logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ce se știe despre acordul ucraineano-american privind exploatarea resurselor minerale din #Ucraina (AFP)

Imagine din galeria Agerpres

Ucraina și SUA au convenit asupra unui acord cadru privind exploatarea resurselor minerale ucrainene, după îndelungi negocieri și o dispută publică între președinții american și ucrainean, Donald Trump și Volodimir Zelenski, care se vor întâlni vineri la Casa Albă pentru a-l semna, deși președintele ucrainean a sugerat că va încerca acolo să mai negocieze această înțelegere, în care nu a primit garanțiile de securitate cerute de Ucraina, consemnează miercuri AFP.

Detaliile acordului ce va oferi SUA un acces preferențial la resursele minerale ucrainene și sumele implicate sunt încă vagi, în timp ce Zelenski urmărește prin această înțelegere să obțină pentru Ucraina o protecție din partea SUA în fața unei eventuale agresiuni rusești în viitor, iar Trump să obțină din partea Ucrainei o compensație pentru ajutorul deja oferit acesteia în războiul cu Rusia. Totuși, resursele minerale ucrainene, inclusiv pământurile rare, râvnite de Trump sunt majoritatea dificil de exploatat, extracția lor necesită investiții considerabile sau se află în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.

Un fond comun

Președintele republican Trump a insistat că dorește compensații pentru ajutorul militar și economic oferit Ucrainei de administrația predecesorului său democrat Joe Biden în războiul cu Rusia, el estimând suma datorată de Kiev la 500 de miliarde de dolari, de aproximativ patru ori mai mult decât ajutorul de circa 120 de miliarde de dolari estimat de Institutul Kiel pentru Economie Mondială (IfW Kiel).

Estimările privind acest ajutor diferă în funcție de modul în care este evaluat costul armelor și munițiilor furnizate Ucrainei, mare parte a acestora fiind preluate direct din stocurile armatei americane, iar o parte a sumelor aprobate de Congresul american pentru ajutorul destinat Ucrainei este dedicată înlocuirii acestor echipamente, posibil la prețuri de achiziție mai mari decât cele cumpărate anterior. În orice caz, estimarea avansată de Trump este exagerată.

De partea sa, Zelenski susține că valoarea ajutorului american oferit țării sale în războiul cu Rusia nu ar depăși 100 de miliarde de dolari și a refuzat să semneze cu SUA un acord pentru care ar trebui să plătească apoi 'zece generații de ucraineni'.

În cele din urmă, noul acord nu mai face referire la o datorie a Ucrainei față de SUA, a declarat miercuri președintele ucrainean, precizând că veniturile rezultate din exploatarea mineralelor ucrainene vor fi depozitate într-un fond comun americano-ucrainean.

Ambiguitate asupra garanțiilor de securitate

Din perspectiva Kievului, o condiție cheie pentru a ceda către aliații săi din resursele sale minerale este obținerea de garanții de securitate care să descurajeze Rusia să mai atace vreodată Ucraina după un eventual acord de încetare a ostilităților.

Președintele Zelenski însuși a lansat ideea cedării parțiale a acestor resurse către aliații săi încă din octombrie, când și-a schițat un așa-numit 'plan de victorie' în războiul cu Rusia.

Ucraina consideră că cea mai bună garanție de securitate ar fi aderarea la NATO, scenariu respins de Washington pentru că ar face imposibil orice armistițiu sau acord de pace cu Rusia, care consideră un asemenea pas drept o 'linie roșie' și chiar menționează extinderea NATO printre cauzele acestui război.

În lipsa acestei aderări, Zelenski speră să afle vineri din partea lui Trump dacă SUA măcar vor continua ajutorul militar pentru Ucraina.

O altă cerere ucraineană privește trimiterea unei forțe de menținere a păcii, în cazul unui acord de încetare a focului cu Rusia. Statele Unite au transmis până în prezent că nu doresc să participe la o asemenea forță, acceptând în schimb o participare a statelor europene. Franța și Marea Britanie pledează insistent pentru trimiterea unor astfel de trupe europene în Ucraina, deși Rusia a precizat în repetate rânduri că nu este de acord.

Acordul privind exploatarea mineralelor ucrainene, în versiunea consultată acum de presă, include o referire la securitatea Ucrainei, dar fără garanții concrete. 'Guvernul Statelor Unite sprijină eforturile Ucrainei de a obține garanțiile de securitate necesare pentru stabilirea unei păci durabile', se menționează în text.

'Aceasta este o clauză generală care spune că Statele Unite vor investi într-o Ucraină suverană, stabilă și prosperă, că lucrează pentru o pace durabilă și că SUA sprijină eforturile pentru garantarea securității', a declarat un înalt oficial ucrainean pentru AFP.

