logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UCRAINA-TREI ANI DE RÃZBOI/ REPORTAJ Iași: 20.000 de refugiați au trecut pragul Centrului 'Nicolina'' în ultimii 3 ani

Image

Iașiul este unul din orașele din estul României care și-au asumat să ajute refugiații din Ucraina chiar din primele zile după ce țara lor a fost invadată de armatele rusești. Numai că acel conflict armat despre care majoritatea dintre noi credeam că se va sfârși în câteva săptămâni sau luni, continuă și după trei ani.

Din martie 2022 și până acum, aproape 20.000 de refugiați ucraineni au trecut pragul Centrului de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați 'Nicolina'. Unii dintre ei au decis să rămână în Iași pentru că e mai aproape de țara lor, de casele pe care au fost nevoiți să le abandoneze din cauza războiului. Acum ei încearcă să își vindece rănile sufletelor și să își clădească o nouă viață.


Cele mai multe persoane care au trecut în ultimii trei ani prin Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați 'Nicolina' din Iași sunt din regiunile Cernăuți și Odessa, dar sunt și refugiați din Kiev, Herson, Mariupol și Donețk.

Printre ei se află și Galina, de fapt Halyna Vlasenko, o fostă profesoară de limbi străine din Kiev. Fostă profesoară, pentru că din dimineața zilei de 24 februarie 2022 viața Galinei și a familiei ei a fost schimbată radical. Ea se află în România din luna martie 2022, la puțin timp după ce pe strada pe care locuia a început să se vadă semnele invaziei armatelor rusești.


'Am petrecut prime șase zile de la invazie în adăposturile subterane. Însă unul dintre copii s-a îmbolnăvit, a dezvoltat o alergie, și am decis cu soțul meu că mai bine pentru noi este să plecăm din țară. Am plecat cu două valize. Am fugit cu ce am apucat să luăm. Știam că nu venim în vacanță, dar nici nu am venit cu gândul că vom locui în România pentru tot restul vieții. Am crezut că în câteva luni se va termina războiul ... Prima dată am fugit cu fii mei la părinți, iar soțul meu, care e medic, a rămas acasă, în Kiev. La părinți nu am reușit să stăm prea mult, pentru că ne-a ajuns războiul din urmă. Așa că am decis să plecăm în altă regiune, la sora mea. Însă apartamentul în care locuia era prea mic pentru trei familii. Am decis să mergem mai departe. Și așa am ajuns la Iași', ne-a povestit Galina.

Când a ajuns în Iași, ea a trebuit să ducă alte 'războaie'. Tatăl s-a îmbolnăvit de Parkinson, iar fiul cel mare, aflat la vârsta adolescenței, nu a înțeles de ce trebuie să înceapă o viață nouă într-un alt oraș, într-o altă țară a cărei limbă nici măcar nu o cunosc, în timp ce tatăl a rămas în Ucraina. Dincolo cu problemele acestea, Galina s-a confruntat și cu bariera culturală. A ajutat-o mult faptul că la facultate studiase ucraineana, engleza și franceza. Ajunsă la Iași a mers iar la cursuri, de data aceasta ca să învețe și româna, pentru a-i învăța la rândul său atât pe copii, cât și pe părinți și alți conaționali.


'Pe moment copiii au înțeles că trebuie să ne părăsim țara. Dar după primul an mi-a fost foarte greu să îi explic fiului cel mare de ce nu ne întoarcem acasă, de ce stăm în România și nu în Ucraina unde și-a lăsat prietenii, colegii, tatăl și ceilalți bunici. Nu a fost și nu e ușor pentru niciunul din noi', povestește Galina.


Ea are norocul că mereu îi este alături mama, o femeie trecută de 70 de ani, care în ciuda vârstei și problemelor de sănătate, o susține și o încurajează. O încurajează și acum să își transforme pasiunea pentru gătit într-o ocupație, pentru a deveni antreprenor în Iași.


