Trump 2.0/ Donald Trump a devenit cel de-al 47-lea președinte al SUA (sinteză)

Donald Trump a depus luni jurământul în calitate de al 47-lea președinte al Statelor Unite, în cadrul unei ceremonii de învestire care a avut loc în interiorul Capitoliului din cauza frigului pătrunzător din Washington D.C., informează EFE.
Trump a depus jurământul cu mâna dreaptă ridicată și mâna stângă pe aceleași două Biblii pe care le-a folosit la prima sa învestire în 2017: Biblia personală și cea a fostului președinte Abraham Lincoln.
Exemplarele au fost ținute de Prima Doamnă Melania Trump în timp ce Trump a depus jurământul în fața judecătorului John Roberts, președintele Curții Supreme de Justiție a SUA.
'Eu, Donald John Trump, jur în mod solemn că voi executa cu fidelitate Oficiul de Președinte al Statelor Unite și voi păstra, proteja și apăra, în măsura posibilităților mele, Constituția Statelor Unite. Așa să-mi ajute Dumnezeu', a declarat Trump.
Odată ce Trump și-a încheiat jurământul, în Capitoliu a răsunat o salvă de tun, urmată 'Hail to the Chief', imnul președintelui Statelor Unite.
La 78 de ani, șapte luni și șase zile, Trump devine cel mai bătrân președinte din istoria țării în momentul preluării mandatului. Predecesorul său, Joe Biden, a preluat mandatul la 78 de ani și 61 de zile.
Noul președinte a depus jurământul în fața a 750 de persoane așezate pe scaune dispuse în rotonda Capitoliului, situată chiar sub cupola clădirii, un spațiu de mare valoare simbolică întrucât unește Senatul și Camera Reprezentanților.
Numărul participanților a fost mai mic decât cei 1.600 de oameni care se adună de obicei pe treptele Capitoliului, decorul tradițional al ceremoniilor de învestire, unde sute de mii de cetățeni pot asista la ceremonie și la discursul inaugural de pe National Mall.
De această dată, susținătorii săi au urmărit ceremonia de inaugurare pe ecrane gigantice de la Capital One Arena, cu o capacitate de 20.000 de locuri.
Pentru prima dată, la ceremonia de inaugurare au fost prezenți lideri străini, inclusiv mai multe figuri de dreapta latino-americane, precum președintele Salvadorului, Nayib Bukele, al Ecuadorului, Daniel Noboa, și al Argentinei, Javier Milei.
De asemenea, a fost prezent și liderul opoziției venezuelene Edmundo Gonzalez Urrutia, pe care Statele Unite îl recunosc drept 'președintele ales' al Venezuelei.
Alți invitați au inclus moguli ai tehnologiei, între care Elon Musk, care a devenit un aliat apropiat al lui Trump.
În discursul său de învestire, Trump anunță că 'epoca de aur a Americii începe acum''
'Epoca de aur a Americii începe acum', a declarat Trump în discursul său de învestire, în care a mărturisit, între altele, că dorește să fie amintit în viitor drept un ''pacificator și un unificator''.
Trump a mai susținut că 'declinul' țării sale s-a încheiat odată cu sosirea sa la Casa Albă.
'Din această zi, țara noastră va înflori și va fi din nou respectată în întreaga lume. Vom fi invidia tuturor națiunilor și nu vom mai permite niciodată ca cineva să continue să profite de noi. În fiecare zi a Administrației Trump, voi pune America pe primul loc, pe voi pe primul loc', a spus Trump.
'Suveranitatea noastră va fi restabilită. Securitatea noastră va fi restabilită. Talerele justiției vor fi reechilibrate. Folosirea vicioasă, violentă și nedreaptă a Departamentului de Justiție și a Guvernului nostru se va încheia, iar prioritatea noastră principală va fi să creăm o națiune mândră, prosperă și liberă', a adăugat el.
'America va fi în curând mai mare, mai puternică și mai excepțională decât oricând', a afirmat Trump.
El a amintit și de tentativa de asasinat pe care a suferit-o anul trecut în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale din noiembrie și a spus că Dumnezeu a fost cel care l-a salvat.
'Cu doar câteva luni în urmă, într-un câmp frumos din Pennsylvania, glonțul unui asasin mi-a străpuns urechea, dar am simțit atunci, și cred și mai mult acum, că viața mea a fost salvată cu un motiv. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou', a spus Trump.
Pe 13 iulie 2024, Trump a fost victima unei tentative de asasinat în timp ce ținea un miting în Butler, statul Pennsylvania.
Trump promite 'să preia din nou' canalul Panama
Președintele american Donald Trump a promis luni, în timpul discursului său inaugural, că va 'prelua' din nou controlul asupra Canalului Panama.
