Cseke Attila: De astăzi, România are o hartă interactivă cu zonele vizate de risc seismic

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a lansat, miercuri, o hartă interactivă cu zonele vizate de risc seismic, care vine atât în sprijinul cetățenilor, cât și al autorităților locale pentru a accesa fonduri pentru consolidări.
Guvernul a aprobat, în perioada 2022 - 2023, o serie de programe de investiții care se derulează la nivelul MDLPA, atât pentru clădiri publice, cât și pentru blocuri de locuințe, a amintit, într-o conferință de presă, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
'Siguranța seismică a clădirilor constituie una dintre principalele priorități ale Ministerului Dezvoltării. De astăzi, vom avea în România o hartă cu localitățile, cu unitățile administrativ-teritoriale, care sunt vizate de risc seismic, o hartă interactivă, ceea ce înseamnă că orice autoritate locală, orice persoană fizică și oricine este interesat va putea să vadă localitatea în care trăiește, în care domiciliază, dacă este într-o zonă vizată de risc seismic și care este eligibilă în programele de consolidare de risc seismic ale Ministerului Dezvoltării', a informat Cseke Attila.
El a menționat că Legea 112/2022 a introdus noi mecanisme privind procesul de evaluare a riscului seismic și în ceea ce privește posibilitatea de finanțare de către statul român a lucrărilor de consolidare.
'Prima etapă este evaluarea vizuală rapidă a clădirilor. (...) Legat de blocurile de locuințe, termenul final pentru autoritățile locale este 1 iunie 2026. Și aceste lucrări trebuiau să înceapă anul acesta, la 1 ianuarie 2025, pe clădiri publice. Termenul este expirat la 1 noiembrie 2024. Așteptăm autoritățile locale să încarce platforma digitală a Ministerului Dezvoltării rezultatul acestor evaluări vizuale rapide', a detaliat ministrul Dezvoltării.
El a menționat că județul Constanța a încărcat cele mai multe informații.
În prezent, sunt definite patru categorii de risc seismic: 1 și 2, care sunt considerate ca fiind periculoase, atât pentru viața oamenilor, cât și pentru eventuale pagube majore, respectiv 3 și 4 - categorii în care sunt incluse clădiri care se află într-o anumită siguranță legat de riscul seismic.
'Mare parte a teritoriului țării este considerată eligibilă pe această legislație pe care o avem în România. Practic 2.681 de UAT-uri, care reprezintă 80% din teritoriul țării, sunt eligibile pentru a fi finanțate în aceste programe derulate de Ministerul Dezvoltării. Sunt eligibile UAT-urile care au o valoare de vârf a accelerației terenului de cel puțin 0,15 G. Este o unitate de măsură folosită de către specialiști, respectiv de la 0,15 în sus până la 0,40, cum vedeți în zona Vrancea, de exemplu. Acolo unde este albastru închis este 0,40. Această eligibilitate a fost inițial prevăzută pentru 0,20. În urma cutremurelor care au fost în Gorj, acum doi ani de zile, unde au apărut probleme la clădiri, în zone care inițial nu erau considerate eligibile - a fost oarecum, dacă vă aduceți aminte, o surpriză și pentru specialiști, s-au produs cutremure care au avut ca și urmări fisuri pe clădiri, pe școli, pe biserici - și atunci această eligibilitate s-a extins de la 0,20 și la 0,15', a explicat Cseke Attila.
Conform acestuia, în București, ultima valoare a accelerației terenului este de 0,30, deci o zonă expusă riscului seismic.
'Aceasta este eligibilitatea oferită de harta seismică. Ca să putem încheia contract de finanțare pentru consolidarea de risc seismic de clădiri, evident, clădirile respective trebuie expertizate', a adăugat ministrul.
El a amintit că există cinci programe la MDLPA pe consolidarea de risc seismic, cu anumite diferențe între ele, fiind vizate școli, spitale, instituții publice.
În cadrul Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, au fost semnate 66 de contracte de finanțare, în valoare de 1.126.198.835 de lei, dintre care șapte, în valoare de 258.497.594,34 de lei, pentru blocuri de locuințe.
