Ce material militar american pentru #Ucraina ar fi greu de înlocuit de către europeni? (experți pentru AFP)

O înghețare prelungită a ajutorului militar american către Ucraina ar avea un impact puternic asupra unor domenii în care europenii întâmpină greutăți în a compensa deficitul, dar situația este mai puțin tensionată în altele, cum sunt obuzele, potrivit mai multor experți intervievați marți de AFP.
Statele Unite ale Americii au furnizat singure aproape jumătate din valoarea ajutorului militar acordat Ucrainei din 2022 până în 2024, potrivit institutului german Kiel Institute.
O parte a fost deja livrată, dar în confruntarea cu forțele ruse, dacă nimic nu se schimbă, ''în mai-iunie, fără ajutoare noi, va fi complicat'' pentru ucraineni, estimează o sursă militară europeană pentru AFP.
''Având în vedere ceea ce a fost livrat, ce avem și ce producem, putem susține efortul timp de cel puțin șase luni fără a schimba în mod semnificativ caracterul războiului'', a apreciat pentru AFP analistul ucrainean Volodimir Fesenko.
''În ecuația unui conflict de uzură, sacrifici fie oameni, fie teren, fie muniție. Dacă ți se taie muniția, fie te retragi, fie sacrifici oameni'', rezumă Yohann Michel, cercetător la Universitatea Lyon-3.
Iată patru zone militare care ar putea fi afectate de suspendarea ajutorului american, potrivit AFP.
Apărare antiaeriană
Ucraina este în mod regulat ținta unor tiruri de rachete și drone asupra centrelor sale urbane sau a infrastructurii sale. Aceste atacuri masive supun la efort maxim apărarea ucraineană și o obligă să folosească numeroase muniții.
Foto: (c) RITCHIE B TONGO / EPA
Pentru apărarea mai departe de linia frontului, Ucraina dispune în special de șapte sisteme american Patriot (furnizate de Statele Unite, Germania, România) și două SAMP/T europene puse la dispoziție de Roma și Paris pentru a efectua interceptări la mare altitudine. Kievul are, de asemenea, propriile capacități și a primit și alte sisteme pentru distanțe inferioare.
(Sistemele) ''Patriot sunt foarte importante pentru a ne proteja orașele, nu trupele. Așa că Trump îl va ajuta pe Putin să omoare civili'', denunță cercetătorul ucrainean Mihailo Samus, directorul New Geopolitics Research Network, un think tank din Kiev.
''Pentru Patriot, ca și pentru toate sistemele americane, există două probleme, cea a muniției și cea a pieselor pentru a le întreține'', rezumă Leo Peria-Peigne, de la centrul de cercetare francez Ifri. ''Pentru piese, vom putea să cumpărăm de la americani și să le dăm ucrainenilor sau americanii vor obiecta? Nu știm''.
Pentru munițiile Patriot, Germania construiește prima fabrică în afara Statelor Unite, dar producția nu este de așteptat să înceapă înainte de 2027.
Europa ar avea dificultăți în a compensa orice scădere a activității Patriot. ''Europa are într-adevăr lacune în acest domeniu. SAMP/T sunt foarte bune, dar nu foarte mobile, și sunt produse în număr prea mic, producția ar trebui crescută, chiar dacă înseamnă a face acest lucru în altă parte decât în Franța și Italia'', apreciază Michel. Dar va lua timp: ''procesul ar fi trebuit să fie lansat acum doi ani!'', afirmă Leo Peria-Peigne.
''Una dintre modalitățile de compensare ar fi furnizarea mai multor avioane de vânătoare pentru interceptarea aer-aer și pentru a respinge bombardierele rusești care atacă Ucraina'', adaugă Yohann Michel. Europenii au donat deja F16 și Mirage 2000-5 și dispun de marja necesară pentru a-și crește eforturile în acest domeniu, potrivit acestuia.
