VIDEO Donald Trump este încrezător în încheierea războiului din #Ucraina și dispus să facă o vizită la Moscova

Președintele american Donald Trump a anunțat luni că săptămâna aceasta sau următoarea intenționează să îl primească la Washington pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a semna împreună acordul privind exploatarea resurselor minerale ucrainene în schimbul acordării ajutorului militar american, informează EFE.
'Mă voi întâlni cu președintele Zelenski. De fapt, se poate să vină săptămâna aceasta sau următoare să semneze acordul, ceea ce ar fi bine. Mi-ar plăcea să îl primesc. Ne vom vedem în Biroul Oval. Lucrăm la acord acum', a spus el într-o scurtă apariție în fața presei alături de președintele francez Emmanuel Macron.
Trump a adăugat că în prezent se lucrează la acest acord și că este foarte aproape de a fi încheiat.
'Va fi o înțelegere în privința pământurilor rare și diverse alte lucruri. I-ar plăcea să vină aici, după cum am înțeles, să-l semneze. Și asta ar fi grozav pentru mine', a spus el în aceeași zi în care l-a primit pe președintele Macron pentru a vorbi despre războiul din Ucraina și alte probleme economice și internaționale de actualitate.
Potrivit lui Trump, SUA își vor primi banii înapoi 'pe o perioadă de timp', dar acest acord are și ceva 'foarte benefic' pentru economia ucraineană, 'pentru ei ca țară'.
Întrebat dacă acest acord va include o garanție de securitate pentru Ucraina, președintele SUA a subliniat că 'Europa va fi cea care se asigură că nimic nu se întâmplă. Nu cred că va fi o problemă mare'.
Liderul francez a subliniat, la rândul său, că obiectivul lor comun este construirea unei păci solide și de durată și a spus că este conștient de necesitatea unor garanții pentru realizarea ei.
'Obiectivul nostru comun, în mod clar, este să construim pacea, o pace solidă și durabilă', a spus Macron. 'Și tocmai asta vom dezbate, pentru că am un mare respect pentru curajul și rezistența poporului ucrainean. Împărtășim obiectivul păcii, dar suntem foarte conștienți de necesitatea de a avea garanții pentru a realiza o pace stabilă, care să permită stabilizarea situației', a adăugat el.
Emmanuel Macron a fost cordial cu Donald Trump în Biroul Oval, unde președintele american a monopolizat aproape complet răspunsurile către presă timp de o jumătate de oră, notează EFE.
Președintele francez a dat asigurări că participă la întâlnire în calitate de 'prieten', subliniind că cele două țări sunt aliate de secole și că, în plus, menține o relație de 'prietenie personală' cu Trump, cu care a lucrat 'foarte bine' în trecut, inclusiv în primul mandat la Casa Albă al acestuia (2017-2021).
Macron a afirmat că Europa este dispusă să 'facă un pas înainte pentru a fi un partener mai puternic' în materie de apărare și securitate, în conformitate cu solicitarea președintelui Trump, care a insistat ca țările europene să ofere mai multe fonduri Ucrainei.
În pofida tonului cordial al întâlnirii, a zâmbetelor, a mâinilor strânse și a declarației lui Trump care a pretins că 'iubește' limba franceză, cei doi lideri au avut un mic dezacord la final, când Trump a spus că Europa acordă Ucrainei ajutor sub formă de 'împrumuturi' pe care le recuperează ulterior.
Șeful statului francez, după ce i-a atins ușor brațul și a schițat o grimasă ușoară, a răspuns: 'De fapt, să fiu sincer, am plătit 60%. Am plătit 60% din datoria totală'. El a mai explicat că o parte din fondurile europene destinate Ucrainei provin din cele 30 de miliarde de active rusești înghețate în Europa.
Trump s-a limitat să răspundă: 'Dacă tu crezi asta, pentru mine e în regulă'.
Deși Donald Trump susține că SUA au oferit mai mult ajutor Ucrainei decât Europa, datele reflectă contrariul. Țările europene, inclusiv UE, au alocat un total de 132 de miliarde de euro, în timp ce Washingtonul a alocat 114 de miliarde de dolari în asistență totală, ce include ajutorul umanitar și pe cel militar. Cu toate acestea, SUA au depășit Europa în furnizarea de ajutor militar, potrivit datelor oficiale.
Donald Trump a mai declarat că războiul din Ucraina s-ar putea termina în câteva săptămâni. 'Cred că războiul s-ar putea termina în curând. În săptămâni. Așa cred. Cred că l-am putea termina în săptămâni dacă suntem dispuși. Dacă nu suntem, va continua și vor continua să piară oameni tineri și frumoși, care nu ar trebui să moară. Și nu vrem asta', a declarat Trump.
