REPORTAJ/Călătorie în timp în satul lui Gheorghe Doja, unde filmul devine realitate

Dalnic, județul Covasna, satul unde s-a născut Gheorghe Doja, conducătorul răscoalei țărănești din 1514, este o oază de aer curat și liniște care reunește astăzi aproape o mie de locuitori, un sfert dintre aceștia fiind, ca în multe alte localități din țară, plecați în străinătate.
Locul este totodată și un obiectiv turistic ce oferă vizitatorilor un decor original, desprins din filmele vechi.
Un astfel de decor îl oferă și Conacul Gaál, construit la mijlocul secolului al XIX-lea de Gaál Miklós și de soția sa, Imre Julianna, unchiul și mătușa pictorului Barabás, așa cum atestă inscripția descoperită pe o latură a casei. Mai sus, pe dealul care domină proprietatea, se află cripta familiei, după obiceiul din vechime al familiilor de vază.
Conacul a rămas aproape 20 de ani după Revoluția din 1989 părăsit, fiind într-o stare avansată de degradare. În anul 2012 a fost preluat de Fundația pentru Comunitate, organizație nonguvernamentală din Cluj, care a decis să-l salveze și să refacă întreaga proprietate, zonă rurală de la poalele munților Bodocului.
Astăzi este o locație turistică aparte, plină de mister, unde cei care vin fac o adevărată călătorie în secolul trecut, într-un decor original, cu povești seculare. El domină astăzi satul Dalnic, situat la jumătatea distanței dintre Sfântul Gheorghe și Târgul Secuiesc, la numai 20 de minute de Brașov.
Dalnic a devenit comună independentă în aprilie 2004.
Construcția edificiului, în prezent monument istoric, a început în 1840 și s-a încheiat în 1845, povestește Csiszér Gábor, director executiv al conacului.
'Era o familie boierească din satul Dalnic, sat foarte vechi în care existau mai multe conace și mai multe astfel de familii. Din câte știm, deja, în secolul XIV-XV, sunt nenumărate familii care trăiau în zonă și care aveau foarte mult pământ. Familia Gaál era o familie de boieri care se ocupa cu agricultura și deținea și mai multe sute de hectare de pădure, fiind una dintre cele mai bogate familii din zonă, dar, ca toate familiile boierești din secuime, ei lucrau pe câmp și în pădure', spune Csiszér Gábor.
Familia Gaál a fost, până în secolul XX în sat și în conac, iar din 1910, pentru că această familie nu a mai avut urmași bărbați, au avut trei fete, proprietatea a fost preluată de familia Borbath prin căsătorie cu una dintre acestea.
'În acest moment, proprietarul este o fundație care a avut norocul să cunoască ultimul moștenitor care era din familia Borbath, domnul Borbath care ne-a ajutat foarte mult și de la care am cumpărat conacul, în ideea să salvăm un monument istoric', afirmă Csiszér Gábor.
În perioada comunistă, familia Borbath a fost deportată în Dobrogea, iar conacul a devenit sediu de CAP, a găzduit niște birouri, apoi a fost părăsit. După 1990, clădirea a fost recuperată de foștii proprietari, dar era într-o stare deplorabilă, aproape distrusă, cu mobila luată.
Familia moștenitoare nu a putut întreține conacul din resurse proprii și l-a vândut Fundației pentru Comunitate. Clădirea a fost aproape nimănui aproape 20 de ani, înainte ca proprietarii să revină.
'La început nu am avut planuri să fie băgat în circuitul turistic, importantă era salvarea monumentului istoric', mai spune Csiszér Gábor.
În 2011 conacul a fost cumpărat, iar până în 2013 a fost renovat, restaurat, adaugă acesta. Din tot ce a fost odată, a rămas podeaua originală, ușa de la intrare, geamurile din exterior, dulapuri, alte uși din clădirea principală și un pat. Mobila de la familia Gaál a rămas și ea în salonul cu șemineul albastru, ea fiind recumpărată, iar spațiu este în prezent accesibil publicului.
'Fiind monument istoric, sus ne-au lăsat să facem dormitoarele, dar jos, de exemplu în pivniță, nici măcar să ridicăm ușile. Acolo avem uși de 1,60, 1,50 metri, cum au fost pe vremuri. Ideea esențială era salvarea monumentului, care este practic conacul. În rest, ce am făcut noi în jur, este făcut după', a precizat reprezentantul fundației.
