UCRAINA - TREI ANI DE RĂZBOI/ REPORTAJ Tulcea: Războiul din Ucraina văzut de peste Dunăre, de la Chilia Veche

Atacurile frecvente ale Rusiei asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre au ecou în rândul populației de pe malul românesc, populație care are încredere în sprijinul NATO, autoritățile continuând în același timp proiectele de cooperare finanțate de Uniunea Europeană prin programul Interreg Next - România - Ucraina, o șansă pentru dezvoltarea durabilă a comunităților de pe ambele maluri ale fluviului.
Primele atacuri cu drone rusești asupra porturilor din orașele ucrainene aflate pe brațul Chilia al Dunării, atacuri înregistrate în anul 2023, i-au îngrozit pe unii locuitori ai comunei Chilia Veche, iar în continuare alarmele care se aud frecvent de pe malul ucrainean al fluviului îi țin în stare de alertă.
''Prima dată, am stat afară, că nu puteai rămâne în casă. Și geamuri, și tot zguduiau. Eram afară și se înălța flacăra cât biserica. Toată comuna era afară. Acum, când sună RO-ALERT, stăm ca pe ghimpi, că nu știm unde cade. Dacă a căzut aici, în centru, ne-a făcut praf. Știu unde să mă ascund, în beci, dar nu am beci. Așa că ies afară, că alt loc n-am, să nu cadă casa pe mine. Suntem în alertă continuu. Dă RO-ALERT-ul, iar după 20 de minute încep mitralierele. Se aude drona ca barca cu motor. Toată noaptea urlă sirenele. Una se oprește, alta pornește'', a declarat, pentru AGERPRES, Iordache Nane Lesnic, în vârstă de 70 de ani, fost zidar.
Foto: (c) LUISIANA BÎGEA / AGERPRES FOTO
Stă pe o bancă din fața unui magazin din centrul satului Chilia Veche, lângă Mihai Pocora, și-l întreb despre biserica recent reabilitată din localitate, Biserica ''Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril''.
Foto: (c) LUISIANA BÎGEA / AGERPRES FOTO
''Biserica e foarte frumoasă, dar nu e reușită cum trebuia, după banii care s-au dat. Ce-au făcut? Au tencuit-o și au dat-o cu lavabil. Altceva, nu văd eu. Merg cam rar la biserică. Cred în Dumnezeu, dar, mă scuzați, în preoți nu prea cred. În NATO aș crede'', a mai spus Iordache Nane Lesnic.
Colegul lui de bancă, Mihai Pocora, în vârstă de 66 de ani, ar spune și el că are încredere în protecția NATO.
Foto: (c) LUISIANA BÎGEA / AGERPRES FOTO
''Ce să crezi în NATO? Avem americani pe care-i plătim noi!'', a afirmat Mihai Pocora.
Este pescar și, la fel ca fostul zidar, acum pensionar, este sceptic când vine vorba despre pace în Ucraina.
''Nu cred că va fi pace. Nu cred că o să ajungem la bine, că fiecare vrea să ia câte ceva'', a mai spus pescarul din Chilia Veche.
Foto: (c) LUISIANA BÎGEA / AGERPRES FOTO
La școala gimnazială din sat, elevii recunosc și ei că sunt afectați de războiul declanșat de Rusia.
''Prima dată, m-am speriat. S-a auzit foarte tare. Când sunt atacuri, nu stau lângă ferestre sau în locuri care să se dărâme. N-am ieșit din casă, când au fost atacurile. Rămân în casă, cu mama, într-un colțișor. Mă sperii în continuare de aceste lucruri'', a afirmat Oana B., elevă în clasa a VIII-a.
Foto: (c) LUISIANA BÎGEA / AGERPRES FOTO
Alți colegi de clasă spun că s-au obișnuit cu zgomotele.
''M-am obișnuit să aud sirenele și nu mă mai sperii ca la început'', a afirmat Irina D.
Foto: (c) LUISIANA BÎGEA / AGERPRES FOTO
La fel ca biserica, și cabinetele medicale dotate și renovate în anul 2004 de Fundația Regală Margareta a României erau închise, iar pe ușa unui cabinet un bilet îi anunță pe localnici că ''doamna doctor vine marți''.
''Este cabinetul de stomatologie. Doctorul de familie vine din Tulcea o dată pe săptămână și îi suntem recunoscători pentru asta. Am avut perioade în care nu am avut medic în sat'', a explicat președintele asociației ''Împreună pentru Chilia'', Vasile Dan Dicu.
