UCRAINA-TREI ANI DE RĂZBOI/ Rusia își accelerează mașinăria de război înainte de a negocia pacea cu Trump

În ultimele luni, armata rusă și-a accelerat mașinăria de război pentru a cuceri întreaga regiune ucraineană Donbas (est) și a ajunge la prima rundă de negocieri cu SUA asupra Ucrainei fără ''teme nerezolvate'' pe câmpul de luptă, scrie EFE într-un comentariu.
Trupele ruse nu au mai avansat în acest ritm - aproximativ 20 de kilometri pătrați pe zi în noiembrie - din primele luni de război. Moscova ocupă în continuare aproximativ o cincime din teritoriul țării vecine.
În schimb, Kievul pare mai interesat ca oricând de oprirea acțiunilor militare, deși fără a renunța la ajutorul occidental, întrucât suferă de un deficit grav de personal, în special în Donețk (est), epicentrul majorității acțiunii militare, comentează agenția de presă spaniolă.
Sudul Donbasului, cea mai importantă cucerire a Rusiei
În urmă cu exact 12 luni, rușii capturau Avdivka, o localitate de la periferia capitalei Donețk de unde artileria inamică bombarda fără încetare orașul minier.
Dar cel mai mare succes a fost, practic, preluarea controlului asupra întregului sud al Donbasului, cu victorii în luptele pentru controlul Vugledar în octombrie - această fortăreață ucraineană rezistase atacurilor rusești timp de doi ani și jumătate - și al Kurahove în ianuarie.
Aceste înfrângeri au reprezentat un eșec sever pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care se confruntă cu o dilemă dificilă de la sosirea președintelui american Donald Trump la Casa Albă, care vrea compensații în schimbul asistenței militare a SUA.
Experții occidentali spun că Rusia a înregistrat zeci de mii de victime, peste 2.000 pe zi, însă, de această dată, războiul de uzură ordonat de Kremlin a dat roade, chiar dacă, în ochii detractorilor Moscovei, este mai degrabă vorba despre o victorie a la Pirus.
Cucerirea acestor bastioane ucrainene a permis armatei ruse să se apropie de granița cu Zaporojie (sud-estul Ucrainei), pe care Moscova o controlează doar parțial, și de ''nodul'' cu Dnipropetrovsk, un important centru industrial ucrainean.
Nordul Donețkului, următoarea țintă
Pentru Kremlin, obiectivul este clar: să transforme în realitate ceea ce președintele rus Vladimir Putin a consfințit în Constituție în septembrie 2022: anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.
Pentru a realiza acest lucru - și în condițiile în care armata rusă mai are de cucerit din Donețk câteva mii de kilometri pătrați -, trupele ruse se află deja la periferia orașului Pokrovsk, obiectivul principal al ofensivei lansate în octombrie 2023.
Apărătorii orașului - cei mai mulți dintre cei 60.000 de locuitori ai săi au fost deja evacuați - se pregătesc pentru un asediu care se anunță infernal, întrucât Moscova a pus ochii pe minele de cocs din zonă care țin în funcțiune industria metalurgică a Ucrainei.
Între timp, unitățile ruse înaintează deja spre nord de la Bahmut către Kramatorsk, principalul bastion militar ucrainean din Donețk.
După capturarea recentă a orașului Torețk, unitățile mecanizate ruse încearcă și ele să ajungă la periferia Kostiantinivka, un important nod de comunicații care duce la Kramatorsk și Sloviansk, scena revoltei armate proruse din 2014.
Avioane de luptă occidentale pentru Ucraina
Singura veste bună pentru Zelenski în ultimele luni a fost sosirea în februarie, după multe luni de așteptare, a primelor avioane de vânătoare Mirage 2000 cedate de Franța, stat european în care 4.500 de soldați ucraineni au fost antrenați să piloteze astfel de avioane.
În plus, Kievul a primit un nou lot de avioane de luptă F-16 promise de guvernul olandez.