Tot luni, la Ankara însă, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia este deschisă și la negocieri cu Ucraina și Europa, dar că operațiunile sale militare vor continua până se va ajunge la un acord care să îi satisfacă interesele.
Trump a considerat că este fezabil ca cele două părți să accepte o încetare a focului. 'Cred că, la un moment dat, vor fi de acord cu asta. Și că odată ce se va ajunge la încetarea focului, acesta se va termina, pentru că nu vor trece de la încetarea focului la război. Mă bucur că am putut să ajut, pentru că nu exista comunicare cu Rusia înaintea mea', a spus el.
Președintele american a mai declarat că se gândește să meargă în Rusia. 'Dacă totul se rezolvă, ceea ce cred că se va rezolva, cu siguranță. Pe 9 mai (ziua în care Rusia sărbătorește victoria în cel de-al Doilea Război Mondial) nu știu, cred că este destul de curând, dar la momentul potrivit mă voi duce', a spus el.
De asemenea, președintele SUA a afirmat că președintele Rusiei va accepta prezența forțelor europene în Ucraina ca parte a unui posibil acord de încheiere a războiului. Întrebat dacă președintele Putin va accepta prezența trupelor europene în Ucraina, Trump a răspuns: 'O va accepta'.
Dacă se va confirma, aceasta ar însemna o schimbare a poziției Moscovei, care a considerat până acum dislocarea trupelor europene în Ucraina drept o 'linie roșie' și o agresiune din partea Europei, notează EFE.
Ulterior, Trump a asigurat că a discutat pe această temă cu liderul rus, care și-a exprimat acordul. 'Dacă ajungem la acest acord pentru a pune capăt războiului, el nu va mai căuta un nou război. L-am întrebat în mod specific și nu are nicio problemă cu asta', a spus el.
Regatul Unit și Franța conduc eforturile de a crea o 'forță europeană de redistribuire', menită să prevină viitoarele atacuri rusești asupra orașelor, porturilor și infrastructurii critice din Ucraina, în cazul unui acord de pace intermediat de SUA, au informat săptămâna trecută instituții de presă precum The Guardian.
Potrivit oficialilor occidentali citați de ziarul britanic, propunerea ar avea în vedere desfășurarea a mai puțin de 30.000 de militari, concentrați în principal pe apărarea aeriană și maritimă. Prezența forțelor terestre ar fi minimă și nu ar fi situată lângă linia frontului din estul Ucrainei, unde Rusia ocupă teritorii.
Însuși președintele Macron a deschis ușa joia trecută pentru a trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina 'într-un cadru planificat', odată ce va fi negociată pacea.
Prim-ministrul britanic Keir Starmer, care se va întâlni joi cu Trump, s-a exprimat și el în favoarea studierii acestei opțiuni, care are sprijinul unor țări nordice, precum Suedia. AGERPRES/(AS - redactor: Raluca-Elena Anghel, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Trump anunță construirea unui scut antirachetă 'Domul de aur' pentru Statele Unite
Donald Trump a anunțat marți că Statele Unite vor construi un sistem de apărare antirachetă după modelul 'Domului de fier' israelian și pe care președintele SUA l-a numit 'Domul de aur', notează AFP. 'Am plăcerea de a anunța că am selectat oficial o arhitectură pentru acest sistem de ultimă generație', a declarat presei
SUA: Șeful Pentagonului cere o anchetă asupra retragerii din Afganistan sub administrația Biden
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a ordonat marți o analiză a retragerii haotice a forțelor americane din Afganistan în 2021, de mult timp țintă a criticilor republicanilor la adresa fostei administrații Joe Biden, relatează AFP. 'Am ajuns la concluzia că avem nevoie de o analiză amănunțită pentru a ne asigura că vor fi
'Hobby de a ucide bebeluși': Polemică în Israel după afirmații ale liderului stângii
'O țară sănătoasă nu-și face un hobby din a ucide bebeluși': declarațiile lui Yair Golan, liderul stângii israeliene, au stârnit controverse marți, în timp ce țara și-a intensificat ofensiva militară asupra Fâșiei Gaza, transmite AFP. Întrebat de un jurnalist la radioul public, acest fost general al armate
Gaza: Israelul își recheamă responsabilii cu negocierile și lasă o echipă la Doha
Israelul a anunțat marți că recheamă 'pentru consultări' înalți responsabili însărcinați cu negocierile la Doha în vederea unui acord privind eliberarea ostaticilor în schimbul unei încetări a focului în Gaza și menține o echipă de lucru în capitala Qatarului, relatează AFP. Israelul a acceptat
UE va oferi sprijin financiar postului Radio Europa Liberă (Kallas)
