Încrederea în guverne și partide politice, în declin în țările democratice din întreaga lume (studiu)

Încrederea în guverne și partide politice este în declin în țările democratice din întreaga lume, relevă un nou studiu britanic, citat miercuri de agențiile de presă PA Media și dpa.
Cercetătorii de la Universitatea din Southampton au analizat 3.377 de sondaje care acoperă 143 de țări între 1958 și 2019, reprezentând peste cinci milioane de respondenți.
Ei au descoperit că, în timp ce încrederea în instituțiile reprezentative, cum ar fi parlamentele, este 'în general în declin', încrederea în elementele nereprezentative precum poliția, serviciul public și sistemele juridice a rămas stabilă sau este în creștere.
Dr Viktor Valgardsson, autorul principal al studiului publicat în The British Journal of Political Science, a spus că descoperirile sunt un 'semn de avertizare' că liderii autocrați ar putea profita de schimbarea de opinie și ar putea deveni mai puternici.
'Scăderea încrederii publicului în autoritățile politice este esențială pentru provocările cu care se confruntă guvernele democratice din multe țări astăzi', a spus el.
'Încrederea politică scăzută tinde să fie asociată cu sprijinul pentru partide și lideri populiști care critică establishmentul politic', a adăugat cercetătorul.
'De asemenea, este mai dificil pentru guverne să răspundă la crize precum schimbările climatice și pandemia de Covid-19', a mai afirmat el.
'În Statele Unite, încrederea în guvernul federal a scăzut brusc în ultimele două decenii și nu este o coincidență că acum asistăm la un atac dramatic asupra instituțiilor democratice de acolo, condus de un candidat care a fost ales după ce a promis că va face exact asta', a subliniat expertul.
'Deși există încă dovezi că cetățenii susțin în mare măsură ideea de democrație, un număr mare dintre ei și-au pierdut încrederea în instituțiile necesare guvernării democratice, ceea ce i-a determinat pe unii dintre ei să voteze pentru candidați care pare să aibă intenția să destructureze democrația așa cum o știm', a continuat autorul principal al cercetării.
Studiul a constatat că încrederea generală în parlament a scăzut cu 9% din 1990 până în 2019 în toate democrațiile la nivel global, în timp ce încrederea în poliție a crescut cu 13 puncte procentuale.
Autorii au descoperit, de asemenea, că încrederea în parlament este în scădere în 36 de democrații, inclusiv în Argentina, Brazilia, Franța, Italia, Spania, Coreea de Sud, Australia și Statele Unite, și a crescut doar în șase.
În Marea Britanie, cercetătorii au descoperit că încrederea în parlament și guvern a scăzut treptat în ultimele decenii, cu o redresare 'aparent temporară' în jurul referendumului pentru Brexit.
De asemenea, au constatat că încrederea în sistemul juridic și în poliție a scăzut până la criza financiară din 2008, dar a crescut treptat de atunci.
Sondajele analizate de echipa de cercetători au constatat că încrederea în guverne 'a urmat o scădere globală' în urma crizei financiare din 2008, deși în America Latină a crescut până în 2014, dar apoi a început să se reducă rapid.
Cercetătorii nu au descoperit nicio scădere aparentă a încrederii în Asia și Pacific, Danemarca, Norvegia, Suedia, Elveția, Ecuador și Noua Zeelandă contrabalansând tendința globală prin creșterea încrederii în instituțiile reprezentative.
Profesorul Will Jennings, coautor al raportului de la Universitatea din Southampton, a atras atenția că 'scăderea încrederii în instituțiile democratice poate fi evitată'.
'Dacă cetățenii nu au încredere în felul în care se practică politica democratică, poate că acea politică trebuie să se schimbe', a spus el.