Situația zăcămintelor

Evaluări generale arată că Ucraina deține aproximativ 5% din resursele minerale mondiale, dar cele pe care Donald Trump le râvnește se găsesc în mare parte în zăcăminte pentru care nu au fost inițiate lucrări de exploatare, sunt dificil de extras sau se află de facto sub control rusesc în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.

Din cele exploatate în prezent, Ucraina dispune în special de trei minerale strategice, respectiv mangan (al 8-lea producător mondial, conform World Mining Data), titan (al 11-lea) și grafit (al 14-lea). Cel din urmă este esențial pentru bateriile vehiculelor electrice și Ucraina concentrează '20% din resursele mondiale estimate' de grafit, notează Biroul Francez de Cercetări Geologice și Miniere (BRGM). Conform acestei surse, Ucraina este 'una dintre principalele țări din Europa în ceea ce privește potențialul' de exploatare a litiului, de asemenea esențial în producția bateriilor electrice.

Totuși, exploatarea acestor zăcăminte necesită investiții considerabile. Guvernul ucrainean însuși recunoaște că numai exploatarea zăcământului Novopoltavske din regiunea Zaporojie ar presupune o investiție de circa 300 de milioane de dolari. Acest sit, ce conține de asemenea rezerve de diferite pământuri rare și chiar de uraniu, se află însă într-o regiune ocupată de armata rusă.

Un alt exemplu este cel al zăcământului Cevtcenkivske, ce conține în special minereuri de litiu, tantal, niobiu și beriliu, care se află la mai puțin de zece kilometri de linia frontului, în sectorul din zona orașului Pokrovsk amenințat de înaintarea armatei ruse și unde se găsesc de asemenea singurele mine de cărbune cocsificabil ale Ucrainei, materie primă necesară industriei sale siderurgice.

Kremlinul a exclus până în prezent cedarea zonelor aflate sub controlul său. În schimb, președintele rus Vladimir Putin s-a declarat favorabil investițiilor americane în aceste teritorii ocupate.AGERPRES/(AS - redactor: Sorin Popescu, editor: Ionuț Mareș, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 716

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 15-05-2025 21:18

Putin l-a demis pe comandantul Forțelor terestre ale armatei ruse

Președintele rus Vladimir Putin l-a demis pe comandantul Forțelor terestre ale armatei ruse, Oleg Saliukov, potrivit unui decret emis de Kremlin joi, înaintea negocierilor directe cu ucrainenii la Istanbul, relatează AFP. Oleg Saliukov a fost numit secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, un important organism consultativ

Politic Ex 15-05-2025 21:09

Paris: Macron a vorbit pentru prima dată cu Papa Leon al XIV-lea și au discutat despre pace în Ucraina și Gaza

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că 'a vorbit pentru prima dată cu Papa Leon al XIV-lea' la telefon, prilej cu care 'au discutat despre eforturile necesare pentru a reduce la tăcere armele oriunde izbucnesc conflicte în lume, în special pentru o pace solidă și durabilă în Ucraina și Gaza', relatează AFP.

Politic Ex 15-05-2025 20:07

Slovacia: Premierul Fico a ținut o reuniune guvernamentală în locul unde a fost împușcat acum un an

Premierul slovac Robert Fico a ținut joi o reuniune guvernamentală în condiții de securitate strictă în locul unde a fost împușcat acum un an și a acuzat opoziția că face atmosfera politică și mai toxică astăzi, relatează Reuters. Pe acoperișuri au fost amplasați lunetiști, iar în jurul centrului cultural din Handlova,

Politic Ex 15-05-2025 20:01

Cancelarul german Merz afirmă că va confisca activele rusești înghețate dacă va găsi o soluție legală

Germania și aliații săi vor acționa în direcția confiscării activelor rusești înghețate în Occident prin sancțiunile impuse Rusiei după invazia în Ucraina dacă va fi identificată o soluție legală pentru o asemenea operațiune, a declarat noul cancelar german Friedrich Merz, într-un interviu publicat joi, el recunoscând totodată risc

Politic Ex 15-05-2025 19:57

Polonia: Candidatul puterii, Rafal Trzaskowski, pe prima poziție în sondaje înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale

Candidatul Coaliției Civice (KO), Rafal Trzaskowski, actual primar al Varșoviei, continuă să conducă în sondajele de opinie înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale din 18 mai, cu 29% din intențiile de vot, indică un sondaj realizat de Opinia24 pentru posturile de televiziune TVN și TVN24, transmite joi Reuters. Karol Nawr

Politic Ex 15-05-2025 19:31

Secretarul de stat al SUA le cere europenilor să nu 'marginalizeze' companiile americane în procesul de reînarmare

Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, le-a cerut joi aliaților europeni să nu 'marginalizeze' companiile americane în contractele pentru achiziții de armament, după ce Uniunea Europeană a promis un plan ambițios de reînarmare, transmite agenția EFE. Acest mesaj a fost transmis de șeful diplomației americane la o înt

Politic Ex 15-05-2025 19:27

BTA: Ministrul de Externe bulgar a participat la reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO

Ministrul de externe bulgar Gheorg Gheorghiev a participat joi în Antalya (Turcia) la o reuniune informală a miniștrilor de externe din NATO. Miniștrii s-au întâlnit pentru a pune bazele summitului NATO de la Haga din 24-25 iunie și pentru a vorbi despre decizii importante pe care se așteaptă să le ia Alianța, a comunicat Min

Politic Ex 15-05-2025 19:21

Mica Albanie găzduiește summitul gigantic al Comunității Politice Europene (comentariu Reuters)

În Albania, una din cele mai sărace țări europene, cu numai 2,4 milioane de locuitori, vor ajunge vineri mulți lideri de pe continent, la Summitul Comunității Politice Europene (EPC), transmite Reuters. Evenimentul la care participă inclusiv reprezentanți ai Franței, Germaniei și Regatului Unit, va fi dominat de subiectul războiului din

Politic Ex 15-05-2025 18:15

Donald Trump afirmă că SUA ar trebui să ia Gaza și să facă din ea 'o zonă de libertate'

Președintele american Donald Trump a declarat joi că SUA voiau să ia Fâșia Gaza, devastată de 19 luni de război între Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, și să facă din ea 'o zonă de libertate', relatează AFP. 'Am concepte pentru Gaza care cred că sunt foarte bune, să facem din ea o zonă de libertate, ca SU

Politic Ex 15-05-2025 17:40

Portugalia: Probleme medicale pentru liderul extremei drepte, Andre Ventura, în plină campanie electorală

Liderul extremei drepte portugheze, Andre Ventura, a suferit probleme medicale marți și joi, care l-au determinat să-și întrerupă campania electorală dinaintea alegerilor parlamentare din 18 mai, relatează AFP și Reuters. Primul incident a survenit în timp ce președintele partidului Chega rostea un discurs la Tavira, în sudul

Politic Ex 15-05-2025 17:29

#Ucraina: Zelenski trimite o delegație ucraineană cu mandat limitat pentru discuții cu oficialii ruși la Istanbul

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a decis joi în cele din urmă să trimită la Istanbul o delegație pentru negocieri cu Rusia, deși Ucraina este nemulțumită de rangul delegației trimise acolo de președintele rus Vladimir Putin, relatează agențiile AFP, Reuters și EFE. Delegația trimisă de Zelenski va fi condusă de ministrul ucraine

Politic Ex 15-05-2025 16:45

Negocierile ruso-ucrainene de la Istanbul, incerte; Trump crede că nu se va întâmpla nimic în ce privește #Ucraina dacă el nu se întâlnește cu Putin

Președintele american Donald Trump a spus joi că nu se așteaptă la progrese în direcția încheierii războiului din Ucraina atât timp cât el nu se întâlnește cu omologul său rus Vladimir Putin, care nu a dat curs unei provocări lansate de președintele ucrainean Volodimir Zelenski de a se întâlni ei doi la Istanbul, unde n

Politic Ex 15-05-2025 16:11

Trump: Fără intervenția SUA în Al Doilea Război Mondial, țările europene ar vorbi în germană

Fără intervenția SUA, țările europene ar vorbi în germană, a declarat joi Donald Trump, repetându-și dorința de a stabili o zi de sărbătoare publică pentru a marca victoria asupra Germaniei naziste și ironizând faptul că Franța sărbătorește pe 8 mai, relatează AFP. 'Iubim Franța, nu-i așa? Dar cred că noi am făcut ceva ma

Politic Ex 15-05-2025 15:28

Estonia denunță o 'amenințare gravă' după incursiunea unui avion militar rus în spațiul ei aerian

Ministrul de externe eston Margus Tsahkna a denunțat joi ''o amenințare gravă'' din partea Moscovei, evocând incursiunea recentă a unui avion de vânătoare rus în spațiul aerian al Estoniei, relatează AFP și Reuters. ''În 13 mai, un avion de vânătoare rus a încălcat spațiul aerian al N

Politic Ex 15-05-2025 15:21

NATO: Franța, pregătită să se alinieze la obiectivul de 5% din PIB pentru cheltuieli de securitate, potrivit ministrului de externe

Franța este pregătită să se alinieze la obiectivul de 5% din PIB pentru cheltuieli militare și de securitate, discutat în cadrul NATO, a dat de înțeles joi ministrul său de externe, Jean-Noël Barrot, potrivit AFP. 'Președintele (francez Emmanuel) Macron a declarat deja că obiectivul de 3 până la 3,5% este bun pentru