Convorbire telefonică Trump-Putin: Satisfacție în rândul înalților oficiali ruși
Înalți oficiali ruși și-au arătat joi satisfacția cu privire la reluarea contactelor cu Washingtonul, după apelul telefonic dintre președinții american Donald Trump și rus Vladimir Putin, în cadrul căruia cei doi șefi de stat au convenit să înceapă negocieri 'imediate' cu privire la Ucraina, informează AFP.
Trump și Putin au vorbit miercuri la telefon mai bine de o oră și jumătate, iar Trump a declarat ulterior că Putin și-a exprimat dorința de a pune capăt războiului, care durează de aproape trei ani.
Kremlinul: Există voință politică de ambele părți
Kremlinul a declarat joi că există voință politică atât din partea Rusiei, cât și din partea SUA de a găsi o soluție și de a pune capăt războiului din Ucraina, potrivit Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat însă că este prematur să se discute despre calendarul unei întâlniri față în față a celor doi lideri.
'Este cu siguranță necesar ca această reuniune să aibă loc destul de repede, șefii de stat au multe lucruri să-și spună', a adăugat Peskov, care a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat cine dintre cei doi președinți a inițiat apelul telefonic.
Peskov a anunțat că cele două părți au convenit că o reglementare în privința Ucrainei ar putea fi obținută prin negocieri. El le-a spus reporterilor că trebuie să aștepte acum primele rezultate concrete ale acestei activități.
'Există o voință politică de ambele părți de a se angaja în dialog și de a încerca să ajungă la o reglementare', a explicat Peskov.
Întrebat dacă țările europene vor fi reprezentate în discuțiile de pace, Peskov a răspuns că este prematur să se vorbească despre un anume format.
'Ne concentrăm pe pregătirea unei întâlniri personale cu Trump. Contactele vor continua cu echipa lui Trump', a declarat Peskov. 'Suntem impresionați de poziția lui Trump. Administrația (fostului președinte Joe) Biden a încercat să continue războiul, dar administrația Trump încearcă să asigure pacea', a continuat el, subliniind că 'toate chestiunile care au legătură cu securitatea țării noastre ar trebui discutate pe larg'.
Totodată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului le-a cerut reporterilor să aibă răbdare, atunci când a fost întrebat dacă China ar putea juca rolul de mediator în negocieri. China este partenerul strategic al Rusiei și Moscova apreciază nespus această relație, a adăugat el.
Peskov a mai declarat că Putin și Trump au discutat despre sectorul energiei, dar nu au abordat chestiuni precum statutul peninsulei ucrainene Crimeea, anexată ilegal de Rusia, și a altor teritorii, și nici chestiunea sancțiunilor impuse Rusiei, considerate ilegale de Kremlin.
Medvedev: Vremea Europei a trecut
Europa este geloasă și furioasă din cauza apelului telefonic dintre Trump și Putin, pentru că acesta arată că puterea sa pe scena mondială a slăbit, a declarat fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al puternicului Consiliu de Securitate al Federației Ruse, potrivit Reuters.
'Europa, această fată bătrână frigidă, este înnebunită de gelozie și furie', a scris Medvedev pe Telegram. El a susținut că Europa nu a fost avertizată că urma să aibă loc un apel Putin-Trump și nici nu a fost consultată cu privire la conținutul acestuia.
'Arată rolul ei real în lume. Vremea Europei a trecut', a scris Medvedev.
Fostul președinte rus, care de trei ani și-a multiplicat diatribele antioccidentale, a apreciat că acest apel a fost 'foarte important în sine', pentru că face praf strategia administrației precedente, a fostului președinte democrat Joe Biden, care a refuzat dialogul cu Vladimir Putin pentru a 'pedepsi și umili' Rusia.
Potrivit lui Medvedev, această strategie a fost 'o greșeală gravă' care a adus 'lumea în pragul apocalipsei nucleare'.
'Este imposibil să ne îngenuncheze. Și cu cât adversarii noștri își dau seama mai repede de asta, cu atât mai bine', a scris el pe Telegram.
Convorbirea Trump-Putin 'a spart blocul antirus al Occidentului'
Deputatul Leonid Sluțki, șeful Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus - n.r.), a apreciat că discuția Trump-Putin a 'spart blocul antirus al Occidentului și a lansat procesul de dezgheț' al relațiilor dintre Moscova și Washington, potrivit AFP.
