logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cseke Attila anunță eliminarea unor taxe plătite de proprietari pentru obținerea de documente cadastrale

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a anunțat, joi, într-o conferință de presă, eliminarea unor tarife plătite de cetățeni pentru obținerea de documente cadastrale, precum extrasul de carte funciară pentru informare, atunci când solicitantul este însuși proprietarul imobilului.

Proiectul de modificare a ordinului cu privire la tarife va fi pus în transparență decizională în aceste zile de către Autoritatea Națională pentru Cadastru și Publicitatea Imobiliară (ANCPI).

'Acest proiect de ordin va parcurge procedura de transparență decizională și cel târziu din 10 aprilie, odată ce se finalizează această procedură și se emite ordinul directorului general a ANCPI, pentru solicitările care se vor face la ghișeu, aceste tarife vor fi eliminate. (...) Statul este pentru cetățean, nu cetățeanul pentru stat. Serviciile publice trebuie să fie servicii oferite în mod gratuit, nu servicii care sunt activități generatoare de profit. Astăzi, dacă solicităm un extras de carte funciară, această cerere și eliberare de extract de carte funciară pentru informare este supusă unui tarif, deși vorbim despre o instituție publică, despre o autoritate a statului care funcționează din bani publici, iar funcționarul public care ne acordă sau ne eliberează acest extract de carte funciară, la fel, este plătit din fonduri publice', a declarat Cseke Attila în conferința de presă.

În prezent, acest tarif pentru extrasul de carte funciară pentru informare este de 20 de lei (online) și 25 de lei (la ghișeu). Și anual, din acest tarif, se adună aproape 60 de milioane de lei, a adăugat ministrul Dezvoltării.

El a menționat că trei tarife percepute de oficiile de cadastru și publicitate imobiliară din fiecare județ vor fi eliminate.

În primul rând este vorba despre tariful pentru obținerea extrasului de carte funciară pentru informare, atunci când solicitantul este însuși proprietarul imobilului.

'Un extras de carte funciară pentru informare este necesar pentru eliberarea autorizației de construire, pentru înființarea unei societăți comerciale, pentru încheierea unui ante-contract de vânzare-cumpărare, pentru reînnoirea cărții de identitate, pentru a putea depune dosare, accesarea fondurilor disponibile în cadrul diverselor programe guvernamentale, 'Noua casă' sau 'Casa verde fotovoltaică'', a explicat ministrul Dezvoltării.

În anul 2024 au fost eliberate 3.512.879 de extrase de carte funciară pentru informare și pentru care s-au încasat de la cetățeni 58,5 milioane de lei. Aproape jumătate din extrasele de carte funciară pentru informare au fost eliberate la ghișeu. Suma care s-a încasat, la ghișeu, este de 30,3 milioane de lei, tariful fiind mai mare cu 5 lei. Pe online avem o sumă încasată de 28,1 milioane de lei, a informat Cseke Attila.

'Termenul de implementare este maxim 10 aprilie (...). Pentru implementarea online, unde este nevoie de o modificare a aplicației informatice, termenul este puțin mai lung. Evident, ne vom strădui ca el să fie scurtat cât mai mult posibil, undeva în mai-iunie să fie aplicabilă această scutire și pentru online', a subliniat el.

Al doilea tarif propus a fi eliminat este pentru obținerea extrasului de plan cadastral, când solicitantul este proprietarul imobilului și nu altcineva. Taxa este, în prezent, de 15 lei atât la ghișeu, cât și online.

'Extrasele din planul cadastral sunt necesare, în cele mai multe cazuri solicitate, pentru emiterea certificatului de urbanism, pentru branșamente la utilități, pentru scoaterea din circuitul agricol a unor terenuri. În anul 2024 au fost eliberate 333.259 de astfel de extrase de plan cadastral, pentru care s-au încasat 4,4 milioane de lei. Din 10 aprilie, pe partea de Ghișeu și undeva în mai-iunie pe partea online, acest tarif nu va exista pentru proprietarii de imobile când solicită extrasul de plan cadastral care privește proprietatea personală', a precizat ministrul.

A treia taxă care va fi scoasă este legată de serviciul de primă înregistrare la recepție cadastrală și înființare de carte funciară.

