CE anunță un plan de acțiune menit să economisească 260 de miliarde euro anual până în 2040

Comisia Europeană a anunțat miercuri un plan ce va oferi ajutor nu numai gospodăriilor care se confruntă cu facturi ridicate la energie, ci și industriilor afectate de costuri de producție ridicate, economiile totale fiind estimate la 45 de miliarde de euro în 2025, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Aceste economii vor crește treptat la 130 de miliarde de euro, până în 2030, iar până în 2040 vor ajunge la 260 de miliarde de euro.
Conform comunicatului, UE se află într-un moment de cotitură crucial pentru competitivitatea, decarbonizarea și securitatea sa, cu o nevoie clară de a acționa. Costurile ridicate ale energiei din punct de vedere structural afectează cetățenii și companiile din blocul comunitar. Provocările sunt clare, la fel și rolul Uniunii Europene de a le aborda.
Miercuri, Comisia a prezentat un plan de acțiune cu măsuri pe termen scurt pentru a reduce costurile energiei, a finaliza uniunea energetică, a atrage investiții și a fi mai bine pregătiți pentru potențiale crize energetice.
Planul de acțiune va oferi un ajutor pe termen scurt consumatorilor și va deschide calea pentru finalizarea uniunii energetice prin concentrarea la începutul perioadei a beneficiilor unei cantități mai mari de energie din surse regenerabile, a economiilor de energie, a unei integrări mai profunde a pieței și a unor interconexiuni mai bune. În mod esențial, propunerea propune acțiuni de abordare a provocărilor structurale care determină creșterea costurilor energiei în UE, în special dependența Europei de combustibilii fosili importați și lipsa integrării depline a sistemului de energie electrică. Planul se bazează pe recenta reformă a organizării pieței energiei electrice, pe planul REPowerEU, pe planurile sectoriale specifice pentru energia eoliană, energia solară și rețele și pe legislația revizuită privind energia și clima din cadrul pachetului 'Pregătiți pentru 55'.
Prin accelerarea investițiilor în energia curată și în infrastructură și prin asigurarea transparenței și a echității pe piețele gazelor, energia poate deveni mai accesibilă. O reducere suplimentară a perioadelor de autorizare pentru sursele regenerabile de energie și infrastructura energetică va contribui, de asemenea, la reducerea costurilor de producție a energiei electrice.
Consumatorii beneficiază deja de aproximativ 34 de miliarde de euro în fiecare an datorită pieței interne a energiei din UE. O mai bună integrare ar putea genera astfel de beneficii de până la 40-43 de miliarde de euro pe an deja până în 2030.
Pentru ca energia electrică să devină mai accesibilă, Comisia va aborda toate cele trei componente ale facturilor la energie, și anume costurile de rețea și de sistem, impozitele și taxele și costurile de aprovizionare. 'Vom face recomandări statelor membre pentru a reduce impozitele naționale pe energia electrică și pentru a permite consumatorilor să schimbe mai ușor furnizorii către oferte de energie mai ieftine, printre altele', se arată în comunicat.
Pe baza legislației UE existente în domeniul energiei electrice, Comisia va sprijini, de asemenea, în continuare adoptarea contractelor de furnizare pe termen lung care, în cele din urmă, contribuie la ruperea legăturii dintre facturile cu amănuntul la energie electrică și prețurile ridicate și volatile ale gazelor. Pentru a reduce taxele de rețea care fac parte din factura la energie, Executivul comunitar va propune o metodologie prin care să se asigure că taxele de rețea reflectă costurile sistemului energetic, stimulând cea mai eficientă utilizare a rețelei.
Împreună cu sprijinul pentru a obține mai multe surse regenerabile de energie și mai rapid, Comisia va aduce, de asemenea, beneficii semnificative pentru consumatori prin sprijinirea adoptării pe scară mai largă a soluțiilor de eficiență energetică, ceea ce poate duce la economii de până la 162 de miliarde de euro pe an în 2030. Un sistem de garanții al UE care urmează să fie dezvoltat în cooperare cu Banca Europeană de Investiții va contribui la reducerea riscurilor investițiilor în serviciile de eficiență energetică și va facilita accesul la aparate și produse mai eficiente, cu o durată de viață mai lungă.