Vizavi de conac, în spate, se află o clădire nouă, introdusă în circuitul turistic cu numele de 'hambar', pentru că acolo a fost o clădire agricolă, din lemn, a cărei stare nu era bună, fiind demolată în 2012 și refăcută în același stil și mărime.
'Clădirea conține cinci camere, un mini-SPA, sală de mese. A treia clădire, care se află pe partea stângă, este o vilă, care fusese construită tot de familia Gaal, atunci când nu a mai avut urmași. Cele trei doamne, după vârsta de 20 de ani, s-au mutat acolo. Acum avem patru camere pentru cazare, dar clădirea se poate închiria cu totul, ca o vilă,. Este dotată cu bucătărie, ciubăr, grădină cu foișor, încercând astfel să oferim familiilor o posibilitate de self-service', povestește Csiszer.
Potrivit acestuia, conacul se află într-o zonă a județului Covasna unde, dincolo de liniștea locului, timpul trece altfel și te simți ca acasă.
'În primul rând clienții noștri spun că au ales acest loc pentru liniște și, odată ce au trecut poarta, spun că aici timpul trece altfel. Totul este mai liniștit, este un sat liniștit, dar accesibil, nu foarte departe de drumul național. Proprietatea fiind foarte mare, nu avem vecini, nu este zgomot, spațiile sunt aranjate aproape cum au fost înainte, foarte familiare, ca acasă. Te simți acasă, nu ca la hotel, Asta este și ideea - ca lumea să se simtă ca acasă. Se poate vorbi mai ales despre o întoarcere în timp, într-un decor autentic al secolului trecut.
Zona este accesibilă totodată pentru vizitarea mai multor obiective de interes turistic, cum ar fi, de exemplu, Lacul Sfânta Ana, care se află la 20 de minute, sau orașul Brașov, aflat tot la 20 de minute distanță. Tot aproape de află și Târgul Secuiesc, Sfântul Gheorghe, Prejmer, Tușnad, Balvanyos.
'Am avut clienți care nici nu au ieșit patru zile din domeniu, fiind obosiți de aglomerația urbană. Fiind un domeniul de 25 de hectare și dacă vă plimbați o zi întreagă nu ieșiți din el', a adăugat Csiszér Gábor.
În afară de cazare, cei care poposesc la Conacul Gaál au parte de o experiență a confortului boieresc, dar și de una culinară aparte. Mâncarea oferită aici este tradițională și conține ingrediente locale, de calitate, 'cu gust', mai precizează gazda.
Fundația pentru Comunitate, care se ocupă cu copiii talentați, a restaurat clădirea după exigențele lumii moderne, păstrând elementele tradiționale și pe cele cu valoare de patrimoniu arhitectural, fiind transformată într-o pensiune modernă. Conacul este acum accesibil nu doar turiștilor, ci și celor care doresc să-l viziteze.
Costurile de întreținere nu sunt deloc mici, în condițiile în care doar interiorul este de 1.000 de mp, la care se adaugă domeniul. 'Costurile sunt foarte mari. Dar reușim', a punctat Csiszér Gábor.
Cu o istorie de peste 150 de ani, Conacul Gaál își așteaptă astăzi cu porțile deschise vizitatorii. Fiecare mic detaliu din relicva restaurată în anul 2014 reamintește de epoca în care a fost construită, într-un mediu arhaic, dar și fermecător, unde îmbinarea eleganței secolului al XIX-lea și condițiile moderne actuale oferă confortul dorit. 'Fiind monument istoric, am dorit să fie păstrat așa cum a fost', a menționat reprezentantul monumentului istoric.
Cei care poposesc la Dalnic pot vizita și biserica fortificată reformată, despre care se crede că a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea. În anul 1977, biserica a fost avariată de cutremur. Atunci când au fost îndepărtate resturile de după cutremur, a fost găsită o inscripție în scriere runică pe partea interioară a zidului de vest și o inscripție latină în alfabet gotic de-a lungul laturilor de vest și de nord, care datează din secolele XV-XVI.