Konstantin Kosacev, vicepreședintele Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului rus - n.r.), a considerat totuși că mai este încă un drum lung de parcurs până la calmarea situației, în special din cauza 'obstrucționării' din partea unui 'număr de țări NATO'.
'Avem multe de făcut. Să lăsăm bunul simț să prevaleze', a scris el pe Telegram.
'Sunt sigur că la Kiev, Bruxelles, Paris și Londra a fost citit cu groază comentariul lung al lui Trump despre conversația sa cu Putin și nu le vine să-și creadă ochilor', a comentat senatorul Alexei Pușkov, recunoscând în același timp că negocierile vor fi 'fără îndoială foarte dificile'.
'Astăzi există speranța că după un anumit timp putem ajunge la o stare de normalitate' în relațiile ruso-americane, a apreciat Andrei Klimov, vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Consiliului Federației.
Directorul Serviciilor de Securitate Ruse (FSB), Aleksandr Bortnikov, a subliniat că apelul a 'creat condițiile necesare pentru ca munca să continue la nivelul șefilor agențiilor' de informații rusești și americane.
'Un astfel de consemn a fost dat', a adăugat el.
La rândul său, șeful Serviciului rus de informații externe (SVR), Serghei Narîșkin, a apreciat joi convorbirea telefonică dintre Putin și Trump drept 'profundă și plină de semnificație', potrivit Reuters, care citează agenția RIA Novosti. AGERPRES/(AS - redactor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
#Ucraina găzduiește sâmbătă un summit cu liderii țărilor 'coaliției voluntarilor' ce i-ar putea oferi garanții de securitate
Ucraina va găzdui sâmbătă o reuniune a liderilor din țările așa-numitei 'coaliții a voluntarilor' dispuși să-i ofere garanții de securitate prin participarea la o forță de menținere a păcii în eventualitatea unui acord de pace cu Rusia, a anunțat vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters. 'Avem nevoie de aceast
Mark Rutte sprijină o încetare a focului de 30 de zile în #Ucraina:'mingea este în terenul Rusiei'
Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Mark Rutte, și-a exprimat vineri sprijinul pentru propunerea președintelui american Donald Trump privind instituirea unui armistițiu de 30 de zile în războiul între Rusia și Ucraina, afirmând că 'mingea este în terenul Rusiei' pentru a o accepta, relatează EFE. Rutte, fost premier o
9 Mai: Putin și Trump s-au felicitat reciproc, prin consilieri, pentru 'sărbătoarea comună', potrivit Kremlinului
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump s-au felicitat reciproc, prin intermediul consilierilor lor, pentru cea de-a 80-a aniversare a victoriei Aliaților asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, a indicat vineri Kremlinul, potrivit Reuters. 'Prin intermediul consilierilor lor, președintele rus și pre
Gaza: Israelul va fi implicat în asigurarea securității, nu în distribuirea de ajutoare, spune ambasadorul american
Nici Israelul, nici Hamas nu vor fi implicați în distribuirea de ajutoare în Fâșia Gaza, însă Israelul va lua parte la asigurarea securității, potrivit unui nou plan, a declarat vineri ambasadorul american în Israel, Mike Huckabee, în timp ce locuitorii enclavei se confruntă cu o criză umanitară tot mai gravă, transmite Reuters.
