logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cseke Attila: De astăzi, România are o hartă interactivă cu zonele vizate de risc seismic

Imagine din galeria Agerpres

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a lansat, miercuri, o hartă interactivă cu zonele vizate de risc seismic, care vine atât în sprijinul cetățenilor, cât și al autorităților locale pentru a accesa fonduri pentru consolidări.

Guvernul a aprobat, în perioada 2022 - 2023, o serie de programe de investiții care se derulează la nivelul MDLPA, atât pentru clădiri publice, cât și pentru blocuri de locuințe, a amintit, într-o conferință de presă, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

'Siguranța seismică a clădirilor constituie una dintre principalele priorități ale Ministerului Dezvoltării. De astăzi, vom avea în România o hartă cu localitățile, cu unitățile administrativ-teritoriale, care sunt vizate de risc seismic, o hartă interactivă, ceea ce înseamnă că orice autoritate locală, orice persoană fizică și oricine este interesat va putea să vadă localitatea în care trăiește, în care domiciliază, dacă este într-o zonă vizată de risc seismic și care este eligibilă în programele de consolidare de risc seismic ale Ministerului Dezvoltării', a informat Cseke Attila.

El a menționat că Legea 112/2022 a introdus noi mecanisme privind procesul de evaluare a riscului seismic și în ceea ce privește posibilitatea de finanțare de către statul român a lucrărilor de consolidare.

'Prima etapă este evaluarea vizuală rapidă a clădirilor. (...) Legat de blocurile de locuințe, termenul final pentru autoritățile locale este 1 iunie 2026. Și aceste lucrări trebuiau să înceapă anul acesta, la 1 ianuarie 2025, pe clădiri publice. Termenul este expirat la 1 noiembrie 2024. Așteptăm autoritățile locale să încarce platforma digitală a Ministerului Dezvoltării rezultatul acestor evaluări vizuale rapide', a detaliat ministrul Dezvoltării.

El a menționat că județul Constanța a încărcat cele mai multe informații.

În prezent, sunt definite patru categorii de risc seismic: 1 și 2, care sunt considerate ca fiind periculoase, atât pentru viața oamenilor, cât și pentru eventuale pagube majore, respectiv 3 și 4 - categorii în care sunt incluse clădiri care se află într-o anumită siguranță legat de riscul seismic.

'Mare parte a teritoriului țării este considerată eligibilă pe această legislație pe care o avem în România. Practic 2.681 de UAT-uri, care reprezintă 80% din teritoriul țării, sunt eligibile pentru a fi finanțate în aceste programe derulate de Ministerul Dezvoltării. Sunt eligibile UAT-urile care au o valoare de vârf a accelerației terenului de cel puțin 0,15 G. Este o unitate de măsură folosită de către specialiști, respectiv de la 0,15 în sus până la 0,40, cum vedeți în zona Vrancea, de exemplu. Acolo unde este albastru închis este 0,40. Această eligibilitate a fost inițial prevăzută pentru 0,20. În urma cutremurelor care au fost în Gorj, acum doi ani de zile, unde au apărut probleme la clădiri, în zone care inițial nu erau considerate eligibile - a fost oarecum, dacă vă aduceți aminte, o surpriză și pentru specialiști, s-au produs cutremure care au avut ca și urmări fisuri pe clădiri, pe școli, pe biserici - și atunci această eligibilitate s-a extins de la 0,20 și la 0,15', a explicat Cseke Attila.

Conform acestuia, în București, ultima valoare a accelerației terenului este de 0,30, deci o zonă expusă riscului seismic.

'Aceasta este eligibilitatea oferită de harta seismică. Ca să putem încheia contract de finanțare pentru consolidarea de risc seismic de clădiri, evident, clădirile respective trebuie expertizate', a adăugat ministrul.

El a amintit că există cinci programe la MDLPA pe consolidarea de risc seismic, cu anumite diferențe între ele, fiind vizate școli, spitale, instituții publice.

În cadrul Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, au fost semnate 66 de contracte de finanțare, în valoare de 1.126.198.835 de lei, dintre care șapte, în valoare de 258.497.594,34 de lei, pentru blocuri de locuințe.

Prin Programul național de investiții 'Școli sigure și sănătoase' au fost semnate 30 de contracte de finanțare, în valoare totală de 845.218.081,52 lei, iar prin Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor 'Mihail Cantacuzino', au fost semnate două contracte de finanțare, în valoare totală de 15.370.151,27 de lei.