Băncile sunt pictate, iar parohia deține trei clopote. Monumentul fost restaurat după ani buni de eforturi, fiind redat publicului aproape așa cum era cu sute de ani în urmă. AGERPRES/(A, AS - autor: Cătălina Matei,editor: Cătălin Alexandru, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Foto: Cătălina Matei/AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4
Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a
Termoenergetica București anunță reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregătirea instalațiilor pentru sezonul cald
Compania Municipală Termoenergetica București informează joi că, având în vedere prognoza meteo și tendința de încălzire a vremii, precum și numărul asociațiilor care au închis vanele din subsol, a inițiat un proces gradual de tranziție către finalul sezonului de încălzire, prin reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregă
Prefectul județului Hunedoara despre barajul Valea de Pești: Nu se pune problema ca populația să fie în pericol
Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a dat declarat, joi, că barajul de la Valea de Pești este în siguranță și că populația nu este în pericol, precizând, totodată, că fisurile care au apărut la fața locului sunt prezente în masca de asfalt a barajului și nu în structura acestuia. 'Este exclus să s
Vâlcea: Festival de mâncăruri de post, la Prundeni; elevi din 11 localități s-au întrecut în a găti rețetele străbunicilor (GALERIE FOTO)
Zeci de elevi și cadre didactice din 11 localități din sudul județului Vâlcea s-au întrecut în Joia Mare, zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși din această veche zonă viticolă, să gătească bucate de post, în cadrul festivalului-concurs 'Rețeta străbunicii', care este găzduit de Școala Gimnazială din comuna Prundeni.
Mureș: Au înflorit primii bujori de stepă în Rezervația din Zau de Câmpie; sezonul de vizitare - deschis oficial
Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat, joi, înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis. 'Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți, i
Tulcea: Cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale, organizate în satele Deltei
Câteva zeci de persoane au participat, zilele trecute, în trei sate din Delta Dunării, la primele cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale organizate în cadrul proiectului '5G Connect Danube Delta'. Proiectul este derulat de fundația Orange România, asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 și fundația
Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita
Prahova: CJ anunță finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor afectate de surparea de la Slănic
Consiliul Județean Prahova anunță, joi, finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor care au fost afectate de surparea produsă în urmă cu un an pe strada 23 August din orașul Slănic. De asemenea, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a sediului Poliției, afectat de același eveniment. 'La aproape un an de
Nicușor Dan: Primăria a emis bonduri în valoare de 555.000.000 lei; subscrierea a fost de 190%
Primăria Capitalei a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de euro, pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005, anunță edilul general, Nicușor Dan. Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază 'încrede
S-a dat startul înscrierilor pentru cursa caritabilă Race for the Cure România
Fundația Renașterea a dat start înscrierilor pentru cea de-a 11-a ediție a cursei caritabile Race for the Cure România - Cursa de alergare / plimbare 4 kilometri sau de 0,7 kilometri, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Ne dorim ca în acest an, la Race for the Cure România, un
Bistrița-Năsăud: Semimaratonul Eroilor Invictus, aflat la a treia ediție, va avea loc în 31 mai
Municipiul Bistrița va găzdui, în 31 mai, cea de-a treia ediție a Semimaratonului Eroilor Invictus, unul dintre cele mai mari evenimente de alergare urbană din zonă, care marchează anual Ziua Eroilor. Primarul Bistriței, Gabriel Lazany, a semnat, joi, acordul de colaborare cu Asociația Voluntarilor Invictus România, reprezentată de
Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere
Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere, informează joi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'În zilele de Paști și 1-2 mai, toate liniile din regiunea București - Ilfov vor funcționa după un program de weekend. În Noaptea de &Ici
Arad: Cinci zone verzi din centrul orașului Pecica, modernizate cu 3,5 milioane de euro
Cinci parcuri sau zone verzi frecventate de public, din centrul orașului Pecica, vor fi modernizate cu fonduri europene, proiectele însumând peste 3,5 milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă transmis joi, de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, cele cinci zone vezi au o suprafață totală de peste 40.000 de metri pă
Meteorolog: Vreme mai caldă decât normalul perioadei, de Paște; scurte averse în noaptea de Înviere, în unele zone
Vremea va fi mai caldă decât ar fi normal în perioada Paștelui, în majoritatea regiunilor, chiar dacă cerul fi variabil și vor exista episoade cu averse scurte de ploaie însoțite de descărcări electrice în unele zone, a declarat joi, pentru AGERPRES, Alina Șerban, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale d
Buzău: Cercetători dispăruți în zona Focul Viu, găsiți de jandarmi după 10 ore
Trei persoane care desfășurau activități de cercetare în zona Focul Viu, date dispărute după ce nu au mai putut fi contactate, au fost găsite de jandarmii montani, după o acțiune de căutare ce s-a întins pe durata a 10 ore. Miercuri, în jurul orei 10:00, un cetățean din Covasna a apelat la 112, anunțând faptul că trei p