Ce se știe despre acordul ucraineano-american privind exploatarea resurselor minerale din #Ucraina (AFP)

Ucraina și SUA au convenit asupra unui acord cadru privind exploatarea resurselor minerale ucrainene, după îndelungi negocieri și o dispută publică între președinții american și ucrainean, Donald Trump și Volodimir Zelenski, care se vor întâlni vineri la Casa Albă pentru a-l semna, deși președintele ucrainean a sugerat că va încerca acolo să mai negocieze această înțelegere, în care nu a primit garanțiile de securitate cerute de Ucraina, consemnează miercuri AFP.
Detaliile acordului ce va oferi SUA un acces preferențial la resursele minerale ucrainene și sumele implicate sunt încă vagi, în timp ce Zelenski urmărește prin această înțelegere să obțină pentru Ucraina o protecție din partea SUA în fața unei eventuale agresiuni rusești în viitor, iar Trump să obțină din partea Ucrainei o compensație pentru ajutorul deja oferit acesteia în războiul cu Rusia. Totuși, resursele minerale ucrainene, inclusiv pământurile rare, râvnite de Trump sunt majoritatea dificil de exploatat, extracția lor necesită investiții considerabile sau se află în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.
Un fond comun
Președintele republican Trump a insistat că dorește compensații pentru ajutorul militar și economic oferit Ucrainei de administrația predecesorului său democrat Joe Biden în războiul cu Rusia, el estimând suma datorată de Kiev la 500 de miliarde de dolari, de aproximativ patru ori mai mult decât ajutorul de circa 120 de miliarde de dolari estimat de Institutul Kiel pentru Economie Mondială (IfW Kiel).
Estimările privind acest ajutor diferă în funcție de modul în care este evaluat costul armelor și munițiilor furnizate Ucrainei, mare parte a acestora fiind preluate direct din stocurile armatei americane, iar o parte a sumelor aprobate de Congresul american pentru ajutorul destinat Ucrainei este dedicată înlocuirii acestor echipamente, posibil la prețuri de achiziție mai mari decât cele cumpărate anterior. În orice caz, estimarea avansată de Trump este exagerată.
De partea sa, Zelenski susține că valoarea ajutorului american oferit țării sale în războiul cu Rusia nu ar depăși 100 de miliarde de dolari și a refuzat să semneze cu SUA un acord pentru care ar trebui să plătească apoi 'zece generații de ucraineni'.
În cele din urmă, noul acord nu mai face referire la o datorie a Ucrainei față de SUA, a declarat miercuri președintele ucrainean, precizând că veniturile rezultate din exploatarea mineralelor ucrainene vor fi depozitate într-un fond comun americano-ucrainean.
Ambiguitate asupra garanțiilor de securitate
Din perspectiva Kievului, o condiție cheie pentru a ceda către aliații săi din resursele sale minerale este obținerea de garanții de securitate care să descurajeze Rusia să mai atace vreodată Ucraina după un eventual acord de încetare a ostilităților.
Președintele Zelenski însuși a lansat ideea cedării parțiale a acestor resurse către aliații săi încă din octombrie, când și-a schițat un așa-numit 'plan de victorie' în războiul cu Rusia.
Ucraina consideră că cea mai bună garanție de securitate ar fi aderarea la NATO, scenariu respins de Washington pentru că ar face imposibil orice armistițiu sau acord de pace cu Rusia, care consideră un asemenea pas drept o 'linie roșie' și chiar menționează extinderea NATO printre cauzele acestui război.
În lipsa acestei aderări, Zelenski speră să afle vineri din partea lui Trump dacă SUA măcar vor continua ajutorul militar pentru Ucraina.
O altă cerere ucraineană privește trimiterea unei forțe de menținere a păcii, în cazul unui acord de încetare a focului cu Rusia. Statele Unite au transmis până în prezent că nu doresc să participe la o asemenea forță, acceptând în schimb o participare a statelor europene. Franța și Marea Britanie pledează insistent pentru trimiterea unor astfel de trupe europene în Ucraina, deși Rusia a precizat în repetate rânduri că nu este de acord.
