Românii vor cumpăra flori de peste 32,5 milioane de euro, în perioada 1 - 8 martie (analiză)

Zilele de 1-8 martie reprezintă vârful vânzărilor pentru majoritatea florarilor din România, iar pentru acest an sunt estimate vânzări de peste 32,5 milioane de euro, potrivit unei analize realizate de compania de consultanță Frames.
'La un preț mediu de 80 de lei, dacă măcar jumătate dintre doamne și domnișoare vor primi un buchet de flori în această perioadă, un simplu calcul arată că vor fi vândute peste 2 milioane de buchete de flori, vânzările înregistrate de florari urmând să depășească 162,5 milioane de lei, adică 32,5 milioane de euro', se arată în analiza citată.
Cele mai vândute flori în această perioadă sunt cele de primăvară, în special zambilele și freziile, dar 2025 ar putea aduce un interes mai mare al românilor și pentru trandafiri și ghiocei.
Potrivit datelor INS, numărul femeilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 ani depășea, la nivelul anului 2023, 4.063.000 persoane - 41,4% din totalul populației feminine. Estimarea ia în calcul că la oraș se vând peste 90% din flori.
'Față de anii trecuți, prețul mediu al unui buchet de flori a crescut semnificativ, de la 40 de lei în 2020 la 80 de lei în acest an. Există, bineînțeles, și buchete mai ieftine, mai ales de ghiocei și zambile, dar și buchete și aranjamente florare care costă sute de lei și care sunt vândute de firmele specializate'', arată analiza Frames.
Valoarea vânzărilor de flori de 1 și 8 martie este similară cu cea de anul trecut, în condițiile în care scăderea puterii de cumpărare va determina foarte mulți clienți să opteze pentru buchete de flori mai ieftine.
Cu toate acestea, piața florilor din România ar putea atinge un record istoric, în acest an, de peste 3,5 miliarde de lei, pe fondul creșterii semnificative a vânzărilor și a diversificării afacerilor din acest sector.
'Asistăm la o maturizare a pieței de flori și plante ornamentale din România. Ofertele s-au diversificat foarte mult, florile fiind vândute acum în cantități semnificative și în hipermarketuri. Și nu vorbim doar de buchete de flori ci mai ales de plante ornamentale, care înregistrează un trend pozitiv în vânzările tuturor magazinelor. Altfel spus, pentru mulți dintre români, să dețină în casă cel puțin o plantă ornamentală a devenit un obicei plăcut, în ton cu schimbările de percepție și mai ales de comportament de consum', afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames, în comunicatul transmis AGERPRES.
Datele statistice de la Registrul Comerțului și Ministerul Finanțelor arată că numărul firmelor s-a triplat din 2021 până în prezent, de la 3.111 firme la 9.067 în prezent.
'Afacerile acestora au crescut exponențial, de la 2,2 miliarde în 2021 la 2,87 miliarde lei în 2023. În 2025, datele preliminare indică faptul că, pe fondul inflației, a diversificării ofertei și mai ales a creșterii consumului, business-ul va atinge borna de 3,5 miliarde de lei. Spre comparație, cu 10 ani în urmă, afacerile companiilor de profil abia depășeau 401 milioane lei. Și profitabilitatea sectorului a crescut semnificativ, de la 29 milioane lei în 2014 la 207,3 milioane lei în 2023. În 2025, analiștii Frames se așteaptă la un profit de peste 300 milioane de lei', relevă analiza Frames.
Cele peste 9.000 de firme înregistrate în prezent angajează mai mult de 6.000 de persoane, un nivel dublu față de acum 10 ani.
Potrivit sursei citate, cele mai multe firme specializate se află în București (1.722), Ilfov (429), Cluj (413), Iași (344) și Constanța (336).
Printre cei mai importanți jucători din sectorul comerțului cu flori și alte plante se află Diva Sol SRL (300,2 milioane lei cifra de afaceri în 2023), Agroland Business System SA (245,5 mil.lei), Pet Network Europe SRL (126,7 mil.lei) și Spic Agro SRL (70 milioane lei)
'Dincolo de marii importatori de flori, cei mai mulți pe filiera olandeză, marea majoritate a firmelor din sectorul florilor din România fac parte din zona de microîntreprinderi și firme mici, cu o medie de 2 angajați, o cifră de afaceri de 964.000 de lei (medie) și un profit de 150.000 lei (mediu). Marea majoritate a firmelor din acest domeniu sunt microîntreprinderi, cu putere financiară redusă și care activează în zona de comercializare cu amănuntul a florilor. Sunt firmele care au chioșcuri la colțul străzii sau care dețin mici spații comerciale. Pentru multe dintre acestea, luna martie reprezintă vârful vânzărilor, generând, bineînțeles, și cel mai mare profit'', potrivit analizei.