'Atunci când se înscrie pentru prima dată, pe temeiul legii cadastrului, un imobil în sistemul de cadastru, atunci avem acest tarif care este de 120 lei în prezent. (...) În total, în 2024 au fost înregistrate 313.226 de cereri, iar suma încasată pentru aceste servicii a fost de 25,9 milioane de lei. Și acest tarif de 120 lei va fi eliminat', a mai anunțat Cseke Attila.

Ministrul Dezvoltării a transmis autorităților locale că ANCPI acordă acces gratuit la date din sistemul de cadastru al României.

'Și am dat dispoziție ANCPI astfel încât să lucreze la un sistem în care inclusiv extrasul de carte funciară pentru informare să poată fi eliberat, adică extras de către primării din acest sistem în care au acces gratuit astăzi, astfel încât cetățeanul să nu mai fie pus pe drumuri. (...) Dacă vrei să soliciți un extras de carte funciară pentru un imobil care este în proprietatea altei persoane, tarifele în acest caz rămân în vigoare - de 20 și 25 de lei. Este corect, în schimb, ca cel care este proprietarul însuși al imobilului respectiv să nu mai plătească nimic, pentru că vorbim de un serviciu public, oferit de autoritatea statului', a mai declarat Cseke Attila. AGERPRES/(A - redactor: Cătălina Matei, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 1271

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 28-05-2025 17:44

Timiș: Consiliul Județean vrea să cumpere un hotel de lângă Timișoara, pentru a muta Clinica de Psihiatrie

Consiliul Județean (CJ) Timiș vrea să cumpere un hotel din comuna Moșnița Nouă, limitrofă municipiului Timișoara, pentru a muta acolo Clinica de Psihiatrie a Spitalului Județean, fiind dispus să ofere 2,8 milioane de euro. Consilierii județeni au aprobat, miercuri, ca o comisie a CJ Timiș să participe la negocierea prețului de vânzare pe

Administratie 28-05-2025 17:09

Primăria Municipiului Timișoara, premiată pentru transformare digitală și guvernanță inteligentă

Municipalitatea Timișoara a fost distinsă cu premiul pentru Transformare Digitală și Smart Governance, acordat în cadrul Smart City Industry Awards - unul dintre cele mai importante evenimente dedicate digitalizării administrației publice din România. Distincția recunoaște soluția implementată de Primărie pentru accesul instant la

Administratie 28-05-2025 16:43

Harghita: Autoritățile solicită sprijin guvernamental de urgență pentru persoanele afectate de situația de criză de la Praid

Autoritățile locale și județene solicită intervenția urgentă a Guvernului pentru sprijinirea persoanelor afectate de situația de criză de la salina Praid, unde activitatea a fost oprită după infiltrațiile produse în subteran în urma ploilor abundente care au dus la creșterea debitului pârâului Corund. Președintele Consi

Administratie 28-05-2025 15:30

Prefectul Harghitei: Din ce au afirmat specialiștii, nu există risc de prăbușire a salinei Praid

Prefectul județului Harghita, Petres Sandor, a declarat, miercuri, că, din ceea ce au afirmat specialiștii, nu există risc de prăbușire a salinei Praid, făcând referire la informațiile care au apărut în spațiul public. ''Am văzut și noi că apar tot felul de știri, Din ceea ce au afirmat și afirmă specialiștii, pe termen scu

Administratie 28-05-2025 15:04

Harghita: 10 autobuze electrice și 14 stații de încărcare, achiziționate de Primăria Miercurea-Ciuc

Primăria Miercurea-Ciuc va achiziționa, cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), zece autobuze electrice, ce vor deservi pasagerii din douăsprezece comune din apropierea municipiului. Contractul în valoare de 27,97 milioane de lei a fost semnat, miercuri, cu o companie din Baia Mare și prevede și achiziționarea a

Administratie 28-05-2025 14:05

Daniela Safta(ONRC): Numărul procedurilor de insolvență în primul trimestru este de 1.065, cele mai multe în București

Numărul procedurilor de insolvență, în primul trimestru, este de 1.065, cele mai multe fiind deschise în București, apoi în județele Bihor, Cluj, Ilfov, Iași, Hunedoara și Prahova, a declarat miercuri Anca - Daniela Safta, director general adjunct al Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). 'În primele t

Administratie 28-05-2025 14:00

Timiș: Trei evenimente la Timișoara dedicate digitalizării, inteligenție artificiale și securității cibernetice