Lovituri în profunzime
Fiind capabil să atingă ținte mult în spatele liniei frontului, echipamentul american este crucial, cu rachetele suprafață ATACMS lansate de Himars. Washington a donat circa 40.
''Sunt între singurele platforme din Europa'', notează Michel. ''Cei care le au par reticenți să renunțe la ele, cum sunt grecii'', subliniază Peria-Peigne.
Fotot: (c) Eloisa Lopez / REUTERS
''Există sisteme cehești, dar sunt inferioare. Europenii ar trebui să-și dezvolte rapid propriul sistem, sau, în caz contrar, să cumpere sisteme de la sud-coreeni'', mai sugerează Michel.
Există și posibilitatea unor lovituri în profunzime lansate din aer, caz în care ''există în esență mijloace europene și ucrainene'', remarcă Samus. Este cazul rachetelor franceze Scalp sau Storm Shadow britanice. ''Problema este că nu e deloc sigur că au mai fost alte comenzi lansate după cele care au fost deja donate'', avertizează Peria-Peigne.
Obuze de artilerie și sistem antitanc
Aici, europenii sunt mai bine poziționați. ''La antitanc, ucrainenii au dezvoltat probabil cel mai mult propriile soluții. Rachetele precum celebrele Javelin donate de Statele Unite se completează bine cu sistemele de drone FPV'', afirmă Michel.
Pentru artilerie, ''Europa a realizat o creștere reală a capacității de producție, iar Ucraina se află într-o poziție mai puțin proastă'', subliniază Peria-Peigne.
Foto: (c) Inna Varenytsia / REUTERS
În Europa, producția și livrările de obuze către Ucraina s-au accelerat, iar UE se așteaptă ca producția de obuze de 155 mm să ajungă la 1,5 milioane de unități în 2025, mai mult decât cele 1,2 milioane produse în Statele Unite.
Informații
Statele Unite sunt esențiale în acest domeniu crucial, cu sateliții, avioanele sau dronele lor care colectează informații, precum și pentru procesarea acestora.
''Este foarte important pentru noi să primim în continuare imagini prin satelit'', subliniază Fesenko.
Foto: (c) Inna Varenytsia / REUTERS
''Europenii au instrumente, dar nu sunt deloc de aceeași amploare și multe depind integral de Statele Unite în acest domeniu'', conchide Michel. AGERPRES/(AS - redactor: Mihaela Toth, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Papa Francisc și-a petrecut ultima zi lucrând, în pofida ordinelor medicilor
După ce a petrecut mai mult de cinci săptămâni în spital din cauza unei pneumonii duble, medicii i-au spus Papei Francisc că are nevoie de două luni de odihnă - dar liderul celor 1,4 miliarde de catolici din lume a continuat să lucreze până la sfârșit, relatează Reuters. În Duminica Paștelui, cu o zi înainte
VIDEO Trump ordonă arborarea drapelelor în bernă, în onoarea Papei Francisc, 'un om bun'
Donald Trump a ordonat luni ca drapelele americane să fie arborate în bernă pe clădirile publice din întreaga țară în semn de omagiu adus Papei Francisc, pe care l-a descris drept un 'om bun' care 'a muncit din greu', transmite France Presse. 'El a iubit lumea. Este o onoare să fac acest lucru', a decl
Discuții privind conflictul din #Ucraina: Zelenski anunță că reprezentanți ucraineni se vor afla miercuri la Londra
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni că reprezentanți ucraineni se vor afla miercuri la Londra pentru discuții menite să asigure o 'încetare necondiționată a focului' cu Rusia și apoi o 'pace reală și durabilă', relatează AFP. 'Miercuri, reprezentanții noștri vor fi la Londra. Ucraina, Regatul Unit
Luptele din #Ucraina s-au reluat după armistițiul de Paște, dar Moscova e deschisă la inițiative de pace, spune Putin
