logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Muzeul Jocurilor pe Calculator de la Satu Mare; inginerul care readuce la viață primele console

Image

Un inginer din Satu Mare stabilit în Germania, care a avut prima dată contact cu un calculator în anul 1990 la o fabrică din Satu Mare și la 14 ani a dezvoltat un program care calcula ratele tuturor celor care voiau să își cumpere casele de la statul român, a reușit în câțiva ani să adune cele mai reprezentative console de gaming și jocuri pe calculator și să le expună la Muzeul Județean.

Marian Stan are 47 ani și totul a început când a vrut să le arate copiilor săi cum erau jocurile pe calculator când era el copil, apoi a continuat documentarea până în urmă cu 50 de ani, la începutul industriei de gaming.

În ultimii ani a cumpărat zeci de console și calculatoare vechi de pe anunțuri, din țări precum Germania, România, dar și Statele Unite ale Americii și a început să le aranjeze în 'Muzeul Jocurilor pe Calculator'. A reușit să se înțeleagă cu Muzeul Județean și să organizeze o expoziție, astfel că astăzi clase cu elevi merg la muzeu la ora de informatică să vadă primele console din lume, dar se mai și joacă Mario, Bomberman, Starcraft sau pe Play Station 2. Ba mai mult, se organizează și campionate.

Printre cele mai valoroase și rare piese expuse se află Magnavox Odyssey, una din piese fiind funcțională și disponibilă pentru testare. S-au fabricat 500.000 de bucăți, cifră care la standardele de astăzi pentru un joc pare foarte puțin.

 



Inginerul Marian Stan a explicat, pentru AGERPRES, cum a început totul, cum s-a conectat cu primul calculator românesc și cum l-a dus unde e astăzi, la o companie internațională care realizează sisteme de frânare pentru autoturisme.

'Povestea Muzeului a început cu primul meu calculator, pe care l-am găsit în pod într-o cutie. M-am gândit că aș putea să le arăt copiilor mei ce calculatoare aveam, cum funcționau, ce jocuri jucam noi, pentru că acum toată lumea are telefoane și o altă viziune. Au existat jocuri senzaționale în istorie, care sunt încet, încet date uitării în favoarea lui Play Station 5', a spus Marian Stan.

El își amintește de primul lui contact cu un calculator, un Tim-S fabricat în Timișoara, ajuns în fabrica UNIO din Satu Mare în jurul anului 1988, unde exista o avansată gândire pentru România comunistă.

'Au fost trei bucăți la UNIO, unul dintre ele a fost alocat unui departament nou, au vrut să facă roboți industriali cu el. Toate calculatoarele românești sunt destinate industriei, nu jocurilor. Nu exista piață de jocuri în România comunistă. Ei voiau ca prin 'piciorușele' calculatorului să scoată semnale multe care să facă un braț să ia o piesă și să o mute, un fel de manipulator. Tata lucra la UNIO și m-a luat cu el, mi-a arătat calculatorul. El era pe partea mecanică, nu era programator, dar au făcut cu toții un curs și știa un minim de operații. Eu eram în vacanța de vară din a șaptea spre a opta, eram în anul 1990. El știa să pună un punct, să tragă o linie, un cerc, niște culori, să clipească, treburi de bază. Pentru mine a fost ca o lovitură puternică. Am rezonat puternic. Am avut norocul ca la 'Doamna Stanca' să facem în clasa a VIII-a informatică. A fost cred că una din puținele școli din România care au avut un laborator de informatică și să fie disponibil elevilor. La liceu la 'Doamna Stanca' nu aveau informatică, din cauza aceasta am mers la 'Mihai Eminescu' și calculatoare, la Timișoara', a menționat Marian Stan.

El se mândrește cu faptul că la 14 ani a reușit să dezvolte un 'progrămel' care o ajuta pe mama lui la serviciu să calculeze automat ratele și dobânzile celor care cumpărau case. Un lucru foarte simplu astăzi a reușit să îl automatizeze când nu era așa ceva pe piață și el era doar un copil.

'Cred că aveam 14 ani când am primit calculatorul, pentru mine a fost mult mai mult decât joacă. Dau un exemplu de care sunt mândru și azi. Mama lucra la oficiul de vânzare de locuințe. Locuințele din România erau proprietatea statului înainte de '89, după aia a apărut o lege prin care toate apartamentele de prin cartiere au fost vândute celor care locuiesc în ele. Această vânzare s-a făcut de către oficiul de vânzare de locuințe. Ei făceau toate ratele și dobânzile. Ei făceau operațiile astea de calcul manual sau cu o socotitoare, erau operații repetitive, mii și mii de apartamente. Tata mi-a zis: 'n-ai putea să faci un program cu care să calculăm acele rate automat?'. Mi-a dat etapele de calcul, suma totală, perioada, cum se calculează rata și dobânda lunară. N-a fost ceva mare filosofie de soft, acum se face în Excel în trei minute, dar atunci nu exista. Am făcut programul respectiv și mii de apartamente au fost vândute cu programul făcut de mine la 14 ani pe un Spectrum', povestește Marian Stan.

