REPORTAJ/Gorj: 'Botezul Viilor', obicei adânc înrădăcinat în tradițiile locale, pe dealurile din Bălănești

'Botezul Viilor', un obicei din moși-strămoși, are loc anual, de Sfântul Trifon, pe dealurile din Bălănești, tradiție în cadrul căreia preoții sfințesc apa și stropesc viile, pentru ca acestea să fie protejate de molimi și insecte și să dea rod bun.
Slujba a fost susținută de cinci preoți, localnicii păstrând cu sfințenie această tradiție veche.
'Cu ocazia sărbătoririi Sfântului Trifon, aici la Bălănești ne adunăm ca în fiecare an, menținând acest obicei și această tradiție. Ne adunăm aici cu colegii, cu autoritățile locale, cu localnicii, care țin să ducă mai departe tradiția aceasta a Bălăneștiului, viticultura. Noi suntem alături de ei și încercăm să aducem o rugăciune către bunul Dumnezeu prin intermediul Sfântului Trifon, care a alcătuit această rugăciune ca să alunge molimile sau insectele dăunătoare pentru holde, în general, și în special acum pentru viile acestea. Noi încercăm să facem ca omul să fie cât mai bun și ca omul să fie cât mai bun și cât mai sănătos, trebuie să sfințim, alături de el, și natura. Și de aceea, nu lăsăm să treacă pe lângă noi nemarcată această sărbătoare a Sfântului Trifon. Dumnezeu să îi binecuvânteze pe cei ce se ocupă de acest obicei! (...) Este un moment foarte important, dacă la om dăunează bolile și omul trebuie să vină la biserică și să se roage pentru sănătatea sufletească și trupească, la fel și aici trebuie să ne ocupăm noi, oamenii, de natură, pentru că natura ne-a fost dată nouă ca dar de la Dumnezeu și noi trebuie să avem grijă de ea, s-o îngrijim, s-o ocrotim și să o facem folositoare pentru noi și pentru semenii noștri', a declarat, pentru AGERPRES, preotul Remus Daniel Hirghiduș de la Parohia Bălănești.
Potrivit primarului comunei Bălănești, Ovidiu Pungan, tradiția este una foarte importantă pentru comunitate, el punctând că astfel de obiceiuri trebuie să continue.
'Sărbătoarea Sfântului Trifon este o sărbătoare pentru cei care cultivă pomi fructiferi și viță de vie. Din moși-strămoși, este o tradiție foarte veche, mă bucur că pe raza localității se mai menține această tradiție și îmi doresc ca această tradiție în anii următori să nu moară. Este o adunare a comunității, unde lumea se destinde, mai socializează. Ne dorim cu toții să avem parte de un an cu roade multe. Se pare că, în momentul de față, fenomenele meteo nu sunt prielnice pentru perioada anotimpului de iarnă, dar sperăm ca în următoarea perioadă precipitațiile să vină, iar cetățenii comunei și nu numai să se bucure de roade. Pentru locuitori este foarte important să se păstreze tradiția, mi-aș dori ca în fiecare sat al comunei să fie organizat un asemenea eveniment, vedem în anii următori în funcție de ce va mai fi, dar sunt mulțumit că tradiția se păstrează la Bălănești și în câteva localități ale Gorjului. Această tradiție vine din Banat și este de foarte mulți ani de zile, este foarte important că se menține și cu toții trebuie să punem umărul, de la autorități locale până la cetățeni, ca această tradiție, 'Botezul Viilor', să continue', a precizat, pentru AGERPRES, Ovidiu Pungan.
Viticultura este una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale oamenilor din zonă, care prețuiesc tradițiile și mențin vii obiceiurile importante pentru ei.
'Este o tradiție trăită de mine de când eram copil, înainte de colectivizare, deci înainte de 1960. Bunicul meu avea o suprafață mare de vie, undeva într-un deal, și de Sfântul Trifon veneau rude, prieteni, negustori de la Târgu Jiu, cărora le ducea vin spre vânzare și urcau cu săniile în deal, era foarte frumos, era extraordinar. Acolo aveau o pivniță mare, cu cerdac, desfundau hârdăul de trânc. Trâncul este o băutură făcută din fructe, foarte acidulată, dulce, bună, puțin alcoolică, nu are mai mult de 4-5 grade', a explicat inginerul horticol Vasile Cochină, în vârstă de 79 de ani.
Vinul de Bălănești este unul cunoscut atât pe meleagurile natale, cât și în afara lor.