Prin Programul național de investiții 'Școli sigure și sănătoase' au fost semnate 30 de contracte de finanțare, în valoare totală de 845.218.081,52 lei, iar prin Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor 'Mihail Cantacuzino', au fost semnate două contracte de finanțare, în valoare totală de 15.370.151,27 de lei.
Suplimentar, din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Ministerul Dezvoltării finanțează consolidarea a 39 blocuri de locuințe și 165 clădiri publice, potrivit datelor MDLPA.
'În PNRR, care a fost primul program pe risc seismic ca și finanțare, înainte de a avea Legea 212, avem 272 de milioane de euro fără TVA contractate și avem 39 de blocuri de locuințe și 165 de clădiri publice. Și aici absorbția este puțin peste 10% din valoarea contractată. E nevoie ca autoritățile locale să urgenteze execuția acestor lucrări. Aici avem fonduri europene. Primele trei - patru programe sunt pe bugetul de stat. În ceea ce privește Bucureștiul, pentru că Bucureștiul, după cum știți, este printre primele 10 capitale din lume expuse la risc seismic, avem cu contract de finanțare pe buget de stat 14 obiective, dintre care trei sunt școli și 11 blocuri de locuințe, toate în Sectorul 3. În această săptămână vom mai semna încă cinci contacte de finanțare pentru cinci blocuri de locuințe, tot în Sectorul 3', a indicat oficialul MDLPA.
El a specificat că există finanțare pentru aceste programe de consolidare de risc seismic și ele constituie o prioritate și în 2025.
'Astăzi, în urma publicării acestei hărți interactive, vom comunica și cu toți prefecții din țară, defalcat pentru fiecare județ, toate unitățile administrativ-teritoriale, localitățile care sunt eligibile pe aceste programe de risc seismic, astfel încât nu numai prin această hartă interactivă, care e accesibilă pentru oricine, dar și prin comunicare oficială, toate UAT-urile și toți primarii să știe că au această posibilitate. (...) Guvernul a creat instrumente de finanțare pentru siguranța seismică, este responsabilitatea autorităților locale să aducă documentația necesară pentru proiecte mature care pot fi finanțate', a subliniat Cseke Attila.
Harta interactivă, în care sunt incluse 2.681 de unități administrativ-teritoriale din România, poate fi accesată pe pagina Ministerului Dezvoltării la https://www.mdlpa.ro/subarticles/8/hartariscseismic. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ AEP: Până la ora 17:00 au votat 39,58% dintre alegători
Până la ora 17:00 au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, 7.118.882 alegători, reprezentând 39,58% din numărul celor înscriși în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/ Președintele PNL Harghita, Sebastian Buzilă: Am votat pentru o Românie care merge înainte
Președintele PNL Harghita, Sebastian Buzilă, a declarat duminică, la ieșirea de la urne, că a votat pentru o Românie care merge înainte, ancorată în valorile occidentale, într-un parcurs predictibil, coerent și puternic. 'Am votat pentru o Românie care merge înainte, ancorată în valorile occidentale, într-un
Prezidențiale2025/Europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE): Am votat candidatul care va menține țara pe calea europeană
Europarlamentarul Iuliu Winkler, președinte al organizației județene UDMR Hunedoara, a declarat că, duminică, a votat candidatul care va menține România pe calea europeană și euroatlantică, respectă comunitatea maghiară și care va rezolva problemele țării cu sprijinul Uniunii Europene. 'Am votat candidatul care va munci pentru stabilitatea și prosper
Prezidențiale2025/ Victor Ponta: Am votat pentru competență, seriozitate, hărnicie și pentru speranța că viitorul ne aparține
Candidatul independent la alegerile prezidențiale Victor Ponta a declarat că a votat la scrutinul de duminică pentru competență, seriozitate, hărnicie și, mai ales, 'pentru speranța că viitorul ne aparține'. 'Am votat la secția de votare de lângă Sfânta Mănăstire de la 'Corbii de Piatră'! Îi rog pe toți românii să vi
Prezidențiale2025/ AEP: Până duminică la ora 16:00, s-au prezentat la urne în diaspora aproximativ 745.000 de alegători
