UCRAINA-TREI ANI DE RÃZBOI/ REPORTAJ Iași: 20.000 de refugiați au trecut pragul Centrului 'Nicolina'' în ultimii 3 ani

Iașiul este unul din orașele din estul României care și-au asumat să ajute refugiații din Ucraina chiar din primele zile după ce țara lor a fost invadată de armatele rusești. Numai că acel conflict armat despre care majoritatea dintre noi credeam că se va sfârși în câteva săptămâni sau luni, continuă și după trei ani.
Din martie 2022 și până acum, aproape 20.000 de refugiați ucraineni au trecut pragul Centrului de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați 'Nicolina'. Unii dintre ei au decis să rămână în Iași pentru că e mai aproape de țara lor, de casele pe care au fost nevoiți să le abandoneze din cauza războiului. Acum ei încearcă să își vindece rănile sufletelor și să își clădească o nouă viață.
Cele mai multe persoane care au trecut în ultimii trei ani prin Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați 'Nicolina' din Iași sunt din regiunile Cernăuți și Odessa, dar sunt și refugiați din Kiev, Herson, Mariupol și Donețk.
Printre ei se află și Galina, de fapt Halyna Vlasenko, o fostă profesoară de limbi străine din Kiev. Fostă profesoară, pentru că din dimineața zilei de 24 februarie 2022 viața Galinei și a familiei ei a fost schimbată radical. Ea se află în România din luna martie 2022, la puțin timp după ce pe strada pe care locuia a început să se vadă semnele invaziei armatelor rusești.
'Am petrecut prime șase zile de la invazie în adăposturile subterane. Însă unul dintre copii s-a îmbolnăvit, a dezvoltat o alergie, și am decis cu soțul meu că mai bine pentru noi este să plecăm din țară. Am plecat cu două valize. Am fugit cu ce am apucat să luăm. Știam că nu venim în vacanță, dar nici nu am venit cu gândul că vom locui în România pentru tot restul vieții. Am crezut că în câteva luni se va termina războiul ... Prima dată am fugit cu fii mei la părinți, iar soțul meu, care e medic, a rămas acasă, în Kiev. La părinți nu am reușit să stăm prea mult, pentru că ne-a ajuns războiul din urmă. Așa că am decis să plecăm în altă regiune, la sora mea. Însă apartamentul în care locuia era prea mic pentru trei familii. Am decis să mergem mai departe. Și așa am ajuns la Iași', ne-a povestit Galina.
Când a ajuns în Iași, ea a trebuit să ducă alte 'războaie'. Tatăl s-a îmbolnăvit de Parkinson, iar fiul cel mare, aflat la vârsta adolescenței, nu a înțeles de ce trebuie să înceapă o viață nouă într-un alt oraș, într-o altă țară a cărei limbă nici măcar nu o cunosc, în timp ce tatăl a rămas în Ucraina. Dincolo cu problemele acestea, Galina s-a confruntat și cu bariera culturală. A ajutat-o mult faptul că la facultate studiase ucraineana, engleza și franceza. Ajunsă la Iași a mers iar la cursuri, de data aceasta ca să învețe și româna, pentru a-i învăța la rândul său atât pe copii, cât și pe părinți și alți conaționali.
'Pe moment copiii au înțeles că trebuie să ne părăsim țara. Dar după primul an mi-a fost foarte greu să îi explic fiului cel mare de ce nu ne întoarcem acasă, de ce stăm în România și nu în Ucraina unde și-a lăsat prietenii, colegii, tatăl și ceilalți bunici. Nu a fost și nu e ușor pentru niciunul din noi', povestește Galina.
Ea are norocul că mereu îi este alături mama, o femeie trecută de 70 de ani, care în ciuda vârstei și problemelor de sănătate, o susține și o încurajează. O încurajează și acum să își transforme pasiunea pentru gătit într-o ocupație, pentru a deveni antreprenor în Iași.
'Am observat că voi românii aveți mâncăruri asemănătoare cu ale noastre. Vouă vă plac atât prăjiturile dulci, cât și cele sărate, iar nouă ne place să gătim tradițional, să facem colțunași și alte dulciuri, dar să facem și câte un prânz cald sau un festin pentru suflet', a povestit Svetlana, mama Galei.
Tot în Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați 'Nicolina' din Iași am întâlnit-o și pe Floricica Slavnic. De opt luni femeia a plecat dintr-o localitate de lângă Cernăuți și locuiește în acest centru alături de alți 29 de refugiați ucraineni. Ea a decis să își părăsească satul și țara după ce fiul mai mare i-a murit în brațe, grav rănit pe front.
