logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ /Vâlcea: Dorel Glomnicu - colecționarul care a strâns la un loc istoria radioului

Image

Convins că radioul este și va rămâne cea mai simplă și la îndemână sursă de informare, un fost lider de sindicat din Vâlcea cu o pasiune ieșită din comun pentru 'cutiile vorbitoare' a strâns acasă în decurs de câteva decenii câteva sute de radioreceptoare, de la cele cu galenă, cu lămpi sau pe tranzistori și până la aparate de radio moderne.



Mulți ani angajat la cariera de cărbune din zona Berbești-Alunu, Dorel Glomnicu este un priceput electronist și spune că încă din copilărie a fost fascinat de aparatele de radio. Pe vremea când nici nu mergea la școală, a demontat bucată cu bucată radioul părinților ca să afle de unde vine vocea ce răzbătea în casă, pentru ca mai apoi, în timpul școlii, să învețe să le și construiască.

'Pasiunea este din copilărie, pentru ca în copilărie eram foarte, foarte curios și demontam tot ce îmi pica în mână, fie ca era mașinuță, fie că era un aparat de radio. Primul radio pe care l-am demontat a fost un radio pe lămpi, al părinților bineînțeles. La vremea respectivă era o bijuterie. Chiar și acum e o bijuterie, pentru ca e un radio care mergea și la lampă și la baterii, ceea ce era o raritate la vremea respectivă, dar și o necesitate pentru că nu exista curent electric în zonele rurale, mai ales. Aveam cinci sau șase ani. Știu sigur că nu eram la școală și l-am luat și l-am demontat să văd de unde vine vocea. Și din aproape în aproape l-am făcut bucăți și tot nu am descoperit de unde vine vocea. De fapt, eu voiam să și văd vocea, să și văd oamenii care vorbe sau care cântă. Sigur că nu mai există aparatul respectiv, dar cu mare greutate am găsit altul. L-am cumpărat și l-am restaurat. Am găsit și lampa, iar acum funcționează cu energia produsa de acea lampă', povestește Dorel Glomnicu, fostul lider de sindicat al minerilor din Berbești și Alunu.

 



Peste ani, vrăjit de cutiile magice de la începuturile radioului, Dorel Glomnicu a început încet, încet să le și colecționeze. În aproape 30 de ani de la achiziționarea primei piese din colecția sa, a strâns acasă sute de aparate radio, de toate tipurile și din toate etapele istoriei tehnici. Pe lângă acestea, colecția vâlceanului mai cuprinde și patefoane, gramofoane, magnetofoane și alte aparate de redare a sunetului și a imaginii.

 


'Pasiunea de a colecționa a venit mult mai târziu, cam acum 20-30 de ani... câte un aparat, câte un patefon, câte un gramofon, cât e un pickup sau magnetofon, dar cu cât strângeam mai multe, cu atât apărea dorința de mai mult. Cred că la orice hobby, la orice pasiune, cu cât ai mai mult, cu atât vrei și mai mult. Să fie acum în jur de 400 de aparate, grupate pe trei colecții. Sunt aparatele de radio, pornind de la transmițătorul lui Marconi, care nu este original, bineînțeles, este o reproducere, la radioreceptoare cu galena, radioreceptoare cu o lampă, cu trei lămpi, radioreceptoare primitive din 1928 și până la aparatele de radio moderne. Asta ar fi o colecție în jur de 100-120 de bucăți. Mai am o colecție de aparate muzicale, îi zic eu, pornind de la cutia muzicală, cutia muzicală cu tambur, cutia muzicală cu discuri, magnetofonul pe fir de sârmă, gramofonul, pick-up-ul, pâna la MP3 player. Și mai am încă o colecție de aparate video, de aparate de redarea imaginii, ca sa zic așa, pornind de la camera obscură, continuând cu aparate de fotografiat pe placă de sticlă, aparate pe peliculă, aparate de filmat în toate formatele, aparate video pe casetă video pe toate formatele video și până la videoproiectoare și aparatele moderne și camerele video moderne', a mai spus colecționarul.

 


Cu toate că unele exponate au aproape 100 de ani, colecționarul spune că mai mult de jumătate dintre ele sunt încă funcționale. Le-a restaurat chiar el cu grijă, readucându-le la viață pentru a păstra vie amintirea și frumusețea tehnologiei vechi. În colecția sa sunt multe piese produse de mărci celebre străine, dar la loc de cinste sunt multe radioreceptoare fabricate în România, precum și un radio din 1928, anul în care a început să emită Radio România.