Potrivit sursei citate, prețurile gazelor din UE sunt prea ridicate și afectează competitivitatea industriei europene. Pentru a asigura o concurență loială, Comisia își va intensifica controlul asupra piețelor gazelor din UE cu ajutorul Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), al Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) și al autorităților naționale de reglementare. De asemenea, va colabora cu furnizori fiabili de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a identifica importuri suplimentare competitive din punctul de vedere al costurilor și pentru a valorifica puterea de cumpărare a Uniunii prin agregarea cererii din partea întreprinderilor din UE.
În cele din urmă, piețele energetice mai integrate, care funcționează bine și sunt decarbonizate reprezintă cel mai bun scut împotriva volatilității prețurilor.
'Acesta este motivul pentru care Comisia va depune eforturi pentru a finaliza uniunea energetică, cu mai multe interconexiuni, o rețea mai puternică și comerț transfrontalier, și va lansa un set de inițiative pentru a stimula electrificarea și decarbonizarea sectoarelor încălzirii și răcirii, pentru a mobiliza capitalul privat și pentru a digitaliza în continuare sistemul energetic, printre altele', se mai arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, securitatea aprovizionării este esențială pentru a asigura stabilitatea prețurilor. Comisia va actualiza cadrul de securitate energetică al UE pentru a aborda amenințările emergente, cum ar fi atacurile cibernetice, sabotajul infrastructurii critice și riscurile generate de dependența de importuri.
De asemenea, Executivul comunitar va spori gradul de pregătire pentru o potențială criză a prețurilor, printre altele, prin emiterea de orientări pentru statele membre cu privire la modul de recompensare a consumatorilor pentru a reduce consumul în perioadele de vârf și pentru a ține sub control facturile la energie.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Mariana Nica, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Avioanele Boeing se întorc din China în SUA în contextul războiului tarifelor
Un avion Boeing care luna trecută a ajuns la un centru de finalizare din China, s-a reîntors în SUA, arată datele de zbor de vineri, o dovadă că cel puțin o companie aeriană chineză a încetat să mai intre în posesia avioanelor comandate anterior producătorului american din cauza tarifelor impuse de președintele Donald Trump, transmite Reuters.
Ungaria a detectat al cincilea focar de febră aftoasă și sacrifică tot mai multe bovine
Autoritățile ungare au detectat un nou focar de febră aftoasă la o fermă din localitatea Rabapordany, în apropierea granițelor cu Austria și Slovacia, unde vor fi sacrificate 600 de bovine, a anunțat joi ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, relatează agenția EFE. ''Autoritățile au prelevat probe de îndată ce a apăr
FMI se așteaptă la o 'revizuire semnificativă' a perspectivelor de creștere, dar nu la o recesiune globală
Intensificarea tensiunilor comerciale și modificările de amploare în sistemul comercial mondial vor declanșa o înrăutățire a previziunilor economice ale Fondului Monetar Internațional (FMI), dar cu toate acestea nu se preconizează o recesiune globală, a declarat joi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.
