logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Gorj: 'Botezul Viilor', obicei adânc înrădăcinat în tradițiile locale, pe dealurile din Bălănești

Image

'Botezul Viilor', un obicei din moși-strămoși, are loc anual, de Sfântul Trifon, pe dealurile din Bălănești, tradiție în cadrul căreia preoții sfințesc apa și stropesc viile, pentru ca acestea să fie protejate de molimi și insecte și să dea rod bun.

Slujba a fost susținută de cinci preoți, localnicii păstrând cu sfințenie această tradiție veche.

 



'Cu ocazia sărbătoririi Sfântului Trifon, aici la Bălănești ne adunăm ca în fiecare an, menținând acest obicei și această tradiție. Ne adunăm aici cu colegii, cu autoritățile locale, cu localnicii, care țin să ducă mai departe tradiția aceasta a Bălăneștiului, viticultura. Noi suntem alături de ei și încercăm să aducem o rugăciune către bunul Dumnezeu prin intermediul Sfântului Trifon, care a alcătuit această rugăciune ca să alunge molimile sau insectele dăunătoare pentru holde, în general, și în special acum pentru viile acestea. Noi încercăm să facem ca omul să fie cât mai bun și ca omul să fie cât mai bun și cât mai sănătos, trebuie să sfințim, alături de el, și natura. Și de aceea, nu lăsăm să treacă pe lângă noi nemarcată această sărbătoare a Sfântului Trifon. Dumnezeu să îi binecuvânteze pe cei ce se ocupă de acest obicei! (...) Este un moment foarte important, dacă la om dăunează bolile și omul trebuie să vină la biserică și să se roage pentru sănătatea sufletească și trupească, la fel și aici trebuie să ne ocupăm noi, oamenii, de natură, pentru că natura ne-a fost dată nouă ca dar de la Dumnezeu și noi trebuie să avem grijă de ea, s-o îngrijim, s-o ocrotim și să o facem folositoare pentru noi și pentru semenii noștri', a declarat, pentru AGERPRES, preotul Remus Daniel Hirghiduș de la Parohia Bălănești.

 



Potrivit primarului comunei Bălănești, Ovidiu Pungan, tradiția este una foarte importantă pentru comunitate, el punctând că astfel de obiceiuri trebuie să continue.

'Sărbătoarea Sfântului Trifon este o sărbătoare pentru cei care cultivă pomi fructiferi și viță de vie. Din moși-strămoși, este o tradiție foarte veche, mă bucur că pe raza localității se mai menține această tradiție și îmi doresc ca această tradiție în anii următori să nu moară. Este o adunare a comunității, unde lumea se destinde, mai socializează. Ne dorim cu toții să avem parte de un an cu roade multe. Se pare că, în momentul de față, fenomenele meteo nu sunt prielnice pentru perioada anotimpului de iarnă, dar sperăm ca în următoarea perioadă precipitațiile să vină, iar cetățenii comunei și nu numai să se bucure de roade. Pentru locuitori este foarte important să se păstreze tradiția, mi-aș dori ca în fiecare sat al comunei să fie organizat un asemenea eveniment, vedem în anii următori în funcție de ce va mai fi, dar sunt mulțumit că tradiția se păstrează la Bălănești și în câteva localități ale Gorjului. Această tradiție vine din Banat și este de foarte mulți ani de zile, este foarte important că se menține și cu toții trebuie să punem umărul, de la autorități locale până la cetățeni, ca această tradiție, 'Botezul Viilor', să continue', a precizat, pentru AGERPRES, Ovidiu Pungan.

Viticultura este una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale oamenilor din zonă, care prețuiesc tradițiile și mențin vii obiceiurile importante pentru ei.

 



'Este o tradiție trăită de mine de când eram copil, înainte de colectivizare, deci înainte de 1960. Bunicul meu avea o suprafață mare de vie, undeva într-un deal, și de Sfântul Trifon veneau rude, prieteni, negustori de la Târgu Jiu, cărora le ducea vin spre vânzare și urcau cu săniile în deal, era foarte frumos, era extraordinar. Acolo aveau o pivniță mare, cu cerdac, desfundau hârdăul de trânc. Trâncul este o băutură făcută din fructe, foarte acidulată, dulce, bună, puțin alcoolică, nu are mai mult de 4-5 grade', a explicat inginerul horticol Vasile Cochină, în vârstă de 79 de ani.