Foto: (c) LUISIANA BÎGEA / AGERPRES FOTO
El s-a născut în Roman, județul Neamț, dar din anul 2001 lucrează la secția din Chilia Veche a Penitenciarului cu Regim de Maximă Siguranță (PRMS) din Tulcea. A înființat asociația neguvernamentală în anul 2020 și, prin intermediul acesteia și cu ajutorul altor asociații din țară, a organizat diferite activități pentru copiii din localitate, s-a implicat în proiecte de protejare a mediului, dar și în inițiative de dezvoltare comunitară, iar unul dintre rezultate este locul de joacă amenajat la marginea satului, lângă cimitir.
''Locul acesta era definit în Planul urbanistic zonal drept parcul 'Libertății', dar în realitate nu erau decât două topogoane și două leagăne. Nu erau un pom, o bancă, un coș de gunoi. Printr-un proiect derulat cu asociația 'Mai mult verde', prin mobilizarea cetățenilor, am venit cu băncuțe, balansoar, căiuți, jucării pe arc, bănci, coșuri de gunoi, am amenajat un teren pentru tenis cu piciorul sau volei, o masă de ping-pong. Până atunci, copiii mergeau prin cimitir și făceau concursuri de citit de pe cruci, câți ani a trăit bătrâna asta sau omul ăsta. Ei, acum, bunicii când merg la cimitir, își pot lăsa copiii aici'', a povestit Vasile Dicu.
Foto: (c) LUISIANA BÎGEA / AGERPRES FOTO
Președintele asociației ''Împreună pentru Chilia'' spune că războiul declanșat de Rusia a schimbat viața comunității.
''De când a început, nu există zi în care să nu se vorbească despre război, despre alarme. Câinii, săracii, sunt zăpăciți, rup lanțurile, că animalele percep altfel. Înainte vorbeam despre pescuit, locuri unde trage peștele, ce se mai prinde, despre turism, lucruri specifice locului. Acuma, 'ai auzit aseară?', 'dar unde s-a mai bombardat?'. Spre norocul nostru, în ultima perioadă, nu s-a mai întâmplat aici, lângă noi'', a afirmat Dicu.
În ciuda războiului din Ucraina, reprezentanții administrației locale din Chilia Veche au încredere în programele de dezvoltare româno-ucrainene începute în urmă cu mai mulți ani și în baza cărora a fost renovat sediul vechi al primăriei și s-au cumpărat echipamente audio-video, costume tradiționale, dar și o barcă specială pentru intervenții în situații de urgență.
Foto: (c) LUISIANA BÎGEA / AGERPRES FOTO
''Acum, ni s-a aprobat proiectul de amenajare a unei remize pentru autospeciala de stingere a incendiilor, pentru un ATV și UTV și încă o mașină de intervenții, așa încât suntem acoperiți și terestru, și naval. Războiul a pus mai multă presiune pe noi (administrația locală - n.r.). Suntem sub umbrela NATO și suntem protejați din toate punctele de vedere, dar când la 50 de metri de tine se trage cu drona sau bubuie o dronă, nu prea te simți confortabil. Noi ne-am obișnuit, dar turiștii sunt foarte speriați'', a afirmat primarul comunei Chilia Veche, Timur-Alexandru Ciauș.
Aflat la al doilea mandat de primar, a realizat până acum proiecte în valoare totală de circa 15 milioane de euro, printre acestea aflându-se un bloc ANL. El are în vedere ca, în parteneriat cu în parteneriat cu WWF și Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23, să realizeze alte proiecte, unele începute deja prin semnarea contractului de finanțare, proiecte care vizează renaturarea a circa 250 de hectare și, implicit, dezvoltarea durabilă a comunității, bugetul total estimat al acestora fiind apropiat de cel accesat deja.
''Dacă nu începea războiul, astăzi puteam trece în Kilia (localitate aflată pe malul ucrainean al Dunării - n.r.), pentru că am semnat un acord de înfrățire cu orașul Kilia și aveam acces cu buletinul pe o distanță de maximum 50 de kilometri de graniță pe teritoriul Ucrainei. Ne gândeam că turiștii vin în Chilia Veche pentru câteva zile, fac excursii pe lacuri, iar apoi pleacă o zi în Ucraina. De la Chilia Nouă (Kilia - n.r.) până la Cetatea Albă, Vâlkovo și Ismail. Așa diversificam oferta turistică, dar ne-am blocat. Acces la asemenea tururi aveau toate persoanele care erau cazate cel puțin o zi într-o pensiune din Chilia Veche. Avem avizul Ministerului de Externe, Ministerului Dezvoltării, am lucrat pentru asta, dar totul s-a blocat'', a afirmat edilul.