Timișoara găzduiește, miercuri și joi, trei evenimente care aduc în prim-plan teme precum Inteligența Artificială (AI), securitatea cibernetică și dezvoltarea ecosistemelor de inovație. Seria evenimentelor a fost deschisă, miercuri, cu Cybersecurity & Dual-Use Technologies - Timișoara, organizat de AmCham Romania, Camera de Comerț Româno-Americ

Administratie 28-05-2025 12:40

Timiș: Ziua Timișoarei va fi sărbătorită cu artiștii internaționali MIKA și James Bay

Municipalitatea va transforma Ziua Timișoarei, în perioada 1 - 3 august, într-o scenă a marilor emoții și a muzicii de top, împreună cu MIKA și James Bay, artiști internaționali cu milioane de fani în toată lumea, care vor concerta pentru prima dată în orașul de pe Bega. Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Primăria Timișo

Administratie 28-05-2025 12:21

Harghita: Președintele CJ anunță o celulă de criză în vederea reducerii impactului situației de la Praid asupra comunității locale

Președintele Consiliului Județean Harghita, Bíró Barna-Botond, a anunțat, miercuri, crearea unei celule de criză pentru reducerea impactului situației de la Praid asupra comunității, a turismului local și regional, în contextul în care peste 80% din economia localității se bazează pe turism. Potrivit unui comunicat transmis de Biroul

Administratie 28-05-2025 10:52

Municipiul Galați a primit distincția Smart City pentru 'Transport public modern și prietenos cu mediul'

Municipiul Galați a primit distincția Smart City pentru 'Transport public modern și prietenos cu mediul' în cadrul Galei Smart City Industry Award, eveniment organizat, marți seară, de Asociația Română pentru Smart City, în parteneriat cu Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului - Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, in

Administratie 28-05-2025 08:35

Maramureș: Drumul expres Baia Mare - Satu Mare, aflat în fază finală de avizare la CNAIR

Proiectul Drumului expres Baia Mare - Satu Mare se află în faza finală de avizare la CNAIR, iar anul viitor lucrarea ar putea intra în licitație publică, a informat, miercuri, președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea. 'Drumul expres Baia Mare - Satu Mare este mai mult decât un proiect de infrastructură, este motorul

Administratie 27-05-2025 20:31

Marcel Boloș anunță un apel de proiecte de 260 milioane de euro pentru viitorul energetic al României

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) va lansa săptămâna aceasta apelul de proiecte dedicat investițiilor în rețele inteligente de distribuție și transport al energiei electrice, fondurile disponibile fiind de 260 de milioane de euro, a anunțat ministrul de resort, Marcel Boloș. 'Reușim săptămâna aceasta

Administratie 27-05-2025 14:44

Constanța: Vizitarea Cazinoului costă 50 lei pentru adulți; reduceri și gratuități pentru anumite categorii de persoane

Tariful pentru vizitarea Cazinoului din Constanța, după finalizarea unui amplu proces de reabilitare a acestuia, este de 50 lei pentru adulți, anumite categorii de persoane beneficiind de reduceri și gratuități, potrivit hotărârii luate de marți de consilierii municipiului. În ședința extraordinară a Consiliului Local Municipal Con

Administratie 27-05-2025 14:07

Președintele CJ Harghita: Cea mai mare problemă - la Salina Praid; geotextilul folosit la drenaj s-a deteriorat

Președintele Consiliului Județean Harghita, Bíró Barna-Botond, a anunțat, marți, în contextul codului portocaliu de inundații și codurilor hidrologice sub incidența cărora se află județul, că problema cea mai mare se înregistrează la Salina Praid, unde geotextilul folosit pentru drenaj s-a deteriorat, ceea ce favorizează pătrunderea apei &ic

Administratie 26-05-2025 15:16

Bistrița-Năsăud: Primarul municipiului reședință renunță la reabilitarea cu fonduri europene a ansamblului medieval Sugălete

Primarul municipiului Bistrița, Gabriel Lazany, a anunțat, luni, că dorește să renunțe la proiectul de reabilitare cu fonduri europene a ansamblului Sugălete, cel mai lung șir de case medievale cu arcade la parter din țară. Conform datelor prezentate într-un material video postat pe pagina de socializare a edilului, proprietarii persoane juridice ai unor