Vinul de Bălănești este unul cunoscut atât pe meleagurile natale, cât și în afara lor.

'Între războaie, cred că prin 1920, de la Bălănești a plecat o probă de vin, din via lui Arjoceanu, în Franța. (...) A fost un concurs în Franța și a luat acest vin o medalie de aur. Cred că era riesling cu tămâioasă românească, cu crâmpoșie, cam acestea erau soiurile care umblau pe aici, soiuri albe. Aveam, în arealul localității noastre, vreo 200 de hectare de vie nobilă, în asociații și la stațiunea pomicolă, erau două ferme mari și se scotea producție de struguri și vin. Soiurile cele mai adaptabile pentru zona aceasta sunt feteasca regală, riesling italian, muscatul otonel - un soi aromat și demidulce către dulce, un soi foarte bun, și cabernetul, merlotul, feteasca neagră. Acum nu cred că mai găsești zece hectare de vie nobilă, în rest numai hibrid - ananas, novă, italiană, hibrizii, care nu mai sunt ce ar trebui să fie. Viticultura și vinificația sunt o adevărată știință, o mare știință, vă spun cu mâna pe inimă, nu e un fleac, nu numai medicina e știință', a mai spus inginerul.

El își amintește că, pe vremuri, tatăl său săpa cu cazmaua cei cinci ari de vie pe care îi deținea.

'Când eu eram mic, știu că spunea tăică-meu că se duce la săpat cu cazmaua iarna. În timpul ăsta, era aproape terminată suprafață. Se duceau pe rând, astăzi și mâine se duceau cinci-șese inși la mine și ziua cealaltă se duceau la altul și săpau la două cazmale, o cazma are 30 de centimetri, ei săpau la 50-60 de centimetri adâncime și scoteau pământul de jos la suprafață', a precizat Vasile Cochină.

La 'Botezul Viilor' s-au gătit și bucate tradiționale, cum altfel decât la ceaun și la foc de lemne - fasole cu afumătură și tochitură din carne de porc, servite participanților în străchini.

 



Sfântul Trifon este considerat patronul viilor și al pomilor fructiferi, iar de această zi se leagă multe superstiții și tradiții populare care au rolul de a asigura prosperitatea recoltei, potrivit Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj.

'De Sfântul Trifon, viile sunt sfințite de preoți, un obicei adânc înrădăcinat în tradițiile locale. În fiecare an, preoții se adună alături de localnici pentru a merge în vie, unde se oficiază o slujbă specială. După rugăciuni și cântări religioase, preoții stropesc viile cu apă sfințită, simbolizând purificarea și protecția viței-de-vie. Acest ritual este considerat esențial pentru a asigura o recoltă bună și pentru a proteja plantațiile de boli sau de atacurile dăunătorilor. (...) Se spune că este important ca, în această zi, să nu se lucreze în vie, pentru a nu 'strica' roadele viitoare. (...) Cei ce îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Trifon au parte de rod bogat al viței-de-vie, aceasta fiind ferită tot anul de stricăciune și pagubă. De aceea, oamenii încă mai păstrează cu sfințenie tradiția', menționează reprezentanții centrului pe pagina de Facebook a instituției. AGERPRES/(A, AS - redactor: Oana Popescu, editor: George Onea, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Afisari: 768

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 17-04-2025 22:14

VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4

Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a

Social 17-04-2025 20:19

Termoenergetica București anunță reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregătirea instalațiilor pentru sezonul cald

Compania Municipală Termoenergetica București informează joi că, având în vedere prognoza meteo și tendința de încălzire a vremii, precum și numărul asociațiilor care au închis vanele din subsol, a inițiat un proces gradual de tranziție către finalul sezonului de încălzire, prin reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregă

Social 17-04-2025 19:55

Prefectul județului Hunedoara despre barajul Valea de Pești: Nu se pune problema ca populația să fie în pericol

Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a dat declarat, joi, că barajul de la Valea de Pești este în siguranță și că populația nu este în pericol, precizând, totodată, că fisurile care au apărut la fața locului sunt prezente în masca de asfalt a barajului și nu în structura acestuia. 'Este exclus să s

Social 17-04-2025 19:35

Vâlcea: Festival de mâncăruri de post, la Prundeni; elevi din 11 localități s-au întrecut în a găti rețetele străbunicilor (GALERIE FOTO)

Zeci de elevi și cadre didactice din 11 localități din sudul județului Vâlcea s-au întrecut în Joia Mare, zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși din această veche zonă viticolă, să gătească bucate de post, în cadrul festivalului-concurs 'Rețeta străbunicii', care este găzduit de Școala Gimnazială din comuna Prundeni.