'Între războaie, cred că prin 1920, de la Bălănești a plecat o probă de vin, din via lui Arjoceanu, în Franța. (...) A fost un concurs în Franța și a luat acest vin o medalie de aur. Cred că era riesling cu tămâioasă românească, cu crâmpoșie, cam acestea erau soiurile care umblau pe aici, soiuri albe. Aveam, în arealul localității noastre, vreo 200 de hectare de vie nobilă, în asociații și la stațiunea pomicolă, erau două ferme mari și se scotea producție de struguri și vin. Soiurile cele mai adaptabile pentru zona aceasta sunt feteasca regală, riesling italian, muscatul otonel - un soi aromat și demidulce către dulce, un soi foarte bun, și cabernetul, merlotul, feteasca neagră. Acum nu cred că mai găsești zece hectare de vie nobilă, în rest numai hibrid - ananas, novă, italiană, hibrizii, care nu mai sunt ce ar trebui să fie. Viticultura și vinificația sunt o adevărată știință, o mare știință, vă spun cu mâna pe inimă, nu e un fleac, nu numai medicina e știință', a mai spus inginerul.
El își amintește că, pe vremuri, tatăl său săpa cu cazmaua cei cinci ari de vie pe care îi deținea.
'Când eu eram mic, știu că spunea tăică-meu că se duce la săpat cu cazmaua iarna. În timpul ăsta, era aproape terminată suprafață. Se duceau pe rând, astăzi și mâine se duceau cinci-șese inși la mine și ziua cealaltă se duceau la altul și săpau la două cazmale, o cazma are 30 de centimetri, ei săpau la 50-60 de centimetri adâncime și scoteau pământul de jos la suprafață', a precizat Vasile Cochină.
La 'Botezul Viilor' s-au gătit și bucate tradiționale, cum altfel decât la ceaun și la foc de lemne - fasole cu afumătură și tochitură din carne de porc, servite participanților în străchini.
Sfântul Trifon este considerat patronul viilor și al pomilor fructiferi, iar de această zi se leagă multe superstiții și tradiții populare care au rolul de a asigura prosperitatea recoltei, potrivit Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj.
'De Sfântul Trifon, viile sunt sfințite de preoți, un obicei adânc înrădăcinat în tradițiile locale. În fiecare an, preoții se adună alături de localnici pentru a merge în vie, unde se oficiază o slujbă specială. După rugăciuni și cântări religioase, preoții stropesc viile cu apă sfințită, simbolizând purificarea și protecția viței-de-vie. Acest ritual este considerat esențial pentru a asigura o recoltă bună și pentru a proteja plantațiile de boli sau de atacurile dăunătorilor. (...) Se spune că este important ca, în această zi, să nu se lucreze în vie, pentru a nu 'strica' roadele viitoare. (...) Cei ce îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Trifon au parte de rod bogat al viței-de-vie, aceasta fiind ferită tot anul de stricăciune și pagubă. De aceea, oamenii încă mai păstrează cu sfințenie tradiția', menționează reprezentanții centrului pe pagina de Facebook a instituției. AGERPRES/(A, AS - redactor: Oana Popescu, editor: George Onea, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Seară dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și concerte regale - printre evenimentele prilejuite de 10 Mai
O seară a Palatului Elisabeta dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și două concerte regale se numără printre evenimentele care se regăsesc în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. Potrivit
Maramureș: Patru ucraineni, recuperați din munte în condiții meteo dificile - ploaie, vânt și ceață
Patru cetățeni ucraineni au fost recuperați de salvatori din Munții Maramureșului în condiții meteo dificile de vânt puternic, ceață și ploaie, a informat, joi, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont, Dan Benga. Potrivit acestuia, primul ucrainean, un tânăr de 28 ani, a fost găsit, în urma unui apel de u
Sălaj: Accident cu doi răniți, pe DN 1H; unul dintre ei a fost transportat la spital cu elicopterul SMURD
O femeie de 41 de ani și un bărbat de 42 de ani, din municipiul Zalău, au fost răniți, joi, după autoutilitara în care se aflau a părăsit partea carosabilă, intrând într-un șanț, între localitățile Lemniu și Răstoci. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sălaj precizează, într-un comunicat de presă, că aflat la
Parlament/Proiect: Munții Apuseni - sărbătoriți anual pe 21 septembrie
Munții Apuseni ar putea fi sărbătoriți anual pe data de 21 septembrie, potrivit unei propuneri legislative depusă la Parlament de un grup de senatori și deputați PSD și PNL. 'Se instituie ziua de 21 septembrie ca Ziua Munților Apuseni', se arată în proiect. Potrivit acestuia, sărbătorirea anuală a Zilei Munților Ap