Uniunea Europeană va debloca 5,5 milioane de euro pentru a ajuta Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL) să-și continue activitățile după ce Statele Unite au înghețat finanțarea radiodifuzorului, a declarat marți șefa diplomației UE, Kaja Kallas, relatează AFP. 'Această sumă va ajuta la sprijinirea activității vitale a Radio Europ
Kaja Kallas anunță revizuirea Acordului de asociere UE-Israel
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan: Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, a anunțat marți seară revizuirea Acordului de asociere între UE și Israel în lumina ultimelor evenimente, afirmând că decizia e reversibilă și că depinde de progresul în deblocarea ajutorului pentru populația palestiniană din Gaza. 'Am avut o
Marco Rubio afirmă că Siria ar putea fi în pragul unui nou 'război civil la scară largă'
Secretarul de stat american Marco Rubio a avertizat marți că Siria ar putea fi la câteva săptămâni distanță de un nou 'război civil la scară largă', dar a spus că speră ca autoritățile siriene de tranziție vor reuși să evite acest lucru, relatează AFP. 'De fapt, credem că, sincer, autoritatea de tranziție, având în vedere pr
Germania: Ministrul de interne afirmă că nu există suficiente dovezi pentru a interzice partidul AfD
Ministrul german de interne, Alexander Dobrindt, a declarat marți că o decizie recentă a serviciului de informații interne de a clasifica partidul Alternativa pentru Germania (AfD) drept o organizație extremistă de dreapta confirmată nu este suficientă pentru a justifica interzicerea partidului, relatează dpa. Serviciul, denumit Oficiul Federal pentru Protecți
Moscova speră ca la Kiev să prevaleze cel puțin 'instinctul de conservare a rămășițelor statului', declară Zaharova
Rusia a declarat marți că Ucraina trebuie să decidă dacă va coopera sau nu la discutarea memorandumului care să preceadă un potențial viitor acord de pace pe care Moscova l-a invocat în discuțiile cu SUA. În acest sens, Rusia mizează ca la Kiev să prevaleze 'instinctul de conservare a rămășițelor statului', ceea ce ar obliga partea ucraineană să adopte o
Rusia: Lavrov afirmă că grupuri militante radicale comit 'epurări etnice' în Siria
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova este profund îngrijorată de ceea ce el a numit 'epurări etnice' comise de 'grupuri militante radicale' în Siria, a relatat marți agenția de știri rusă Tass, transmite Reuters. 'Grupuri militante radicale comit o adevărată epurare etnică, ucideri în masă de per
OMS: China anunță o contribuiție suplimentară de 500 de milioane de dolari pentru a atenua criza declanșată de plecarea SUA
Guvernul Chinei a anunțat marți o contribuție suplimentară de 500 de milioane de dolari pentru următorii cinci ani către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), afectată de o criză financiară gravă în urma retragerii SUA, până acum principalul său contributor, transmite EFE. Decizia a fost anunțată în cadrul adunării anuale a OMS de la Geneva
Secretarul american al sănătății, Robert Kennedy Jr., numește 'muribundă' Organizația Mondială a Sănătății
Secretarul american al sănătății, Robert Kennedy Jr., a calificat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca fiind 'muribundă', într-o înregistrare video prezentată oficialilor din domeniul sănătății reuniți marți pentru adunarea anuală a organizației ONU de la Geneva, relatează Reuters. Statele Unite, principalul donator al agenției ONU, au
UE sancționează în premieră 27 de indivizi și entități pentru activități destabilizatoare ale Rusiei peste hotare
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Consiliul UE a decis marți să includă pe lista sa de sancțiuni 21 de indivizi și șase entități cu responsabilități în activități destabilizatoare ale Rusiei peste hotare, informează un comunicat al instituției difuzat în timpul reuniunii Consiliului Afaceri Externe. UE a adoptat o
China afirmă că independența Taiwanului este incompatibilă cu pacea în strâmtoare
China a afirmat marți că 'pacea în Strâmtoarea Taiwan' și 'independența' insulei sunt în mod 'fundamental incompatibile', după declarațiile făcute în aceeași zi de președintele taiwanez, William Lai, care a reiterat disponibilitatea de a dialoga cu Beijingul, deși menținând o poziție suveranistă, informează EFE și AFP.
Polonia/alegeri: Liderul de extremă dreapta, Slawomir Mentzen, stabilește condițiile pentru sprijinul său în turul doi
Candidatul de extremă dreapta care a ieșit pe locul al treilea în primul tur al alegerilor prezidențiale din Polonia, Slawomir Mentzen, și-a anunțat marți condițiile în schimbul sprijinului său pentru unul dintre cei doi candidați, un proeuropean și un naționalist, care se vor confrunta în turul doi, programat pentru 1 iunie, relatează AFP. S