Suplimentar, din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Ministerul Dezvoltării finanțează consolidarea a 39 blocuri de locuințe și 165 clădiri publice, potrivit datelor MDLPA.

'În PNRR, care a fost primul program pe risc seismic ca și finanțare, înainte de a avea Legea 212, avem 272 de milioane de euro fără TVA contractate și avem 39 de blocuri de locuințe și 165 de clădiri publice. Și aici absorbția este puțin peste 10% din valoarea contractată. E nevoie ca autoritățile locale să urgenteze execuția acestor lucrări. Aici avem fonduri europene. Primele trei - patru programe sunt pe bugetul de stat. În ceea ce privește Bucureștiul, pentru că Bucureștiul, după cum știți, este printre primele 10 capitale din lume expuse la risc seismic, avem cu contract de finanțare pe buget de stat 14 obiective, dintre care trei sunt școli și 11 blocuri de locuințe, toate în Sectorul 3. În această săptămână vom mai semna încă cinci contacte de finanțare pentru cinci blocuri de locuințe, tot în Sectorul 3', a indicat oficialul MDLPA.

El a specificat că există finanțare pentru aceste programe de consolidare de risc seismic și ele constituie o prioritate și în 2025.

'Astăzi, în urma publicării acestei hărți interactive, vom comunica și cu toți prefecții din țară, defalcat pentru fiecare județ, toate unitățile administrativ-teritoriale, localitățile care sunt eligibile pe aceste programe de risc seismic, astfel încât nu numai prin această hartă interactivă, care e accesibilă pentru oricine, dar și prin comunicare oficială, toate UAT-urile și toți primarii să știe că au această posibilitate. (...) Guvernul a creat instrumente de finanțare pentru siguranța seismică, este responsabilitatea autorităților locale să aducă documentația necesară pentru proiecte mature care pot fi finanțate', a subliniat Cseke Attila.

Harta interactivă, în care sunt incluse 2.681 de unități administrativ-teritoriale din România, poate fi accesată pe pagina Ministerului Dezvoltării la https://www.mdlpa.ro/subarticles/8/hartariscseismic. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 1196

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 28-07-2025 20:20

Nicușor Dan, sfat pentru tineri: Nu plecați după clasa a XII-a în Vestul Europei, ci poate cu masterat

Președintele Nicușor Dan i-a sfătuit, luni, pe tinerii din diaspora să nu plece în străinătate după terminarea liceului, ci să urmeze facultatea în țară, dând propriul exemplu. Șeful statului a primit, în Sala Unirea de la Cotroceni, zeci de copii din diaspora, participanți la cea de-a XVI-a ediție a Programului de Tabere 'ARC',

Politic 28-07-2025 19:58

Oprea: În cazierul meu judiciar nu apare mențiunea unei condamnări, reabilitări sau prescripție a răspunderii penale

Secretarul general al Guvernului, Radu Oprea, a susținut luni că în cazierul său judiciar nu apare mențiunea unei condamnări, reabilitări sau prescripție a răspunderii penale, nu a fost sancționat și nu a plătit amendă penală, precizări făcute în contextul unor discuții din spațiul public pe tema implicării sale într-un dosar de evaziune fiscală.

Politic 28-07-2025 19:08

Reforma pensiilor speciale, prezentată marți de prim-ministrul Ilie Bolojan

Prim-ministrul Ilie Bolojan va susține, marți, la Palatul Victoria, o conferință de presă pe tema pensiilor speciale, transmite Biroul de presă al Executivului. Conferința de presă, programată de la ora 12:00, va fi transmisă în direct pe conturile de Facebook și YouTube ale Guvernului și pe canalul unic de distribuție al Palatului Victoria.

Politic 28-07-2025 16:45

Președintele Nicușor Dan și președintele Adunării Naționale a Coreei de Sud - discuții despre cooperare în energie și apărare

Șeful statului, Nicușor Dan l-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pe președintele Adunării Naționale a Republicii Coreea, Woo Won-shik, aflat în vizită oficială în țara noastră, informează Administrația Prezidențială. În cadrul întrevederii, arată sursa citată, președintele României și președintele Adunării Naționale a Republici

Politic 28-07-2025 16:01

Grindeanu: Programul 'Anghel Saligny' - o linie roșie pentru PSD; premierul se întâlnește, miercuri, cu reprezentanții CJ-urilor

Social-democrații lucrează la un document tehnic privind investițiile din programul 'Anghel Saligny', a anunțat președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, care a precizat că miercuri reprezentanții Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) vor avea o discuție pe această temă cu premierul Ilie Bolojan. El a reafirmat că 

