Ce material militar american pentru #Ucraina ar fi greu de înlocuit de către europeni? (experți pentru AFP)

O înghețare prelungită a ajutorului militar american către Ucraina ar avea un impact puternic asupra unor domenii în care europenii întâmpină greutăți în a compensa deficitul, dar situația este mai puțin tensionată în altele, cum sunt obuzele, potrivit mai multor experți intervievați marți de AFP.
Statele Unite ale Americii au furnizat singure aproape jumătate din valoarea ajutorului militar acordat Ucrainei din 2022 până în 2024, potrivit institutului german Kiel Institute.
O parte a fost deja livrată, dar în confruntarea cu forțele ruse, dacă nimic nu se schimbă, ''în mai-iunie, fără ajutoare noi, va fi complicat'' pentru ucraineni, estimează o sursă militară europeană pentru AFP.
''Având în vedere ceea ce a fost livrat, ce avem și ce producem, putem susține efortul timp de cel puțin șase luni fără a schimba în mod semnificativ caracterul războiului'', a apreciat pentru AFP analistul ucrainean Volodimir Fesenko.
''În ecuația unui conflict de uzură, sacrifici fie oameni, fie teren, fie muniție. Dacă ți se taie muniția, fie te retragi, fie sacrifici oameni'', rezumă Yohann Michel, cercetător la Universitatea Lyon-3.
Iată patru zone militare care ar putea fi afectate de suspendarea ajutorului american, potrivit AFP.
Apărare antiaeriană
Ucraina este în mod regulat ținta unor tiruri de rachete și drone asupra centrelor sale urbane sau a infrastructurii sale. Aceste atacuri masive supun la efort maxim apărarea ucraineană și o obligă să folosească numeroase muniții.
Foto: (c) RITCHIE B TONGO / EPA
Pentru apărarea mai departe de linia frontului, Ucraina dispune în special de șapte sisteme american Patriot (furnizate de Statele Unite, Germania, România) și două SAMP/T europene puse la dispoziție de Roma și Paris pentru a efectua interceptări la mare altitudine. Kievul are, de asemenea, propriile capacități și a primit și alte sisteme pentru distanțe inferioare.
(Sistemele) ''Patriot sunt foarte importante pentru a ne proteja orașele, nu trupele. Așa că Trump îl va ajuta pe Putin să omoare civili'', denunță cercetătorul ucrainean Mihailo Samus, directorul New Geopolitics Research Network, un think tank din Kiev.
''Pentru Patriot, ca și pentru toate sistemele americane, există două probleme, cea a muniției și cea a pieselor pentru a le întreține'', rezumă Leo Peria-Peigne, de la centrul de cercetare francez Ifri. ''Pentru piese, vom putea să cumpărăm de la americani și să le dăm ucrainenilor sau americanii vor obiecta? Nu știm''.
Pentru munițiile Patriot, Germania construiește prima fabrică în afara Statelor Unite, dar producția nu este de așteptat să înceapă înainte de 2027.
Europa ar avea dificultăți în a compensa orice scădere a activității Patriot. ''Europa are într-adevăr lacune în acest domeniu. SAMP/T sunt foarte bune, dar nu foarte mobile, și sunt produse în număr prea mic, producția ar trebui crescută, chiar dacă înseamnă a face acest lucru în altă parte decât în Franța și Italia'', apreciază Michel. Dar va lua timp: ''procesul ar fi trebuit să fie lansat acum doi ani!'', afirmă Leo Peria-Peigne.
''Una dintre modalitățile de compensare ar fi furnizarea mai multor avioane de vânătoare pentru interceptarea aer-aer și pentru a respinge bombardierele rusești care atacă Ucraina'', adaugă Yohann Michel. Europenii au donat deja F16 și Mirage 2000-5 și dispun de marja necesară pentru a-și crește eforturile în acest domeniu, potrivit acestuia.
Lovituri în profunzime
Fiind capabil să atingă ținte mult în spatele liniei frontului, echipamentul american este crucial, cu rachetele suprafață ATACMS lansate de Himars. Washington a donat circa 40.
''Sunt între singurele platforme din Europa'', notează Michel. ''Cei care le au par reticenți să renunțe la ele, cum sunt grecii'', subliniază Peria-Peigne.