Foto: (c) LUISIANA BÎGEA / AGERPRES FOTO
Drumul până în satul Chilia Veche poate fi parcurs cu nava sau cu mașina personală, pentru că nu există un mijloc de transport regulat între sat și suburbia Tudor Vladimirescu, din rațiuni economice în principal. Mai mult, drumul județean dintre cele două localități este impracticabil, deși administratorul acestuia, Consiliul Județean (CJ) Tulcea, a încercat să-l repare parțial, în contextul în care un tronson face obiectul unui litigiu între instituția publică și o firmă privată care a concesionat o amenajare agricolă.
''Drumul este cel care va dezvolta tot brațul Chilia al Dunării. Din 2020 până în 2024, la rugămințile mele, s-au făcut mai multe lucrări de reparații. Fiind un drum în litigiu, CJ a pierdut o finanțare. Am făcut nenumărate solicitări către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Singura soluție prin care se poate face drumul ăsta este de a-i schimba categoria din drum județean în drum strategic și atunci va putea fi făcut de Guvern prin alocarea de fonduri pe situații de urgență. Domnul deputat PSD Sergiu Constantinescu chiar miercuri a avut o interpelare în Parlamentul României pe tema asta. Dar accesul pe drum trebuie reglementat, să știm cine intră, câți intră, unde se cazează, fiindcă după aceea vom avem foarte mulți 'mitici', oameni care nu apreciază delta, care vin, campează ilegal și nu consumă nimic în localitate, iar după ei, vine Garda de Mediu care ne sancționează tot pe noi, din cauza gunoiului lăsat de ei'', a afirmat Timur-Alexandru Ciauș.
Din anul 2020, de când conduce administrația locală, primarul spune că numărul pensiunilor din sat a crescut ușor, însă războiul îi ține departe pe vizitatori. De altfel, scăderea numărului turiștilor este confirmată de Mihai Mihu, care lucrează la o pensiune de aproape 25 de ani.
Foto: (c) LUISIANA BÎGEA / AGERPRES FOTO
''Oamenii care veneau cu familia în Deltă, acum nu mai vin. Nimeni nu-și dorește să vină într-o zonă în care să stea cu frică, mai ales dacă are copii. Cei care sunt pescari încă vin. Ei știu că oriunde se poate întâmpla ceva. Când ai însă copii, eviți zona asta. Înainte, stăteau cam o săptămână. Acum, nimeni nu stă mai mult de trei zile. Auzind sirenele, se îngrozesc. Nu mai trebuie să auzi și bubuiturile'', a afirmat Mihai Mihu.
Bărbatul a adăugat că turiștii sunt informați cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia atunci când aud alarme sau primesc mesaj RO-ALERT.
''Noi îi informăm pe turiști cum trebuie să reacționeze la auzul sirenelor, dar panica atunci când o auzi prima dată e inevitabilă, chiar dacă ești informat. Te sperii de ce se întâmplă. Am avut niște turiști din Odessa stabiliți în țară, iar când au auzit sirenele și-au luat copiii și au plecat. Au spus că copiii lor nu trebuie să audă așa ceva. Adulții știu că oriunde se poate întâmpla orice, dar copiii se sperie și pentru copii oricine ar face orice pe lumea asta'', a mai spus Mihai Mihu.
În Evul Mediu, localitatea Chilia Veche, după unele surse numită de greci ''Lycostomo'' (''Gura lupului'' - n.r.), era un important centru comercial piscicol, datorită sturionilor, dar a decăzut după ce s-au ridicat porturile dunărene Galați și Brăila, inclusiv ca piețe de desfacere a peștelui, pe fondul unei cereri mai mari decât cea din Chilia.
În regimul comunist, la închisoarea din Chilia Veche și Periprava erau încarcerați deținuți de drept comun și condamnați politic, care fără condiții minime de igienă, asistență medicală, fără hrană, erau torturați zilnic și obligați să taie stuful din Deltă pe gheață și să lucreze la digurile localităților din apropiere.