Trump amenință că va încerca să îl demită pe șeful Rezervei Federale
Președintele SUA, Donald Trump a spus joi că încetarea mandatului șefului Rezervei Federale, Jerome Powell 'nu poate veni suficient de repede', și în paralel a cerut Băncii Centrale a SUA să reducă dobânda de referință, transmite Reuters. Într-o postare pe platforma de social media Truth Social, Trump și-a reite
BCE a decis o nouă reducere a dobânzii, pentru a ajuta economia să facă față politicii comerciale haotice a SUA
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, o nouă reducere a dobânzii de referință cu 25 puncte de bază, cea de a șaptea reducere a dobânzilor adoptată de BCE începând din luna iunie 2024, încercând să sprijine o economie a zonei euro care se confruntă deja cu probleme și care va avea de suferit de pe urma tarifelor americane, tr
Hyundai suspendă, din nou, producția automobilelor electrice în Coreea de Sud din cauza cererii slabe
Constructorul auto sud-coreean Hyundai Motor Co. va suspenda, temporar, producția anumitor modele electrice la principala sa uzină din Coreea de Sud, din cauza încetinirii cererii pe piețele externe precum și a tarifelor americane, a anunțat joi agenția de presă Yonhap citând surse din industria auto. Potrivit Yonhap, producătorul
BTA: O nouă organizație își propune să conecteze companiile din Balcani
Fondatorul Balkan eCommerce Summit, Nikola Ilchev, a anunțat în mod oficial înființarea Balkan Business Club, o organizație care își propune să conecteze companiile din Balcani, apărută din nevoia unor parteneriate mai extinse, transmite BTA. Potrivit lui Nikola Ilchev, noua organizație este o prelungire naturală a Balkan eCo
Prețul ouălor a crescut ușor în UE în ultimele 12 luni
Prețul ouălor în Uniunea Europeană era, în medie, cu 6,7% mai mare în luna martie 2025 decât în luna martie 2024, arată datele publicate joi de Eurostat. În rândul statelor membre, cele mai mare creșteri ale prețurilor la ouă au fost înregistrate în Cehia, creștere de 46% în luna martie 2025 comparati
Cehia a devenit complet independentă de petrolul rusesc
Cehia a devenit complet independentă de livrările de petrol rusesc, pentru prima dată în istorie, au anunțat joi oficialii guvernamentali de la Praga, după finalizarea lucrărilor de creștere a capacității oleoductului TAL care vine din Vest, transmite Reuters. Grație lucrărilor de modernizare, oleoductul Transalpine Pipeline (TAL), care începe &ici
Moscova vrea să utilizeze o companie americană pentru a hrăni armata rusă
Autoritățile ruse lucrează la un plan care prevede că o companie americană confiscată de Kremlin și plasată sub controlul statului va fi utilizată pentru a aproviziona cu alimente armată rusă, ceea ce ar putea pune în pericol îmbunătățirea relațiilor dintre Rusia și SUA, arată documentele consultate de Reuters. Într-un moment în care Wa
Instagram și WhatsApp nu ar fi avut atât de mult succes fără Facebook, susține Zuckerberg la procesul privind Meta
Instagram ar fi avut 'multe dificultăți' să crească dacă nu ar fi fost Facebook, iar WhatsApp nu ar fi avut 'atât de multă ambiție': Mark Zuckerberg a apărat miercuri deciziile grupului său Meta de a achiziționa aceste două aplicații, la un tribunal din Washington, pentru a treia zi consecutiv, relatează AFP. Gigantul american al rețelelo
UE a renunțat la planul care viza sancțiuni pentru importurile de gaze lichefiate rusești
Oficialii europeni au renunțat la ideea de a include o interzicere a importurilor de gaze lichefiate rusești în următoarele lor pachete de sancțiuni, din cauza rezistenței anumitor guverne și a incertitudinii cu privire la găsirea de surse alternative de aprovizionare, au declarat mai mulți oficiali europeni pentru Reuters. În schimb, Comis
VIDEO California va contesta în instanță tarifele vamale impuse de Trump
California va contesta în instanță tarifele vamale impuse de Donald Trump, a anunțat miercuri guvernatorul statului american, Gavin Newsom, relatează AFP. Democratul a denunțat într-un videoclip postat pe platforma X 'autoritatea unilaterală revendicată de administrația Trump de a impune cea mai mare creștere de taxe din istori
OMC: Tarifele lui Trump ar putea provoca o contracție cuprinsă între 0,2 și 1,5% a comerțului mondial în 2025
Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și-a revizuit, miercuri, în mod dramatic estimările privind evoluția comerțului mondial în 2025, de la o creștere solidă până la o contracție, avertizând că noile tarife americane și efectele secundare ar putea duce la cea mai gravă prăbușire de după pandemie, transmite Reuters. &
Rusia vrea să-și utilizeze activele înghețate pentru a cumpăra avioane Boeing
Rusia a cerut SUA să îi permită să cumpere avioane produse de Boeing prin utilizarea activelor înghețate ale statului rus, în valoare de miliarde de dolari, după ce se va ajunge la un acord de încetare a focului în Ucraina, a declarat pentru Bloomberg o sursă din apropierea autorităților de la Moscova. Parlamentar