'Am intrat în România acum opt luni. Prima dată am fost la Rădăuți, iar de acolo m-au trimis aici la Iași, la Centrul 'Nicolina' unde am fost primită tare bine. Au făcut ce au putut să uit durerea. Am doi băieți. Unul, cel mare, a murit, la 44 de ani. Locuia în Italia, dar după invazie a decis să se întoarcă în țară și să se ducă pe front. Tancul în care se afla a luat foc. A luat foc și el. I-au ars până și coastele. A murit în brațele mele. Celălalt are 38 de ani. Luptă pentru eliberarea Ucrainei. Mi-a fost atât de greu să știu că am pierdut un fiu încât o perioadă am depins de medicamente. Mi-am creat o dependență chiar. Rudele și chiar băiatul care este acum pe front mi-au spus că nu e bine. Și am înlocuit o dependență cu alta. Am început să beau rachiu. Numai mamă să nu fii și să-ți moară fiul pe jumătate ars în brațe. Nu doresc nimănui să treacă prin asta. De asta am plecat. Nu mai puteam să văd casa, satul de unde suntem, țara de unde sunt. Nimic', povestește Floricica.
Acum încearcă să renunțe la dependențe și speră ca războiul din Ucraina să se termine cât mai repede, iar fiul cel mic să se întoarcă cu bine de pe linia frontului.
'Doar dacă se termină războiul mă duc acasă. Și dacă vine băiatul, mă duc acasă. Dacă nu, n-am la ce să mă întorc, la cine să mă întorc. Stau aici, cunosc și limba, nu prea bine, dar o știu. Acolo nu mă pot întoarce', spune Floricica Slavnic.
Cele trei femei sunt doar o mică parte din comunitatea de ucraineni care s-au stabilit în Iași în ultimii trei ani. Conform statisticilor, de la declanșarea războiului din Ucraina, Centrul de de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați 'Nicolina' din Iași a fost tranzitat de aproape 20.000 de ucraineni, însă o parte au decis să își caute un loc de muncă sau chiar să își deschidă propria lor afacere.
Astfel, în ultimii trei ani în Iași au fost înregistrate 47 de firme care au acționariat ucrainean.
'Îi apreciem că au avut curajul de a-și deschide o activitate de antreprenoriat în România. Marea majoritate a celor 47 de firme sunt profilate pe comerț, câteva sunt pe transport și curierat, vreo patru-cinci sunt pe partea de soft și IT. E o gamă diversă, preponderent axată pe servicii și comerț. E clar că aici pot găsi o nișă care să le permită desfășurarea activităților fără prea multe formalități, fără prea multe autorizații. Sperăm că vor supraviețui în economia noastră', a declarat președintele Camerei de Comerț Iași, Paul Butnariu.
De asemenea, 739 de persoane din Ucraina, aflate în căutarea unui loc de muncă, au fost înregistrate la AJOFM Iași. Dintre acestea, 106 au fost angajate prin intermediul AJOFM, iar restul cu sprijinul ONG-urilor sau al diverșilor binevoitori.
'Când au ajuns la Iași mulți nici nu știau limba română, nici grafia latină, dar trebuiau să comunice cumva. Așa că a trebuit să învețe româna. A fost minunat că au fost moldoveni care ne-au ajutat. Pentru ei a fost foarte greu de când au intrat la noi în țară, pentru că acolo, la vamă, i-au așteptat foarte multă lume care încerca să îi ajute cumva. O parte dintre refugiați au fost primiți în casele românilor, ceea ce pentru ei a fost o uimire. Întrebau 'de ce ne ajutați?'. În timp au învățat lucrul acesta, au învățat cum sunt românii. Acum credem că au reușit să prindă niște rădăcini, e adevărat firave, dar sunt rădăcini', a declarat coordonatoarea Centrului de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați 'Nicolina', Mihaela Munteanu.