 



După facultate s-a angajat la o multinațională în domeniul automotive. S-a mutat în Germania la solicitarea firmei, unde locuiește de 15 ani și este responsabil pentru cea mai importantă funcție de frânare a mașinii, adică trebuie să se asigure că în momentul în care șoferul apasă frâna sistemul trebuie să calculeze câtă presiune pune în fiecare roată și să garanteze că dacă apar defecțiuni mașina poate să oprească în siguranță.

A început să colecționeze calculatoare vechi și jocuri de vreo cinci ani. 'Investiția nu a fost doar în ce se vede fizic, ci și în multe alte lucruri conexe. Într-o perioadă am crezut că o să am calculatoare vechi pe care să rulez jocuri vechi, dar am abandonat direcția respectivă pentru că au hard disk mic, nu poți să pui foarte multe și am decis să grupez jocurile pe tematici', a mai povestit acesta.

Lumea jocurilor pe vechile calculatoare românești pare una pierdută. Doar câțiva 'dinozauri' care au prins acele vremuri mai înțeleg pe deplin fenomenul.

'În primul rând am vrut să arăt familiei trecutul glorios, acum cu Play Station 5 cred că poți să vezi furnica în iarbă cum întoarce capul. Nu exista așa ceva. Jocurile nu cred că sunt mai dificile, dimpotrivă, cred că sunt mai simple, dar vreau doar să prezint această lume pierdută. Nimeni nu se mai joacă pe calculatoarele românești din anii '80, sunt foarte puțini entuziaști, un fel de dinozauri care n-au trecut de pragul copilăriei. Am vrut să fac o primă expoziție la Satu Mare, aici m-am născut, aici am crescut, aici am mers la școală, aici am învățat să zbor la aeroclub, aici a fost viața mea. Din cauza asta am insistat aici. Nu aș fi vrut să le duc în altă parte', a precizat inginerul.

 



Primele console de jocuri erau fără culori, rulau pe televizoarele cu tub catodic și erau o adevărată senzație pentru vremea respectivă.

'A stârnit un interes pentru că era pentru prima dată. Reclamele din epocă explicau ce face Magnavox-ul, pentru că cereau cam 100 de dolari. Oamenii trebuiau să plătească bani foarte mulți, în 1972. Oamenii trebuiau să înțeleagă ce le aduce lor în viață acel dispozitiv despre care nu se știa nimic. Au zis că este un joc care permite jucătorului de acasă să miște un fascicul luminos de pe ecran. Era prima oară în istorie când cineva de acasă putea influența ce se întâmplă pe imaginea televizorului. Acum trăim în altă lume, apăsăm pe ecran și se întâmplă ceva. Atunci puteai să schimbi canalul și atât. (...) Cea mai palpabilă comparație este cu primele aparate de zbor. Avionul fraților Wright a zburat în 1903, în 70 de ani omul a ajuns pe Lună. De la prima încercare de zbor motorizat, care s-a făcut la vale, până la a ajunge pe Lună e un salt incredibil. Un salt similar este și cu aceste console și calculatoare. De la primitivism, dacă vă uitați la detaliile Magnavox-ului, ce cablu de conexiune are între controler și consolă, poți să remorchezi o mașină, gros de un deget', a explicat Marian Stan.

Dacă la început jocurile erau în interiorul procesorului, ulterior memoria era în afara procesorului, astfel că au apărut casete cu jocuri care puteau fi schimbate și citite de procesor.

În total, expoziția de la Satu Mare conține nouă console funcționale, dar și multe altele expuse, care acoperă șase generații. De la primele Magnavox la Play Station 2, care a apărut în anul 2000. Mai sunt cinci calculatoare funcționale din '80 și alte calculatoare pe care rulează jocuri vechi. Ele sunt grupate pe mai multe categorii: distracție și strategie, simulatoare, zbor și auto, shootere și construcții.

'Copiii sunt foarte surprinși în primul rând. Cei peste 10 ani s-au jucat mult cu prima consolă, mai ales că pot să facă un truc cu mingea, să îl păcălească pe adversar, li s-a părut distractiv. S-au mai jucat cu console din generația a doua și foarte mare trecere au consolele de tip arcade. Existau săli de jocuri unde oamenii introduceau monede și intrau să se joace. Existau niște dulapuri mari, de statura unui om, care aveau un joc. Logistic ne depășește așa ceva, dar am găsit alternativa în console. Cel mai simplu era să găsim jocuri de PC-uri, dar nu cred că e același lucru să joci un joc de Spectrum pe o tastatură de Spectrum, pe un Spectrum adevărat', a mai spus Marian.