Foto: (c) LUISIANA BÎGEA / AGERPRES FOTO
După căderea comunismului, la începutul anilor 1990, în Chilia Veche erau circa 3.000 de persoane care se ocupau în principal cu agricultura și creșterea animalelor. În momentul de față, satul numără 1.751 de locuitori, potrivit autorității locale.
Datele Ministerului Apărării Naționale arată că din data de 5 septembrie 2023 până în prezent, 17 fragmente de drone au fost găsite pe teritoriul României. Într-una dintre situații, militarii români au descoperit în apropiere de orașul Galați resturi provenite de la două drone, iar cei din Republica Moldova, în urma aceluiași atac, au găsit resturi din trei drone.
Zonele în care au fost descoperite resturile de drone fac parte din rezervația trilaterale UNESCO România-Ucraina-Republica Moldova, a cărei înființare a fost promovată public la finalul anilor 1990. Pe data de 5 iunie 2000, la București, reprezentanții ministerelor mediului din cele trei țări au semnat un acord pentru cooperarea transfrontalieră în ariile naturale protejate Delta Dunării, declarată Rezervație a Biosferei încă din 1990, care cuprinde suprafețe atât în România, cât și în Ucraina, respectiv Prutul de Jos din Republica Moldova.
În ultimii ani, în Rezervația Biosferei Delta Dunării româno-ucraineană s-au derulat mai multe proiecte de colaborare, susținute financiar de Uniunea Europeană, cooperarea transfrontalieră derulându-se atât în domeniul protecției mediului, cât și în cel al promovării turistice sau dezvoltării serviciilor publice din cele două zone.
Cu o suprafață de 580.000 de hectare, Delta Dunării ocupă locul 22 între deltele lumii și locul al treilea în Europa, după Volga și Kuban și este una dintre cele mai mari zone umede din lume, dar și cea mai întinsă zonă compactă de stufărișuri din lume. Cu cele 30 de tipuri de ecosisteme și cele 5.429 de specii de floră și faună identificate până în prezent, 38 din acestea fiind noi pentru știință, constituie o bancă de gene naturală de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal, fiind a treia zonă din lume în ceea ce privește biodiversitatea după Bariera de Corali (Australia) și Arhipelagul Galapagos (Ecuador). AGERPRES/(A, AS - redactor: Luisiana Bîgea, editor: George Onea, editor online: Gabriela Badea)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Ședință CGMB: Stelian Bujduveanu ar putea deveni primar interimar al Capitalei
Viceprimarul Stelian Bujduveanu (PNL) ar putea deveni primar interimar al Capitalei, conform unui proiect de hotărâre care urmează să fie dezbătut în ședința de vineri a Consiliului General al Municipiului București. Ședința extraordinară a fost convocată de primarul general, Nicușor Dan, câștigător al alegerilor prezidențial
Începe Asian Food Fest în Parcul Titan
Preparate tradiționale din 15 țări, momente culturale asiatice și ateliere se regăsesc în programul Asian Food Fest, care are loc de vineri până duminică, în Parcul Titan. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3, la Asian Food Fest vizitatorii vor avea ocazia să deguste sute de preparate tradiționale din cincispreze
Dolj: Doi morți într-un accident produs pe Centura de Nord a Craiovei
Un grav accident a avut loc, joi seara, pe Centura de Nord a Craiovei - DN 65 F în urma căruia două persoane au decedat și una a fost transportată la spital. Potrivit IPJ Dolj, un tânăr în vârstă de 28 de ani, din municipiul Craiova, în timp ce conducea un autoturism pe Centura de Nord a Craiovei - DN 65 F, din cauze ce urmează a
Boloș: Vrem un PNRR implementabil; Comisia Europeană a ținut cont de pozițiile noastre și a solicitat documentații suplimentare
Autoritățile române îți doresc un PNRR implementabil, astfel încât atunci când realitățile din teren se schimbă să poată fi solicitată o adaptare în consecință, susține ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Am revenit azi cu o actualizare, așa cum am promis, după discuțiile tehnice cu reprezenta
Tanczos Barna: Avem nevoie de un guvern cu puteri depline în cel mai scurt timp
Avem nevoie de un guvern cu puteri depline în cel mai scurt timp posibil, care să ducă mai departe măsurile de reducere a cheltuielilor și de consolidare fiscală, iar până atunci Ministerul Finanțelor asigură acest interimat în care asigurăm plata salariilor, pensiilor și a investițiilor, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, care s-a înt&ac
Sindicaliștii din MIPE au intrat în grevă japoneză nemulțumiți de lipsa dialogului cu profesioniștii din sistem
Sindicatul MIPE Normalitate, afiliat la Federația Publisind, a intrat, joi după-amiaza, în grevă japoneză la locul de muncă, pentru a avertiza asupra lipsei dialogului cu profesioniștii din sistem și a riscului de blocare a proiectelor aflate in implementare. 'Sindicatul MIPE-Normalitate - afiliat la Federația Publisind, organizează începâ
Sibiu: Zeci de tatuatori din șapte țări așteptați la Transilvania Tattoo Expo (23 - 25 mai)
Zeci de artiști tatuatori din șapte țări (SUA, Marea Britanie, Germania, Muntenegru, Danemarca, Ungaria, România) sunt așteptați de vineri până duminică la Sala Thalia din Sibiu, la cea de a 13-a ediție a Transilvania Tattoo Expo, cea mai veche convenție internațională de tatuaje din România, informează un comunicat de presă. 'Transilvani
MAI: Predoiu - întâlnire cu omologul din Republica Moldova: Securitatea regională, pe agendă
Securitatea regională și sprijinul pentru consolidarea parcursului democratic și european al Republicii Moldova au fost printre temele abordate de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu omologul său de la Chișinău, Daniella Misail-Nichitin, aflată la București cu ocazia participării la cea de-a noua ediții a Black Sea and Balkans Security Forum.