La Iași sunt și 134 copii ucraineni care frecventează cursurile învățământului preuniversitar ieșean, 69 având deja statut de elev pentru că au cunoștințele necesare de limba română care le permit să învețe alături de elevii ieșeni. AGERPRES / (A - redactor: Daniela Malache, editor: Marius Frățilă, editor online: Ady Ivaşcu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4
Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a
Termoenergetica București anunță reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregătirea instalațiilor pentru sezonul cald
Compania Municipală Termoenergetica București informează joi că, având în vedere prognoza meteo și tendința de încălzire a vremii, precum și numărul asociațiilor care au închis vanele din subsol, a inițiat un proces gradual de tranziție către finalul sezonului de încălzire, prin reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregă
Prefectul județului Hunedoara despre barajul Valea de Pești: Nu se pune problema ca populația să fie în pericol
Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a dat declarat, joi, că barajul de la Valea de Pești este în siguranță și că populația nu este în pericol, precizând, totodată, că fisurile care au apărut la fața locului sunt prezente în masca de asfalt a barajului și nu în structura acestuia. 'Este exclus să s
Vâlcea: Festival de mâncăruri de post, la Prundeni; elevi din 11 localități s-au întrecut în a găti rețetele străbunicilor (GALERIE FOTO)
Zeci de elevi și cadre didactice din 11 localități din sudul județului Vâlcea s-au întrecut în Joia Mare, zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși din această veche zonă viticolă, să gătească bucate de post, în cadrul festivalului-concurs 'Rețeta străbunicii', care este găzduit de Școala Gimnazială din comuna Prundeni.
Mureș: Au înflorit primii bujori de stepă în Rezervația din Zau de Câmpie; sezonul de vizitare - deschis oficial
Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat, joi, înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis. 'Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți, i
Tulcea: Cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale, organizate în satele Deltei
Câteva zeci de persoane au participat, zilele trecute, în trei sate din Delta Dunării, la primele cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale organizate în cadrul proiectului '5G Connect Danube Delta'. Proiectul este derulat de fundația Orange România, asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 și fundația
Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita
Prahova: CJ anunță finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor afectate de surparea de la Slănic
Consiliul Județean Prahova anunță, joi, finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor care au fost afectate de surparea produsă în urmă cu un an pe strada 23 August din orașul Slănic. De asemenea, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a sediului Poliției, afectat de același eveniment. 'La aproape un an de
Nicușor Dan: Primăria a emis bonduri în valoare de 555.000.000 lei; subscrierea a fost de 190%
Primăria Capitalei a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de euro, pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005, anunță edilul general, Nicușor Dan. Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază 'încrede
S-a dat startul înscrierilor pentru cursa caritabilă Race for the Cure România
Fundația Renașterea a dat start înscrierilor pentru cea de-a 11-a ediție a cursei caritabile Race for the Cure România - Cursa de alergare / plimbare 4 kilometri sau de 0,7 kilometri, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Ne dorim ca în acest an, la Race for the Cure România, un
Bistrița-Năsăud: Semimaratonul Eroilor Invictus, aflat la a treia ediție, va avea loc în 31 mai
Municipiul Bistrița va găzdui, în 31 mai, cea de-a treia ediție a Semimaratonului Eroilor Invictus, unul dintre cele mai mari evenimente de alergare urbană din zonă, care marchează anual Ziua Eroilor. Primarul Bistriței, Gabriel Lazany, a semnat, joi, acordul de colaborare cu Asociația Voluntarilor Invictus România, reprezentată de
Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere
Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere, informează joi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'În zilele de Paști și 1-2 mai, toate liniile din regiunea București - Ilfov vor funcționa după un program de weekend. În Noaptea de &Ici
Arad: Cinci zone verzi din centrul orașului Pecica, modernizate cu 3,5 milioane de euro
Cinci parcuri sau zone verzi frecventate de public, din centrul orașului Pecica, vor fi modernizate cu fonduri europene, proiectele însumând peste 3,5 milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă transmis joi, de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, cele cinci zone vezi au o suprafață totală de peste 40.000 de metri pă
Meteorolog: Vreme mai caldă decât normalul perioadei, de Paște; scurte averse în noaptea de Înviere, în unele zone
Vremea va fi mai caldă decât ar fi normal în perioada Paștelui, în majoritatea regiunilor, chiar dacă cerul fi variabil și vor exista episoade cu averse scurte de ploaie însoțite de descărcări electrice în unele zone, a declarat joi, pentru AGERPRES, Alina Șerban, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale d
Buzău: Cercetători dispăruți în zona Focul Viu, găsiți de jandarmi după 10 ore
Trei persoane care desfășurau activități de cercetare în zona Focul Viu, date dispărute după ce nu au mai putut fi contactate, au fost găsite de jandarmii montani, după o acțiune de căutare ce s-a întins pe durata a 10 ore. Miercuri, în jurul orei 10:00, un cetățean din Covasna a apelat la 112, anunțând faptul că trei p