'Obiectivul acordului nostru și spiritul tratatului nostru au fost în totalitate încălcate', a acuzat Trump.
'China operează Canalul Panama. Dar nu i l-am dat Chinei. L-am dat (statului) Panama și îl vom lua înapoi', a spus el.
Trump va redenumi Golful Mexicului drept 'Golful Americii'
În discursul său de învestire, Trump a promis că va redenumi Golful Mexic drept Golful Americii.
'Foarte curând, vom schimba denumirea Golfului Mexicului în 'Golful Americii'', a spus Trump.
Trump va retrage din nou SUA din Acordul de la Paris privind clima
Trump a mai anunțat că va retrage America din Acordul de la Paris privind clima, din care o retrăsese deja în timpul primului său mandat (2016-2021), și la care Joe Biden, predecesorul lui Trump, se alăturase din nou în 2021.
Trump a promis, de asemenea, că va stimula producția de petrol din SUA și va elimina subvențiile create de Biden pentru achiziționarea de vehicule electrice.
Statele Unite sunt al doilea cel mai mare poluator din lume, după China, și cel mai mare poluator din punct de vedere istoric, amintește AFP.
Trump vrea 'să înfigă' drapelul american 'pe planeta Marte'
Președintele SUA a declarat că americanii vor 'înfige' steagul american 'pe planeta Marte'.
'Statele Unite se vor considera din nou ca o națiune a progresului, care își va crește bogăția, își va extinde teritoriul (...) și va purta steagul nostru către orizonturi noi și glorioase. Și ne vom urmări destinul până la stele, trimițând astronauți americani să înfigă drapelul înstelat pe planeta Marte', a declarat Trump.
Trump: Drill baby drill
'Criza inflației a fost cauzată de cheltuieli excesive masive și de creșterea prețurilor la energie. Și de aceea astăzi voi declara și o urgență energetică națională'', a mai declarat Trump.
El a încheiat cu o formulă care l-a consacrat: ''We will drill baby drill'' (vom fora, dragilor, vom fora - n.r.).
Trump va declara cartelurile mexicane drept organizații teroriste
Trump a mai afirmat că prima sa măsură va fi să declare 'o urgență națională' la frontiera de sud și că va declara cartelurile mexicane drept organizații teroriste.
El a mai spus că va trimite trupe la granița americano-mexicană și va reinstaura politica sa 'rămâneți în Mexic' ca parte a unei politici de contracarare a migrației.
Trump a mai afirmat că administrația sa va încerca să stopeze toate sosirile ilegale și îi va aresta pe migranții prinși că au trecut granița în mod ilegal.
Trump: Există doar două genuri: masculin și feminin
Politica oficială a SUA va recunoaște doar 'două genuri, masculin și feminin', a spus cel de-al 47-lea președinte al SUA, Donald Trump, în discursul său de inaugurare de luni.
'Începând de astăzi, politica oficială a guvernului Statelor Unite este că există doar două genuri, masculin și feminin', a spus Donald Trump, a cărui echipă a promis mai multe ordine executive pentru a opri ajutorul federal pentru persoanele transgender. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Disidență: Cuba acuză UE și Statele Unite de 'ingerință'
Cuba a acuzat miercuri Uniunea Europeană și ambasada Statelor Unite la Havana de 'ingerință' pentru protestele lor după arestarea a două figuri disidente, scrie AFP. Marți, justiția cubaneză a revocat eliberarea condiționată acordată în ianuarie lui José Daniel Ferrer, 54 de ani, și lui Felix Navarro, 72 de ani, acuzați că
India închide spațiul său aerian pentru avioanele pakistaneze
Autoritățile indiene au anunțat miercuri închiderea spațiului aerian al țării pentru avioanele pakistaneze, ca răspuns la interdicția impusă de Islamabad la zborul aeronavelor indiene deasupra teritoriului său, o ultimă evoluție în escaladarea tensiunilor care au urmat unui atentat mortal în Kashmir, notează AFP. New Delhi ac
Republica Dominicană, un 'partener promițător' al Rusiei, afirmă Lavrov
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, care a făcut o escală la Santo Domingo după o reuniune BRICS în Brazilia, a afirmat miercuri că Republica Dominicană este un 'partener promițător' al Moscovei în regiune, în special în domeniul turismului, notează AFP. Rusia va deschide în curând o ambasadă &ic
SUA și #Ucraina au semnat un acord asupra unui fond de investiții în reconstrucție
Statele Unite și Ucraina au semnat miercuri la Washington un vast acord economic prin care se creează un fond de investiții pentru reconstrucția acestei țări devastate de război și dă administrației Trump acces la resursele naturale ucrainene, comentează AFP. Acest acord intervine în paralel cu multiple negocieri diplomatice în cur