UE deblochează un miliard de euro pentru industria militară ucraineană, finanțat din activele rusești înghețate
Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a anunțat vineri, la Liov, în vestul Ucrainei, deblocarea sumei de un miliard de euro pentru industria de apărare ucraineană, finanțată din dobânzile generate de activele rusești înghețate în Uniunea Europeană, relatează AFP. 'Tocmai am deblocat un miliard de euro pentru industria de apărare u
Ungaria expulzează doi diplomați ucraineni, după ce #Ucraina a arestat două presupuși spioni ai Budapestei
Ungaria a anunțat vineri expulzarea a doi diplomați ucraineni, despre care afirmă că ar fi spioni sub acoperire, după ce mai devreme în aceeași zi Ucraina a anunțat arestarea în regiunea Transcarpatia a două persoane pe care le acuză de spionaj în favoarea Ungariei, relatează agențiile AFP și Reuters. 'Astăzi, am expulzat din Ungaria doi
#Ucraina speră că tribunalul special va face posibil ca Putin să fie judecat pentru invazie (ministru)
Kievul speră ca tribunalul special destinat să judece Rusia pentru invazia sa în Ucraina va permite condamnarea în justiție a președintelui rus Vladimir Putin, a declarat vineri șeful diplomației ucrainene, Andrii Sibiga, citat de AFP. 'Pentru noi, cel mai important lucru este de a păstra principiul inevitabilității pedepsei pentru toți, inclus
Portugalia: Alianța de centru-dreapta se menține pe primul loc înaintea alegerilor de pe 18 mai, dar fără o majoritate (sondaj)
Alianța Democratică (AD) de centru-dreapta, aflată la guvernare în Portugalia, își menține primul loc în opțiunile electoratului înaintea alegerilor legislative programate pe 18 mai, însă fără o majoritate într-un viitor parlament ce riscă să rămână fragmentat, indică un sondaj ICS/ISCTE publicat vineri, transmite Reuters.
Ungaria califică drept propagandă anunțul Ucrainei despre descoperirea unei rețele de spionaj ungare
Informațiile difuzate vineri mai devreme de Ucraina despre descoperirea unei rețele de spionaj a Ungariei în provincia ucraineană Transcarpatia fac parte din propaganda anti-ungară a Kievului, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, relatează agențiile Reuters și EFE. 'Dacă vom primi detalii sau informații oficiale, vom putea să ne ocu
Comisarul european pentru pregătire, gestionarea situațiilor de criză și egalitate: Cultura crizei trebuie predată în școli
Comisarul european pentru pregătire, gestionarea situațiilor de criză și egalitate, belgianca Hadja Lahbib, care a cerut recent cetățenilor UE să-și achiziționeze un kit de supraviețuire pentru o durată de 72 de ore, insistă că îndemnul său nu este unul alarmist, ci mai degrabă are ca scop să informeze și armonizeze potențialele provocări, de la un cutremur la
Regatul Unit și țările nordice susțin armistițiul de 30 de zile propus de Trump în #Ucraina
Premierul norvegian Jonas Gahr Store a declarat vineri că Regatul Unit și țările nord-europene susțin propunerea președintelui american Donald Trump privind un armistițiu de 30 de zile în războiul dintre Ucraina și Rusia, transmite AFP. Cu ocazia reuniunii de la Oslo a reprezentanților celor zece state din Forța Expediționară Comună (Joi
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a făcut o rară vizită la ambasada Rusiei la Phenian
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a făcut vineri o rară vizită la ambasada Rusiei de la Phenian, alături de fiica sa, pentru a marca 80 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, a relatat presa de stat nord-coreeană, citată de Reuters. Kim a afirmat că țara sa va ''consolida și dezvolta lunga trad
Festivități de 9 Mai: Vladimir Putin salută ''curajul'' soldaților ruși din #Ucraina, în prezența unor lideri străini
Președintele Vladimir Putin a salutat vineri 'curajul' soldaților ruși angajați în lupte în Ucraina, în fața miilor de militari adunați în Piața Roșie și a circa 20 de lideri străini, care s-au deplasat la Moscova pentru a asista la festivitățile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste, informează
China îl felicită pe Leon al XIV-lea și speră să continue 'dialogul' cu Vaticanul (diplomație)
Beijingul l-a felicitat vineri pe Leon al XIV-lea pentru alegerea sa în fruntea Bisericii Catolice, precizând totodată că speră să continue un 'dialog constructiv' cu Vaticanul sub conducerea noului Papă, informează AFP. 'Sperăm ca, sub conducerea noului Papă, Vaticanul să continue să se angajeze într-un dialog co
Javi Lopez, vicepreședinte PE: Forțele politice europene 'conectate' cu Trump vor avea perspective electorale mai proaste
Forțele politice europene 'conectate' cu președintele american Donald Trump vor avea perspective electorale mai proaste atât timp cât Washingtonul continuă să promoveze politici contrare intereselor europene, cum este cazul tarifelor, a apreciat vineri Javi Lopez (din partea Partidului Socialist Muncitoresc din Spania, PSOE - n.r.), vicepreședinte