Luptele din Ucraina s-au reluat după armistițiul de Paște, a declarat luni președintele rus Vladimir Putin, adăugând că Moscova este deschisă oricăror inițiative de pace și se așteaptă la o atitudine similară din partea Kievului, relatează Reuters. Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de mii de atacuri și încălcarea încetări
Mașinăria de comunicare a Vaticanului, la turație maximă pentru a anunța lumii decesul Papei
Mașina de comunicare a Vaticanului s-a pus în mișcare luni, după moartea subită a Papei Francisc, răspândind treptat vestea în multe limbi ale lumii, inclusiv vietnameză și bantu, și schimbând imaginea sa pe internet, transmite EFE. ''Osservatore Romano'', ziarul oficial al Sfântului Scaun care ser
Din Africa în America Latină, lideri din toată lumea îi aduc omagii Papei Francisc
Lideri din întreaga lume au continuat luni să-i aducă omagii Papei Francisc, decedat în dimineața zilei la Vatican, la vârsta de 88 de ani, transmit agențiile internaționale d
Vaticanul, statul condus de Papă
Vaticanul este cel mai mic stat din lume și scena conclavului care îl va alege pe succesorul lui Francisc, decedat luni, este alcătuit din două entități juridice, Guvernoratul Cetății Vat
Donald Trump și Joe Biden îi aduc un omagiu Papei Francisc
Președintele american Donald Trump i-a adus un omagiu Papei Francisc, decedat luni dimineața, transmițând un scurt mesaj în memoria sa pe rețeaua Truth Social, informează Reuters și
Moartea papei Francisc: Șapte zile de doliu în Argentina, unde Jorge Bergoglio nu s-a mai întors
Guvernul argentinian a anunțat luni că va decreta șapte zile de doliu în semn de omagiu față de papa Francisc, pe numele său real Jorge Bergoglio, decedat în cursul dimineții, relatează EFE. ''Președintele națiunii va decreta șapte zile de doliu pentru moartea Sfântului Părinte'',
Amprenta geopolitică a lui Francisc: punți dincolo de Occident (EFE)
Papa Francisc, care a murit luni la vârsta de 88 de ani, a fost cel care a redirecționat puternicul aparat diplomatic al Vaticanului către sudul și estul lumii, bătând la uși noi și până atunci închise, precum China comunistă sau lumea arabă, comentează EFE. Bergoglio, primul papă latino-american și neeuropean din istor
Moartea papei Francisc: Spania decretează trei zile de doliu (guvern)
Spania a decretat trei zile de doliu oficial după moartea papei Francisc, a anunțat luni ministrul președinției, justiției și relațiilor parlamentare Felix Bolanos, potrivit AFP.
Moartea papei Francisc: Omagiu unanim al liderilor din lumea întreagă
Lideri din lumea întreagă au adus un omagiu unanim papei Francisc după anunțul făcut luni de Vatican privind decesul Suveranului Pontif la vârsta de 88 de ani.
NATO elogiază ''dedicarea pentru pace'' a papei Francisc, iar premierul italian mărturisește că s-a bucurat de prietenia sa
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a deplâns luni moartea Papei Francisc și a subliniat ''dedicarea acestuia pentru pace'', potrivit EFE. '
Decesul Papei Francisc/ Funeralii în termen de nouă zile, conclav în termen de o lună
Înmormântarea Papei Francisc va avea loc peste nouă zile, iar conclavul pentru alegerea succesorului său peste o lună, a anunțat Vaticanul după decesul acestuia, luni, la vârsta de 88 de ani, transmite agenția italiană de presă ANSA. Șocul, neîncrederea și durerea au predominat printre credincioșii care se adunau deja l
Moartea papei: Uniunea Europeană omagiază un om ''al iubirii pentru cei mai nevoiași''
Liderii instituțiilor UE au adus un omagiu luni papei Francisc, ''simțului său al egalității și iubirii sale atât de pure pentru cei mai nevoiași'', potrivit cuvintelor pr