Aceste avioane sunt esențiale nu numai pentru a reduce hegemonia rusă în spațiul aerian, ci și pentru a proteja infrastructura energetică a Ucrainei.
În încercarea de a compensa deficitul cronic de militari în prima linie a frontului, șeful armatei Oleksandr Sîrski a ordonat mobilizarea a 50.000 de soldați pentru a întări armata terestră, ale cărei unități sunt cele care rezistă atacurilor inamice.
Și asta pentru că Zelenski, conștient de nemulțumirea tot mai mare față de război în rândul concetățenilor săi, refuză în prezent să scadă vârsta minimă la 18 ani la care bărbații ucraineni pot fi recrutați, așa cum a cerut insistent administrația anterioară a SUA.
Cu toate că situația de pe front este sumbră, Zelenski încă mai are un as în mânecă: Kursk. Au trecut mai bine de șase luni de când ucrainenii au ocupat parțial această regiune rusă de graniță și inamicul nu a reușit să-i expulzeze.
Ucraina speră să folosească Kursk ca monedă de schimb în viitoarele negocieri de pace cu Rusia, notează EFE. AGERPRES/(AS - redactor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Donald Trump afirmă că nu s-a consultat cu Israelul în privința recunoașterii noului guvern de la Damasc
Președintele american Donald Trump a afirmat vineri că nu s-a consultat cu Israelul în legătură cu decizia SUA de a recunoaște noul guvern din Siria, transmite Reuters. ''Nu i-am întrebat în legătură cu asta. Am crezut că este lucrul corect de făcut. Mi s-a acordat multă încredere pentru a face asta. Noi vrem ca
India cere FMI să oprească împrumuturile către Pakistan, pe care îl acuză de 'finanțarea terorismului'
India a cerut vineri Fondului Monetar Internațional (FMI) să își revizuiască împrumuturile către Pakistan, acuzând Islamabadul de 'finanțarea terorismului', după cea mai gravă confruntare armată dintre cele două țări vecine din ultimele decenii, relatează AFP. 'Cred că o mare parte din miliardul de dolari provenit
Vladimir Putin absent de la negocierile cu #Ucraina: Uniunea Europeană plănuiește noi sancțiuni împotriva Rusiei
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri că Uniunea Europeană plănuiește să adopte noi sancțiuni împotriva Moscovei după ce președintele rus Vladimir Putin nu s-a deplasat în Turcia pentru negocieri cu Ucraina, informează dpa. 'Lucrăm la un nou pachet de sancțiuni', a declarat Von der Leyen la sosirea sa la reuni
Turcia: Negocierile între delegațiile rusă și ucraineană au început la Istanbul
Rusia și Ucraina au început vineri la Istanbul, în Turcia, primele negocieri directe, cu mediere turcă, de la cele desfășurate în martie-aprilie 2022, informează EFE. Delegațiile, reunite la Palatul Dolmabahce, sunt conduse de consilierul Kremlinului, Vladimir Medinski, și de ministrul apărării ucrainean, Rustem Umerov. Potrivi
Mark Rutte: Vladimir Putin a făcut o 'enormă greșeală' trimițând o echipă 'de rangul doi' la negocierile cu #Ucraina
Tirana, 16 mai /Agerpres/ - Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a estimat vineri că președintele rus Vladimir Putin a făcut o 'enormă greșeală' trimițând o echipă 'de rangul doi' pentru negocierile cu Ucraina la Istanbul, în Turcia, informează AFP. 'Cred că Putin a făcut e enormă greșeală', a declarat Rutte de la Tirana,
Trump afirmă că se va vedea cu Putin 'de îndată ce va fi posibilă organizarea' unei întrevederi
Președintele american Donald Trump, care a menținut în ultimele zile suspansul în legătură cu o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, a declarat vineri că se va vedea cu liderul de la Kremlin 'de îndată ce va fi posibilă organizarea' unei întrevederi, dar a menționat că urmează să se întoarcă imediat la Washington, re
Vladimir Medinski, istoric naționalist și negociatorul șef al președintelui Putin la negocierile cu #Ucraina din Istanbul