Apărare: 16 țări ale UE pregătite să ceară o scutire de la regulile bugetare
Șaisprezece țări ale Uniunii Europene (UE) vor solicita o scutire temporară de la regulile de stabilitate bugetară pentru a-și stimula cheltuielile militare, a anunțat UE miercuri, notează AFP. Luna trecută, Comisia Europeană a prezentat o 'Carte albă privind apărarea' în care propune, printre altele, ca statele membre să aloce p
SUA: Rubio îndeamnă Pakistanul să condamne atentatul din Kashmir și să coopereze
Secretarul de stat american, Marco Rubio, a încurajat miercuri Pakistanul să condamne atacul din Kashmir și să coopereze cu ancheta, cerând în același timp Islamabadului și New Delhi să dea dovadă de reținere, scrie AFP. Într-o convorbire telefonică cu premierul pakistanez Shehbaz Sharif, el a 'vorbit despre necesit
Liban: Peste 90% din infrastructura Hezbollah demontată în sudul țării (responsabil)
Hezbollah și-a retras luptătorii din sudul Libanului, iar armata libaneză a demontat marea majoritate a infrastructurilor sale militare de acolo, a declarat miercuri pentru AFP un responsabil de securitate. Un acord de încetare a focului a pus capăt pe 27 noiembrie la peste un an de ostilități, dintre care două luni de război deschis, &i
Turcia cere Israelului să înceteze atacurile aeriene asupra Siriei
Turcia a cerut Israelului miercuri seara să 'înceteze atacurile aeriene' asupra Siriei, a declarat Ministerul turc de Externe, relatează AFP. 'În această perioadă sensibilă pentru Siria, datoria comunității internaționale este de a contribui la instaurarea securității și stabilității în Siria. În acest conte
Washingtonul este pregătit să semneze miercuri un acord privind mineralele cu #Ucraina
Statele Unite sunt pregătite să semneze miercuri un acord privind mineralele cu Ucraina dacă și Kievul este pregătit, a declarat secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, după o reuniune a administrației Donald Trump, relatează AFP. 'Suntem pregătiți să semnăm', a declarat el presei, subliniind că ucrainenii 'au decis (marți) seara c&
Turcia: Un jurnalist suedez a fost condamnat cu suspendare dar va rămâne în închisoare, în așteptarea unui nou proces
Jurnalistul suedez Joakim Medin, arestat la finalul lunii martie la sosirea sa în Turcia, a fost condamnat miercuri la 11 luni de închisoare cu suspendare pentru ''insultă adusă președintelui'' turc, dar va rămâne în închisoare în așteptarea unui alt proces, pentru ''apartenență la o organizație teroristă
#Ucraina se așteaptă să semneze în orele următoare acordul cu SUA privind mineralele
Ucraina se așteaptă să semneze miercuri un acord cu Statele Unite privind mineralele, document care le va asigura americanilor accesul la mineralele strategice ucrainene, a declarat pentru AFP un înalt oficial al președinției de la Kiev. Ministrul economiei, Iulia Sviridenko, este în drum spre Washington și 'ar trebui să semnez
Estonia a primit șase sisteme de rachete HIMARS din SUA, într-o amplă achiziție de armament
Estonia a primit șase lansatoare multiple de rachete HIMARS americane, într-una din cele mai mari achiziții de armament din istoria sa, acoperind astfel un deficit de capacități crucial, a anunțat miercuri Centrul pentru investiții de apărare, transmite dpa. Sistemele mobile de rachete, cu o rază de acțiune de 300 km, au fost predate arm
SUA: Trump pune pe seama lui Biden reculul PIB în primul trimestru
Președintele american Donald Trump a afirmat miercuri că datele economice slabe ale SUA, inclusiv o scădere a produsului intern brut (PIB) în primul trimestru, reprezintă 'reminiscențe' de la predecesorul său Joe Biden și că tarifele vamale pe care le-a introdus el nu au nicio legătură cu acest lucru, relatează AFP. Miliardarul r
CEDO somează Serbia să nu folosească 'arme sonore' împotriva manifestanților
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a ordonat miercuri Serbiei să nu utilizeze 'arme sonore' pentru dispersarea sau controlul manifestanților; instanța din Strasbourg a dat astfel dreptate, parțial, militanților care au acuzat autoritățile sârbe de folosirea unui 'tun sonic' în 15 martie, cu ocazia unui miting de mare amploare la
Rusia și Coreea de Nord au început lucrările de construcție a primului pod rutier între ele
Rusia și Coreea de Nord au început miercuri lucrările de construcție a primului pod rutier între cele două state aliate, un nou semn al întăririi relațiilor strategice dintre Moscova și Phenian, transmite AFP. Importanța acestui proiect 'merge mult dincolo de o simplă sarcină de inginerie', a dat asigurări prim-minist