logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Proteste ale credincioșilor din Cernăuți față de încercările noii Biserici a Ucrainei de a le lua lăcașurile de cult (GALERIE FOTO)

Image

Relațiile dintre Biserica Ortodoxă Ucraineană (UPT) și nou-creata structură religioasă Biserica Ortodoxă a Ucrainei (PTU), susținută de autoritățile de la Kiev, se deteriorează de la o zi la alta, în numeroase lăcașuri de cult din regiunea Cernăuți fiind declanșate scandaluri și proteste, după ce reprezentanții PTU, conduși de mitropolitul Epifanie, au încercat să preia cu forța parohiile.

Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO


Enoriașii mai multor parohii din localitatea Sadagura, suburbie a orașului Cernăuți, și-au manifestat, duminică după-amiază, opoziția totală față de intenția PTU de a prelua administrarea bisericilor lor, aflate acum în subordonarea UPT, condusă de mitropolitul Onufrie. De altfel, în subordinea Preafericitului Onufrie se află și cele 127 de biserici din regiunea Cernăuți în care se oficiază slujbele religioase în limba română.

Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO


Una dintre bisericile din Sadagura pe care noua biserică ucraineană intenționează să o preia, în ciuda opoziției enoriașilor, este Biserica Sfântul Spiridon, ctitorită între 1715- 1717 de domnitorul Moldovei, Nicolae Mavrocordat. La vremea respectivă, ea se afla pe colina din Piața turcească din Cernăuți și purta hramul Adormirii Maicii Domnului. În 1779, biserica din lemn a fost strămutată pe actuala poziție, în Sadagura, și sfințită din nou cu hramul Sfântul Spiridon.

Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO


''Este importantă pentru noi, comunitatea românească, pentru că aici, în curtea acestei biserici, a fost îngropat Emanuel Logothetti, cel care a organizat manifestările de la Putna din anul 1871'', a declarat un lider al comunității românești din Cernăuți.

Credincioșii din Cernăuți susțin că scindarea bisericii ucrainene are un scop politic.

''Asta e o luptă mai mult politică decât în credință. Credința este în dragoste, în dragostea față de Tatăl Ceresc și față de aproapele nostru. Nu suntem de acord cu acest transfer. În raionul Sadagura sunt multe confesiuni. Cea mai asuprită este Biserica Ortodoxă. De ce?'', se întreabă Lilia Popovici, o credincioasă din Sadagura.

Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO


Preoții din Cernăuți acuză autoritățile că susțin noua biserică și că îi provoacă pe credincioși, dar și pe liderii lor spirituali să lupte unii împotriva altora.

''Până la înființarea acestei confesiuni, PTU, toți locuitorii Sadagurii au trăit în pace, în liniște, toți umblau la biserică, se rugau, se adunau cu toții la căminul cultural. Odată cu apariția acestei structuri a venit dezbinarea între oameni. În timp de război ar trebui să fim cât mai uniți, să ne ajutăm unii pe alții, indiferent de confesiune sau naționalitate, trebuie să ne susținem și să ne iubim așa cum ne învață și Mântuitorul. Prin acțiunile lor ne-au demonstrat că nu vor să se roage alături de noi, au vrut să ne provoace, să ne ponegrească, afirmând că noi, ucrainenii, suntem conduși de Kiril'', a declarat, pentru AGERPRES, părintele Serafim Dimitrovic.

Preoții, atât români, cât și ucraineni, care aparțin UPT nu au nici cea mai mică intenție de a renunța la apărarea bisericii lor și credincioșilor.

Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO


''Credința fără fapte este moartă. Credința ne-o demonstrăm prin fapte, ne-am adunat pentru sfânta și dreapta credință. Ne dăm seama de ce se întâmplă în jurul nostru, e vremea încercărilor, cum zice Sfântul Vasile cel Mare. Dumnezeu încearcă inimile noastre, ne încearcă pe noi, cât de devotați suntem. A venit timpul și ziua când trebuie să mărturisim. Poate vom fi omorâți, vom fi împușcați, vom fi batjocoriți, ne vor privi ca pe străini, dar vă zic că Dumnezeu le știe pe toate, tot ce facem pe acest pământ, fiecare minut, fiecare secundă. Dumnezeu nu uită de noi, noi putem uita de El. Și cine poate fi contra noastră când Dumnezeu este cu noi? Credința este o mare putere'', a afirmat, la rândul său, preotul Ioan Rotar.

Noua biserică ucraineană, susținută de autoritățile de stat, face demersuri pentru preluarea bisericilor organizând adunări teritoriale la care sunt invitați să participe nu doar enoriașii dintr-o parohie, ci orice persoană care este interesată. Astfel, liderii PTU supun unui vot trecerea bisericii de la o entitate bisericească la alta, însă votul este influențat de participarea 'externă' a membrilor adunării teritoriale, susțin reprezentanții UPT.

