Cseke Attila: De astăzi, România are o hartă interactivă cu zonele vizate de risc seismic

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a lansat, miercuri, o hartă interactivă cu zonele vizate de risc seismic, care vine atât în sprijinul cetățenilor, cât și al autorităților locale pentru a accesa fonduri pentru consolidări.
Guvernul a aprobat, în perioada 2022 - 2023, o serie de programe de investiții care se derulează la nivelul MDLPA, atât pentru clădiri publice, cât și pentru blocuri de locuințe, a amintit, într-o conferință de presă, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
'Siguranța seismică a clădirilor constituie una dintre principalele priorități ale Ministerului Dezvoltării. De astăzi, vom avea în România o hartă cu localitățile, cu unitățile administrativ-teritoriale, care sunt vizate de risc seismic, o hartă interactivă, ceea ce înseamnă că orice autoritate locală, orice persoană fizică și oricine este interesat va putea să vadă localitatea în care trăiește, în care domiciliază, dacă este într-o zonă vizată de risc seismic și care este eligibilă în programele de consolidare de risc seismic ale Ministerului Dezvoltării', a informat Cseke Attila.
El a menționat că Legea 112/2022 a introdus noi mecanisme privind procesul de evaluare a riscului seismic și în ceea ce privește posibilitatea de finanțare de către statul român a lucrărilor de consolidare.
'Prima etapă este evaluarea vizuală rapidă a clădirilor. (...) Legat de blocurile de locuințe, termenul final pentru autoritățile locale este 1 iunie 2026. Și aceste lucrări trebuiau să înceapă anul acesta, la 1 ianuarie 2025, pe clădiri publice. Termenul este expirat la 1 noiembrie 2024. Așteptăm autoritățile locale să încarce platforma digitală a Ministerului Dezvoltării rezultatul acestor evaluări vizuale rapide', a detaliat ministrul Dezvoltării.
El a menționat că județul Constanța a încărcat cele mai multe informații.
În prezent, sunt definite patru categorii de risc seismic: 1 și 2, care sunt considerate ca fiind periculoase, atât pentru viața oamenilor, cât și pentru eventuale pagube majore, respectiv 3 și 4 - categorii în care sunt incluse clădiri care se află într-o anumită siguranță legat de riscul seismic.
'Mare parte a teritoriului țării este considerată eligibilă pe această legislație pe care o avem în România. Practic 2.681 de UAT-uri, care reprezintă 80% din teritoriul țării, sunt eligibile pentru a fi finanțate în aceste programe derulate de Ministerul Dezvoltării. Sunt eligibile UAT-urile care au o valoare de vârf a accelerației terenului de cel puțin 0,15 G. Este o unitate de măsură folosită de către specialiști, respectiv de la 0,15 în sus până la 0,40, cum vedeți în zona Vrancea, de exemplu. Acolo unde este albastru închis este 0,40. Această eligibilitate a fost inițial prevăzută pentru 0,20. În urma cutremurelor care au fost în Gorj, acum doi ani de zile, unde au apărut probleme la clădiri, în zone care inițial nu erau considerate eligibile - a fost oarecum, dacă vă aduceți aminte, o surpriză și pentru specialiști, s-au produs cutremure care au avut ca și urmări fisuri pe clădiri, pe școli, pe biserici - și atunci această eligibilitate s-a extins de la 0,20 și la 0,15', a explicat Cseke Attila.
Conform acestuia, în București, ultima valoare a accelerației terenului este de 0,30, deci o zonă expusă riscului seismic.
'Aceasta este eligibilitatea oferită de harta seismică. Ca să putem încheia contract de finanțare pentru consolidarea de risc seismic de clădiri, evident, clădirile respective trebuie expertizate', a adăugat ministrul.
El a amintit că există cinci programe la MDLPA pe consolidarea de risc seismic, cu anumite diferențe între ele, fiind vizate școli, spitale, instituții publice.
În cadrul Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, au fost semnate 66 de contracte de finanțare, în valoare de 1.126.198.835 de lei, dintre care șapte, în valoare de 258.497.594,34 de lei, pentru blocuri de locuințe.
Prin Programul național de investiții 'Școli sigure și sănătoase' au fost semnate 30 de contracte de finanțare, în valoare totală de 845.218.081,52 lei, iar prin Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor 'Mihail Cantacuzino', au fost semnate două contracte de finanțare, în valoare totală de 15.370.151,27 de lei.