Acordul privind exploatarea mineralelor ucrainene, în versiunea consultată acum de presă, include o referire la securitatea Ucrainei, dar fără garanții concrete. 'Guvernul Statelor Unite sprijină eforturile Ucrainei de a obține garanțiile de securitate necesare pentru stabilirea unei păci durabile', se menționează în text.
'Aceasta este o clauză generală care spune că Statele Unite vor investi într-o Ucraină suverană, stabilă și prosperă, că lucrează pentru o pace durabilă și că SUA sprijină eforturile pentru garantarea securității', a declarat un înalt oficial ucrainean pentru AFP.
Situația zăcămintelor
Evaluări generale arată că Ucraina deține aproximativ 5% din resursele minerale mondiale, dar cele pe care Donald Trump le râvnește se găsesc în mare parte în zăcăminte pentru care nu au fost inițiate lucrări de exploatare, sunt dificil de extras sau se află de facto sub control rusesc în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.
Din cele exploatate în prezent, Ucraina dispune în special de trei minerale strategice, respectiv mangan (al 8-lea producător mondial, conform World Mining Data), titan (al 11-lea) și grafit (al 14-lea). Cel din urmă este esențial pentru bateriile vehiculelor electrice și Ucraina concentrează '20% din resursele mondiale estimate' de grafit, notează Biroul Francez de Cercetări Geologice și Miniere (BRGM). Conform acestei surse, Ucraina este 'una dintre principalele țări din Europa în ceea ce privește potențialul' de exploatare a litiului, de asemenea esențial în producția bateriilor electrice.
Totuși, exploatarea acestor zăcăminte necesită investiții considerabile. Guvernul ucrainean însuși recunoaște că numai exploatarea zăcământului Novopoltavske din regiunea Zaporojie ar presupune o investiție de circa 300 de milioane de dolari. Acest sit, ce conține de asemenea rezerve de diferite pământuri rare și chiar de uraniu, se află însă într-o regiune ocupată de armata rusă.
Un alt exemplu este cel al zăcământului Cevtcenkivske, ce conține în special minereuri de litiu, tantal, niobiu și beriliu, care se află la mai puțin de zece kilometri de linia frontului, în sectorul din zona orașului Pokrovsk amenințat de înaintarea armatei ruse și unde se găsesc de asemenea singurele mine de cărbune cocsificabil ale Ucrainei, materie primă necesară industriei sale siderurgice.
Kremlinul a exclus până în prezent cedarea zonelor aflate sub controlul său. În schimb, președintele rus Vladimir Putin s-a declarat favorabil investițiilor americane în aceste teritorii ocupate.AGERPRES/(AS - redactor: Sorin Popescu, editor: Ionuț Mareș, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Apartamente papale au fost sigilate după moartea papei
Apartamentul Papei Francisc, atât cel din reședința sa de la Casa Santa Marta, cât și cel din Palatul Apostolic, pe care nu l-a folosit, au fost sigilate, așa cum cere tradiția, după decesul său, luni, la vârsta de 88 de ani, transmite EFE. Ritualul de sigilare este efectuat pentru a asigura siguranța tuturor documentelor și
Donald și Melania Trump vor participa la funeraliile Papei Francisc
Președintele american, Donald Trump, și prima doamnă Melania Trump se vor deplasa la Roma pentru a asista la funeraliile Papei Francisc, potrivit declarațiilor făcute luni chiar de președinte, transmite EFE. 'Melania și cu mine mergem la funeraliile Papei Francisc la Roma. Așteptăm cu nerăbdare să fim acolo!', a postat președintele pe
Prima congregație a cardinalilor pentru a organiza succesiunea Papei Francisc va avea loc marți
Vaticanul a început să aprobe primele numiri pentru a organiza succesiunea Papei Francisc, care a murit luni. Prima congregație a cardinalilor care vor gestiona procesul va avea loc marți, transmite EFE. După ritualul de confirmare a
Papa Francisc și-a petrecut ultima zi lucrând, în pofida ordinelor medicilor
