REPORTAJ/Călătorie în timp în satul lui Gheorghe Doja, unde filmul devine realitate

Dalnic, județul Covasna, satul unde s-a născut Gheorghe Doja, conducătorul răscoalei țărănești din 1514, este o oază de aer curat și liniște care reunește astăzi aproape o mie de locuitori, un sfert dintre aceștia fiind, ca în multe alte localități din țară, plecați în străinătate.
Locul este totodată și un obiectiv turistic ce oferă vizitatorilor un decor original, desprins din filmele vechi.
Un astfel de decor îl oferă și Conacul Gaál, construit la mijlocul secolului al XIX-lea de Gaál Miklós și de soția sa, Imre Julianna, unchiul și mătușa pictorului Barabás, așa cum atestă inscripția descoperită pe o latură a casei. Mai sus, pe dealul care domină proprietatea, se află cripta familiei, după obiceiul din vechime al familiilor de vază.
Conacul a rămas aproape 20 de ani după Revoluția din 1989 părăsit, fiind într-o stare avansată de degradare. În anul 2012 a fost preluat de Fundația pentru Comunitate, organizație nonguvernamentală din Cluj, care a decis să-l salveze și să refacă întreaga proprietate, zonă rurală de la poalele munților Bodocului.
Astăzi este o locație turistică aparte, plină de mister, unde cei care vin fac o adevărată călătorie în secolul trecut, într-un decor original, cu povești seculare. El domină astăzi satul Dalnic, situat la jumătatea distanței dintre Sfântul Gheorghe și Târgul Secuiesc, la numai 20 de minute de Brașov.
Dalnic a devenit comună independentă în aprilie 2004.
Construcția edificiului, în prezent monument istoric, a început în 1840 și s-a încheiat în 1845, povestește Csiszér Gábor, director executiv al conacului.
'Era o familie boierească din satul Dalnic, sat foarte vechi în care existau mai multe conace și mai multe astfel de familii. Din câte știm, deja, în secolul XIV-XV, sunt nenumărate familii care trăiau în zonă și care aveau foarte mult pământ. Familia Gaál era o familie de boieri care se ocupa cu agricultura și deținea și mai multe sute de hectare de pădure, fiind una dintre cele mai bogate familii din zonă, dar, ca toate familiile boierești din secuime, ei lucrau pe câmp și în pădure', spune Csiszér Gábor.
Familia Gaál a fost, până în secolul XX în sat și în conac, iar din 1910, pentru că această familie nu a mai avut urmași bărbați, au avut trei fete, proprietatea a fost preluată de familia Borbath prin căsătorie cu una dintre acestea.
'În acest moment, proprietarul este o fundație care a avut norocul să cunoască ultimul moștenitor care era din familia Borbath, domnul Borbath care ne-a ajutat foarte mult și de la care am cumpărat conacul, în ideea să salvăm un monument istoric', afirmă Csiszér Gábor.
În perioada comunistă, familia Borbath a fost deportată în Dobrogea, iar conacul a devenit sediu de CAP, a găzduit niște birouri, apoi a fost părăsit. După 1990, clădirea a fost recuperată de foștii proprietari, dar era într-o stare deplorabilă, aproape distrusă, cu mobila luată.
Familia moștenitoare nu a putut întreține conacul din resurse proprii și l-a vândut Fundației pentru Comunitate. Clădirea a fost aproape nimănui aproape 20 de ani, înainte ca proprietarii să revină.
'La început nu am avut planuri să fie băgat în circuitul turistic, importantă era salvarea monumentului istoric', mai spune Csiszér Gábor.
În 2011 conacul a fost cumpărat, iar până în 2013 a fost renovat, restaurat, adaugă acesta. Din tot ce a fost odată, a rămas podeaua originală, ușa de la intrare, geamurile din exterior, dulapuri, alte uși din clădirea principală și un pat. Mobila de la familia Gaál a rămas și ea în salonul cu șemineul albastru, ea fiind recumpărată, iar spațiu este în prezent accesibil publicului.
'Fiind monument istoric, sus ne-au lăsat să facem dormitoarele, dar jos, de exemplu în pivniță, nici măcar să ridicăm ușile. Acolo avem uși de 1,60, 1,50 metri, cum au fost pe vremuri. Ideea esențială era salvarea monumentului, care este practic conacul. În rest, ce am făcut noi în jur, este făcut după', a precizat reprezentantul fundației.
Vizavi de conac, în spate, se află o clădire nouă, introdusă în circuitul turistic cu numele de 'hambar', pentru că acolo a fost o clădire agricolă, din lemn, a cărei stare nu era bună, fiind demolată în 2012 și refăcută în același stil și mărime.
