REPORTAJ Vaslui: VOCE - concursul care și-a propus să-i învețe pe adolescenți că perfecțiunea nu e mereu o soluție

Centrul Cultural 'Dimitrie Cantemir' Vaslui a găzduit competiție specială, concursul de vorbit în public 'VOCE - de la cuvinte, la campioni', organizat în cadrul proiectului #Vaslui, Capitala Tineretului din România 2025.
Concursul le-a dat celor 14 tineri finaliști, din totalul celor 27 înscriși, ocazia să vorbească în discursuri de câte două minute despre eșecuri, despre asumare, despre frământările lor și despre felul în care se văd în viitor, propunându-și, înainte de toate, să-i învețe pe aceștia că perfecțiunea - idealul către care avem tendința să țintim - nu este mereu o soluție.
Ideea organizării unui astfel de concurs a venit din dorința de a-i face pe tineri să-și depășească limitele, să se descopere și să poată fi, la rândul lor, sursă de inspirație. Competitorilor li s-a transmis din start că, la fel ca în viață, pot greși, se pot bâlbâi, pot 'uita textul'. Important e s-o ia de la capăt.
'Putem asimila această greșeală, o putem asuma ca pe un exercițiu care să ne conducă pe noi către ceea ce ne dorim. Nu tindem către discursul perfect, considerându-se discursul perfect cel în care nu apare nicio bâlbă, nu apare omisiunea unui lucru important pe care noi îl previzualizasem inițial. Ne-a interesat un flux de gânduri, într-un interval de două minute, pe o temă prestabilită, în acest caz 'eșecul meu'. Care este eșecul care m-a determinat, care m-a ambiționat să-mi doresc mai mult de la mine, pentru că sunt și astfel de situații. Nu de puține ori, cel care se află pe locul doi este mai câștigat decât cel de pe locul întâi. Există riscul ca cel de pe primul loc să sufere de o anumită suficiență și să nu mai facă niciun efort pentru devenirea sa, în timp ce cel de pe locul al doilea s-ar putea să muncească suplimentar, să-și dorească să depășească nivelul la care a ajuns. Am vrut să creăm un spațiu în care concurenții să simtă o plasă de siguranță', a spus, pentru AGERPRES, directorul Centrului Cultural Județean Vaslui, Lucian Onciu.
În cadrul unor sesiuni de pregătire, concurenții au avut ocazia înainte de a-și susține efectiv discursurile pe scenă, în fața juriului, să primească de la trainer-ul Răzvan Andrei Ananie câteva lecții prețioase. Astfel, au aflat că există mici trucuri care îi pot transforma în cei mai buni oratori, chiar și când inima le este cât un purice, că e important să fie conectați cu publicul la fel ca și cu propriile gânduri, dar că nu e o tragedie dacă aceste lucruri nu se întâmplă. Tinerii au rămas cu gândul că indiferent de rezultatele concursului, în urma acestei competiții nu există învinși.
'Un câștig a fost și pentru spectatorii care au asistat la eveniment. Aceștia au plecat măcar cu un singur reper a ceea ce înseamnă nevoia de siguranță dacă ar fi puși în situația de a vorbi în public. Au plecat cu elemente care să-i ajute să gestioneze astfel de situații, să nu considere miza unui discurs perfecțiunea, fiindcă perfecțiunea apare abia atunci când nu ne-o mai dorim', a mai spus Lucian Onciu.
Și pentru că tinerii au nevoie de repere, de oameni care să le fie modele, prezenți la evenimentul desfășurat miercuri ca membri ai juriului au fost trei vasluieni care au reușit să performeze în domeniile lor de activitate - multipla campioană olimpică și mondială la gimnastică, Andreea Răducan, și actorii Denis Hanganu și Marian Olteanu.
Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES
Andreea Răducan a vorbit despre importanța ca tinerii să aibă curajul de a-și urma visele. Împărtășind din experiența proprie în drumul către marea performanță, sportiva a subliniat că e nevoie de talent, de muncă și de sacrificii, dar și de oameni dispuși să ofere.
Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES
'Cred că cel mai important este să oferim tinerilor oportunitatea de a se expune la genul acesta de acțiuni care nu fac altceva decât să-i pregătească să-și cunoască nivelul la care sunt, să facă față unor provocări. Până la urmă, să vorbești în public nu e atât de simplu. Sunt persoane care s-au născut cu acest talent și poate o fac cu multă dezinvoltură, însă sunt și persoane care au nevoie de pregătire, de antrenament. E important să ai curaj să îmbrățișezi provocările. De aici pornește totul, de la curajul de a visa. În cazul meu, când eram copil, probabil nu am avut posibilitatea să visez atât de departe, însă eu cred că acești tineri sunt deja la vârsta la care își pot face planuri, știu cam ceea ce își doresc. Trebuie să aibă încrederea în forțele lor și să nu aleagă niciodată variantele mai simple, deoarece asta nu duce un succes temeinic. De cele mai multe ori, aleg să dau exemplu chiar micilor gimnaste cât este de important parcursul până la obținerea unei medalii sau a unui titlu olimpic. Sigur, e frumos să fii pe podium, să asculți imnul, să primești laude pentru tot ce ai realizat, însă lecțiile importante se învață zi de zi în sala de antrenament. Îi încurajez pe tineri să aibă încredere în visul lor, să fie optimiști, să se înconjoare de oameni care au disponibilitate și generozitate în a împărtăși din experiența lor și cred că efortul este absolut necesar', a spus Andreea Răducan.