Social 17-04-2025 18:41

Mureș: Au înflorit primii bujori de stepă în Rezervația din Zau de Câmpie; sezonul de vizitare - deschis oficial

Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat, joi, înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis. 'Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți, i

Social 17-04-2025 17:45

Tulcea: Cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale, organizate în satele Deltei

Câteva zeci de persoane au participat, zilele trecute, în trei sate din Delta Dunării, la primele cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale organizate în cadrul proiectului '5G Connect Danube Delta'. Proiectul este derulat de fundația Orange România, asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 și fundația

Administratie 17-04-2025 17:37

Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita

Administratie 17-04-2025 16:54

Prahova: CJ anunță finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor afectate de surparea de la Slănic

Consiliul Județean Prahova anunță, joi, finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor care au fost afectate de surparea produsă în urmă cu un an pe strada 23 August din orașul Slănic. De asemenea, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a sediului Poliției, afectat de același eveniment. 'La aproape un an de

Administratie 17-04-2025 16:49

Nicușor Dan: Primăria a emis bonduri în valoare de 555.000.000 lei; subscrierea a fost de 190%

Primăria Capitalei a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de euro, pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005, anunță edilul general, Nicușor Dan. Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază 'încrede

Social 17-04-2025 15:56

S-a dat startul înscrierilor pentru cursa caritabilă Race for the Cure România

Fundația Renașterea a dat start înscrierilor pentru cea de-a 11-a ediție a cursei caritabile Race for the Cure România - Cursa de alergare / plimbare 4 kilometri sau de 0,7 kilometri, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Ne dorim ca în acest an, la Race for the Cure România, un

Social 17-04-2025 14:48

Bistrița-Năsăud: Semimaratonul Eroilor Invictus, aflat la a treia ediție, va avea loc în 31 mai

Municipiul Bistrița va găzdui, în 31 mai, cea de-a treia ediție a Semimaratonului Eroilor Invictus, unul dintre cele mai mari evenimente de alergare urbană din zonă, care marchează anual Ziua Eroilor. Primarul Bistriței, Gabriel Lazany, a semnat, joi, acordul de colaborare cu Asociația Voluntarilor Invictus România, reprezentată de

Social 17-04-2025 13:31

Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere

Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere, informează joi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'În zilele de Paști și 1-2 mai, toate liniile din regiunea București - Ilfov vor funcționa după un program de weekend. În Noaptea de &Ici

Social 17-04-2025 13:28

Arad: Cinci zone verzi din centrul orașului Pecica, modernizate cu 3,5 milioane de euro

Cinci parcuri sau zone verzi frecventate de public, din centrul orașului Pecica, vor fi modernizate cu fonduri europene, proiectele însumând peste 3,5 milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă transmis joi, de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, cele cinci zone vezi au o suprafață totală de peste 40.000 de metri pă

Social 17-04-2025 13:20

Meteorolog: Vreme mai caldă decât normalul perioadei, de Paște; scurte averse în noaptea de Înviere, în unele zone

Vremea va fi mai caldă decât ar fi normal în perioada Paștelui, în majoritatea regiunilor, chiar dacă cerul fi variabil și vor exista episoade cu averse scurte de ploaie însoțite de descărcări electrice în unele zone, a declarat joi, pentru AGERPRES, Alina Șerban, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale d

Social 17-04-2025 12:57

Buzău: Cercetători dispăruți în zona Focul Viu, găsiți de jandarmi după 10 ore

Trei persoane care desfășurau activități de cercetare în zona Focul Viu, date dispărute după ce nu au mai putut fi contactate, au fost găsite de jandarmii montani, după o acțiune de căutare ce s-a întins pe durata a 10 ore. Miercuri, în jurul orei 10:00, un cetățean din Covasna a apelat la 112, anunțând faptul că trei p