''Schimbarea subordonării unei biserici, conform statutului, se poate face doar dacă votează pentru acest lucru enoriașii parohiei, nu o adunare teritorială, la care pot lua parte persoane care nu au legătură directă cu parohia respectivă. Ceea ce fac ei acum contravine statutului bisericilor actuale'', precizează unul dintre reprezentanții comunității de români din Cernăuți.

Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO


O slujbă oficiată duminică de preoții din Sadagura în memoria eroilor ucraineni din războiul declanșat pe 24 februarie 2022 a fost perturbată de prezenta bisericii adversare.

''Astăzi, duminică, în ajunul împlinirii a trei ani de la începutul războiului cu Federația Rusă, ne-am adunat să ne rugăm pentru soldații noștri, acei militari care sunt enoriași ai bisericii noastre și care astăzi sunt pe linia întâi a frontului și apără țara noastră și totodată pentru acei soldați care au trecut la cele veșnice apărându-și țara și jertfindu-și viața pentru pace în țara noastră. Ne-am adunat odată trei parohii, în căminul cultural, pentru a ne ruga, deoarece nu am avut posibilitatea să ne adunăm toți împreună în fața bisericii. Toți locuitorii cartierului Sadagura ne-am adunat să ne rugăm pentru odihna sufletelor celor căzuți și pentru sănătatea celor de pe front, citind acatistul Sfântului Nicolae. Însă, nou-creata confesiune PTU a intrat în sală, încercând să ne provoace și să spună că nu ne rugăm Dumnezeului care trebuie, că patriarhul nostru este Kiril și cu puțin timp în urmă a lansat o rachetă asupra orașului Krivoy Rog. A fost o provocare făcută special pentru a certa oamenii între ei'', a mai declarat părintele Serafim Dimitrovic.

Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO


Scandalul de duminică de la Sadagura survine la patru zile după ce miercurea trecută reprezentanții PTU au încercat să preia controlul asupra Catedralei ''Pogorârea Sfântului Duh'' din centrul Cernăuțiului. Lăcașul de cult a fost construit în 1864, în el fiind înmormântat primul mitropolit al Bucovinei. În această biserică s-a slujit în slavona veche și în limba română. Toate icoanele de aici au inscripții în română și slavonă.

''Pe primul loc în biserica noastră este Dumnezeu, iar pe locul doi e statul și altele. În structura lor, pe primul loc e statul, iar pe locul doi este Dumnezeu'', susține părintele Vladimir Gubka, un alt cleric care slujește în Sadagura.

Constituirea noii Biserici Ortodoxe a Ucrainei, autocefală, a avut loc în 2018, pe fondul tensiunilor dintre autoritățile ucrainene și cele ale Federației Ruse. Măsura a fost justificată de faptul că biserica existentă la acel moment, Biserica Ortodoxă Ucraineană era subordonată Patriarhiei de la Moscova.

După declanșarea războiului, în februarie 2022, noua entitate, condusă de mitropolitul Epifanie, a intensificat eforturile de preluare a tuturor lăcașurilor de cult ortodoxe de pe teritoriul Ucrainei, în ciuda faptului că Preafericitul Onufrie s-a delimitat de Patriarhia de la Moscova, apărând suveranitatea și integritatea Ucrainei. De altfel, de la începutul războiului, preoții UPT au renunțat să îl mai pomenească pe patriarhul Kiril la Sfânta Liturghie. AGERPRES/(A - redactor: Cristian Lupașcu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 1915

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 07-05-2025 18:14

Prezidențiale2025/Siegfried Mureșan: Rezultatul alegerilor din România este esențial pentru Uniunea Europeană în ansamblu

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Alegerile prezidențiale sunt importante nu doar pentru viitorul european al României, ci și pentru Uniunea Europeană în ansamblu, iar un președinte antieuropean ar izola România, a declarat miercuri, la Strasbourg, eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan. 'Ale

Romania in lume 07-05-2025 16:47

Parlamentul European vrea un buget UE pentru 2028-2034 'semnificativ mai ambițios', care să răspundă așteptărilor cetățenilor

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European vrea un buget al Uniunii Europene pentru 2028-2034 'semnificativ mai ambițios', care 'să poată răspunde așteptărilor tot mai mari ale cetățenilor UE pe fondul instabilității globale', conform unei rezoluții adoptate miercuri de eurodeputați, reuniți în sesiun

Romania in lume 06-05-2025 20:01

Prezidențiale2025/ Victor Negrescu: Nu pot decât să susțin în continuare calea europeană în aceste alegeri prezidențiale

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Calea europeană reprezintă soluția corectă pentru România, care nu-și permite, în contextul economic actual, să piardă resurse financiare europene, a declarat marți, la Strasbourg, eurodeputatul PSD Victor Negrescu, precizând că, prin prisma 'calităților' sale 'la nivel euro

Romania in lume 06-05-2025 18:46

Prezidențiale2025/ Grupul PPE din PE condamnă decizia PSD de a nu-l sprijini pe Nicușor Dan