În ceea ce privește tendințele, de 1 și 8 martie, cele mai vândute flori sunt cele de primăvară, în special zambilele și freziile, dar 2025 ar putea aduce însă un interes mai mare al românilor pentru trandafiri și ghiocei. Trandafirii pentru că oferta este mai mare ca oricând iar prețul a rămas relativ stabil, iar ghioceii pentru că au un preț mic și, în contextul valului de ninsori din februarie, reprezintă un simbol relevant al venirii primăverii, menționează autorul analizei.
'Cum vremea a fost nefavorabilă, probabil florile din import se vor afla în prim-plan, pentru că, la unele sortimente au ajuns să fie mai ieftine decât alternativa din producția locală. Mulți producători români sunt afectați puternic de creșterile costurilor logistice, gazele, energia electrică cu care încălzesc serele dar și transportul fiind mai scumpe decât anul trecut. Din păcate, pe fondul creșterii costurilor cu serele, mulți dintre producători au renunțat și au trecut în zona comerțului cu flori de import''', a afirmat Negrescu.
Dincolo de aceste tendințe, la fel ca în anii trecuți, există o cerere semnificativă de buchete speciale, însoțite de cadouri, care sunt comercializate în special pe internet.
'Ofertele online de flori și cadouri sunt în prim-plan, dezvoltarea serviciilor de curierat rapid și de plată cu cardul, inclusiv în rate fără dobândă, impulsionând semnificativ această nișă de piață în mediul urban'', concluzionează analiza.
Analiza Frames privind business-ul din piața florilor din România a fost realizată pe baza datelor financiare comunicate de companiile având codurile CAEN 4622 (comerțul cu ridicata al florilor și al plantelor) și 4776 (comerțul cu amănuntul al florilor, plantelor și semințelor) la Ministerul Finanțelor pentru anul 2023, datelor statistice privind dinamica firmelor de la Registrul Comerțului și informațiilor de la Institutul Național de Statistică.
Estimările privind vânzările de 1 și 8 Martie din 2025 aparțin Frames și au fost realizate pornind de la discuțiile cu companiile din sector.
Analiza nu include datele financiare privind comerțul cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet (CAEN 4791), cultivarea altor plante din culturi nepermanente (0119) și comerțul cu amănuntul al bunurilor de ocazie vândute prin magazine (4779), considerând că acestea, având în vedere diversitatea produselor și a serviciilor, sunt de natură să prezinte o imagine distorsionată a pieței de flori din România. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Poșta Română a finalizat distribuirea pensiilor, cât și livrarea anticipată a prestațiilor sociale aferente lunii aprilie
Poșta Română a finalizat, înaintea Sărbătorilor de Paște, distribuirea prestațiilor sociale aferente lunii aprilie, operatorul precizând că a efectuat atât plata pensiilor, cât și livrarea anticipată a alocațiilor, indemnizațiilor și altor ajutoare sociale. Un sprijin suplimentar în această lună l-a reprezentat ajuto
Producția de gaze a scăzut cu aproape 2% în primele două luni; importurile s-au majorat cu 23% (INS)
Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele două luni din 2025, de 1,26 milioane tone echivalent petrol, cu 23.800 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,9%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primele două luni din acest an, import
Boloș anunță oportunități de finanțare din fonduri europene pentru sănătate publică, servicii sociale și microîntreprinderi
Cele mai importante oportunități de finanțare din fonduri europene acoperă domenii esențiale precum sănătate publică, servicii sociale și susținerea micilor afaceri locale, a anunțat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Nu lăsăm informația să se piardă: azi vă prezint cele mai importante oportunități de fin
CNS Cartel ALFA: Directiva privind salariul minim adecvat reprezintă un colac de salvare pentru milioane de lucrători
Peste 20 de milioane dintre cei mai slab plătiți lucrători din Uniunea Europeană ar putea beneficia de o creștere salarială dacă directiva privind salariul minim adecvat va fi pe deplin implementată în statele membre, susțin reprezentanții CNS 'Cartel ALFA'. 'Directiva privind salariul minim adecvat este o legislație deosebit
OIV: Producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024, ajungând la 3,7 milioane hectolitri