'Am observat că voi românii aveți mâncăruri asemănătoare cu ale noastre. Vouă vă plac atât prăjiturile dulci, cât și cele sărate, iar nouă ne place să gătim tradițional, să facem colțunași și alte dulciuri, dar să facem și câte un prânz cald sau un festin pentru suflet', a povestit Svetlana, mama Galei.
 

Tot în Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați 'Nicolina' din Iași am întâlnit-o și pe Floricica Slavnic. De opt luni femeia a plecat dintr-o localitate de lângă Cernăuți și locuiește în acest centru alături de alți 29 de refugiați ucraineni. Ea a decis să își părăsească satul și țara după ce fiul mai mare i-a murit în brațe, grav rănit pe front.

'Am intrat în România acum opt luni. Prima dată am fost la Rădăuți, iar de acolo m-au trimis aici la Iași, la Centrul 'Nicolina' unde am fost primită tare bine. Au făcut ce au putut să uit durerea. Am doi băieți. Unul, cel mare, a murit, la 44 de ani. Locuia în Italia, dar după invazie a decis să se întoarcă în țară și să se ducă pe front. Tancul în care se afla a luat foc. A luat foc și el. I-au ars până și coastele. A murit în brațele mele. Celălalt are 38 de ani. Luptă pentru eliberarea Ucrainei. Mi-a fost atât de greu să știu că am pierdut un fiu încât o perioadă am depins de medicamente. Mi-am creat o dependență chiar. Rudele și chiar băiatul care este acum pe front mi-au spus că nu e bine. Și am înlocuit o dependență cu alta. Am început să beau rachiu. Numai mamă să nu fii și să-ți moară fiul pe jumătate ars în brațe. Nu doresc nimănui să treacă prin asta. De asta am plecat. Nu mai puteam să văd casa, satul de unde suntem, țara de unde sunt. Nimic', povestește Floricica.


Acum încearcă să renunțe la dependențe și speră ca războiul din Ucraina să se termine cât mai repede, iar fiul cel mic să se întoarcă cu bine de pe linia frontului.

'Doar dacă se termină războiul mă duc acasă. Și dacă vine băiatul, mă duc acasă. Dacă nu, n-am la ce să mă întorc, la cine să mă întorc. Stau aici, cunosc și limba, nu prea bine, dar o știu. Acolo nu mă pot întoarce', spune Floricica Slavnic.

Cele trei femei sunt doar o mică parte din comunitatea de ucraineni care s-au stabilit în Iași în ultimii trei ani. Conform statisticilor, de la declanșarea războiului din Ucraina, Centrul de de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați 'Nicolina' din Iași a fost tranzitat de aproape 20.000 de ucraineni, însă o parte au decis să își caute un loc de muncă sau chiar să își deschidă propria lor afacere.

Astfel, în ultimii trei ani în Iași au fost înregistrate 47 de firme care au acționariat ucrainean.

'Îi apreciem că au avut curajul de a-și deschide o activitate de antreprenoriat în România. Marea majoritate a celor 47 de firme sunt profilate pe comerț, câteva sunt pe transport și curierat, vreo patru-cinci sunt pe partea de soft și IT. E o gamă diversă, preponderent axată pe servicii și comerț. E clar că aici pot găsi o nișă care să le permită desfășurarea activităților fără prea multe formalități, fără prea multe autorizații. Sperăm că vor supraviețui în economia noastră', a declarat președintele Camerei de Comerț Iași, Paul Butnariu.


De asemenea, 739 de persoane din Ucraina, aflate în căutarea unui loc de muncă, au fost înregistrate la AJOFM Iași. Dintre acestea, 106 au fost angajate prin intermediul AJOFM, iar restul cu sprijinul ONG-urilor sau al diverșilor binevoitori.