Fotot: (c) Eloisa Lopez / REUTERS
''Există sisteme cehești, dar sunt inferioare. Europenii ar trebui să-și dezvolte rapid propriul sistem, sau, în caz contrar, să cumpere sisteme de la sud-coreeni'', mai sugerează Michel.
Există și posibilitatea unor lovituri în profunzime lansate din aer, caz în care ''există în esență mijloace europene și ucrainene'', remarcă Samus. Este cazul rachetelor franceze Scalp sau Storm Shadow britanice. ''Problema este că nu e deloc sigur că au mai fost alte comenzi lansate după cele care au fost deja donate'', avertizează Peria-Peigne.
Obuze de artilerie și sistem antitanc
Aici, europenii sunt mai bine poziționați. ''La antitanc, ucrainenii au dezvoltat probabil cel mai mult propriile soluții. Rachetele precum celebrele Javelin donate de Statele Unite se completează bine cu sistemele de drone FPV'', afirmă Michel.
Pentru artilerie, ''Europa a realizat o creștere reală a capacității de producție, iar Ucraina se află într-o poziție mai puțin proastă'', subliniază Peria-Peigne.
Foto: (c) Inna Varenytsia / REUTERS
În Europa, producția și livrările de obuze către Ucraina s-au accelerat, iar UE se așteaptă ca producția de obuze de 155 mm să ajungă la 1,5 milioane de unități în 2025, mai mult decât cele 1,2 milioane produse în Statele Unite.
Informații
Statele Unite sunt esențiale în acest domeniu crucial, cu sateliții, avioanele sau dronele lor care colectează informații, precum și pentru procesarea acestora.
''Este foarte important pentru noi să primim în continuare imagini prin satelit'', subliniază Fesenko.
Foto: (c) Inna Varenytsia / REUTERS
''Europenii au instrumente, dar nu sunt deloc de aceeași amploare și multe depind integral de Statele Unite în acest domeniu'', conchide Michel. AGERPRES/(AS - redactor: Mihaela Toth, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
China suspendă unele măsuri netarifare luate împotriva unor entități americane după 'armistițiul' tarifar
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri seară suspendarea temporară a unora din măsurile netarifare luate împotriva a 17 entități americane pe care le adăugase pe lista entităților nesigure în aprilie și a 28 de entități adăugate pe lista de control al exporturilor, transmite joi EFE. Potrivit ministerului, suspendarea v
O fundație umanitară anunță că intenționează să distribuie ajutoare în Gaza până la sfârșitul lunii mai
Fundația umanitară din Gaza (GHF) a anunțat miercuri că intenționează să înceapă distribuirea de ajutoare în Fâșia Gaza până la sfârșitul lunii mai, relatează AFP. Aceasta survine după 'discuții cu oficiali israelieni care vizează permiterea furnizării unui ajutor tranzitoriu către Gaza', a indicat fundați
Gaza: Foști ostatici cer premierului Netanyahu și președintelui Trump un acord pentru eliberarea tuturor ostaticilor
Peste 65 de persoane eliberate după ce au fost răpite în atacurile din 7 octombrie 2023 i-au cerut miercuri premierului israelian Benjamin Netanyahu și președintelui american Donald Trump să găsească o soluție negociată pentru a obține eliberarea tuturor ostaticilor încă deținuți în Gaza, relatează AFP. 'Numai revenirea i
Negocieri la Istanbul: Kremlinul prezintă delegația, fără Putin
Kremlinul a anunțat miercuri membrii delegației care se vor deplasa joi la Istanbul pentru negocieri directe cu ucrainenii, fără a menționa numele președintelui Vladimir Putin, care a fost invitat să se deplaseze acolo de omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP. Delegația rusă va fi condusă de consilierul prezidențial Vladimir
#Ucraina este pregatită pentru 'orice formă de negocieri' pentru a pune capăt războiului (Zelenski)
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că este pregătit pentru 'orice formă de negocieri' pentru a pune capăt războiului cu Rusia și a afirmat că va decide asupra 'măsurilor care trebuie luate' atunci când va ști cine va reprezenta Moscova la discuțiile prevăzute joi la Istanbul, relatează AFP. '
Investiție militară de 38 de miliarde de dolari convenită în timpul vizitei lui Trump în Qatar
SUA și Qatar au semnat miercuri un memorandum pentru o 'potențială investiție' de 38 de miliarde de dolari în capacități de apărare și securitate maritimă pentru statul din Golf, înțelegere care include costuri comune pentru baza aeriană Al Udeid, cea mai mare bază militară americană în Orientul Mijlociu, relatează agenția EFE.