Suplimentar, din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Ministerul Dezvoltării finanțează consolidarea a 39 blocuri de locuințe și 165 clădiri publice, potrivit datelor MDLPA.
'În PNRR, care a fost primul program pe risc seismic ca și finanțare, înainte de a avea Legea 212, avem 272 de milioane de euro fără TVA contractate și avem 39 de blocuri de locuințe și 165 de clădiri publice. Și aici absorbția este puțin peste 10% din valoarea contractată. E nevoie ca autoritățile locale să urgenteze execuția acestor lucrări. Aici avem fonduri europene. Primele trei - patru programe sunt pe bugetul de stat. În ceea ce privește Bucureștiul, pentru că Bucureștiul, după cum știți, este printre primele 10 capitale din lume expuse la risc seismic, avem cu contract de finanțare pe buget de stat 14 obiective, dintre care trei sunt școli și 11 blocuri de locuințe, toate în Sectorul 3. În această săptămână vom mai semna încă cinci contacte de finanțare pentru cinci blocuri de locuințe, tot în Sectorul 3', a indicat oficialul MDLPA.
El a specificat că există finanțare pentru aceste programe de consolidare de risc seismic și ele constituie o prioritate și în 2025.
'Astăzi, în urma publicării acestei hărți interactive, vom comunica și cu toți prefecții din țară, defalcat pentru fiecare județ, toate unitățile administrativ-teritoriale, localitățile care sunt eligibile pe aceste programe de risc seismic, astfel încât nu numai prin această hartă interactivă, care e accesibilă pentru oricine, dar și prin comunicare oficială, toate UAT-urile și toți primarii să știe că au această posibilitate. (...) Guvernul a creat instrumente de finanțare pentru siguranța seismică, este responsabilitatea autorităților locale să aducă documentația necesară pentru proiecte mature care pot fi finanțate', a subliniat Cseke Attila.
Harta interactivă, în care sunt incluse 2.681 de unități administrativ-teritoriale din România, poate fi accesată pe pagina Ministerului Dezvoltării la https://www.mdlpa.ro/subarticles/8/hartariscseismic. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sorin Grindeanu: În niciun caz nu voi mai rămâne la Ministerul Transporturilor
Președintele PSD, Sorin Grindeanu, afirmă că nu va mai rămâne ministrul Transporturilor în noul guvern, pentru că dintr-un post ministerial nu și-ar putea îndeplini 'cu rigurozitate' mandatul de lider al Partidului Social Democrat. 'În niciun caz Sorin Grindeanu nu mai rămâne la Ministerul Transporturi
Consultări la Cotroceni/Deficitul bugetar - tema centrală a discuțiilor dintre președinte și reprezentanții partidelor
Consultările informale despre situația economică și politică a României, pe care președintele Nicușor Dan le-a avut, miercuri, cu reprezentanții partidelor parlamentare, s-au încheiat după mai bine de 10 ore de discuții, tema centrală fiind măsurile de luat pentru reducerea deficitului bugetar. La finalul zilei, Administrația Prezi
Consultări la Cotroceni/ Becali susține impozitarea progresivă și propune o mărire a TVA la 20%
Deputatul George Becali declară că a susținut, miercuri, în cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni, introducerea impozitului progresiv. El a propus și mărirea TVA de la 19% la 20%, pentru a crește încasările la buget. 'Eu am spus și de TVA. Domnul președinte a spus că: 'Nu măriți TVA. Exclus'. Dar p
Consultări la Cotroceni/ Președinție: În paralel cu negocierile pentru Guvern, să fie elaborat un plan de măsuri de reducere a cheltuielilor
Delegațiile partidelor pro-europene - PSD, PNL, USR, UDMR și reprezentanții Grupului minorităților naționale - au subliniat, la consultările informale de la Palatul Cotroceni, că înțeleg gravitatea situației legate de deficitul bugetar și și-au exprimat angajamentul de a contribui la identificarea unor soluții responsabile, a anunțat Administrația Prezidențială
Consultări la Cotroceni/ Gavrilă (POT) susține diminuarea taxelor și o mai bună colectare a acestora
Lidera Partidul Oamenilor Tineri (POT), Anamaria Garvilă, a pledat miercuri, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, pentru diminuarea taxelor și o mai bună colectare a acestora. Ea a menționat că prețul energiei în România nu poate fi comparabil celui din state precum Germania. 'Nu se poate să avem o p