'Clădirea conține cinci camere, un mini-SPA, sală de mese. A treia clădire, care se află pe partea stângă, este o vilă, care fusese construită tot de familia Gaal, atunci când nu a mai avut urmași. Cele trei doamne, după vârsta de 20 de ani, s-au mutat acolo. Acum avem patru camere pentru cazare, dar clădirea se poate închiria cu totul, ca o vilă,. Este dotată cu bucătărie, ciubăr, grădină cu foișor, încercând astfel să oferim familiilor o posibilitate de self-service', povestește Csiszer.
Potrivit acestuia, conacul se află într-o zonă a județului Covasna unde, dincolo de liniștea locului, timpul trece altfel și te simți ca acasă.
'În primul rând clienții noștri spun că au ales acest loc pentru liniște și, odată ce au trecut poarta, spun că aici timpul trece altfel. Totul este mai liniștit, este un sat liniștit, dar accesibil, nu foarte departe de drumul național. Proprietatea fiind foarte mare, nu avem vecini, nu este zgomot, spațiile sunt aranjate aproape cum au fost înainte, foarte familiare, ca acasă. Te simți acasă, nu ca la hotel, Asta este și ideea - ca lumea să se simtă ca acasă. Se poate vorbi mai ales despre o întoarcere în timp, într-un decor autentic al secolului trecut.
Zona este accesibilă totodată pentru vizitarea mai multor obiective de interes turistic, cum ar fi, de exemplu, Lacul Sfânta Ana, care se află la 20 de minute, sau orașul Brașov, aflat tot la 20 de minute distanță. Tot aproape de află și Târgul Secuiesc, Sfântul Gheorghe, Prejmer, Tușnad, Balvanyos.
'Am avut clienți care nici nu au ieșit patru zile din domeniu, fiind obosiți de aglomerația urbană. Fiind un domeniul de 25 de hectare și dacă vă plimbați o zi întreagă nu ieșiți din el', a adăugat Csiszér Gábor.
În afară de cazare, cei care poposesc la Conacul Gaál au parte de o experiență a confortului boieresc, dar și de una culinară aparte. Mâncarea oferită aici este tradițională și conține ingrediente locale, de calitate, 'cu gust', mai precizează gazda.
Fundația pentru Comunitate, care se ocupă cu copiii talentați, a restaurat clădirea după exigențele lumii moderne, păstrând elementele tradiționale și pe cele cu valoare de patrimoniu arhitectural, fiind transformată într-o pensiune modernă. Conacul este acum accesibil nu doar turiștilor, ci și celor care doresc să-l viziteze.
Costurile de întreținere nu sunt deloc mici, în condițiile în care doar interiorul este de 1.000 de mp, la care se adaugă domeniul. 'Costurile sunt foarte mari. Dar reușim', a punctat Csiszér Gábor.
Cu o istorie de peste 150 de ani, Conacul Gaál își așteaptă astăzi cu porțile deschise vizitatorii. Fiecare mic detaliu din relicva restaurată în anul 2014 reamintește de epoca în care a fost construită, într-un mediu arhaic, dar și fermecător, unde îmbinarea eleganței secolului al XIX-lea și condițiile moderne actuale oferă confortul dorit. 'Fiind monument istoric, am dorit să fie păstrat așa cum a fost', a menționat reprezentantul monumentului istoric.
Cei care poposesc la Dalnic pot vizita și biserica fortificată reformată, despre care se crede că a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea. În anul 1977, biserica a fost avariată de cutremur. Atunci când au fost îndepărtate resturile de după cutremur, a fost găsită o inscripție în scriere runică pe partea interioară a zidului de vest și o inscripție latină în alfabet gotic de-a lungul laturilor de vest și de nord, care datează din secolele XV-XVI.