'Având în vedere sprijinul continuu ridicat al cetățenilor pentru idealurile democratice, aceste schimbări pot fi în direcția unei guvernări mai democratice, și nu a uneia mai puțin democratice', a adăugat el.AGERPRES/(AS - redactor: Ionuț Mareș, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
#Ucraina: Vladimir Putin 'rămâne deschis oricărui contact' cu Donald Trump, după criticile acestuia (Kremlin)
Vladimir Putin 'rămâne deschis oricărui contact' cu omologul său american Donald Trump, a afirmat luni Kremlinul după criticile formulate de liderul de la Casa Albă la adresa președintelui rus, în pofida apropierii lor demarate de mai multe săptămâni, informează AFP. 'Președintele rămâne deschis oricărui con
Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen nu va mai putea candida în alegerile prezidențiale
Un tribunal francez a declarat-o luni ineligibilă cu efect imediat pe lidera extremei drepte Marine Le Pen, declarată de asemenea vinovată de deturnare de fonduri publice, ceea ce compromite candidatura sa pentru alegerile prezidențiale din 2027, informează AFP. 'Trebuie să veghem ca parlamentarii, la fel ca toți justițiabilii, să nu benef
Putin amenință să avanseze spre Odesa: Un expert militar expune un singur scenariu posibil (media ucrainene)
Președintele rus Vladimir Putin a invocat, din nou, săptămâna trecută posibilitatea ca armata sa 'să avanseze' în direcția Odesei, un astfel de scenariu fiind posibil numai dacă forțele ruse ar reuși să captureze regiunea Zaporojie, a apreciat cunoscutul expert militar independent rus Iuri Fiodorov, membru al Asociației de studii internaționale di
Gaza: Hamas îndeamnă pe 'oricine poate folosi o armă', indiferent unde, să combată planul lui Trump
Un responsabil al Hamas a îndemnat luni pe 'oricine poate să folosească o armă' să lupte, indiferent unde, împotriva planului președintelui american Donald Trump de a expulza locuitorii din Fâșia Gaza și de a prelua controlul asupra teritoriului palestinian, informează AFP. 'În fața acestui plan diabolic, ca
Trump afirmă că se va ajunge la un acord pentru vânzarea TikTok în SUA
Președintele american Donald Trump a declarat că se va ajunge la un acord pentru vânzarea activelor rețelei sociale chineze TikTok din Statele Unite, pe care liderul de la Casa Albă vrea să o vadă 'rămasă în viață' în țara sa, relatează AFP. 'Va fi un acord pentru TikTok', a spus Trump duminică, vorbind cu jur
Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen, declarată vinovată de deturnare de fonduri publice
Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen a fost declarată luni vinovată de deturnare de fonduri publice de către tribunalul corecțional de la Paris, ce urmează să se pronunțe asupra unei posibile pedepse de ineligibilitate pentru ea, cu doi ani înainte de alegerile prezidențiale, informează AFP. Citirea acestui verdict foarte aștept
#Ucraina: Trei răniți și clădiri avariate după ce Rusia a atacat orașul Harkov pentru a doua noapte consecutiv
Rusia a atacat pentru a doua noapte consecutiv orașul Harkov din nord-estul Ucrainei, rănind trei persoane, provocând incendii în clădiri industriale și avariind două grădinițe, au declarat luni dimineață oficiali ucraineni, relatează Reuters. Atacul de la Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a durat aproape toată noaptea
Iran: Ayatollahul Khamenei promite o 'ripostă fermă' în cazul în care țara sa este atacată
Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat luni în legătură cu o 'ripostă fermă' a Teheranului în cazul unui atac asupra țării sale, în urma amenințărilor președintelui american Donald Trump cu bombardamente dacă Iranul nu va ajunge la un acord cu Washingtonul în privința programului nuclear, relatează AFP și Reuters
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să pună capăt atacurilor asupra Fâșiei Gaza și să revină la armistițiu
Președintele francez Emmanuel Macron l-a îndemnat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, într-o convorbire telefonică avută duminică, să 'pună capăt atacurilor asupra Fâșiei Gaza și să revină la armistițiu', într-un moment în care Israelul își continuă bombardamentele asupra teritoriului palestinian, informează AFP.
Israel: Netanyahu îl numește pe fostul comandant al marinei Eli Sharvit în funcția de director al Securității Interne
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu l-a numit pe fostul comandant al marinei Eli Sharvit în funcția de director al Serviciului de Securitate Internă (Shin Bet), potrivit unui comunicat al biroului său de presă dat publicității luni, informează AFP. 'După ce a purtat discuții aprofundate cu șapte candidați calificați, premieru
Trump îl avertizează pe Zelenski în legătură cu retragerea din acordul privind resursele minerale
Președintele american Donald Trump l-a avertizat duminică pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, că, dacă va respinge acordul în discuție asupra resurselor minerale, va avea 'mari probleme', notează AFP. 'Văd că încearcă să se retragă din acordul privind pământurile rare. Și dacă o face, va avea probleme.
SUA: O magnolie istorică de la Casa Albă va fi tăiată
Jackson Magnolia, un arbore gigantic care din secolul al XIX-lea umbrește porticul sudic al Casei Albe, va fi tăiat săptămâna aceasta, a anunțat duminică președintele american Donald Trump, notează AFP. Se spune că fostul președinte Andrew Jackson a plantat această magnolie cu flori mari în memoria soției sale care a murit chiar &i
Tiruri de rachete asupra Israelului: Arestarea unor suspecți în Liban
Serviciile de securitate libaneze au anunțat duminică arestarea unor 'suspecți' în cazul recentelor tiruri de rachete în direcția Israelului, care au dus la lovituri mortale israeliene în Liban, relatează AFP. Într-un comunicat, Securitatea generală libaneză a raportat reținerea unui număr neprecizat de 'sus
Mexic: Lansarea campaniei pentru alegerea judecătorilor, unică în lume
O campanie unică în lume prin amploarea sa a început duminică în Mexic cu pregătirea primelor alegeri prin vot universal ale judecătorilor și magistraților în numele reformării unei puteri judiciare larg criticate, notează AFP. Pe 1 iunie, aproape 100 de milioane de alegători vor fi chemați să aleagă 881 de judecători ș
Starmer și Trump au discutat despre negocierile 'productive' pentru un acord economic între cele două țări
Premierul britanic Keir Starmer și președintele american Donald Trump au discutat duminică, în cursul unui convorbiri telefonice, despre negocierile 'productive' pentru un acord economic între cele două țări, a făcut cunoscut Downing Street, notează AFP. 'Au discutat despre negocierile productive dintre echipele lor res