Din cauza condițiilor climatice dificile, grindină și secetă în perioade critice, producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 3,7 milioane hectolitri, aceasta fiind una dintre cele mai semnificative scăderi procentuale din Uniunea Europeană, arată cel mai recent raport publicat de Organizaț
ANPC va afectua controale la furnizorii de energie electrică, până la jumătatea lunii iunie
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va desfășura, timp de trei luni, acțiuni de control la nivel național pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale privind protecția consumatorilor în procesul de furnizare a energiei electrice. 'În perioada 17 aprilie - 16 iunie 2025, Auto
Iuliu Stocklosa a fost reales președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București
Adunarea Generală a membrilor Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) l-a reales, joi, în funcția de președinte pe Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat al CCIB, Iuliu Stocklosa a fondat, în 1990, compania East Electric, membră a CCIB încă de la înființare. East Electric activează în prin
Maramureșul și Bucovina sunt printre cele mai căutate destinații de către români pentru vacanța de Paște (platformă)
Maramureșul și Bucovina au fost printre cele mai căutate destinații de către turiștii români pentru vacanța de Paște, conform unui studiu realizat de o platformă de rezervări. 'Cu peisaje spectaculoase, tradiții și obiceiuri autentice, cele două regiuni din nordul țării continuă să atragă anual sute de turiști. Aproximativ 41% dintre
Ministerul Finanțelor a împrumutat joi aproape 720 de milioane lei de la bănci
Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 719,4 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Suma împrumutată prin emisiunea de certificate de trezorerie cu discont are maturitatea la 11 luni, iar randamentul mediu e
Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025 (studiu)
Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025, relevă un studiu realizat de EY România, care dezvăluie preferințele consumatorilor pentru cheltuielile legate de această perioadă, într-un context marcat de inflație ridicată și instabilitate economică. Potrivit EY România, sondajul evidențiază accentul pus
ANCOM: Platformele online foarte mari au obligația de a atenua riscurile sistemice asupra proceselor electorale
Furnizorii de platforme online și de motoare de căutare online foarte mari au obligația de a evalua și atenua riscurile sistemice identificate, precum diseminarea de conținut ilegal, efectele negative asupra exercitării drepturilor fundamentale și asupra discursului civic sau proceselor electorale, se arată într-un comunicat de presă al Autorității Naționale pentru Adm
ANPC: Cozonaci cu până la 21 de E-uri în marile lanțuri de magazine, compoziție înșelătoare și probleme la declarația nutrițională
Inspectorii pentru protecția consumatorilor au analizat cozonacii puși în vânzare în marile lanțuri de retail din România și atrag atenția asupra aditivării excesive, în condițiile în care au fost identificate până la 21 de E-uri, compoziției înșelătoare cu ingrediente ambigue și problemelor la declarația nutrițională.
Apele Române: Barajul Valea de Pești funcționează în parametri normali
Barajul Valea de Pești funcționează în parametri normali și nu există niciun pericol pentru populație sau infrastructură, a anunțat, joi, Administrația Națională 'Apele Române'. Potrivit instituției, toate măsurile necesare pentru menținerea siguranței în exploatare au fost deja implementate, iar structura barajului nu este afectată.
BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători, inspirate din tradițiile românești
Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani, propune un set de 10 sfaturi de educație financiară inspirate din tradițiile românești, care poate aduce în prim-plan esența Sărbătorilor de Paște: bucuria împărtășită, obiceiurile simple și alegerile cumpătate. Potrivit unui comunicat al băncii, remis AGERPRES, masa de Paște
ANAF: Prejudiciu de 2,5 milioane de lei, identificat la două societăți de transport alternativ de persoane din București
Inspectorii antifraudă au descoperit două societăți din București care desfășoară activitate de transport alternativ de persoane prin intermediul platformelor digitale și care au creat un prejudiciu la bugetul de stat de peste 2,5 milioane de lei, a anunțat, joi, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). 'Una dintre societăți a utilizat forța de mu