REPORTAJ/Tulcea: Obiceiul Paparudei, reînviat în Gospodăria țărănească din Enisala
Elevi ai școlii gimnaziale din satul Enisala, comuna Sarichioi, au readus în atenție, joi, obiceiul Paparudei, un ritual care invocă divinitatea pentru ploi în timpul secetei, evenimentul constituindu-se în același timp într-o primă informare a populației locale cu privire la intenția Institutului de Cercetări Eco-Muzeale 'Gavrilă Simion
Mureș: Campania 'Vecini, nu străini!', lansată de Asociația Suryam și MureșHub la peste 1.170 de zile de război în Ucraina
Asociația Suryam și MureșHub au anunțat, joi, lansarea campaniei 'Vecini, nu străini!', la mai bine de 1.170 de zile de la începutul războiului din Ucraina, o inițiativă menită să promoveze empatia, solidaritatea și înțelegerea între oameni. Potrivit președintelui Asociației Suryam, Marius Dumitrescu, odată cu lansare
Luminița Popescu (ANES): Egalitatea de șanse între femei și bărbați - un indicator al sănătății unei democrații
Egalitatea de șanse între femei și bărbați nu este doar o cerință legală sau un ideal abstract, reprezintă un indicator clar al sănătății unei democrații, a transmis, joi, Luminița Popescu, secretar de stat la Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES). 'Femeile reprezintă jumătate din populație
Reprezentanți ai Sindicatului Liber Navalistul protestează vineri în fața Ministerului Economiei și a Guvernului
Sindicatul Liber Navalistul (SLN) organizează, vineri, două acțiuni de protest, în fața Ministerului Economiei și în fața Guvernului, în contextul agravării situației de la Damen Shipyards Mangalia (DSMa), cel mai mare șantier naval din România, conform unui comunicat de presă. După luni de promisiuni fără rezultat, navaliștii cer acțiu
MDLPA: Lucrări de cadastru gratuite pentru cetățeni în 97% dintre localități
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) derulează, gratuit pentru cetățeni, lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară în 2.779 de unități administrativ-teritoriale (UAT), din cele 2.860 în care nu este finalizată înregistrarea proprietăților.
Hunedoara: Scările de acces spre Cascada Lolaia, din Retezat, au fost reabilitate pentru siguranța turiștilor
Scările de acces spre Cascada Lolaia au fost reabilitate, în această săptămână, de rangerii Administrației Parcului Național Retezat (APNR), astfel încât turiștii să poată vizita acest obiectiv în cele mai bune și sigure condiții. 'Rangerii Administrației Parcului Național Retezat au realizat lucrări de reabil
Iași: Compania de transport public renunță la biletele de hârtie, de la 1 septembrie
Compania de Transport Public (CTP) Iași anunță că, începând cu data de 1 septembrie, biletele de călătorie tipărite pe hârtie vor fi eliminate din circulație. Începând cu data de 1 septembrie, biletele de călătorie vor putea fi achiziționate prin carduri electronice nenominale. Acestea pot fi încărcate at&ac
Botoșani: Număr de trei ori mai mare de persoane în azilul din Dorohoi în raport cu capacitatea autorizată
Numărul persoanelor internate în Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități 'Casa Elena' din municipiul Dorohoi era de trei ori mai mare decât numărul de locuri autorizat, se arată, joi, într-un comunicat de presă transmis de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani.
Bihor: Cartea de identitate electronică, disponibilă și la Oradea
Cartea de identitate electronică poate fi solicitată, începând de joi, și la Oradea, în cadrul unui program național finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar și datorită investițiilor realizate de Primăria Oradea pentru modernizarea infrastructurii Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, în val
Hunedoara: Jumătate din florile de salcâm, calamitate de înghețul târziu; va fi mai puțină miere
Mai mult de jumătate din pădurile de salcâm din țară au fost calamitate de înghețul târziu din luna aprilie, context în care și producția de miere de salcâm va fi cu cel puțin 50% mai mică față de un an normal din punct de vedere meteorologic. 'Înghețul târziu a afectat baza meliferă de pe în
Harghita: CLSU Praid a declarat stare de alertă la nivel local, în urma infltrațiilor produse la salină
Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) Praid a declarat stare de alertă la nivel local, pentru o perioadă de 15 zile, în urma situației de la Salina Praid, unde s-au produs infiltrații din cauza ploilor din ultima perioadă. Potrivit informațiilor furnizate AGERPRES de purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Hargh