Familiarizați cu un domeniu la baza căruia stă emoția, actorii Denis Hanganu și Marian Olteanu și-au amintit despre momentele în care, adolescenți fiind, au stat pentru prima dată în fața publicului. La fel de deschis au vorbit despre necesitatea acceptării greșelilor ca drumuri spre succes.
Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES
'Începutul a fost destul de greu, pentru că nu știi cum să gestionezi emoțiile nici măcar atunci când devii profesionist. Când eram de vârsta acestor elevi și ziceam niște poezii la admiteri, lăsam lucrurile să se întâmple și nu mă puneam contra emoțiilor. E important să accepți greșeala, pentru că asta te face pe tine mai vulnerabil, ceea ce pe scenă este imperios necesar. Cu cât ești mai vulnerabil, cu atât ești mai autentic, pentru că atunci când greșești iese la iveală personalitatea ta. A greși nu doar că e omenește, este benefic, iar acești copii care s-au provocat înscriindu-se la concurs trebuie să înțeleagă că dacă le iese totul perfect, atunci ceva e greșit', a spus Marian Olteanu.
Actorul Denis Hanganu s-a referit la importanța sincerității, a credibilității și adevărului.
'Începuturile mele în actorie au fost o ecuație cu multe necunoscute, pentru că tot timpul, pe lângă faptul că aveam multe emoții în fața publicului, nici nu știam cum să le gestionez și încercam să preiau, să descarc date din reacțiile oamenilor, să le pun cap la cap și să înțeleg unde, ce, cum fac bine, ce aș putea să fac mai bine sau unde am greșit. Totul vine cu timpul, e un soi de experiență pe care o deprinzi odată cu trecerea anilor și cu practicarea meseriei, care te pune pe șinele corecte fără să-ți dai seama. În cazul meu a funcționat sinceritatea. Orice am avut de făcut în meseria aceasta, în orice rol am încercat să fiu cât mai sincer cu putință, organic, credibil și adevărat. Orice am avut de făcut și oricare au fost datele personajelor interpretate până acum, am încercat să introduc aceasta valoare și a funcționat și a fost, spre bucuria mea, un succes de fiecare dată. (...) Să-ți asumi greșeala este un lucru de căpătâi în meseria noastră. E foarte important să înțelegem că nu depinde numai de noi. Din păcate, așa cum meseria asta superbă are o grămadă de avantaje, unul dintre marile dezavantaje este că e o meserie cu caracter subiectiv. Alegerile regizorilor, ale producătorilor sunt subiective', a transmis actorul Denis Hanganu.
Prin intermediul unei înregistrări video, regizorul Corneliu Porumboiu le-a transmis tinerilor să fie curioși, să-și dea timp să-și descopere pasiunile și să aibă curajul să le urmeze. AGERPRES / (AS, A - autor: Loredana Ciobanu, editor: Marius Frățilă, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - peste 150 de pompieri acționează la fața locului
Peste 150 de pompieri, reprezentanți ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, ai Direcției Silvice, dar și cetățeni acționează sâmbătă pentru stingerea incendiului de vegetație din localitatea Cetățeni, județul Argeș. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, elicopterul Black Hawk al IGAv a efectuat, până în ace
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu
Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon
Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural
În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani
Hunedoara: Un cetățean italian a murit într-un accident rutier pe DN7, la Șoimuș
Un cetățean italian, în vârstă de 74 de ani, cu reședința în județul Hunedoara, a murit vineri într-un accident rutier care a avut loc pe DN76, în comuna Șoimuș, după ce dubița pe care o conducea a intrat pe contrasens și s-a lovit de un autotren, a informat Inspectoratul de Poliție Județean. 'Un bărbat în vârstă d
Prognoză meteo București: Maxime de 20 de grade, înnorări și vânt moderat până sâmbătă dimineața
Meteorologii prognozează că valorile termice vor scădea ușor pe parcursul zilei de vineri în zona Capitalei, astfel că maxima va fi în jurul a 20 de grade, iar minima de 6-8 grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 aprilie, ora 10:00 - 19 aprilie, ora 9:00, în zona Municipiului București, cerul va
Caraș-Severin: Accident pe DN6, la Topleț; o persoană a murit carbonizată, două au suferit răni grave
O persoană a murit carbonizată, iar alte două au suferit răni grave, în urma unui accident de circulație care a avut loc, în cursul nopții de joi spre vineri, pe DN6, în afara localității Topleț din județul Caraș-Severin, autoturismul în care se aflau victimele luând foc în urma impactului cu un ansamblu de vehicule condus de un șofer turc
Atenționare de călătorie MAE - Bulgaria: Timp de așteptare crescut la trecerea prin punctele de trecere a frontierei
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia asupra faptului că, în perioada minivacanței de Paște, a celei de 1 Mai, dar și în perioada sezonului turistic estival, timpul de așteptare va fi crescut la trecerea prin punctele de
REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani
Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim
Cod galben de vânt cea mai mare parte a Moldovei, vineri; informare de vreme instabilă, în rest
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în cea mai mare parte a Moldovei, precum și o informare de instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, vestul Munteniei, precum ș
VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4
Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a