Jocul lui preferat este XCOM UFO Unknown, în care extratereștrii invadează planeta și jucătorii trebuie să o salveze. 'Eu nu sunt un gamer, n-am fost niciodată. Eu le repar, le strâng, apelez la colaboratori, dar mă joc extrem de puțin', a punctat acesta.



Marian Stan are un băiat de 14 ani și o fată de 12 ani, dar nici ei nu sunt foarte interesați de jocuri.

'Nu sunt foarte interesați de jocuri. Fiul meu se mai joacă uneori Worms, el e mai mult cu bicicleta, cu cățăratul în copaci. I-am încurajat pe amândoi să petreacă timp afară. Noi, ca familie, facem des plimbări în natură, mergem la o margine de pădure și facem 8-10 km cu bicicleta. Băiatului i-a plăcut tot timpul să se cațere în copaci, să meargă cu bicicleta, să facă tot felul de lucruri ieșite din comun. Își face tiroliană singur. Urcă în copac, o leagă de creangă, coboară, urcă în alt copac, tot cu funie, și își dă drumul. El și le face singur, eu nu i le-am legat niciodată. Asta o făcea de pe la 7-8 ani. Aici, în Satu Mare, la o zi de naștere a făcut aceeași figură, a făcut o tiroliană, dar ce mi s-a părut de-a dreptul bizar, ciudat, e că niciunul dintre copii, în afară de ai mei, nu a putut urca în copac să se dea pe tiroliană', a mai menționat inginerul.

Educația propriilor copii este un lucru foarte important pentru familia Stan.



'Băiatului îi place să sară cu bicicleta. Anul trecut a căzut de la vreo 5 metri și și-a spart casca. Am cumpărat altă cască, dar el nu a pățit nimic. Am spus să nu-l descurajez, dimpotrivă, îi spun că este o graniță destul de fină între a fi nesăbuit și a fi curajos. Dacă tu te urci pe bloc și sari de la etajul 5 și mori nu înseamnă că ai fost curajos, probabil ai fost prost. Trebuie să înțelegi că unele riscuri nu merită, nu au sens pe lumea asta', a subliniat acesta.

Expoziția este deschisă la Muzeul Județean Satu Mare până în 23 februarie. Nu se știe ce se va întâmpla după. Există posibilitatea să fie expoziție permanentă sau o expoziție care să fie dusă și la alte muzee din țară, fiind discuții cu unele instituții din Cluj sau Oradea.

'Eu m-aș bucura să existe posibilitatea unei expoziții permanente. Am avut deschiderea Muzeului să găzduiască această expoziție temporară, nu plătesc chirie, dar nici nu încasez niciun leu. E pe bază de voluntariat, inclusiv transportul a fost plătit de mine. Contribuția muzeului este sala, personalul. Eu am spus că le donez oricui vrea să organizeze o expoziție. Ar fi păcat să se piardă. Există posibilitatea să le dau în concesiune muzeului. Eu nu încasez niciun leu, nici nu am de gând. Am vrut să întorc ceva pentru orașul unde m-am născut, unde am crescut. Mie mi-a dat foarte multe orașul acesta', a adăugat Marian Stan. AGERPRES /(A - autor: Gheorghe Pietrar, editor: Antonia Niță, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Foto: (c) Gheorghe Pietrar/AGERPRES

Afisari: 955

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 11-05-2025 22:13

IGSU: Cutremur mediu cu magnitudinea de 4,6 grade în Vrancea; nu au fost semnalate pagube sau victime

Un cutremur mediu cu magnitudinea de 4,6 grade s-a produs, duminică seara, în zona seismică Vrancea, nefiind semnalate pagube materiale sau victime, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 140 de kilometri. 'Până la acest moment, nu au fost primi

Social 11-05-2025 22:07

Prahova: Urși ajunși pe străzi din Sinaia și Cornu; au fost emise alerte

Doi urși au apărut, duminică seară, pe străzi din stațiunea Sinaia, respectiv comuna Cornu, sat Cornu de Jos, populația din aceste localități fiind avertizată prin mesaje RO-ALERT. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, la Sinaia, animalul a fost văzut pe strada Horia Cloșca și Crișan. Cetățenii din cele do

Social 11-05-2025 22:05

Harghita: Misiune de căutare-salvare a unui bărbat care ar fi căzut în râul Mureș

Pompierii militari și civili desfășoară, duminică seara, o misiune de căutare-salvare a unui bărbat care ar fi căzut în râul Mureș, în municipiul Toplița, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'Misiune de căutare - salvare a unei persoane, în râul Mureș, munic