Consultări la Cotroceni/ POT cere STS să pună la dispoziția partidelor lista persoanelor care au votat la prezidențiale
Lidera Partidul Oamenilor Tineri, Anamaria Garvilă, anunță că a cerut Serviciului de Telecomunicații Speciale să pună la dispoziția partidelor lista celor 11 milioane de votanți de la alegerile prezidențiale. În acest fel, ar fi eliminate dubiile privind votul multiplu sau faptul că ar fi fost folosite datele unor persoane decedate, a pr
Ședință de guvern - joi; vor fi aprobate formatul și conținutul Cadrului Național al Calificărilor
Guvernul va aproba, în ședința de joi, prin hotărâre, formatul și conținutul Cadrului Național al Calificărilor. ''CNC va utiliza un set de descriptori care indică rezultatele învățării relevante exprimate sub formă de cunoștințe, abilități și responsabilitate și autonomie, în concordanță cu prevederile articolu
Consultări la Cotroceni/ Președintele Nicușor Dan discută cu parlamentarii neafiliați
Consultările informale ale președintelui Nicușor Dan cu partidele și formațiunile politice parlamentare se încheie, miercuri, la Palatul Cotroceni cu parlamentarii neafiliați. Administrația Prezidențială a transmis că la finalul consultărilor va fi transmis un comunicat de presă. Discuțiile de la Palatul Cotroceni au &icir
USR își alege în luna iunie noul președinte
Noul președinte al Uniunii Salvați România va fi ales în luna iunie, conform calendarului stabilit, miercuri, de Biroul Național al partidului. Președintele USR este ales prin vot direct și secret, pe o platformă securizată online, de către toți membrii partidului, conform unui comunicat transmis AGERPRES. Ca
Consultări la Cotroceni/ Președintele Nicușor Dan discută cu reprezentanții POT
Consultările informale ale președintelui Nicușor Dan cu partidele și formațiunile politice parlamentare continuă, miercuri, la Palatul Cotroceni cu reprezentanții Partidului Oamenilor Tineri (POT). Delegația acestui partid este formată din președinta POT, Anamaria Gavrilă, și deputații Daniel Grofu, Răzvan Chiriță și Gabriela Porumboiu.
Buzău: Un antrenor de karate și un director de oficiu județean poștal, desemnați de PSD pentru funcțiile de vicepreședinți ai CJ
Comitetul Politic Județean Buzău al Partidului Social Democrat i-a desemnat miercuri pe consilierii județeni Costin Stanciu, antrenor de karate, director al Sport Club Municipal Gloria Buzău, și pe Faustin Scîntei, director al Oficiului Județean de Poștă Buzău, pentru a ocupa funcțiile de vicepreședinți ai Consiliului Județean, după demisia președintelui CJ, Lu
Porți deschise la Camera Deputaților de Ziua Copilului
Camera Deputaților își deschide porțile duminică, 1 iunie, cu ocazia Zilei Copilului. Instituția va putea fi vizitată, între orele 10:00 și 17:00, în regim de gratuitate, de copii și însoțitorii acestora, accesul fiind permis pe la intrarea dinspre bulevardul ''Națiunile Unite'', potrivit unui comunicat
AUR: Întrevedere George Simion - Michael Dickerson, însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei SUA la București
Președintele AUR, George Simion, a avut, miercuri, o întrevedere oficială cu Michael Dickerson, însărcinat cu afaceri ad interim al Ambasadei SUA la București, principalul subiect abordat fiind ''revenirea la un cadru democratic autentic'', cu accent pe ''respectarea'' principiilor fundamentale ale statului de drept, inform
Consultări la Cotroceni/ Kelemen Hunor: Un guvern tehnocrat - o stradă înfundată; UDMR îl susține pe Ilie Bolojan premier
Un guvern condus de un premier tehnocrat nu este o opțiune, pentru că, dacă nu are susținere politică, va eșua, a afirmat președintele UDMR, Kelemen Hunor. El a precizat că UDMR nu are o problemă cu varianta Ilie Bolojan ca prim-ministru, dacă va fi nominalizat de președintele României. ''N-avem nicio problemă să f
Cseke Attila: Ministerul Dezvoltării - peste 180 milioane lei pentru investiții finanțate prin PNRR
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a decontat facturi în valoare totală de 180.436.569,63 de lei pentru 237 de obiective realizate prin componentele ''Valul renovării'', ''Fondul local'' și ''Educație'' din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat ministrul Cse