partidele proeuropene trebuie să se regăsească în structura guvernamentală, iar cei de 'bună credință' trebuie să aibă 'flexibilitate' și 'deschidere' pentru un program comun de guvernare. 'Toate partidele proeuropene trebuie să se regăsească î
Ministerul Dezvoltării a virat peste 191 de milioane lei pentru obiective finanțate prin PNRR
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a decontat facturi în valoare totală de 191.001.472,30 de lei pentru 189 de obiective realizate prin componentele C 5 - Valul renovării, C10 - Fondul local și C15 - Educație, din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat, marți, ministrul Cseke Attila.
Președintele - discuții cu ministrul Proiectelor Europene și cel al Dezvoltării pe tema deficitului bugetar
Președintele Nicușor Dan a anunțat că marți va avea întâlniri de lucru cu ministrul Proiectelor Europene și cu cel al Dezvoltării pentru a vedea care este ritmul real al investițiilor, pornind de la tema deficitului bugetar. 'Pe parcursul zilei de azi o să mă întâlnesc cu domnul Boloș, cu domnul Cseke, cu conducerea