'Până în 1928 s-au fabricat și s-au vândut aparate de radio mai simple, chiar și sub formă de kit, cu părți componente, pe care un bun electronist putea să le cumpere și să-și facă singur acasă un aparat de radio. Dar de acolo deja s-a diversificat foarte mult producția de aparate de radio. Inclusiv în România, începând cu 1953, s-au fabricat foarte multe și foarte bune aparatele de radio, chiar recunoscute la nivel european. Iar noi, colecționarii, punem mai multă pasiune pe un radio românesc fabricat în România. Dacă ar fi să mă gândesc ce îmi lipsește din colecție și mi-aș dori să am, cred că tot un radio românesc aș vrea că este pasiunea mea și nu numai a mea. Dar, sincer n-aș putea să spun ce-mi lipsește, pentru că le-am cam pe toate. Cel mai valoros dintre radiourile românești pe care le am, aș zice că e Hora pentru că am copilărit cu el și chiar este un radio foarte apreciat, foarte căutat', a adăugat colecționarul.

 


În prezent, colecția de aparate vechi a vâlceanului este depozitată în câteva camere din locuința sa și nu este accesibilă publicului, pentru că încă nu a găsit un spațiu de expunere permanent adecvat.

'Aparatele, cele multe, le am într-o cameră și nu se pot vedea. Nu s-ar putea vedea nici dacă ar merge acolo decât la grămadă, puse unele peste altele. Nu știu dacă aș găsi o variantă de colaborare, un parteneriat public-privat cu o altă instituție care ar avea o sală. Sigur, eu aș putea să le închiriez cu titlul gratuit pentru a fi văzute, vizitate. Cred că sunt deja vreo 10 ani de la ultima expoziție, la Muzeul Județean Vâlcea. Atunci noi i-am contactat, pentru că mai aveam un prieten care avea și el o colecție, dar nu mai are, pentru că și-a vândut toată colecția. Nu știu dacă mai există interes pentru a vedea așa ceva. Poate cei din generația mea, adulți spre pensionari, pentru că ei s-au născut sau le-au avut în copilărie și de asta mai apare dorința asta de a le revedea.', a mai spus colecționarul.

 


Între timp, elevii de gimnaziu pasionați de știință care sunt interesați de istoria radioului, pot afla de la Dorel Glomnicu în cadrul proiectului STEAM finanțat de Fondul Științescu, unde acesta a fost cooptat încă de anul trecut ca mentor. Experiența a fost atât de plăcută, iar numărul de copii și tineri care s-au arătat interesați să își realizeze singuri un aparat de radio atât de mare, încât i-au întărit colecționarului și mai mult convingerea că, oricât de mult ar avansa tehnologia, radioul va continua să existe mulți ani și de acum înainte.

'Eu cred că radioul este și acum mai urmărit decât televiziunea. De ce? Pentru că radioul se ascultă și în timp ce se face o altă activitate, în timp ce se conduce mașina, în autobuz sau tren, pe când o emisiune la televizor nu poate fi văzută decât când ai liniște și îți dedici timpul special pentru așa ceva. Mai mult decât atât, radio merge oriunde, indiferent de condiții, indiferent dacă există sau nu există energie, sau dacă ai sau nu ai internet. Deci, radio funcționează în toate condițiile, chiar și în caz de o calamitate naturală. Restul, toate pot sa pice, dar radio va rămâne', a precizat colecționarul vâlcean. AGERPRES/ (AS -autor: Ramona Dincă, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 381

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-01-2025 20:53

Circulația tramvaielor pe linia 41 este blocată marți seara pe sensul spre Piața Presei

Circulația tramvaielor pe linia 41 este blocată marți seara pe sensul spre Piața Presei, din cauza unui incident în care un călător s-a dezechilibrat și s-a accidentat, a anunțat Societatea de Transport București (STB). Un echipaj SMURD a intervenit la fața locului pentru a oferi îngrijiri medicale. Pentru a veni în sprijinul c

Social 21-01-2025 19:41

Vâlcea: Incendiu de proporții în comuna Alunu; ard circa 50 de hectare de vegetație uscată în apropierea haldei de steril

Pompierii militari din județul Vâlcea intervin, marți seara, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit în comuna Alunu, suprafața afectată fiind în prezent de circa 50 de hectare de teren. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea, la fața locului au fost trimise

Social 21-01-2025 17:42

Fechet: Pentru prima oară urmează să avem ferme piscicole la Marea Neagră; sunt perimetre atribuite

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat marți, la Constanța, că din acest an, pentru prima dată în țara noastră vor funcționa ferme piscicole la Marea Neagră, fiind deja atribuite prin concesionare anumite perimetre pentru desfășurarea acestei activități. Fechet a spus că așteaptă cu nerăbdare să mănânce

Social 21-01-2025 17:39

Dolj: Accidentul rutier de pe DN 6 în care trei persoane au murit a fost cauzat de o tânără de 19 ani

Accident rutier care a avut loc, marți, pe DN 6, în localitatea Zănoaga, în urma căruia trei persoane au decedat, iar alta este în stare de inconștiență, a fost produs în momentul în care o tânără de 19 ani din Caracal, județul Olt, a depășit un ansamblu de vehicule. Potrivit IPJ Dolj, din primele cercetări

