Indicele Democrației EIU 2024: Democrația în declin și întărirea autoritarismului la nivel global; România, retrogradată la 'regim hibrid'

Indicele Democrației pe anul 2024, calculat de revista The Economist (EIU) și făcut public joi, aruncă o lumină asupra tendințelor globale în ce privește democrația, constatând un declin al scorului total de la 5,23 în 2023 la 5,17 anul trecut (pe o scară de la 0-10).
În indicele elaborat de EIU, scorul României a fost coborât cu 0,46 puncte (de la 6,45 la 5,99) în 2024, astfel încât, în condițiile în care țara era deja plasată în partea de jos a categoriei statelor cu 'democrație deficientă', această scădere a fost suficientă pentru a conduce la retrogradarea sa în categoria 'regim hibrid'.
După un an plin de evenimente electorale în multe țări, reflectate și în indicele democrației, România a coborât 12 locuri, până pe poziția a 72-a, după o anulare controversată a alegerilor prezidențiale, care a aruncat țara în grupul 'regimurilor hibride', între Republica Moldova (6,04) și Papua Noua Guinee (5,97), notează raportul EIU.
Potrivit analiștilor, cetățenii români au răspuns cu un amestec de furie și ușurare la decizia Curții Constituționale de anulare a rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie și de a anula turul al doilea programat pe 8 decembrie.
Într-o hotărâre șubredă, fără a produce dovezi concrete în sprijinul deciziei sale, Curtea a susținut că o operațiune de influență străină pe rețelele sociale a influențat rezultatul scrutinului.
Primul tur a fost câștigat de doi candidați anti-mainstream, care i-au învins pe candidații partidelor de guvernământ, devenite extrem de nepopulare.
Decizia Curții de a anula alegerile, bazată pe rapoarte șubrede ale serviciilor de informații despre o interferență rusă în alegeri, este o măsură extraordinară, având în vedere că dovezile erau, în cel mai bun caz, discutabile, arată raportul EIU.
Afirmația potrivit căreia votanții outsiderului de dreapta Călin Georgescu au fost influențați pe scară largă de o campanie pe TikTok suferă în ce privește credibilitatea, mai ales având în vedere componența socială a susținătorilor lui Georgescu, mulți dintre ei fiind alegători mai în vârstă din mediul rural care își iau știrile de la televiziune (dominată de partidele de guvernământ), adaugă raportul.
Ulterior au apărut dovezi că unul din partidele de la guvernare, Partidul Național Liberal (PNL), a oferit finanțare pentru campania pe social media în sprijinul lui Georgescu, într-o manevră tactică ce s-a întors împotriva sa. Dezastrul nu va face decât să submineze și mai mult nivelurile de încredere extrem de scăzute ale cetățenilor în guvern și partidele politice.
Potrivit EIU, anularea alegerilor a afectat negativ scorul țării pentru proces electoral și pluralism (8,25), dar retrogradări la alte scoruri ar fi avut loc chiar și fără dezastrul de la sfârșitul anului.
Date din sondaje au confirmat că încrederea publicului în partide politice și guvern a coborât și mai mult în ultimul an, rezultând în câteva retrogradări ale scorurilor din categoria de funcționare a guvernului (5,36). În conformitate cu un exercițiu de evaluare globală comparativă, scorul României în ce privește prevalența corupției a fost de asemenea coborât.
Există riscul că scorul României ar putea coborî și mai mult în 2025, în funcție de cum va fi gestionată reluarea alegerilor prezidențiale și de ce altceva va apărea cu privire la baza inițială pentru anularea scrutinului.
Măsuri ale guvernului de a modifica regulile electorale referitoare la rețele sociale în alegeri și ale partidele de guvernământ de a contracara șansele de victorie ale unui candidat anti-sistem nu sunt de bun augur pentru sănătatea democrației în România, conchide raportul EIU.
La modul general, raportul EIU constată că scorul global al Indicelui Democrației a scăzut de la 5,52 în 2006 la un minim istoric de 5,17 în 2024, când 130 de state din total celor 167 analizate fie au înregistrat o scădere a scorului, fie nu au reușit nicio ameliorare.
Mai mult de o treime (39,2%) din populația lumii trăiește sub guvernări autoritare, 60 de țări fiind acum clasificate drept 'regimuri autoritare', o creștere cu unul față de indicele din 2023 și cu opt față de anul 2014.
Categoriile care au consemnat cea mai mare deteriorare începând din 2008 sunt libertățile civile (-1,00 pe o scară 0-10) și procesul electoral și pluralismul (-0,66). Cu toate acestea, scorul mediu global pentru participarea politică s-a îmbunătățit cu 0,74 între 2008 și 2024.
Europa de Vest are cel mai mare scor dintre toate regiunile, de 8,38, fiind singura care și-a îmbunătățit scorul general în 2024.
Scorul SUA a rămas neschimbat în 2024, Statele Unite continuând să fie clasificată 'democrație deficientă', ocupând locul al 28-lea.
Țările nordice (Norvegia, Islanda, Suedia, Finlanda și Danemarca) continuă să domine clasamentul Indicelui Democrației, ocupând cinci din primele șapte locuri, Noua Zeelandă fiind a doua, iar Elveția urcând pe locul 5.
Scorul Franței a scăzut imediat sub pragul de 8,00 necesar pentru a se califica drept 'democrație deplină', din cauza unei scăderi a scorului pentru funcționarea guvernului, astfel încât țara a fost retrogradată în categoria 'democrație deficientă' în 2024.
La fel s-a întâmplat cu Coreea de Sud, din cauza evenimentelor politice tumultuoase de la finalul lui 2024.
Scăderea scorului general al indicelui în 2024 a fost determinată de regrese în toate regiunile lumii, cu excepția Europei de Vest, al cărei scor mediu s-a îmbunătățit cu marja minimă de 0,01 puncte, și a Americii de Nord, al cărei scor a rămas constant. Celelalte cinci regiuni au înregistrat o scădere a scorului mediu al indicelui, cele mai mari regrese având loc în Orientul Mijlociu și Africa de Nord (-0,11), Asia și Australasia (-0,10), mai arată raportul EIU.AGERPRES/(AS - redactor: Irina Cristea, editor: Ionuț Mareș, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa
România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția
Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)
Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green
Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun
Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România
Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d
Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România
Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.
Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES
Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient
Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină
Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a
CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.
Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit
Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.
Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham
Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un
Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia
Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf
Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția
Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit
'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii
Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc
România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)
București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u
BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia
După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.