Lituania impune sancțiuni împotriva liderului politic al sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik
Lituania a anunțat miercuri că a impus sancțiuni împotriva liderului politic al sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik, căutat de justiția din țara sa, unde este acuzat că a încălcat Constituția, informează AFP. Ministerul Afacerilor Externe lituanian a explicat pentru AFP într-un comunicat că aceste măsuri au fost luate de
Austriacul Johannes Hahn, desemnat emisar special al Comisiei Europene pentru problema cipriotă
Comisia Europeană l-a desemnat miercuri pe fostul comisar european Johannes Hahn drept emisar special al executivului comunitar pentru problema cipriotă, relatează Politico. Hahn, fost comisar european din partea Austriei, va fi subordonat direct președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. El va contribui la procesul de soluționare a
Consiliul Europei inițiază crearea unui tribunal special pentru #Ucraina care va încerca să îi judece pe ruși
Consiliul Europei a lansat miercuri procesul de creare a unui așa-numit Tribunal Special pentru Ucraina, care urmărește judecarea responsabililor ruși pentru invazia lansată în 2022, relatează agenția EFE. Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, care și-a desfășurat reuniunea anuală la Luxemburg, l-a însărcinat pe secretarul
Israel-Hamas/Șefa guvernului italian Giorgia Meloni denunță situația umanitară 'nejustificabilă' din Gaza
Șefa guvernului italian Giorgia Meloni a estimat miercuri că situația umanitară din Fâșia Gaza este 'tot mai dramatică și nejustificabilă', într-un discurs susținut în fața deputaților, informează AFP. Evocând discuții 'adesea dificile' cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, Meloni a reiterat
Germania: Co-lidera extremei drepte, Alice Weidel, critică prestația noului cancelar
Co-lidera partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Alice Weidel, l-a descris miercuri pe noul cancelar Friedrich Merz drept un lider de tipul ''a doua opțiune'', transmite DPA. ''Vulnerabilitatea și instabilitatea sunt semnalele trimise de startul nostru istoric fals. Sunteți un cancelar de tipul
Libia: Ministerul Apărării anunță o încetare a focului după ciocniri violente între miliții rivale la Tripoli
Ministerul libian al Apărării a anunțat miercuri o încetare a focului după ciocniri violente între miliții rivale în capitala Tripoli, transmite dpa. Potrivit ministerului, forțe de securitate neutre au fost desfășurate în zone cheie, într-un efort de a limita violențele și a restabili ordinea. Guve
Negocierea păcii în Ucraina nu va fi ușoară; ONU e decisă să ofere părților tot sprijinul, inclusiv o misiune de pace (Guterres)
Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a atenționat miercuri că negocierea unei păci juste în Ucraina nu va fi 'o muncă ușoară', asigurând că ONU va oferi celor două părți orice fel de sprijin asupra căruia pot conveni, inclusiv o misiune de menținere a păcii, transmite EFE. O încetare a focului tre
Qatarul a comandat 160 de avioane Boeing în valoare de 200 de miliarde de dolari, 'un record', anunță Trump
Compania aeriană Qatar Airways a făcut o comandă de 160 de avioane în valoare totală de 200 de miliarde de dolari de la compania Boeing, a anunțat miercuri președintele american Donald Trump, în vizită oficială în Qatar, a doua etapă a turneului său în Golf, informează AFP și Reuters. 'Este cea mai importantă comand
Grupuri din Parlamentul European salută decizia judiciară referitoare la afacerea SMS-urilor privind vaccinurile anti-COVID
Grupurile Verzilor și Stângii din Parlamentul European au salutat miercuri verdictul prin care Tribunalul General al Uniunii Europene a anulat decizia prin care Comisia Europeană (CE) a respins cererea cotidianului american The New York Times de acces la schimbul de mesaje dintre președinta CE, Ursula von der Leyen, și directorul general al companiei Pfizer, Al