logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cseke Attila: De astăzi, România are o hartă interactivă cu zonele vizate de risc seismic

Imagine din galeria Agerpres

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a lansat, miercuri, o hartă interactivă cu zonele vizate de risc seismic, care vine atât în sprijinul cetățenilor, cât și al autorităților locale pentru a accesa fonduri pentru consolidări.

Guvernul a aprobat, în perioada 2022 - 2023, o serie de programe de investiții care se derulează la nivelul MDLPA, atât pentru clădiri publice, cât și pentru blocuri de locuințe, a amintit, într-o conferință de presă, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

'Siguranța seismică a clădirilor constituie una dintre principalele priorități ale Ministerului Dezvoltării. De astăzi, vom avea în România o hartă cu localitățile, cu unitățile administrativ-teritoriale, care sunt vizate de risc seismic, o hartă interactivă, ceea ce înseamnă că orice autoritate locală, orice persoană fizică și oricine este interesat va putea să vadă localitatea în care trăiește, în care domiciliază, dacă este într-o zonă vizată de risc seismic și care este eligibilă în programele de consolidare de risc seismic ale Ministerului Dezvoltării', a informat Cseke Attila.

El a menționat că Legea 112/2022 a introdus noi mecanisme privind procesul de evaluare a riscului seismic și în ceea ce privește posibilitatea de finanțare de către statul român a lucrărilor de consolidare.

'Prima etapă este evaluarea vizuală rapidă a clădirilor. (...) Legat de blocurile de locuințe, termenul final pentru autoritățile locale este 1 iunie 2026. Și aceste lucrări trebuiau să înceapă anul acesta, la 1 ianuarie 2025, pe clădiri publice. Termenul este expirat la 1 noiembrie 2024. Așteptăm autoritățile locale să încarce platforma digitală a Ministerului Dezvoltării rezultatul acestor evaluări vizuale rapide', a detaliat ministrul Dezvoltării.

El a menționat că județul Constanța a încărcat cele mai multe informații.

În prezent, sunt definite patru categorii de risc seismic: 1 și 2, care sunt considerate ca fiind periculoase, atât pentru viața oamenilor, cât și pentru eventuale pagube majore, respectiv 3 și 4 - categorii în care sunt incluse clădiri care se află într-o anumită siguranță legat de riscul seismic.

'Mare parte a teritoriului țării este considerată eligibilă pe această legislație pe care o avem în România. Practic 2.681 de UAT-uri, care reprezintă 80% din teritoriul țării, sunt eligibile pentru a fi finanțate în aceste programe derulate de Ministerul Dezvoltării. Sunt eligibile UAT-urile care au o valoare de vârf a accelerației terenului de cel puțin 0,15 G. Este o unitate de măsură folosită de către specialiști, respectiv de la 0,15 în sus până la 0,40, cum vedeți în zona Vrancea, de exemplu. Acolo unde este albastru închis este 0,40. Această eligibilitate a fost inițial prevăzută pentru 0,20. În urma cutremurelor care au fost în Gorj, acum doi ani de zile, unde au apărut probleme la clădiri, în zone care inițial nu erau considerate eligibile - a fost oarecum, dacă vă aduceți aminte, o surpriză și pentru specialiști, s-au produs cutremure care au avut ca și urmări fisuri pe clădiri, pe școli, pe biserici - și atunci această eligibilitate s-a extins de la 0,20 și la 0,15', a explicat Cseke Attila.

Conform acestuia, în București, ultima valoare a accelerației terenului este de 0,30, deci o zonă expusă riscului seismic.

'Aceasta este eligibilitatea oferită de harta seismică. Ca să putem încheia contract de finanțare pentru consolidarea de risc seismic de clădiri, evident, clădirile respective trebuie expertizate', a adăugat ministrul.

El a amintit că există cinci programe la MDLPA pe consolidarea de risc seismic, cu anumite diferențe între ele, fiind vizate școli, spitale, instituții publice.

În cadrul Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, au fost semnate 66 de contracte de finanțare, în valoare de 1.126.198.835 de lei, dintre care șapte, în valoare de 258.497.594,34 de lei, pentru blocuri de locuințe.

Prin Programul național de investiții 'Școli sigure și sănătoase' au fost semnate 30 de contracte de finanțare, în valoare totală de 845.218.081,52 lei, iar prin Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor 'Mihail Cantacuzino', au fost semnate două contracte de finanțare, în valoare totală de 15.370.151,27 de lei.

Suplimentar, din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Ministerul Dezvoltării finanțează consolidarea a 39 blocuri de locuințe și 165 clădiri publice, potrivit datelor MDLPA.