Politic 28-07-2025 14:55

Ministrul Dezvoltării: Peste 81,5 milioane de lei pentru proiecte finanțate prin PNRR

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a decontat facturi în valoare totală de 81.530.990,41 de lei pentru 104 obiective realizate prin componentele C10 - Fondul local și C15 - Educație din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat, luni, ministrul Cseke Attila. Pentru Componenta C10 - Fondul local, au fos

Politic 28-07-2025 14:54

Grindeanu, întrebat dacă Neacșu ar trebui să îl înlocuiască pe Anastasiu: Nu cred că lucrurile trebuie discutate în această formă

Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că nu crede că vicepremierul Marian Neacșu ar trebui să preia atribuțiile lui Dragoș Anastasiu în ceea ce privește reformarea statului. Grindeanu a fost întrebat dacă este cazul ca vicepremierul PSD Marian Neacșu să preia atribuțiile fostului vicepremier Dragoș Anastasiu. 'Nu.

Politic 28-07-2025 13:14

Peiu (AUR): Proiect de înființare a Fondului de investiții Moldova; înlocuiește ajutorul financiar acordat țării vecine

Liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu, a anunțat, luni, că va iniția un proiect de lege privind înființarea Fondului Moldova, un fond de investiții care ar urma să înlocuiască ajutorul financiar acordat de România țării vecine. 'La începutul sesiunii parlamentare din septembrie, voi înregistra împreună

Politic 28-07-2025 11:43

AEP: Peste 19 milioane de lei - subvenții virate partidelor în luna iulie

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a virat, în luna iulie, în conturile a opt partide - PSD, AUR, PNL, USR, S.O.S. România, POT, PMP, Forța Dreptei - subvenții în sumă totală de 19.006.564 lei. Potrivit site-ului AEP, Partidul Social Democrat a primit 6.306.219 lei, Alianța pentru Unirea Românilor - 3.728.967

Politic 27-07-2025 20:19

VIDEO Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidențial și vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoș Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deținut funcțiile de consilier prezidențial și pe cea de vicepremier în Guvernul Ilie Bolojan, a deținut un certificat ORNISS care îi permitea, între altele, accesul la informații cu diferite grade de confidențialitate. Întrebat într

Politic 27-07-2025 18:32

Dan Tanasă (AUR): Demisia lui Anastasiu - un gest de igienă morală; cine urmează?

Demisia lui Dragoș Anastasiu din funcția de vicepremier reprezintă un gest de 'igienă morală', consideră purtătorul de cuvânt al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), deputatul Dan Tanasă. 'După zile întregi de tăcere, de sfidare a românilor, Dragoș Anastasiu a demisionat, așa cum AUR a cerut public printr

Politic 27-07-2025 17:59

Dominic Fritz: Demisia vicepremierului, un gest de asumare; întărește valorile care stau la baza reformelor Bolojan

Președintele USR, Dominic Fritz, afirmă că demisia vicepremierului Dragoș Anastasiu a fost 'un gest de normalitate, demnitate și asumare' care 'întărește valorile care stau la baza reformelor Bolojan'. 'Demisia vicepremierului a fost necesară și inevitabilă. În același timp, este un gest de normalitate, demnitat

Politic 27-07-2025 17:44

VIDEO UPDATE/Vicepremierul Dragoş Anastasiu şi-a anunţat demisia din funcţie; există şpăgi de supravieţuire şi de îmbogăţire

Vicepremierul Dragoș Anastasiu și-a anunțat, duminică după-amiază, demisia din funcție, precizând că nu mai poate să accepte 'să fie denigrat și în acest fel să decredibilizeze imaginea Guvernului României'. 'În acest moment, în acest climat, mie îmi e foarte clar că nu mai pot să ajut, că indife

Politic 27-07-2025 17:03

VIDEO Conferință de presă susținută de vicepremierul Dragoș Anastasiu, ora 17:00

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a susținut, duminică, la ora 17:00, o conferință de presă, la Palatul Victoria, a anunțat Biroul de Presă al Guvernului.

Politic 26-07-2025 20:13

MAE: Atenționare de călătorie pentru Republica Franceză - Risc crescut de incendii de vegetație și păduri în zona de sud

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Franceză asupra faptului că autoritățile locale au emis sâmbătă, 26 iulie 2025, o alertă de incendii de vegetație și de păduri în zona de sud a țării. Alerta pentru riscul de producere