Noi avertizări Cod portocaliu de vijelii și grindină, în localități din șase județe, joi seara
Administrația Națională de Meteorologie a emis noi avertizări nowcasting Cod portocaliu de averse torențiale și grindină, valabile în ora următoare în localități din șase județe. Potrivit ANM, până la ora 18:00, în județele Constanța (Cernavodă, Hârșova, Ostrov, Băneasa, Mircea Vodă, Rasova, Lipnița, Ciobanu, Crucea, Peștera, Olti
Alba: Imagine Fest, primul eveniment major al sezonului turistic în Cetatea Alba Carolina
Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei, cea mai nouă instituție muzeală din Alba Iulia, și Muzeul Principia pot fi vizitate gratuit, de joi până duminică, în cadrul Imagine Fest, primul eveniment major al sezonului turistic la Alba Iulia. Pe lângă accesul gratuit la cele două obiective muzeale aflate în subordinea Primăriei, sunt orga
Încă două aeronave F-16 au sosit în România din Norvegia; vor intra în dotarea Bazei de la Kogălniceanu
Două aeronave F-16 Fighting Falcon, din cele achiziționate de România de la Regatul Norvegiei, au aterizat joi, în Baza 71 Aeriană 'General Emanoil Ionescu' din Câmpia Turzii, acestea urmând să intre în dotarea Escadrilei 571 Aviație Vânătoare din cadrul Bazei 57 Aeriene 'Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino' de la Mihail
REPORTAJ Vrancea: 'Consumul de droguri e un joc de noroc cu propria viață' - mesajul unei campanii antidrog la Focșani
Peste 300 de elevi au participat joi, la Focșani, la o întâlnire organizată în cadrul campaniei naționale 'Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția', unde tema principală a fost prevenirea consumului de droguri. Reprezentanții Poliției Române, autorități locale, dar și un fost consumator de droguri au transmis mesaje directe ș
Avocatul Poporului: Sunt necesare măsuri privind infrastructura, legislația și educația rutieră (raport)
Un raport special al Avocatului Poporului privind siguranța rutieră în România semnalează că, pe lângă îmbunătățirea rapidă a infrastructurii rutiere la nivel național și local, care să țină cont de realitățile cotidiene, dar și alinierea cadrului legislativ existent la nivelul celui european, este necesară și sporirea gradului de educație rutieră.
Iași: Peste 140 de autobuze, dotate cu sisteme inteligente de avertizare și asistență anticoliziune
Un număr de 140 de autobuze aparținând Companiei de Transport Public (CTP) Iași au fost echipate cu sisteme inteligente de avertizare și asistență anticoliziune pentru siguranța pasagerilor, pietonilor și bicicliștilor. Mijloacele de transport au fost echipate prin proiectul european de 'Sisteme de avertizare și asistență anticoliziune pentru conducă
Galați: Proprietarul depozitului de anvelope care a ars duminică, amendat cu 30.000 lei de Garda de Mediu
Comisarii Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Galați l-au amendat cu 30.000 lei pe proprietarul depozitului de anvelope uzate, din localitatea Șendreni, județul Galați, unde duminică, 18 mai, a avut loc u