Băncile sunt pictate, iar parohia deține trei clopote. Monumentul fost restaurat după ani buni de eforturi, fiind redat publicului aproape așa cum era cu sute de ani în urmă. AGERPRES/(A, AS - autor: Cătălina Matei,editor: Cătălin Alexandru, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Foto: Cătălina Matei/AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Hidrologi: Cod galben de inundații pe râuri din Moldova, până la ora 12:00
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, avertizări Cod galben de inundații, ce vizează în următoarele ore râuri din șase județe din Moldova. Conform prognozei de specialitate, până la ora 12:00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și a propagării, se pot
Seară dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și concerte regale - printre evenimentele prilejuite de 10 Mai
O seară a Palatului Elisabeta dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și două concerte regale se numără printre evenimentele care se regăsesc în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. Potrivit
Maramureș: Patru ucraineni, recuperați din munte în condiții meteo dificile - ploaie, vânt și ceață
Patru cetățeni ucraineni au fost recuperați de salvatori din Munții Maramureșului în condiții meteo dificile de vânt puternic, ceață și ploaie, a informat, joi, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont, Dan Benga. Potrivit acestuia, primul ucrainean, un tânăr de 28 ani, a fost găsit, în urma unui apel de u
Sălaj: Accident cu doi răniți, pe DN 1H; unul dintre ei a fost transportat la spital cu elicopterul SMURD
O femeie de 41 de ani și un bărbat de 42 de ani, din municipiul Zalău, au fost răniți, joi, după autoutilitara în care se aflau a părăsit partea carosabilă, intrând într-un șanț, între localitățile Lemniu și Răstoci. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sălaj precizează, într-un comunicat de presă, că aflat la
Parlament/Proiect: Munții Apuseni - sărbătoriți anual pe 21 septembrie
Munții Apuseni ar putea fi sărbătoriți anual pe data de 21 septembrie, potrivit unei propuneri legislative depusă la Parlament de un grup de senatori și deputați PSD și PNL. 'Se instituie ziua de 21 septembrie ca Ziua Munților Apuseni', se arată în proiect. Potrivit acestuia, sărbătorirea anuală a Zilei Munților Ap
REPORTAJ/Tulcea: Obiceiul Paparudei, reînviat în Gospodăria țărănească din Enisala
Elevi ai școlii gimnaziale din satul Enisala, comuna Sarichioi, au readus în atenție, joi, obiceiul Paparudei, un ritual care invocă divinitatea pentru ploi în timpul secetei, evenimentul constituindu-se în același timp într-o primă informare a populației locale cu privire la intenția Institutului de Cercetări Eco-Muzeale 'Gavrilă Simion
Mureș: Campania 'Vecini, nu străini!', lansată de Asociația Suryam și MureșHub la peste 1.170 de zile de război în Ucraina
Asociația Suryam și MureșHub au anunțat, joi, lansarea campaniei 'Vecini, nu străini!', la mai bine de 1.170 de zile de la începutul războiului din Ucraina, o inițiativă menită să promoveze empatia, solidaritatea și înțelegerea între oameni. Potrivit președintelui Asociației Suryam, Marius Dumitrescu, odată cu lansare
Luminița Popescu (ANES): Egalitatea de șanse între femei și bărbați - un indicator al sănătății unei democrații
Egalitatea de șanse între femei și bărbați nu este doar o cerință legală sau un ideal abstract, reprezintă un indicator clar al sănătății unei democrații, a transmis, joi, Luminița Popescu, secretar de stat la Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES). 'Femeile reprezintă jumătate din populație
Reprezentanți ai Sindicatului Liber Navalistul protestează vineri în fața Ministerului Economiei și a Guvernului
Sindicatul Liber Navalistul (SLN) organizează, vineri, două acțiuni de protest, în fața Ministerului Economiei și în fața Guvernului, în contextul agravării situației de la Damen Shipyards Mangalia (DSMa), cel mai mare șantier naval din România, conform unui comunicat de presă. După luni de promisiuni fără rezultat, navaliștii cer acțiu
MDLPA: Lucrări de cadastru gratuite pentru cetățeni în 97% dintre localități
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) derulează, gratuit pentru cetățeni, lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară în 2.779 de unități administrativ-teritoriale (UAT), din cele 2.860 în care nu este finalizată înregistrarea proprietăților.
Hunedoara: Scările de acces spre Cascada Lolaia, din Retezat, au fost reabilitate pentru siguranța turiștilor
Scările de acces spre Cascada Lolaia au fost reabilitate, în această săptămână, de rangerii Administrației Parcului Național Retezat (APNR), astfel încât turiștii să poată vizita acest obiectiv în cele mai bune și sigure condiții. 'Rangerii Administrației Parcului Național Retezat au realizat lucrări de reabil
Iași: Compania de transport public renunță la biletele de hârtie, de la 1 septembrie
Compania de Transport Public (CTP) Iași anunță că, începând cu data de 1 septembrie, biletele de călătorie tipărite pe hârtie vor fi eliminate din circulație. Începând cu data de 1 septembrie, biletele de călătorie vor putea fi achiziționate prin carduri electronice nenominale. Acestea pot fi încărcate at&ac
Botoșani: Număr de trei ori mai mare de persoane în azilul din Dorohoi în raport cu capacitatea autorizată
Numărul persoanelor internate în Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități 'Casa Elena' din municipiul Dorohoi era de trei ori mai mare decât numărul de locuri autorizat, se arată, joi, într-un comunicat de presă transmis de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani.
Bihor: Cartea de identitate electronică, disponibilă și la Oradea
Cartea de identitate electronică poate fi solicitată, începând de joi, și la Oradea, în cadrul unui program național finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar și datorită investițiilor realizate de Primăria Oradea pentru modernizarea infrastructurii Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, în val
Hunedoara: Jumătate din florile de salcâm, calamitate de înghețul târziu; va fi mai puțină miere
Mai mult de jumătate din pădurile de salcâm din țară au fost calamitate de înghețul târziu din luna aprilie, context în care și producția de miere de salcâm va fi cu cel puțin 50% mai mică față de un an normal din punct de vedere meteorologic. 'Înghețul târziu a afectat baza meliferă de pe în