Administratie 21-01-2025 17:31

CJ Ilfov: Razii pentru identificarea câinilor nesterilizați și nemicrocipați

Echipe mixte de la Protecția Animalelor CJ Ilfov, Poliția Română - Protecția Animalelor, Poliția Locală și Jandarmeria Română au început razii pentru identificarea câinilor nesterilizați și nemicrocipați din gospodăriile ilfovene. Potrivit unui comunicat al CJ Ilfov transmis marți, prima oprire a fost în Popești-L

Social 21-01-2025 16:39

Prahova: Se închide fabrica de frigidere de la Ariceștii Rahtivani; sute de angajați vor fi concediați colectiv

În jur de 500 de angajați vor fi concediați colectiv, după ce o fabrică de produse de refrigerare care funcționează la Ariceștii Rahtivani, în județul Prahova, se va închide. Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Prahova, Cristina Stoichici, a declarat marți, pentru AGERPRES, că respectiva compa

Social 21-01-2025 16:33

VIDEO INTERVIU/Ministrul Tîlvăr: O prezență militară americană permanentă ar fi un pas înainte, dar și prezența rotațională e la fel de eficientă

O prezență militară americană permanentă în țara noastră ar fi 'un pas înainte', dar și prezența rotațională este la fel de eficientă, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr. În interviu, ministrul se referă la cadrul legislativ care privește asigurarea sp

Social 21-01-2025 16:23

Ministrul Apărării: În februarie va fi semnat contractul pentru noul sistem PATRIOT, în locul celui cedat Ucrainei

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat marți, într-un interviu acordat AGERPRES, că estimează că în februarie va fi semnat contractul privind sistemul PATRIOT care îl înlocuiește pe cel cedat de România către Ucraina. 'Vreau să salut faptul că, la sfârșitul acestui an, Guvernul american a luat

Social 21-01-2025 16:11

Ministrul Tîlvăr: Legile Apărării aduc acuratețe rolului pe care îl au diferite instituții ale statului român

Legile Apărării aduc mai multă acuratețe rolului pe care diferitele instituții ale statului român îl au, a afirmat, marți, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. El se referă la proiectul Legii privind controlul utilizării spațiului aerian național și la proiectul Legii privind desfășurarea

Administratie 21-01-2025 15:53

Harghita: Municipiul Miercurea-Ciuc a s-a înfrățit cu orașul Süleymanpașa, din Turcia

Municipiul Miercurea-Ciuc s-a înfrățit cu orașul Süleymanpașa, din Turcia, acordul de colaborare fiind oficializat marți, în cadrul unei ședințe festive a Consiliului Local. Acordul, care oferă oportunități de cooperare în domenii precum cultură, turism, economie, educație sau sport, a fost semnat de primarii celor două

Social 21-01-2025 15:28

Alba: Geoagiu Băi, stațiunea balneară preferată de pensionarii din județ

Mai mult de o treime dintre pensionarii și asigurații din Alba care au primit anul trecut bilete de tratament prin Casa Județeană de Pensii (CJP) Alba au optat pentru Geoagiu Băi, stațiunea balneară din județul învecinat, Hunedoara. Potrivit datelor transmise marți, la solicitarea AGERPRES, de către CJP Alba, 830 din cele 2.144 de bilete

Social 21-01-2025 15:16

Sindicaliști ai Metrorex protestează în fața Ministerului Finanțelor

Câteva sute de sindicaliști ai Metrorex protestează marți în fața Ministerului de Finanțe, cerând creșterea salariilor și finanțarea corespunzătoare a companiei, conform Contractului Colectiv de Muncă încheiat la începutul lunii decembrie. Sindicaliștii afișează mesaje precum ''Deficitul de personal = Risc

Social 21-01-2025 15:06

Dolj: Accident rutier grav pe DN 6, la ieșire din localitatea Zănoaga; trei persoane au decedat

Un grav accident rutier a avut loc, marți, pe DN 6, la ieșire din localitatea Zănoaga, în urma căruia trei persoane au decedat, iar alte trei au fost transportate la spital. Potrivit ISU Dolj, toate cele trei persoane decedate - două femei și un bărbat - se aflau într-un singur autoturism. 'La data de 21 ianuarie

Social 21-01-2025 14:56

Iași: Primarul Chirica face apel ca de Ziua Unirii Principatelor Române să fie păstrată o atmosferă civilizată

Primarul Mihai Chirica a lansat, marți, un apel ca la manifestările dedicate celebrării a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române politicienii să se abțină de la discursuri, iar cetățenii sunt rugați să se abțină de la manifestări de natură politică și de la mesaje și sloganuri care incită la ură și discriminare de orice fel. '&

Social 21-01-2025 14:51

MApN: România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, marţi, că România a preluat comanda Forţei Uniunii Europene în Bosnia şi Herţegovina (EUFOR).   Potrivit unui comunicat al MApN transmis, marţi, AGERPRES, în prezenţa secretarului de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, şi a