'În PNRR, care a fost primul program pe risc seismic ca și finanțare, înainte de a avea Legea 212, avem 272 de milioane de euro fără TVA contractate și avem 39 de blocuri de locuințe și 165 de clădiri publice. Și aici absorbția este puțin peste 10% din valoarea contractată. E nevoie ca autoritățile locale să urgenteze execuția acestor lucrări. Aici avem fonduri europene. Primele trei - patru programe sunt pe bugetul de stat. În ceea ce privește Bucureștiul, pentru că Bucureștiul, după cum știți, este printre primele 10 capitale din lume expuse la risc seismic, avem cu contract de finanțare pe buget de stat 14 obiective, dintre care trei sunt școli și 11 blocuri de locuințe, toate în Sectorul 3. În această săptămână vom mai semna încă cinci contacte de finanțare pentru cinci blocuri de locuințe, tot în Sectorul 3', a indicat oficialul MDLPA.

El a specificat că există finanțare pentru aceste programe de consolidare de risc seismic și ele constituie o prioritate și în 2025.

'Astăzi, în urma publicării acestei hărți interactive, vom comunica și cu toți prefecții din țară, defalcat pentru fiecare județ, toate unitățile administrativ-teritoriale, localitățile care sunt eligibile pe aceste programe de risc seismic, astfel încât nu numai prin această hartă interactivă, care e accesibilă pentru oricine, dar și prin comunicare oficială, toate UAT-urile și toți primarii să știe că au această posibilitate. (...) Guvernul a creat instrumente de finanțare pentru siguranța seismică, este responsabilitatea autorităților locale să aducă documentația necesară pentru proiecte mature care pot fi finanțate', a subliniat Cseke Attila.

Harta interactivă, în care sunt incluse 2.681 de unități administrativ-teritoriale din România, poate fi accesată pe pagina Ministerului Dezvoltării la https://www.mdlpa.ro/subarticles/8/hartariscseismic. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 687

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 06-02-2025 21:31

Bolojan: Menținerea României după alegerile prezidențiale pe o direcție proeuropeană și proatlantică - o prioritate

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a evidențiat, joi, că una dintre prioritățile României este menținerea țării după alegerile prezidențiale pe o direcție proeuropeană și proatlantică, fiind un pol de stabilitate în estul Uniunii Europene. Ilie Bolojan a participat, joi seara, la evenimentul Camerei de Comerț și Industrie Rom&ac

Politic 06-02-2025 20:41

Prezidențiale2025/Elena Lasconi: Nicușor Dan e foarte încăpățânat; Ponta 'probabil așteaptă să fie invalidat' Călin Georgescu

Președintele USR, Elena Lasconi, și-a reiterat joi intenția de a candida la alegerile prezidențiale din luna mai, menționând că are susținerea partidului și că sunt false informațiile privind un sprijin din partea europarlamentarului Vlad Voiculescu pentru Nicușor Dan. 'Nicușor Dan este un tip foarte încăpățânat și c&acir

Politic 06-02-2025 19:54

MAE: Robert Waltl - laureatul Premiului Național ''Ambasador Mihnea Constantinescu''

Robert Waltl, personalitate propusă de Jewish Cultural Center Ljubljana, este laureatul Premiului Național ''Ambasador Mihnea Constantinescu'' pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, distincție acordată joi, informează MAE. La eveniment a fost pre

Politic 06-02-2025 18:17

Furt artefacte/ Corpul de control al premierului a constatat deficiențe în urma verificărilor efectuate la MNIR și la Ministerul Culturii

Corpul de control al prim-ministrului a constatat ''deficiențe sau lacune legislative'' în ceea ce privește protejarea patrimoniului cultural, precum și ''abateri'' de la respectarea cadrului juridic ce reglementează exportul temporar de bunuri culturale mobile clasate, potrivit unei sinteze a verificărilor întreprinse &ici

Politic 06-02-2025 17:16

VIDEO Reuniune a unui grup de evaluare din cadrul OCDE - găzduită în luna iunie, la București

Bucureștiul va găzdui în luna iunie o reuniune a Grupului de evaluare inter pares pentru schimbul de informații la cerere al Forumului Global privind transparența și schimbul de informații în scopuri fiscale al OCDE. Conform unui memorandum adoptat joi de Guvern, evenimentul va avea loc la Centrul Internațional de Conferințe al Cam

Politic 06-02-2025 15:25

VIDEO Constantin: Trei proiecte de investiții ce vizează tranziția verde, aprobate de Guvern; unul este destinat Metrorex