Fost ministru al culturii și istoric cu viziuni naționaliste, consilierul președintelui Vladimir Putin, Vladimir Medinski, conduce delegația rusă la negocierile de pace cu Ucraina de la Istanbul, un rol pe care l-a jucat deja în martie 2022, la începutul conflictului, informează vineri AFP. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a provocat pe
#Ucraina: ONG-uri denunță bombardarea 'deliberată' de către Rusia a hotelurilor unde sunt cazați jurnaliști
Organizațiile nonguvernamentale Reporteri fără Frontiere (RSF) și Truth Hounds au denunțat vineri 'strategia deliberată' a Rusiei ce constă, potrivit lor, în a bombarda hotelurile ucrainene unde sunt cazați jurnaliști, pentru 'a-i reduce la tăcere', atacuri ce 'constituie crime de război', informează AFP. Între februarie 202
#Ucraina a pierdut un avion de luptă F-16; pilotul s-a catapultat în siguranță
Ucraina a pierdut un avion de luptă F-16 vineri dimineață după un incident la bord, însă pilotul s-a catapultat în siguranță, au anunțat forțele aeriene ucrainene într-un comunicat, relatează Reuters. 'Conform datelor preliminare... a apărut o situație neobișnuită la bord. Pilotul a îndepărtat aeronava de zona locuită și s-a catapul
Rubio: Membrii NATO vor conveni până în iunie asupra obiectivului de a dedica apărării 5% din PIB
Secretarul de Stat al SUA, Marco Rubio, a declarat joi că toți membrii NATO vor conveni până la Summitul NATO din iunie 2025 asupra obiectivului de a cheltui pentru apărare echivalentul a 5% din PIB în următorul deceniu, informează vineri Reuters. Șeful diplomației europene a făcut aceste declarații în cadrului programului Hannity de pe canal
Președintele american Donald Trump încheie în Abu Dhabi un turneu regional bogat în promisiuni de investiții
Președintele american Donald Trump încheie vineri în Emiratele Arabe Unite un turneu în Golful Persic marcat de promisiunile unor investiții spectaculoase, dar și de o deschidere istorică față de Siria și de optimism în dosarul nuclear iranian, informează vineri AFP. După ce a obținut 600 miliarde de dolari în Arabia Saudită și un
Vladimir Putin 'trebuie să plătească prețul refuzului său de a face pace' cu #Ucraina, declară premierul britanic
Prim-ministrul britanic Keir Starmer a afirmat că președintele rus Vladimir Putin trebuie 'să plătească prețul refuzului său de a face pace' cu Ucraina, informează AFP. 'Tacticile lui Putin, care constau în a tergiversa și întârzia lucrurile, continuând să ucidă și să provoace vărsări de sânge în întreaga U
Singurul spital din Gaza care trata afecțiuni cardiace și oncologice nu mai funcționează (OMS)
Singurul spital din Gaza care trata afecțiuni cardiace și oncologice a încetat să mai funcționeze în urma unui atac israelian, a anunțat joi Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează AFP. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat pe platforma X că spitalul european din Khan Younis este 'grav avar
#Ucraina-Rusia: Reuniuni trilaterale prevăzute vineri la Istanbul
'Reuniuni trilaterale' vor avea loc vineri la Istanbul în locul negocierilor de pace care urmau să se deschidă între ruși și ucraineni în metropola turcă, a anunțat joi seara o sursă din cadrul Ministerului de Externe al Turciei, relatează AFP. Ministrul de Externe turc Hakan Fidan s-a întâlnit joi seara l
Gaza: ONU nu va participa la distribuirea de ajutoare de către noua fundație susținută de Washington
ONU nu va participa la distribuirea de ajutoare către Gaza de către noua fundație creată de la zero și susținută de SUA, fundație ale cărei modalități nu respectă principiile imparțialității și independenței, a insistat joi un purtător de cuvânt, relatează AFP. 'Am spus clar că participăm la operațiuni de ajutor în conformitate