Social 11-05-2025 18:04

Alba: Turist accidentat la un picior, într-o drumeție pe Piatra Secuiului

Un turist de 31 de ani s-a accidentat, duminică, în timpul unei drumeții pe Piatra Secuiului, la Rimetea, suferind un traumatism la piciorul drept. Potrivit reprezentanților Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Alba, echipajul de serviciu a intervenit duminică pe un traseu de pe Piatra Secuiului în sprijinul unui turist

Social 11-05-2025 16:28

Alba: Proiect de valorificare turistică a traseului șurilor cu acoperiș de paie de pe Transapuseana

Șurile cu acoperiș de paie de pe Transapuseana, drum care străbate una dintre cele mai frumoase zone ale județului Alba, prin Munții Metaliferi, vor fi inventariate, cercetate și promovate prin proiectul 'Alba vernaculară', inițiat de Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia și sprijinit financiar de Consiliul Județean (CJ) Alba. 

Social 11-05-2025 15:17

Giurgiu: Un motociclist de 42 de ani a murit în urma unui accident produs pe DN 61, la Dealu

Un motociclist în vârstă de 42 de ani a murit, duminică, în urma unui accident rutier produs pe DN 61, în localitatea Dealu din județul Giurgiu. 'ISU Giurgiu a fost solicitat în această după-amiază să intervină pe DN 61, în localitatea Dealu, în urma unui accident rutier în care a fost implic

Social 11-05-2025 13:39

Maramureș: Depozit de apartură casnică uzată, distrus de incendiu

Un depozit de aparatură casnică uzată din municipiul Baia Mare a fost distrus de un incendiu puternic, a informat, duminică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Maramureș, Adriana Șanta. Incendiul a izbucnit în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. 'Au ars o anexă &ici

Social 11-05-2025 13:24

UPDATE Maramureş: Ucrainenii blocaţi într-o ravenă, extraşi de salvatorii montani şi poliţiştii de frontieră

Cei trei cetățeni ucraineni blocați într-o ravenă din Munții Maramureșului, după ce au trecut granița în România, au fost extrași de salvamontiști și polițiștii de frontieră, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'După o operațiune de căutare - salvare car

Social 11-05-2025 12:47

MAE/Atenționare de călătorie: Regatul Suediei reintroduce controlului la frontierele interne de stat

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care tranzitează sau intenționează să se deplaseze în Regatul Suediei că autoritățile suedeze au luat decizia de a reintroduce controlul la frontierele interne de stat, în perioada 12 mai - 11 noiembrie 2025. 'Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor rom

Social 11-05-2025 12:36

Debitul Dunării la intrarea în țară ajunge la 5.200 mc/s, la finele săptămânii viitoare; media lunii mai-7.250 mc/s

Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere în primele patru zile ale intervalului până la valoarea de 5.400 mc/s, apoi în scădere până la sfârșitul intervalului la valoarea de 5.200 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii mai (7.250 mc/s), potrivit prognozei Institutului Național de Hidrolo

Social 11-05-2025 12:26

Prognoză ANM: Vreme deosebit de rece pentru această perioadă în următoarele zile, în aproape toată țara

Vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă în următoarele zile, în aproape toată țara, cu ploi și vânt, lapoviță și ninsoare în zona montană, în timp ce temperaturile minime vor coborî până la două grade Celsius, iar cele maxime vor urca până la 23 de grade, potrivit prognozei săptămânale emise de Admin

Social 11-05-2025 11:17

Sibiu: Urs accidentat mortal pe DN 1; circulația a fost afectată

Un urs a fost accidentat mortal de două autoturisme, duminică, pe DN 1, în zona localității sibiene Hula Bradului. 'Un urs a fost lovit de două autoturisme conduse din direcții opuse. Evenimentul s-a soldat cu decesul animalului și avarierea celor două autoturisme', au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean S

Social 11-05-2025 09:08

Sibiu: O femeie a decedat și alte două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier produs pe A1

O femeie a decedat în urma unui accident rutier produs la kilometrul 259 al autostrăzii A1, în zona localității Cristian, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, Elena Welter. Alte două persoane, o femeie și un copil, au fost rănite în accident. 'În timp ce c

Social 11-05-2025 09:04

Neamț: Trei copii și patru adulți aflați într-o căruță, răniți după ce un autoturism a acroșat atelajul

Trei copii și patru adulți care se aflau într-o căruță au fost răniți, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce un autoturism a acroșat atelajul în localitatea Topolița, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț. 'În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a stabilit faptul că, în

Social 11-05-2025 08:43

Tulcea: Minora dată dispărută s-a întors acasă

Minora în vârsta de 14 ani din localitatea Luncavița, dată dispărută de către familie, a fost găsită de polițiști în timp ce se întorcea acasă. Fata a plecat de acasă în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar părinții ei au alertat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Tulcea. Autoritățile au emis un mesaj RO