Guvernul a aprobat, joi, trei proiecte de investiții care vizează tranziția verde în valoare de aproape 89 milioane de lei, a informat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, care a precizat că finanțarea se va face cu fonduri obținute în urma scoaterii la licitație a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

Politic 06-02-2025 14:54

Sondaj: 15% dintre bucureșteni ar susține candidatura și l-ar și vota la prezidențiale pe Nicușor Dan

15% dintre bucureșteni ar susține o posibilă candidatură a primarului general Nicușor Dan la prezidențiale și l-ar și vota, în timp ce 38% nu susține o astfel de candidatură, potrivit unui sondaj de opinie realizat de FlashData în perioada 3-5 ianuarie. La întrebarea ''cum priviți o posibilă candidatură a lu

Politic 06-02-2025 14:46

Ministrul de Interne, întâlnire cu ambasadorul Elveției; a fost evidențiată cooperarea polițienească și în situații de urgență

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a subliniat, în cadrul întâlnirii avute joi cu ambasadorul Confederației Elvețiene la București, Massimo Baggi, colaborarea bilaterală pozitivă în domeniul afacerilor interne, cu accent pe cooperarea polițienească și cea în domeniul situațiilor de urgență. ''C

Politic 06-02-2025 14:08

Ministrul Hurezeanu - întrevedere cu ministrul delegat pentru Afaceri Europene al Franței; au discutat despre combaterea dezinformării

Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, l-a primit miercuri pe ministrul delegat pentru Afaceri Europene al Republicii Franceze, Benjamin Haddad, context în care cei doi au discutat inclusiv despre combaterea dezinformării și acțiunilor hibride. ''Întrevederea a oferit prilejul pentru analizarea căilor de cooperare pr

Viata Parlamentara 06-02-2025 14:04

VIDEO Premierul Ciolacu: Săptămâna viitoare - proiect de lege în Parlament privind domeniul imobiliar

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat joi că săptămâna viitoare în Parlament va funcționa o comisie comună în vederea armonizării unui proiect de lege privind domeniul imobiliar, rezultat din cele trei proiecte depuse până în acest moment în Legislativ de către PSD, PNL și USR.   <

Politic 06-02-2025 13:57

CORECTURĂ Ciolacu: Corpul de Control al Prim-Ministrului a finalizat verificările la MNIR și la Ministerul Culturii privitoare la expoziția din Olanda

În știrea cu titlul ''Ciolacu: Corpul de Control al Prim-Ministrului a finalizat verificările la MNIR și la Ministerul Culturii privitoare la expoziția din Olanda'', difuzată la ora 13,57 pe fluxurile București și Politic, în ultimul paragraf se va citi corect ''Parchetului General'' în loc de ''DIICOT'

Politic 06-02-2025 13:39

Ciolacu: Guvernul adoptă mecanismul de actualizare a salariului minim, în funcție de rata inflației și de productivitatea muncii

Premierul Marcel Cioacu anunță că Guvernul va adopta, în ședința de joi, mecanismul de actualizare a salariului minim, în funcție de rata inflației și de productivitatea muncii. 'Adoptăm mecanismul de actualizare a salariului minim, în funcție de rata inflației și de productivitatea muncii. Este un mecanism de calcul european, asumat prin

Politic 06-02-2025 13:27

Tîlvăr: România va continua să asigure tot sprijinul necesar pentru Grupul de Luptă NATO din România

România va continua să asigure tot sprijinul necesar în calitatea sa de națiune gazdă pentru Grupul de Luptă NATO din România, i-a transmis, joi, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrului delegat pentru Afaceri Europene al Republicii Franceze, Benjamin Haddad. Potrivit unui

Politic 06-02-2025 05:00

Guvernul se reunește în ședința săptămânală; procedura de aplicare a mecanismului de stabilire a salariului de bază minim, pe agendă

Guvernul se reunește joi, în ședința săptămânală, urmând să aprobe, prin hotărâre, procedura de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. 'Prezentul proiect de act normativ reglementează procedura de aplicare a mecanismului de stabilire și ac

Politic 05-02-2025 23:06

Parlament - buget2025/ Bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale - aprobate de Legislativ (sinteză)

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2025 și proiectul legii asigurărilor sociale de stat au fost aprobate miercuri seara de plenul reunit al Parlamentului. Pentru proiectul legii bugetului s-au înregistrat 254 de voturi pentru și 192 de voturi împotrivă, iar pentru cel al asigurărilor sociale de stat 255 de voturi pentru și 1