După ce a petrecut mai mult de cinci săptămâni în spital din cauza unei pneumonii duble, medicii i-au spus Papei Francisc că are nevoie de două luni de odihnă - dar liderul celor 1,4 miliarde de catolici din lume a continuat să lucreze până la sfârșit, relatează Reuters. În Duminica Paștelui, cu o zi înainte
VIDEO Trump ordonă arborarea drapelelor în bernă, în onoarea Papei Francisc, 'un om bun'
Donald Trump a ordonat luni ca drapelele americane să fie arborate în bernă pe clădirile publice din întreaga țară în semn de omagiu adus Papei Francisc, pe care l-a descris drept un 'om bun' care 'a muncit din greu', transmite France Presse. 'El a iubit lumea. Este o onoare să fac acest lucru', a decl
Discuții privind conflictul din #Ucraina: Zelenski anunță că reprezentanți ucraineni se vor afla miercuri la Londra
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni că reprezentanți ucraineni se vor afla miercuri la Londra pentru discuții menite să asigure o 'încetare necondiționată a focului' cu Rusia și apoi o 'pace reală și durabilă', relatează AFP. 'Miercuri, reprezentanții noștri vor fi la Londra. Ucraina, Regatul Unit
Luptele din #Ucraina s-au reluat după armistițiul de Paște, dar Moscova e deschisă la inițiative de pace, spune Putin
Luptele din Ucraina s-au reluat după armistițiul de Paște, a declarat luni președintele rus Vladimir Putin, adăugând că Moscova este deschisă oricăror inițiative de pace și se așteaptă la o atitudine similară din partea Kievului, relatează Reuters. Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de mii de atacuri și încălcarea încetări
Mașinăria de comunicare a Vaticanului, la turație maximă pentru a anunța lumii decesul Papei
Mașina de comunicare a Vaticanului s-a pus în mișcare luni, după moartea subită a Papei Francisc, răspândind treptat vestea în multe limbi ale lumii, inclusiv vietnameză și bantu, și schimbând imaginea sa pe internet, transmite EFE. ''Osservatore Romano'', ziarul oficial al Sfântului Scaun care ser
Din Africa în America Latină, lideri din toată lumea îi aduc omagii Papei Francisc
Lideri din întreaga lume au continuat luni să-i aducă omagii Papei Francisc, decedat în dimineața zilei la Vatican, la vârsta de 88 de ani, transmit agențiile internaționale d
Vaticanul, statul condus de Papă
Vaticanul este cel mai mic stat din lume și scena conclavului care îl va alege pe succesorul lui Francisc, decedat luni, este alcătuit din două entități juridice, Guvernoratul Cetății Vat
Donald Trump și Joe Biden îi aduc un omagiu Papei Francisc
Președintele american Donald Trump i-a adus un omagiu Papei Francisc, decedat luni dimineața, transmițând un scurt mesaj în memoria sa pe rețeaua Truth Social, informează Reuters și
Moartea papei Francisc: Șapte zile de doliu în Argentina, unde Jorge Bergoglio nu s-a mai întors
Guvernul argentinian a anunțat luni că va decreta șapte zile de doliu în semn de omagiu față de papa Francisc, pe numele său real Jorge Bergoglio, decedat în cursul dimineții, relatează EFE. ''Președintele națiunii va decreta șapte zile de doliu pentru moartea Sfântului Părinte'',
Amprenta geopolitică a lui Francisc: punți dincolo de Occident (EFE)
Papa Francisc, care a murit luni la vârsta de 88 de ani, a fost cel care a redirecționat puternicul aparat diplomatic al Vaticanului către sudul și estul lumii, bătând la uși noi și până atunci închise, precum China comunistă sau lumea arabă, comentează EFE. Bergoglio, primul papă latino-american și neeuropean din istor
Moartea papei Francisc: Spania decretează trei zile de doliu (guvern)
Spania a decretat trei zile de doliu oficial după moartea papei Francisc, a anunțat luni ministrul președinției, justiției și relațiilor parlamentare Felix Bolanos, potrivit AFP.
Moartea papei Francisc: Omagiu unanim al liderilor din lumea întreagă
Lideri din lumea întreagă au adus un omagiu unanim papei Francisc după anunțul făcut luni de Vatican privind decesul Suveranului Pontif la vârsta de 88 de ani.