'Când au ajuns la Iași mulți nici nu știau limba română, nici grafia latină, dar trebuiau să comunice cumva. Așa că a trebuit să învețe româna. A fost minunat că au fost moldoveni care ne-au ajutat. Pentru ei a fost foarte greu de când au intrat la noi în țară, pentru că acolo, la vamă, i-au așteptat foarte multă lume care încerca să îi ajute cumva. O parte dintre refugiați au fost primiți în casele românilor, ceea ce pentru ei a fost o uimire. Întrebau 'de ce ne ajutați?'. În timp au învățat lucrul acesta, au învățat cum sunt românii. Acum credem că au reușit să prindă niște rădăcini, e adevărat firave, dar sunt rădăcini', a declarat coordonatoarea Centrului de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați 'Nicolina', Mihaela Munteanu.


La Iași sunt și 134 copii ucraineni care frecventează cursurile învățământului preuniversitar ieșean, 69 având deja statut de elev pentru că au cunoștințele necesare de limba română care le permit să învețe alături de elevii ieșeni. AGERPRES / (A - redactor: Daniela Malache, editor: Marius Frățilă, editor online: Ady Ivaşcu)

Citeşte şi:

Războiul din Ucraina: Sinteza evenimentelor

Afisari: 690

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 25-05-2025 20:13

Constanța: Pompierii intervin pentru salvarea a două persoane căzute în canalul Dunăre-Marea Neagră

Pompierii din Constanța intervin, duminică seara, pentru salvarea a două persoane care au căzut în canalul Dunăre-Marea Neagră, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). Potrivit sursei citate, două persoane, un adult și un mino

Social 25-05-2025 19:34

Neamț: Șase persoane, între care doi minori, implicate într-un accident rutier pe E85

Șase persoane, între care doi minori, au fost implicate, duminică seara, într-un accident rutier care s-a produs pe DN 2 E85, în localitatea Secuieni, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. O autoutilitară în care se afla doar șoferul a intrat în coliziune cu două autoturisme, în ca

Social 25-05-2025 15:45

Tulcea: Accident naval pe Dunăre - nouă persoane au scăpat cu viață după ce au fost răsturnate din barcă

Nouă persoane au scăpat cu viață dintr-un accident naval care a avut loc în cursul nopții pe Dunăre, după ce ambarcațiunea în care erau s-a lovit de o bucată de lemn aflată în apă, a anunțat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Tulcea, printr-un comunicat de presă. 'La data de 25 mai 2025, în jurul orei 00:45 pol

Social 25-05-2025 14:37

Sibiu: Stitch, celebrul personaj Disney, vedeta Transilvania Tattoo Expo în cea de-a doua zi

Artistul tatuator Radu Sitaru, de la un salon din București, a reușit să realizeze cel mai bun tatuaj al celei de-a doua zi a convenției internaționale de tatuaje de la Sibiu, Transilvania Tattoo Expo, în care îl redă pe Stitch, celebrul personaj Disney, cum mănâncă un hamburger foarte mare. Artistul a lucrat două zile la ace

Administratie 25-05-2025 14:25

Capitala României, pe locul 34 din 36, în clasamentul european al 'străzilor școlare' și al pistelor de biciclete (ONG)

Bucureștiul se clasează pe locul 34 din 36 într-un clasament european al numărului de 'străzi școlare' și pistelor de biciclete protejate, iar o analiză de specialitate arată că rețeaua rutieră cu limite de 30 km/h cuprinde un sfert dintre străzile orașului, reiese dintr-o analiză întocmită de organizația Clean Cities, citată de Asociația 2Celsius

Social 25-05-2025 13:33

Harghita: Trei motopompe au fost repuse în funcțiune în zona Praid, în urma precipitațiilor din ultimele ore

Trei motopompe de mare capacitate au fost repuse în funcțiune, duminică, în zona Praid, după ce s-au înregistrat precipitații abundente și a crescut debitul pârâului Corund. Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, două motopompe de mare capacitate au fost repuse

Administratie 25-05-2025 13:29

Gorj: Ministrul Cseke Attila, desemnat 'Cetățean de onoare' al municipiului Târgu Jiu