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a condamnat marți decizia Partidului Social Democrat (PSD) din România de a nu-l sprijini pe candidatul pro-european, Nicușor Dan, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale și a susținut în același timp decizia PNL ș

Romania in lume 06-05-2025 18:34

Prezidențiale2025/Nicu Ștefănuță: Avem de ales între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne menține în zona europeană

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: România se află într-un 'pericol mortal', în urma câștigării primului tur al alegerilor prezidențiale de către George Simion, iar românii cu drept de vot vor avea de ales în turul al doilea 'între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne m

Romania in lume 06-05-2025 17:52

Prezidențiale2025/Mînzatu: Cei care credem în proiectul UE trebuie avem un dialog cu fiecare cetățean despre ce înseamnă apartenența la UE

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Apartenența la Uniunea Europeană este parte a soluției la multe din nevoile României, a declarat marți, la Strasbourg, vicepreședinta Comisiei Europene Roxana Mînzatu, precizând că executivul comunitar nu comentează procesul electoral în derulare în România.

Romania in lume 06-05-2025 16:49

Prezidențiale2025/ERC: Avansarea lui George Simion în turul al doilea, 'un mesaj puternic' al cetățenilor României

Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ERC) a apreciat că, la alegerile de duminică, 'cetățenii României au trimis un mesaj puternic' prin faptul că George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și vicepreședinte executiv al ERC, a avansat în turul al doilea al prezidențialelor. &Icir

Romania in lume 06-05-2025 15:30

Prezidențiale2025/Co-președinte al Verzilor din PE: Nu este în interesul României să aibă în Consiliu o persoană pro-Putin ca Simion

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Viitorul României este în Europa, iar Uniunea Europeană vrea o Românie puternică în UE, a declarat marți, în Parlamentul European la Strasbourg, eurodeputatul olandez Bas Eickhout, co-președinte al Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană, atrăgând atenția totodată că un

Romania in lume 06-05-2025 13:52

Expoziție de fotografii documentare 'Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori', inaugurată la Parlamentul Republicii Moldova (FOTO-VIDEO)

Expoziția de fotografii documentare 'Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori' a fost inaugurată marți la Parlamentul Republicii Moldova. Organizată în parteneriat de Agenția Informațională de Stat MOLDPRES și Agenția Națională de Presă AGERPRES, expoziția inaugurată marți la Chișinău prezintă fotografii realizate de fo

Romania in lume 06-05-2025 13:26

După demisia premierului, în România criza politică se accentuează (agenții de presă)

România intră într-o nouă fază de incertitudine odată cu demisia premierului Marcel Ciolacu, înlocuit temporar marți de ministrul de interne, liberalul Cătălin Predoiu, informează AFP, care comentează că demisia social-democratului din fruntea executivului român survine după ceea ce France Presse numește 'rezultatul șocant al extremei drep

Romania in lume 05-05-2025 13:27

Prezidențiale2025/ Peskov: Românii au fost privați de posibilitatea de a vota pentru un candidat care le-a plăcut

Românii au fost privați de posibilitatea de a vota pentru candidatul lor preferat la președinție, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Solicitat de TASS să comenteze rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din România, în cadrul unui briefing, Peskov a spus că ''unul d

Romania in lume 05-05-2025 12:15

Prezidențiale2025/ O Românie divizată se așteaptă la o confruntare între blocuri opuse pentru președinție (EFE)

O Românie mai polarizată ca oricând de la revenirea la democrație în 1990 se confruntă cu o ciocnire între două modele de țară după primul tur al alegerilor prezidențiale repetate de duminică, în care ultranaționalistul George Simion s-a impus clar în fața proeuropeanului Nicușor Dan, comentează EFE luni. Po

Romania in lume 05-05-2025 12:06

Prezidențiale2025/ Extrema dreaptă în frunte în România: ''Un foarte frumos bumerang'' pentru UE, apreciază Marine Le Pen

Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen a salutat luni victoria în primul tur al alegerilor prezidențiale din România a candidatului de extremă dreapta George Simion, văzând în aceasta ''un foarte frumos bumerang'' pentru Uniunea Europeană, informează AFP. ''România tocmai i-a oferit

Romania in lume 04-05-2025 22:23

Prezidențiale2025/ Rezultatele exit-poll-urilor, comentate de agenții internaționale de presă

Principalele agențiile de presă internaționale au urmărit îndeaproape și comentează rezultatele exit-poll-urilor primului tur al alegerilor prezidențiale repetate din România desfășurat duminică. AFP: Candidatul extremei drepte a ieșit învingător în primul tur al alegerilor prezidențiale din România

Romania in lume 04-05-2025 21:24

Prezidențiale 2025/ Votul s-a încheiat la Strasbourg; prezență la urne mai mare decât în 2024

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale în cele două secții deschise la Strasbourg s-a încheiat duminică seară, la ora locală 20:00 (21:00, ora României), prezența la urne fiind mai mare față de scrutinul prezidențial anulat din noiembrie anul trecut.