Aproximativ 745.000 de alegători au votat în diaspora, până duminică la ora 16:00, la primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/ AEP: Până la ora 16:00 au votat 35,92% dintre alegători
Până la ora 16:00 au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, 6.461.593 de alegători, reprezentând 35,92% din numărul celor înscriși în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/ Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila: Am votat singurul candidat care a promis că UDMR va rămâne la guvernare
Ministrul Dezvoltării, senatorul UDMR Cseke Attila a declarat că a votat, duminică, singurul candidat care a promis că UDMR va rămâne la guvernare. 'Am votat singurul candidat care a promis că putem rămâne la guvernare și să reprezentăm în continuare interesele comunității noastre cu instrumente guvernamentale. Am votat singurul candidat
Prezidențiale2025/ Raluca Turcan (PNL Sibiu): Îmi doresc ca românii să nu dea cu oiștea în gard
Președintele filialei PNL Sibiu, deputatul Raluca Turcan, a votat pentru 'cel mai bine pregătit dintre toți candidații' și a spus că își dorește ca 'românii să nu dea cu oiștea în gard'. 'Am votat, în primul rând, pentru cel mai bine pregătit dintre toți candidații, un om educat, un om cu caracter, un om stăp&a
Prezidențiale2025/Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban: Am votat pentru stabilitate și încredere
Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Ciprian Șerban, a afirmat că a votat la alegerile prezidențiale pentru stabilitate și încredere. 'Am votat astăzi pentru viitorul României, pentru copiii și bătrânii noștri. Am votat pentru stabilitate și încredere, pentru o Românie unită și stabilă din punct de veder
Prezidențiale 2025/Primarul din Miercurea-Ciuc, Korodi Attila: Alegerile, un moment crucial pentru comunitatea maghiară
Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat duminică, după ce și-a exprimat opțiunea de vot, că alegerile prezidențiale nu sunt doar decisive pentru viitorul țării, ci reprezintă un moment crucial pentru comunitatea maghiară. 'Alegerile prezidențiale de astăzi nu sunt doar decisive pentru viitorul țării, ci și un moment crucial pentru c
Prezidențiale2025/Tulcea: Peste 1.000 de persoane au cerut urna mobilă
Peste 1.000 de persoane din județul Tulcea au cerut să voteze, duminică, la alegerile prezidențiale în condiții speciale, așa încât autoritățile s-au deplasat cu urna mobilă fie la domiciliile acestora, fie în unitățile în care se aflau. Datele furnizate AGERPRES de Centrul de Comunicare Județean arată că cele mai multe cereri pen
Prezidenţiale2025/ AEP: Până duminică la ora 15:00, s-au prezentat la urne în diaspora aproximativ 689.000 de alegători
Aproximativ 689.000 de alegători au votat în diaspora, până duminică la ora 15:00, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/Mihai Botez (USR): Am votat pentru adevăr, pentru democrație, nu pentru monopol de putere
Președintele USR Vaslui, deputatul Mihai Botez, a transmis după ieșirea de la urne că a votat pentru adevăr și pentru democrație, nu pentru un 'monopol de putere'. 'Am votat pentru un președinte care să nu fie o marionetă manevrată de Ciolacu. Am votat pentru un președinte care să nu fie șarlatan, un huligan și un rusofil. Am votat pentru adevăr, n
Prezidențiale2025/ Sebastian Popescu: Votul meu - pentru o schimbare reală, dar, dacă se poate, cu alți oameni
Candidatul Partidului Noua Românie la alegerile prezidențiale, Sebastian Constantin Popescu, spune că a votat pentru ''o schimbare reală'', pentru ''o evoluție a țării'', dar, dacă se poate, cu ''alți oameni''. ''Am fost 'ilegal' de două ori și a treia oară, m-au prins și au
Prezidențiale2025/Maramureș: 16 persoane din Centrul de arest preventiv și-au exprimat dreptul de vot
Un număr de 16 persoane reținute în arestul IPJ Maramureș și-au exprimat dreptul de vot, a informat, duminică, Centrul de Comunicare Județean (CCJ) Maramureș. '16 persoane aflate în prezent încarcerate în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș, care beneficiază de dreptul de vot,