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a primit, duminică, în cadrul unei ședințe festive, titlul de 'Cetățean de onoare' al municipiului Târgu Jiu. Distincția i-a fost conferită pentru rolul decisiv în dezvoltarea municipiului Târgu Jiu, îndeosebi a zonei centrale și a

Social 25-05-2025 13:06

Stradă inundată în municipiul Vaslui; pompierii intervin pentru evacuarea apei

O stradă din municipiul Vaslui a fost inundată în urma precipitațiilor abundente înregistrate în ultimele ore, pompierii intervenind pentru evacuarea apei dintr-o curte. 'Detașamentul de Pompieri Vaslui intervine în municipiul Vaslui, pe strada Alexandru Vlahuță, pentru evacuarea apei acumulate în curtea unei

Social 25-05-2025 12:50

INHGA: Cod portocaliu de viituri cu posibile depășiri ale cotelor de apărare, până marți după-amiaza

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a actualizat, duminică, atenționarea de Cod portocaliu de viituri, emisă sâmbătă, pe râuri din opt județe. Conform hidrologilor, în intervalul 25 mai, ora 20:00 - 27 mai, ora 16:00, se vor înregistra scurgeri importante pe versanți, torenți și pârai

Administratie 25-05-2025 11:28

Maramureș: Accesul rutier în Baia Mare, deviat după prăbușirea podului de pe drumul de centură

Traficul spre municipiul Baia Mare, conexiunea rutieră cu județele Satu Mare și Cluj, va fi deviat ca urmare a prăbușirii unei porțiuni de pod pe drumul de centură, a informat, duminică, primarul Doru Dăncuș. 'Este o situație care îi afectează în special pe băimăreni. Avem, așadar, obligația să ne implicăm prin toate mijloacele

Social 25-05-2025 10:15

Avertizare Cod portocaliu de cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului și răcire accentuată până miercuri

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare Cod portocaliu de cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, răcire accentuată până miercuri dimineața, ora 10:00. Astfel, în intervalul 25 mai, ora 10:00 - 28 mai, ora 10:00, în jumătatea de est a țării va ploua însemn

Social 25-05-2025 09:13

Neamț: Opt curți din localitățile Ion Creangă și Icușești, inundate de o viitură

Opt curți din localitățile Ion Creangă și Icușești au fost inundate de o viitură formată în urma precipitațiilor, a informat, duminică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. 'Forțe și mijloace de intervenție de la SVSU Icușești, SVSU Ion Creangă și Detașamentul de pompieri Roman au intervenit pentru evacuarea apei din

Social 25-05-2025 09:10

Bacău: Două locuințe, trei autoturisme și un drum din Zăpodia, inundate de o viitură

Două locuințe, un beci, trei autoturisme și un drum sătesc din localitatea Zăpodia au fost afectate de o viitură care s-a produs în urma precipitațiilor abundente înregistrate sâmbătă, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău.  

Social 25-05-2025 08:55

Tulcea: Maratonul de vâslit și-a desemnat câștigătorii la categoria 'elite'

Ruben Sacrieriu, Andreea Botnariuc și Ciocârlie Herrero Janette sunt primii câștigători ai Maratonului internațional de vâslit Ivan Patzaichin, care se desfășoară sâmbătă și duminică, în Delta Dunării, între Tulcea și satul Mila 23, ei parcurgând pe apă cei 46 de kilometri ai primului traseu ecoturistic din rezervație, Delta

Social 24-05-2025 17:25

Jandarmeria Capitalei precizează că nu a fost notificată cu privire la un protest în Piața Constituției, după îndemnurile de pe TikTok

Jandarmeria Capitalei precizează, sâmbătă, că nu a fost notificată cu privire la desfășurarea unei adunări publice în Piața Constituției, așa cum prevede legea, după ce, pe rețeaua TikTok, au apărut mai multe clipuri video de mobilizare pentru un protest pe 26 mai, cu ocazia învestirii lui Nicușor Dan în funcția de președinte.